ty se przeczytaj projekt tej ustawy...
wszystko mozna podciagnac, nawet fotoglamury - i trzy lata murowane.
Wersja do druku
ty se przeczytaj projekt tej ustawy...
wszystko mozna podciagnac, nawet fotoglamury - i trzy lata murowane.
tu pisalem:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1465323
art 257 kk idzie do zmiany dajacej szerokie mozliwosci interpretacji. wracamy z lata 50-te XXw w kwestii cenzury, niepoprawnosci, zazartujesz glupio, nawet do kumpla i posprzatane.
jednym slowem morda w kubel.
To chyba zły link, prowadzi w sumie dalej do starego wątku o podróbach akku.
Myślę, przesadzasz z tą cenzurą. Tak samo jak przesadzano w sprawie regulaminu photoshopa itd.
Pomyśl o stronie praktycznej. Ilość spraw by zatkała sądy.
nie "chyba zly link" tylko w drugiej czesci posta jest, o jaka ustawe idzie. ale trzeba czytac do konca uwaznie, a nie po lebkach, tak samo jak projekty ustaw. bo potem placz i zgrzytanie zebow. mielismy juz kiedys zamordyzm, o tyle mniej skuteczny, ze analogowy i dalo sie go oszukac. ten jest cyfrowy, nie ma dziur.
Myślisz, że będziemy szukali projektów ustaw. Daj link. Art 257 istnieje, nie jest projektem. Poszerzenie go o pewną grupę nie budzi moich obaw, wręcz popieram taką zmianę.
Zresztą bo ja wiem. To traktuje zupełnie nie o tym co dotyczy forum. Robimy już OT w OT.
https://www.gov.pl/web/premier/proje...--kodeks-karny
zwykla tozsamosc plciowa wystarczy, zeby prokurator cie z urzedu oskarzyl (w istniejacej ustawie juz jest sciganie z urzedu, zmiany poszerzaja przedmiot scigania) - zwrocisz sie do pani w biedrze per pani i masz posprzatane. i tu nie chodzi o jakies pojedyncze przypadki, ze taki czy inny sie obrazi. to po prostu prawny pretekst do zamordyzmu. dajcie mi czlowieka, a paragraf sie znajdzie.
w projekcie jest rowniez kryterium wieku. i powiedz tu publicznie do kumpla "stary".
zarty?
sami prokuratorzy juz maja problem:
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/p...ci,526866.html
Zawiadomienia zaleją prokuraturę?
W uwagach prokuratorów zwrócono również uwagę, że przepisy art. 256 par. 1 k.k. i art. 257 k.k. stanowią wyjątki od gwarantowanej ustawą zasadniczą wolności słowa. - Pojęcia nawoływania do nienawiści i znieważenia są na tyle ogólne i pojemne, że mogą być rozumiane w różny sposób, w tym także bardzo szeroki. Potencjalnie rodzi to niebezpieczeństwo zalewu organów ścigania zawiadomieniami o przestępstwie, a nawet prowadzeniem postępowań karnych, w sprawach, które dotyczą czynów obiektywnie niezagrażających porządkowi społecznemu
Nie, obraza musi być umyślna. Skąd masz wiedzieć jaką płać sobie wybrała ;) kasjerka?
Problem jest wyolbrzymiany. Wyrok wydaje sąd. Jak do kumpla powiesz stary to kto cie będzie ścigał? Prokurator? Kumpel? W sądzie ktoś powie czy to kumpel czy nie. Strach ma wielkie oczy.
Co do zalewu spraw sam widzę problem.
Nie drążmy.
slowo klucz: z urzedu.
znaczy, ze komus obok w kolejce sie nie spodoba i zlozy zawiadomienie. kasjerka i ty nic tu nie macie do rzeczy.
podobnie wyolbrzymiane problemy byly juz kiedys (chocby za stalina). a pare postow wyzej podany przeze mnie przyklad z niemiec to potwierdza.
drazyc nie musimy. dlatego dobrze byloby gdyby userzy mieli aktywny dostep do swoich tresci.