-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Tak, wszyscy mówią o bezlusterkowcu FF od Canona. Osobiście jestem sceptyczny (i obojętny) w tym względzie. A kompakt FF byłby rzeczywiście posunięciem w stylu Canona. W jednym i drugim przypadku pojawienie się tych aparatów będzie oznaczać, że Canon potrafi już tylko naśladować Sony ;)
Na marginesie: można by się spodziewać, że ten rok będzie obfitował w premiery Canona nakręcające sprzedaż: 1dx2, 5d4, eos m5 etc. Ale prognoza Canona na 2016 przewiduje dalszy spadek sprzedaży w tym segmencie i to o 7%. No chyba, że chcą potem zaskoczyć inwestorów wynikami lepszymi od prognoz ;)
-
To ja poproszę kompakta FF z obiektywem 35/2. Cena max 5 tys. Dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To ja poproszę kompakta FF z obiektywem 35/2. Cena max 5 tys. Dziękuję.
Skoro koncert życzeń... Poproszę o "tanie" 500/5.6 L IS (z niewielką aplikacją fluorytową jak w 100-400 II i ze względu na cenę raczej bez DO :( ) w cenie powiedzmy 10 000. Uważam, że moje życzenie ma większe szanse na spełnienie niż Twoje, ale kto wie...
-
To i ja poproszę 6d w body od 760d z evf gibanym dodykowym ekranem z wbudowanym flashem i przynajamniej z pięćdziesięcioma sprawnymi punktami af.Dziękuje ;) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Skoro koncert życzeń... Poproszę o "tanie" 500/5.6 L IS (z niewielką aplikacją fluorytową jak w 100-400 II i ze względu na cenę raczej bez DO ) w cenie powiedzmy 10 000. Uważam, że moje życzenie ma większe szanse na spełnienie niż Twoje, ale kto wie...
Z tą ceną to pojechałeś po krawędzi - max 8k złotych, takie mam życzenie, za 500/5,6 L IS.
Stałki są przecież konstrukcją mniej skomplikowaną niż taki zoom 100-400 II.
-
nie ma najmniejszych szans na 500mm L 5,6 is w cenie ponizej 10k zł,
i tu nie chodzi o koszt projektowania i koszt produkcji,
jeżeli coś takiego wyjdzie to z ceną pod 20k
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
To i ja poproszę 6d w body od 760d z evf gibanym dodykowym ekranem z wbudowanym flashem i przynajamniej z pięćdziesięcioma sprawnymi punktami af.Dziękuje ;) :mrgreen:
W zasadzie wymieniłeś wszystko, co skłoniłoby mnie do NIE KUPOWANIA takiego aparatu. No może poza punktami AF.
-
Po przespaniu się z tematem :lol: stwierdzam, że bezlusterkowiec FF od Canona to bzdura. Kompakt może i tak. Zobaczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Po przespaniu się z tematem [emoji38] stwierdzam, że bezlusterkowiec FF od Canona to bzdura. Kompakt może i tak. Zobaczymy.
Czemu bzdura. Dual pixel gdzies sie w koncu przyda
-
-
Dobra informacja ze specyfikacji 1DX2 to mnogość punktów AF działających dla f/8 -> będą nowe obiektywy supertele f/5.6 :)
-
bardzo dobra informacja - segment który mnie nie interesuje i nigdy interesował nie będzie ale zawsze jest szansa że coś spłynie na niższe modele - 14 fps (16 fps w LV) to już kompletnie mnie nie interesuje bo częściej robię 3 minutowe ekspozycje niż włączam serię ale to świetna wiadomość - teraz pytanie zasadnicze - czy sensor to wielokrotnie odgrzewany kotlecik czy coś nowego? co technologicznie dogoni konkurencję?
EDIT
o znalazłem odpowiedź jednak wielokrotnie odgrzewany kotlecik :mrgreen:
"Improved dynamic range, but still wonât match the Sony sensors"
to również nie ma dla mnie większego znaczenia oszczędzę pomijając w zakupach przyszłe 6DII - nie wywołuje to jakiegoś wiekiego zniepokojenia, a nawet uśmiech - nie będzie parcia na nowy model - będzie kasa na dwie dobre wycieczki :mrgreen:
-
Sensor powinien być nowy. Na starej architekturze nie byliby w stanie robić 4K/60fps i do tego jeszcze AF z Dual Pixel (chyba, że okaże się, że AF w video tylko dla Full HD i inne sprytne ograniczenia, ale wątpię). Oczywiście nowa architektura powinna mieć też przełożenie na bardziej interesujące nas DR ;)
To tyle dobrego. Bo odnośnie spłynięcia na niższe modele, to jestem dość sceptyczny...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Sensor powinien być nowy. Na starej architekturze nie byliby w stanie robić 4K/60fps i do tego jeszcze AF z Dual Pixel (chyba, że okaże się, że AF w video tylko dla Full HD i inne sprytne ograniczenia, ale wątpię). Oczywiście nowa architektura powinna mieć też przełożenie na bardziej interesujące nas DR ;)
chyba jednak jeszcze nie w tym obrocie (może przy następnej olimpiadzie) - na razie na razie plotki donoszą o odgrzanym kotleciku :mrgreen: czyli matryca nowa bo każda jest nowa :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To tyle dobrego. Bo odnośnie spłynięcia na niższe modele, to jestem dość sceptyczny...
Ja używam tak wykastrowanego modelu że chyba bardziej sie nie da :mrgreen: więc się nie obawiam :mrgreen: z drugiej strony to bardzo przyzwoity sprzęt - więc uprade musi mi coś istotnego zaoferować, a mnie ani fpsy ani filmowanie nie interesuje, nie strzelam i nie filmuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Sprawa pewnie rozwiąże się sama. Nie wiem czy w ogóle jeszcze zobaczymy 80d, ...
Jeszcze w tym miesiącu na to wygląda:
EOS 80D to be Announced in February [CR2]
http://cameratimes.org/canon-eos-80d...ruary-cp-2016/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Chętnie bym zobaczył już 80d, ale tylko z "nowym" sensorem, porównywalnym do d7200 (dr, cienie, isoless). Czekam jeszcze na A6100 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chętnie bym zobaczył już 80d, ale tylko z "nowym" sensorem, porównywalnym do d7200 (dr, cienie, isoless). Czekam jeszcze na A6100 :)
I doczekałem się A6300 :) Wow 4K ;) Żeby do tego mieli jeszcze jakieś obiektywy :lol: to już by mnie u Canona nie było :lol:
I 4K robią z całego sensora! Czyli oversampling 2.4x ! Przypominam, że nawet 1dx2 robi 4K z cropa :(
-
i przyzwoitej jakosci obiektyw do tego jest 2x drozszy i jeszcze sporo ciezszy od canonowskiej L-ki...
albo ja czegos nie ogarniam i dla niektorych to jest normalne, zeby wkrecac sloik do paczki od fajek i robic tym zdjecia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
więc uprade musi mi coś istotnego zaoferować, a mnie ani fpsy ani filmowanie nie interesuje, nie strzelam i nie filmuję.
Jak nie strzelasz to nie ptrzebujesz profesjonalnej broni. Ale sprzęt do strzelania zawodowego (shooting) powinien być jak kalasznikow: celny, szybki i nie do zdarcia:D. Taki jest 1dx2 i za to się płaci, reszta jest w gratisie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak nie strzelasz to nie ptrzebujesz profesjonalnej broni. Ale sprzęt do strzelania zawodowego (shooting) powinien być jak kalasznikow: celny, szybki i nie do zdarcia:D. Taki jest 1dx2 i za to się płaci, reszta jest w gratisie.
sredni format (nawet nie koniecznie cyfrowy) nie ma zadnej z tych cech. a dla wielu fotografow nadaje sie duzo lepiej do strzelania zawodowego ;)
-
Nie będę zakładał nowego wątku do oficjalnego ogłoszenia, więc wrzucę tutaj :)
-
-
-
jakieś szybkie celne 85mm 1.4 by się przydalo. Nigdy nie miałem żadnego szkła Tamrona. Ale jak wypuszcza znowu wersje 1.8 ze stabilizacją to bedzie śmiesznie.
-
Canon 80 D -ponoć 18 Lutego podadzą charakterystykę.
-
No Cichy! No wiesz? A 85mm 1.8 ze stabilizacją to w sumie nie takie złe by było :D choć ja bym wolała 135 na przykład i do tego jakieś miłe 24 :)
-
Ach, a co ja bym wolał... Niestety tradycyjnie to nie jest koncert życzeń :)
-
-
Za stalek to ja bym chcial 135/2.8 IS. Wielkosci 100 macro (i z bejma statywowa!) i minimalna odlegloscia ostrzenia w granicach 1m. Jak na tym bedzie posac Tamron to sie nie zaplacze, moj portfel jeszcze mniej ;)
-
P.S. Znak zastrzeżony Canon Inc. A co się zanim kryje? ;) Odpowiedź wkrótce.
-
A 80d zapowiada się pysznie :) Powiedziałbym, że dla większości użytkowników może to być lepszy aparat niż 7d mark II. Zwłaszcza pod względem matrycy i ... AF :lol:
-
Wszystkie AF krzyżowe? No proszę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Wszystkie AF krzyżowe? No proszę
Hehe. Wszystkie krzyżowe to już miał 40d albo 50d (nie pamiętam). Mniejsza o to, że w 80d ma być ich 45, ale 27 z nich ma działać do f/8 i -3EV :)
Jest kilka obiektywów, które doskonale komponują się z extenderem 1.4x (np. 400/5.6 czy 100-400 mark II), ale dotąd nie bardzo było jak ich używać ze względu na AF (nawet w 7d2 tylko środkowy punkt).
-
Masz racje, źle to napisałem, chodziło faktycznie o 45 czujników
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Hehe. Wszystkie krzyżowe to już miał 40d albo 50d (nie pamiętam). Mniejsza o to, że w 80d ma być ich 45, ale 27 z nich ma działać do f/8 i -3EV :)
Jest kilka obiektywów, które doskonale komponują się z extenderem 1.4x (np. 400/5.6 czy 100-400 mark II), ale dotąd nie bardzo było jak ich używać ze względu na AF (nawet w 7d2 tylko środkowy punkt).
cytując siarę można powiedzieć "mają rozmach ......." dobrze że widać rozwój - to cieszy - ale niestety nie mam już szkieł pod cropa i nie planuję zakupu takowych.
-
A podali ile ma kosztować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
cytując siarę można powiedzieć "mają rozmach ......." dobrze że widać rozwój - to cieszy - ale niestety nie mam już szkieł pod cropa i nie planuję zakupu takowych.
Dokładnie. Crop czy nie crop, ważne, że Canon wreszcie tyłek ruszył...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A podali ile ma kosztować?
Nie, to wszystko są informacje nieoficjalne na razie. Historycznie rzecz biorąc, to pewnie zestaw z kitem będzie kosztować prawie tyle co obecnie 7d2. No, może nie będzie tak źle, ale przedział 4-5 kPLN jest praktycznie pewny.
.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
niestety nie mam już szkieł pod cropa i nie planuję zakupu takowych.
A co, szkła FF cropa nie kryją ?:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
A co, szkła FF cropa nie kryją ?:shock:
to taki skrót myślowy, podobny do stwierdzenia "nie ma powrotu do czasów z przed 13 grudnia" :mrgreen:
-
Sprzed :). Ale masz rację, z FF na cropa się już nie da, masa cierpień po drodze by była. W sumie rzeczywiście nie ma powrotu...
-
Premiera Samsunga Galaxy S7 otwiera dość nieoczekiwane pole do spekulacji, przyznacie? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Premiera Samsunga Galaxy S7 otwiera dość nieoczekiwane pole do spekulacji, przyznacie? ;)
Że niby dual pixel czy mniej megapipsztyli?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Że niby dual pixel czy mniej megapipsztyli?
dual pixel
i raczej trudno mi sobie wyobrazić, żeby to nie była licencja/współpraca z Canonem
-
Strasznie mi się podoba ta zabawka i ciekaw jestem czy rzeczywiście tak wymiata jeśli chodzi o foto. Dotąd samsungi mnie nie zachwycały pod tym względem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Strasznie mi się podoba ta zabawka i ciekaw jestem czy rzeczywiście tak wymiata jeśli chodzi o foto. Dotąd samsungi mnie nie zachwycały pod tym względem.
Nie jest tak źle. Używam s2 :lol: praktycznie od dnia premiery i zdjęcia mi wystarczają (przede wszystkim jest detal). Oczywiście wolałbym, żeby robił fotki jak np. 70d :D
-
Mam s2 i s5 w kwietniu kupie s7. Jesli chodzi o zdjecia to w ladny dzien jest ok, problemy zaczynaja sie w mieszkaniu przy sztucznym i slabym swietle.
Dual pixel skopiowali Canona - tam patenty sa po to aby je lamac :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dual pixel skopiowali Canona - tam patenty sa po to aby je lamac :)
Nie sądzę, żeby ktoś się na to odważył. Zwłaszcza w tak bezczelny sposób (ta sama nazwa i odniesienie do DSLR). I jeszcze jedno. Sensor produkuje dla Samsunga ponoć Sony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie jest tak źle. Używam s2 :lol: praktycznie od dnia premiery i zdjęcia mi wystarczają (przede wszystkim jest detal). Oczywiście wolałbym, żeby robił fotki jak np. 70d :D
Ja mam teraz xcover. Nie ma rewelacji. Nokia 808 to przy szajsungu inna liga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie sądzę, żeby ktoś się na to odważył. Zwłaszcza w tak bezczelny sposób (ta sama nazwa i odniesienie do DSLR). I jeszcze jedno. Sensor produkuje dla Samsunga ponoć Sony :)
Tam bez przerwy ktos cos kopiuje - gazet nir czytasz :)
-
No to plotek coraz wiecej na temat nowej 5-tki , teraz 5DX
Canon 5D X Rumors: New AF, CFast Cards & 4K Video