Fotografia przyrodnicza to rozległy temat. Ciekawe co byś zwojował Twoim uwielbianym Canonem na przykład w afrykańskim buszu. Zoom co by nie pisać jest dużo bardziej uniwersalny.
Wersja do druku
No, nie wiem czy ten "test" należałoby tu pokazywać ;)
Zdjęcia są kiepściutkie. Wiewiór, łabądź, mazurek przy karmniku - zero detalu :(
Państwo stojący przed płotem (na 600mm) - gdzie tam jest u licha ostrość? Na pewno nie na zegarze ani na płocie...
Mam nadzieję, że to są problemy wynikające z uchybień pstrykacza, a nie słabości obiektywu...
Ale przynajmniej tablice testowe potrafią fotografować, bo wyniki pomiarów im dobre wyszły ;)
Zdjęcia z testu rzeczywiście takie sobie. Swoją drogą zdjęcie z parą przed zegarem wykonane na iso 1000, tragiczny szum, struktura jak w 7d.
Starsze puszki -np. 5dc jednak całkiem inaczej obrazowały.
Ludzie lubią tabelki, więc tutaj są. Zdjęcia - do kitu. Zwierzaki byłyby może i ok, gdyby nie były tak przeostrzone. Wydaje mi się, że warunki nie były dobre i próbowano nadrobić to softem.
Nie ma co się gorączkować. Na wiarygodne testy trzeba poczekać w PhotoZone i DXO. Mam wrażenie że PhotoZine nieco ubarwia opisy i tabelki. Pewną radość (może przedwczesną) przynosi mi to, że wynalazek Tamrona zmusi czołowych producentów i dystrybutorów do ukrócenia szaleństwa z cenami na supertele.
Trzeba też poczekać na wersję z Nikonem i odpowiedź jaką da matryca 36Mpx i gęsto upakowane 24Mpx DX-y.
Może i co przeoczyłem, ale dotychczas nie widziałem obrazków z 70D ?
Kolekcjoner - polemizował bym. Akurat przez moje ręce przeszło sporo szkieł super tele i mogę co nieco o nich powiedzieć. Zaglądam do tego postu, bo zaciekawił mnie ten Tamron jako dodatkowy zapasowy sprzęt.
Mój post wyraźnie wskazuje o kogo mi chodzi i cytować tu nie trzeba.
Wypowiedzi w stylu - dali d..., bo jest tylko 6.3 na długim końcu - no proszę. Nie mów, że lubisz to czytać :-) Zrobili by 5.6 w cenie 9tyś i by było. "No z ceną to przegieli na maxa" :-)
Pytanie do posiadaczy lub bardziej chyba posiadającego ;)
Z czego jest wykonany? obudowa - magnez, tubus - plastik, czy total plastik?
^^^^^ Też bym był ciekaw?... ale po ciężarze domyślam się że plastik....
No i widzisz to co piszesz bez cytatów i wczytywania się wywołuje wrażenie że to ja coś takiego napisałem.
Jest system cytowania po to żeby go używać. Pisanie ogólnikami typu ktoś, wszyscy itp. wprowadza tylko zamieszanie i czują się urażeni przede wszystkim Ci co napisali rzeczowe opinie w temacie wątka.
A to ile szkieł, kto i co widział, nie ma tu żadnego znaczenia.
Dzisiaj postanowiłem odrobinkę zmarznąć, owocuje to porównaniem do 100-400L na czym niektórym bardzo zależało.
Cóż, jeśli chodzi o walory optyczne po kilku zdjęciach zdanie już mam wyrobione, przynajmniej w kwestii obrazka na 400mm:
Tamron 400/5.6
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/taxit.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/znak1t.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/znak2t.jpg
Canon 400/5.6
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/taxic.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/znak1c.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/znak2c.jpg
Jpg prosto z puszki, a RAWy są tutaj: http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...0/t400c400.zip
Z ciekawostek dodam, że robiąc zdjęcia raz jednym raz drugim miałem wątpliwości, czy stabilizacja w Canonie jest włączona. Środek kadru - ostrość powiedzmy jest porównywalna, brzegi kadru, aberracje, winietowanie - tu już różnice są zauważalne.
i środek Canona też na tych fotkach słabszy od Tamrona
Cena na bank szybko nie spadnie. To co mamy teraz to jest dobra cena, bo Tamron wyciągnął wnioski z "lekkiego" przeszacowania 70-200 VC na początku jego wprowadzania.
Ja już jestem po "testach" 150-600. Niestety musiałem oddać szkło tam gdzie jego miejsce.
Sprawdzałem winietę. Na bank jest mniejsza niż w 100-400L.
Stabilizaxja jest na bank lepsza. Jakieś 3-3,5 EV. Ciężko mi to oceniać bo pracując prawie tylko na długich tele nabiłem sobie łapę i bez stabilizacji wychodzą mi też niezłe czasy. Za zimno było by robić setki zdjęć ze stabilizacją włączoną i wyłączoną.
Co do obrazka to jest naprawdę niezły jak na zoom. Postaram się zresztą coś pokazać na różnych ogniskowych, na pełnych dziurach i lekkim domknięciu.
Jak zwykle szukałem dziury w całym i znalazłem coś co wymaga sprawdzenia z innymi korpusami niż rozbudowany AF 5D3. Potrafiłem AF tego obiektywu w naprawdę ciężkich warunkach doprowadzić do kapitulacji. W AI Servo. Potrafiłem go zatrzymać i nie chciał dalej ruszyć. Potrafi tak ktoś jeszcze? :mrgreen:
Generalnie MOIM zdaniem to z czym ten Tamron przegrywa ze 100-400L to jest AF i tego stwierdzenia będę bronił jak niepodległości. Za dużo pracuję z tele by to zdanie zmienić.
No jak ptaka zrobiłem na LV to były pytania, dlaczego e exifie jest MF. No nie dogodzisz :) Zrobiłem też sporo innych zdjęć, generalnie potwierdzają to co napisałem wyżej. Na środku porównywalnie, brzegi dla Tamrona.
PS. No i oczywiście Tamron ma coś, czego nie ma Canon :) I z tym nie można dyskutować...
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/znak600.jpg
@cichy
Słońce, słońce! ;-)))
Widać z tego porównania że Tamron jest jaśniejszy i ma zauważalnie mniejsze winietowanie. Jakby lepszą transmitancję. Tyle że z Exifów czasy naświetlania dla Canona były nieco krótsze - nie wiem na ile to błąd pomiarowy (np. 1/60 to wiadomo że nie zawsze dokładnie jest tyle) i czy ma taki wpływ.
Chociaż przy znak2 - tam czasy były identyczne i widać wyraźnie że Tamron jest jaśniejszym szkłem w środku, a zwłaszcza po obrzeżach.
Jak na razie znaki, taryfy i pudełko... wyglądają pięknie ;) zapowiada się naprawdę dobrze...
Teraz tylko dla potwierdzenia plener z ładnym światełkiem.
Ponowie tylko pytanie, (choć już się domyślam),
Zrobiony jest cały z plastiku, czy tylko tubus?
To jedyne "ale" bo jeśli z ABSu to ciekaw jestem jak zachowa się obiektyw po upływie lat, wiadomo warunki atmosferyczne, raz ciepło, zimno, czy ciężkie soczewki nie zaczną "pracować" w plastikowej konstrukcji... co wiadomo czym zaowocuje...
Miałem już szukać 100-400 a tu taka niespodzianka. Oczywiście ciekaw jestem wydajności af i IS jak również jakości wykonania tubusa. W cyfrowych w Szczecinie jest to szkło do pomacania więc chyba się wybiorę z puszką.
Witam
Pawel_G jeśli mogę prosić o próby na 1DmkIII.
Najbardziej ciekawy jestem jak będzie działał autofocus.
Nie dobrze było by, gdyby sprzęt zamiast ostrzyć - zaczynał myśleć.
Może uda się jakoś odnieść szybkośc działania w stocunku do USM Canona w obiektywach 100-400L i 400L.
Dziękuję pozdrawiam
No popatrz :)
Moja recka za ok. tydzień, na przystawkę kilka kadrów na 600mm. Generalnie bida z nędzą, duże, ciężkie, niewygodne, mydlane, nieostre, wolne, plastikowe, winietujące i aberrujące :) A tak poważnie, robiłem dzisiaj zdjęcia CAŁE 10 minut bo nie miałem zbytnio czasu i mam naprawdę sporo fajnych kadrów. Ale to wszystko jak już napisałem za tydzień. Jednak jest dzisiaj jeszcze lekka mgiełka i zdjęcia z większej odległości pewnie nie oddają 100% możliwości szkła.
To się już klaruje sytuacja ;)
Napisz proszę brzydko powiem w końcu :p po krótce (bo aż tydzień każesz czekać ;)) z czego jest zbudowany (czyt. mój post wcześniej) i jak możesz jaki używasz TC bo wręcz wyśmienicie ten tandem się sprawdza.
A, i do ilu trzyma 5.6? do 400?
Mam (a raczej coraz bardziej miałem) dylemat 24L II i za rok co najmniej 150-600 aby mieć pretekst ruszyć zadek rano w plener ;P czy 28 1.8 i od razu 150-600... już prawie na pewno wiem że opcja druga ;)
Tak trochę spóźniony...
Wg mnie patrząc na foty z T i C środek jest porównywalny, a brzegi jednak lepsze w T, zresztą mogę potwierdzić, że 100-400 na brzegach nie jest jakimś demonem ostrości.
W dalszym ciągu boję się jednak trwałości, ale tak naprawdę, te kwestię poznamy może za rok, może dwa...
Tak czy siak, jak pojawi się w KRK w sklepach, to na pewno przejdę się pomacać i przestrzelić ;)
@ Cichy - czy to szkło również, po zgłoszeniu, objęte jest 5 letnią gwarancją?
Obiektyw Tamron 150-600mm F/5.0-6.3 SP Di VC USD/Canon (A011E) - Ceneo.pl 4499zł z wysyłką, kto chętny? ;)
Obawiam się że jak Tamron będzie cieszył się zainteresowaniem to ta i tak dobra cena wyjściowa nie prędko spadnie. Widziałbym go w cenie poniżej 4 koła.
Z tej ceny to nie ma już co opuszczać. Wystarczy przejrzeć kilkanaście stron wstecz - przewidywana była cena +-6k i to miał być poziom akceptowalny.
Cena mogłaby spaść gdyby Canon pokazał w końcu następce 100-400 tylko że znając ich politykę cenową to takie szkło kosztowałoby na starcie pewnie 8-9 koła. No cóż, czekam Cichy na Twój test i pozostaje mi opylić 5D plus kilka gratów i zamówić to szkiełko...
Cytat:
Zamieszczone przez Cichy;
Wpis becka pochodzi z innego wątku - http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1203242. Może go zapytajcie, gdzie kupił...Cytat:
Zamieszczone przez becekpl
No ja tak wróżę 7-8k. Czyli Tamron i tak nie będzie miał konkurencji.
O jeszcze mam jedną fotkę z wczoraj :)
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/test08.jpg
Osz kurcze... Dobre to.
Pod koniec października kupiłem Tamrona 70-300. Trochę żałuję, ale z kolei jest dużo mniejszy i lżejszy.
Ja go kupiłem przedwczoraj :D Nie żałuję - po pierwsze, to moje pierwsze tele, nie wyobrażam sobie zaczynania przygody z teleobiektywami od szkła o takiej ogniskowej, gabarytach i masie jak 150-600. Wiem, że jak na swój zakres to on jest mały i lekki, ale czy dałbym radę robić nim nieporuszone zdjęcia? A po drugie - za cenę 150-600 mógłbym kupić 70-300 oraz sigmę 18-35 1.8. Cóż, jak się okaże kiedyś w przyszłości, że trzeba mi czegoś bardziej dalekobieżnego, to za rok-dwa najwyżej rozglądnę się za używką.Cytat:
Zamieszczone przez MC_;
Cichy, beckowi się to sowicie opłaci, pod warunkiem oczywiście że ktoś mu go overseas odbierze, a następnie przywiezie w walizce i odda na lotnisku... Podatek stanowy drobiazg, kurs dolara - palce lizać, główny problem to cło czy inne opłaty na granicy w Polsce.
Dokładnie jak pisze Cichy. Dodatkowo u nas masz 5 lat gwarancji, a to nie jest bez znaczenia.
Panowie, ja na to patrzę z pozycji kibica :D Może becekpl podzieli się z nami informacją ile finalnie zapłacił, jak szkło już do niego dotrze. To wtedy ocenimy, czy to się opłaca. Co do gwarancji, to rzecz jest oczywista. I sprowadza się w istocie do wyboru - gwarancja w PL, czy cena zakupu niższa o 35%
W tym przypadku to gwarancja nie taka zwyczajna bo aż 5 cio letnia, a różnica w cenie może się zwrócić już po jednej naprawie. USA to zupełnie inny rynek o czym chyba wszyscy wiemy. U naszych sąsiadów ceny tak się kształtują: Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD [Canon] Telezoom-Objektiv: Objektiv Preisvergleich - Preise bei idealo.de
hamerykanska;)
Znaczy się, mieszkasz tam, a "wawa" podane w Twoim profilu jako miejsce zamieszkania to ściema albo nieaktualne...
Podziękował
Wydaje mi się że trzeba mieć nadzieję, aby cena nie wzrosła, bo patrząc na jej stosunek do jakości to tak jest "promocja", nie liczył bym na obniżkę.
A jak Tamron zajarzy że idzie jak świeże bułeczki z ohami i ahami to może szybko cenę "naprawić".