Jakim cudem grip od 60D ma niby pasować do 5D ? - przecież tam są zupełnie różne akumulatory i rozmieszczenie styków.
Wersja do druku
Jakim cudem grip od 60D ma niby pasować do 5D ? - przecież tam są zupełnie różne akumulatory i rozmieszczenie styków.
OK, wiem jak wygląda body D60 i faktycznie zasilany aku BP-511, ale to w zasadzie jedyne podobieństwo do 5D. Chętnie zobaczę jak wygląda ta przeróbka.
... ale co mam Ci pokazać ?
Przymierzyłem grip od d60.
Ponieważ aby sprawdzić go elektrycznie trzeba było zdemontować śrubę statywową (przesunięta względem mocowania w 5d)
Odpaliłem body, działało. Niestety po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku/pokrętła na gripie, body wyświetlało migającą baterię i się zawieszało.
Fizycznie grip, oprócz wspomnianej śruby pasował do body 5d.
Problem zdaje się leżał w elektronice uchwytu.
Nie wiem, do czego zmierzasz, oprócz niechęci przyznania się do pomyłki d60/60d ?
Pozdrawiam.
Nie mam żadnej niechęci - po prostu odruchowo pomyślałem o 60D, zdziwiłem się nieco i tyle w temacie.
Jeśli zaś chodzi o te rewelacje, że coś pasuje, ale nie działa zgodnie z przeznaczeniem, to nie bardzo rozumiem jaki z tego pożytek.
Reasumując, grip pasował po modyfikacji konstrukcyjnie, ale nie działa i w zasadzie nic w tym dziwnego, bo ta sama bateria BP 511, ale zupełnie różne sekcje zasilające w body :(
zakupiłem ostatnio zamiennik BG-E4 grip do canon-a 5d classic firmy MeiKe w cenie 199pln (oryginalne na allegro używki po 400pln a nowe to już w zupełnie odjechanych cenach) i moje wrażenia są następujące
wykonany dość solidnie choć z tworzywa sztucznego, dość ciężkie jak na materiał z których zrobione co wróży że będzie wytrzymałe i trochę posłuży (spodziewałem się mniejszej wagi) spasowanie zadowalające, części nie mają luzów czy czegoś podobnego, nic nie skrzypi, przyciski wszystkie działają, kolor identyczny jak moje body ładny czarny mat, jak na razie jestem jak najbardziej zadowolony
To dla drobnego ostrzeżenia. Kupiłem zamiennik Newella - baterię Lp-E 6 do 6 D, z nowym czipem. Wszystko grało, aparat czytał baterię prawidłowo. Z kolei
( albo z wrodzonej przekory) zakupiłem gripa Phottixa i w aparacie mam komunikat, że nie jest zgodny z baterią Newella. Czyli nowy czip w baterii Newella nie jest zgodny z odczytem w gripie Phottixa?!!