Wydawało mi się, że w 7d II już właśnie jest, ale skoro tak piszesz… Trzeba sprawdzić.
Wersja do druku
Na Canon US zakładce Specification jest to ujęte tak:
Metering Modes
Approx. 150,000-pixel RGB+IR
metering sensor
EOS iSA System with 252-zone metering
- Evaluative metering (linked to all AF points)
- Partial metering (center, approx. 6% of viewfinder)
- Spot metering (center, approx. 1.8% of viewfinder)
*AF point-linked
spot metering not provided.- Center-weighted average metering
* The selectable metering modes can
be restricted with a Custom Function.
Wygląda na to, że krótko po premierze mieliśmy do czynienia z dezinformacją, a teraz to wyprostowano. Jeśli tak to wygląda, to spory minus. Brak tej możliwości to dla mnie chyba najbardziej irytująca cecha Canonów. Już mogli sobie odpuścić inne ekstrasy, z których skorzysta relatywnie niewielu użytkowników (np. AF dla f/8), a zrobić wg mnie tak podstawową funkcję. Pewnie będzie za kilka lat zachęcać do zakupu 7d III :lol:
No nie wiem czy AF przy f8 to ekstras z którego mało kto będzie korzystał w typowo spoterskiej puszce, może nie jest to topowa funkcjonalność, ale zdecydowanie przydatna.
Lubię to.
Nie widzę tu żadnej manipulacji, ani fałszerstwa. Spodziewam się, że na ISO 400 szum w tej nowej puszcze jest znikomy, czyli podobny do FF, czyli mamy ten sam detal rzucony przez ten sam obiektyw na gęściejsza matrycę, co może dać odrobinę większa rozdzielczość. Czemu się tu dziwować?
Obrazek z całego kadru będzie leoszej jakości na FF i na ISO 3200 też będzie już przewaga FF.
Ale bez wysokich ISO można się obejść.
Nawiasem mówiac, matryce Canona maja mniej szumu na wysokich ISO niż Nikony. Przewaga Nikona jest tylko na niskich-średnich ISO w cieniach, co mnie akurat nie spędza snu z powiek.
Trochę z innej beczki.
Mam bardzo techniczne pytanie związane z szybkością rejestracji zdjęć w 7DmkII.
W instrukcji obsługi strona 514 w sekcji âUkład wyzwalania migawki pisze m.in:
"Szybkość rejestracji serii zdjęć:
Szybka seria zdjęć.
Maks. około 10 zdjęć /s (możliwość ustawienia od 10 do 2 zdjęć/s)
*Maks. około 9,5 zdjęcia /s w trybie AF EOS iTR.
Wolna seria zdjęć:
Około 3 zdjęcia /s (możliwość ustawienia od 9 do 1 zdjęcia/s).
Cicha seria zdjęć:
Około 4 zdjęcia/s (możliwość ustawienia od 4 do 1zdjęcia/s)"
Pytanie: Czym się różni w takim razie szybka seria ustawiona np. 5zdj/s od Serii wolnej ustawionej na 5 zdj/s.
Ten system AF występuje w tej chwili w trzech korpusach: 1D X; 5DmkIII oraz w 7DmkII jednak taka możliwość
regulacji prędkości serii nie widnieje w instrukcji 5DmkIII. W takiej sytuacji chyba tylko posiadacze 1D X mogą
odpowiedzieć na to pytanie.:confused:
No właśnie nie chyba nie do końca.
W instrukcji 1D X przy ustawianiu funkcji Fn3 (strona 333) istnieje także możliwość ustawienia w ilości klatek w serii.
Różne są tylko wartości. No i po co stosować dwie opcje prędkości jeżeli możliwość dowolnej ich zmiany praktycznie tworzy jedną w pełni edytowalną funkcję pokrywającą obydwa zakresy?:confused:
Funkcja tak ale nie af :-)
Też dla mnie byłoby to przy wyborze ważniejsze kryterium niż powiązanie punktu AF z pomiarem światła z którego korzystam tylko spiradycznie.
Like it!
Możnaby wręcz pokusić się o stworzenie wykresów przeobrażania się gniota w sprzęt kultowy w miarę oddalania się od dnia premiery ;).
system AF jest różny w 1Dx i różny w 5Dmk3. Zupełnie inny będzie jeszcze w 7DmkII - marketingowcy próbują wmówić, że to to samo, ale tak nie jest. Wiem, bo używam 1Dx i 5Dmk3. Bez porównania.
Jeżeli chodzi o definiowanie liczby kl/s w trybie seryjnym to w 1Dx ustawia się dowolnie (ten aparat generalnie jest megacustomizowalny).
Pozdrawiam,
Dzięki za konkretną odpowiedź.:D
Nie rozumiem tylko po co są dwie grupy prędkości. Po co prędkość âlowâ max. 3fps/s jeżeli w ramach tej opcji można ustawić 9fps/s, czyli prędkość z zakresu âhighâ?
Jeżeli jednak działa to fajnie. Obawiałem się, że to jakiś błąd w instrukcji.
W szczegółowej instrukcji do AF'a 7DmkII EOS 7D MarkII AF-Setting Guidebook na stronie 3 pisze:â Blessed with the same AI Servo AF III fokus-tracking as the top-of-the-line EOS-1D X camera,⌠Tak ogólnie, jeżeli chodzi o sposób działania AF to instrukcje dla jedynki i siódemki różnią się tylko zdjęciami. Jeszcze ilość punktów AF w środkowej strefie jest inna.
Sądzę, że technicznie to te dwa systemy się różnią (bodajże 3lata różnicy od premiery 1D X) ale sposób działania jest ten sam.;)
pozdrawiam
No więc low i high jest po to, aby sobie skonfigurować np. low na 6kl/s, a high na 12 kl/s, a potem jednym szybkim ruchem przełączać. Oczywiście da się skonfigurować low na 6 i high na 6, ale to ustawienie nie ma sensu ;)
Co do AF, to z punktu widzenia konfiguracji jest dokładnie identyczny w 5Dmk3 i 1Dx i pewnie będzie podobnie w 7DII, ale jego działanie jest inne (w 1Dx jest szybszy i celniejszy, bo są dwa procesory DIGIC i iTR, czego nie ma w 5Dmk3 i to naprawdę widać jak się używa na servo do ruchomych obiektów, tam gdzie 5D nie daje rady, 1D zwykle daje radę spoko). Oczywiście przy 95% zdjęć normalny użytkownik nie zobaczy różnicy w pracy AF, więc jeżeli ktoś nie potrzebuje lepszego AF i dużego bufora na serie fotek oraz 12kl/s, to wtedy powinien spokojnie kupować 5Dmk3. Fakt, że ergonomia 5D jest do d.. w porównaniu z serią 1D pozostawiam bez komentarza ;)
7DII to chyba ciekawy zestaw z 5DIII.
Ten artykuł mnie przekonał
też sporo poczytałem o tym aparacie. Niestety wychodzi, że szumi masakrycznie (mówię o RAW z puszki, bo wygładzony jpg bez szczegółów mnie nie interesuje) - podobnie jak stare 7D czy 1Dmk3. Daleko mu do 5Dmk3, a jeszcze dalej do 6D, czy 1Dx. Konkurencja go zostawia dalego w tyle pod względem szumów :(
A to straszna szkoda, że canon tak dał ciałą z matrycą, bo poza tym fajna puszka by była, ale do zwierzaków jako backup 1Dx się nie nada niestety :(
Na pokazy lotnicze jak znalazl( bardzo rzadko jestem na pokazach gdzie musze wychodzic z iso poza iso400).
Tylko co z tego jak kupilem 70D i mając ten aparat jakos nie mogę się przekonać ze 7DmkII byłby lepszym wyborem?
Pokaż mi tutaj: Canon EOS 7D Mark II First Impressions Review: Digital Photography Review, gdzie jest ta konkurencja która zostawia 7D II w tyle bo jakoś chyba ślepy jestem. Tylko nie pokazuj mi porównania z FF.
Ja bym jednak był daleki do wydawania jakichkolwiek wyroków póki puszka nie trafi w ręce użytkowników. Czytanie testów może i jest kształcące ale wypośrodkowanie opinii na tej podstawie jest bardzo trudne i może być mylące. Wiele razy miałem tak że coś tam w testach wychodziło a później okazywało się w praktyce że to w ogóle nie jest dla mnie problem.
Panowie,
Puszka jest dostepna od paździenika dla wybraych użytkowników, a od 30.10 nawet w powszechnej sprzdaży - dostepna także w PL, więc proszę bez takich uwag ;)
Inna sprawa, że jej w ręku nie miałem i po przeczytanych testach użytkowników w moje ręce raczej nie trafi, a szkoda, bo by się przydał dobry aparat tej klasy
--- Kolejny post ---
Zrób sobie porównanie szumów np. na RAW ISO3200 pomiędzy 7DII, Fuji X-T1, D610 i D7100 - ew. D7100 jest na poziomie 7DII, ale to inna klasa aparatu ;)
o FF nawet nie wspominam, bo 7DII umiera od razu
Czyli o FF nie wspominasz, ale D610 jakby wspominasz...które, dla Twojej informacji, jest FF:mrgreen:
Poza tym wspominasz D7100, ale nie wiadomo po co, bo sam twierdzisz, że jest na poziomie 7Dii.
Pozostaje tylko, z całego zadęcia, że podobno Fuji X-T1 ma mniejsze szumy. A to jest niby ta sama klasa aparatu? :D Nie widzę klientów na 7Dii zastępujących go Fuji, bo mniej szumi :?: :shock:
fakt, na nikonach się nie znam ;) sorry za zamieszanie
Mniej szumi to fakt ale mniejsza ostrość brzegów, mniejsze nasycenie kolorów i jakaś lekka zmiana odcienia czerwonego na wysokich iso budzi podejrzenia że coś jest namieszane w tych plikach (mowa o RAW).
Generalizując to to jest klasyczne skazywanie g. na śmierć. "Gigantyczne różnice" widoczne przy maksymalnych powiększeniach w praktyce pomijalne.
A jestem załamany. Mam ten aparat od wczoraj i ... właśnie duża nieprzewidywalnosc af. Bardzo często nie trafia to jakiś absurd. Używam szkiel 24 L 100 L 135 L. Kombinowalem różne ustawienia i albo jestem jakis uposledzony albo mam walniety egzemplarz
Kombinowalem z mikroregulacja nawet ale widawalo mi sie ze z flagowymi szklami raczej nie powinno byc problemu. Z moim 6D te same szkla trafiaja w punkt. Nawet kaprysna 50tka sigmy 1.4 czesciej trafia niz ten aparat
Nie rozumiem tekstu przedmowcy. Aparat jest dostępny w serwisie cyfrowe pl i tego typu testu wolałbym abys zostawil dla siebie. Forum jest dla wszystkich i chyba mam prawo wypowiedziec sie na temat ktory jest tu zawarty.
Kto się nie mógł doczekać, to już może kupić w PL :) :
Lustrzanka Canon EOS 7D Mark II Fotoforma
6549zł
MAVEN pokaz zdjecia,te nietrafione ,z exifem of course
bo moim zdaniem w "zawartym" temacie nie masz nic do powiedzenia
ja tez tych zdjec ciekawy jestem
Jak to z nowym sprzętem bywa, problem może jest pomiędzy okiem (tym co widzi), a przetwornikiem (tym co zapisuje), po drodze wiele, wiele innych szarych rzeczy.
W świecie IT ma to swoja nazwę i skrót, ale nie pomnę jaki, coś jakby "Problem położony pomiędzy krzesłem a klawiaturą".
Na poważnie.
Nie panikuj, sprawdź, albo daj aparat jakiemuś "biegasowi" do sprawdzenia.
Zwykle po zakupie nowości - twierdzimy - nie działa, źle działa, a tu trzeba skorzystać z produku Made in Instrukcja.
Powodzenia.
Dzieki Robert moze panikuje cholera. Jak chcesz podaj maila podesle swoje wypociny moze sam zerkniesz
Przyślij na priva CB linka do RAW-ów na czymś np. dropboxie.
jest juz ''test'' na DxO, wyniki ocencie sami...
Canon EOS 7D Mk II review: Low ISO performance lags behind rivals - DxOMark
Heh : z tego wynika ,ze nie jest warty 6500 pln na dziś .
i jeszcze 1 test, juz troche konkretniejszy niz ten 1
Review – Canon EOS 7D Mark II ÂŤ Canon Rumors
nie mam porownania miedzy akurat X-T1 a 7D czy 7D mkII ale mam podobne wrazenia z obrabiania RAW-ow z X-E1. matryce transowe pieknie trzymaja szumy do naprawde bardzo wysokich szumow (ISO 3200 wyglada slicznie) i pod tym wzgledem nie odstaja znacznie od mojego 6D. ale tam gdzie wszystko zaczyna sie bardzo mocno rozjezdzac jest rozpietosc tonalna i separacja barw. RAW-y z 6D sa jak z gumy kiedy przychodzi do korekt kontrastow i barw. te z X-E1 bardzo szybko traca plynnosc gradacji tonalnych i ogolnie "fajne" kolory.
technicznie sprowadza sie to, jak sadze, do porzadnego odszumiania ktore Fuji robi sprytnie przez redukcje szumu chromatycznego. cos jak Nikon robil za czasow D80, chociaz X-E1 zdecydowanie az tak badziewnego mydla nie robi...