-
Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
ArekLodzPl
Serwis wymienia lustro z całym mirror boxem
Przerabiałem
Przy wypadnieciu lustra moze sie zdarzyc (szczegolnie przy fotografowaniu szybka seria), ze cos sie stanie zlego z mirrorboxem, jakies uszkodzenie mechaniczne , ale to trzeba by miec piekielnego pecha. Nie widze najmniejszych podstaw do wymiany calego zespolu przy wklejaniu samego lusterka - przyklejenie jest jednorazowe i na amen ( o ile zrobi sie to, jak trzeba i czym trzeba), a w przypadku serwisu dochodza jeszcze klipsy, ktore sprawe ulatwiaja i sa dodatkowym -150% zabezpieczeniem.
-
Jak juz wam lustro odpanie i porysuje matowke upomnijcie sie o jej wymiane.
-
Gdybyś był w stanie wykazać taką zależność, to kto wie ...... :)
Mnie lustro wypadło na zewnątrz po odpięciu obiektywu.
-
Mirror boxa w standardzie z podklejeniem lustra nie wymieniają. To droga impreza jest i nikomu nie życzę wymieniać mirror boxa za kasę.
-
Mam takie pytanie poza konkursem, jak zabezpiecza się puszkę z odklejonym lustrem na czas wysyłki do serwisu? Nie mogę sobie tego jakoś zwizualizować.
Ktoś wcześniej wspominał o możliwości porysowania soczewki obiektywu, ktoś miał taki przypadek?
-
Wyjmujesz lustro, zostawiasz sobie na pamiatke a aparat wysylasz bez lustra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rupert
Mam takie pytanie poza konkursem, jak zabezpiecza się puszkę z odklejonym lustrem na czas wysyłki do serwisu? Nie mogę sobie tego jakoś zwizualizować.
Ktoś wcześniej wspominał o możliwości porysowania soczewki obiektywu, ktoś miał taki przypadek?
Soczewka się nie porysuje raczej, bo lustro jest sporo większe od wejścia do obiektywu od strony puszki. Mnie lustro wypadło jak odkręciłem szkło i przechyliłem aparat.
Nie jestem pewien na 100% ale lustro należy wysłać razem z body do serwisu. Ja je zawinąłem osobno w papier i przykleiłem taśmą do pudełka.
Jestem niemal pewien, że serwis wyłącznie mocuje lustro metodą na kątowniki a nie wymienia go na nowe, chyba że się uszkodzi.
-
Mi powiedziano zebym lustro sobie zostawil na pamiatke. W CSI rok temu.
-
Co do kupna to warto dobrze szukać. Naprawdę trafiają się fajne egzemplarze. Ja kupiłem w zeszłym roku w sierpniu. Naprawdę trzeba było dobrze się przyglądać żeby znaleźć jakąś ryskę. Przebieg 17k.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ds74
Co do kupna to warto dobrze szukać. Naprawdę trafiają się fajne egzemplarze. Ja kupiłem w zeszłym roku w sierpniu. Naprawdę trzeba było dobrze się przyglądać żeby znaleźć jakąś ryskę. Przebieg 17k.
Super, kusicie i kusicie, jak znajdę kupca na mojego D300 to czemu nie...
-
Trzeba jeszcze pamiętać że z 5DMkI i kilkoma innymi dinozaurami np. 350D i 400D nie będzie współpracować część nowego osprzętu np. niektóre nowe lampy. Czasami można się zdziwić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Trzeba jeszcze pamiętać że z 5DMkI i kilkoma innymi dinozaurami np. 350D i 400D nie będzie współpracować część nowego osprzętu np. niektóre nowe lampy. Czasami można się zdziwić...
Konkretnie jaka lampa Canona nie współpracuje ze starym 5D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
A może jakieś szczegóły?
Myślę, że byłyby przydatne dla osób, które dopiero planują zakup sprzętu i nie mają jeszcze dostępu do manuali...
Może jednak bardziej pasowałoby wyrażenie: "nie będzie w pełni współpracować"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Konkretnie jaka lampa Canona nie współpracuje ze starym 5D?
Wydaje mi się, że Suchy nadinterpretował brak możliwości sterowania funkcjami lampy ze starego korpusu.
-
Na przykład bardzo popularna i bardzo dobra YN-565EX II nie działa z Canon 350D, 400D oraz 5D Mark I. Natomiast nie wiem, czy dotyczy to także nowych systemowych lamp Canona. Wiele osób decyduje się jednak na zdecydowanie tańsze zamienniki. Często są to te same osoby, które szukają tańszych, używanych korpusów. No i można sobie sprawić bardzo niemiłą niespodziankę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Na przykład bardzo popularna i bardzo dobra YN-565EX II nie działa z Canon 350D, 400D oraz 5D Mark I. Natomiast nie wiem, czy dotyczy to także nowych systemowych lamp Canona. Wiele osób decyduje się jednak na zdecydowanie tańsze zamienniki. Często są to te same osoby, które szukają tańszych, używanych korpusów. No i można sobie sprawić bardzo niemiłą niespodziankę.
W ogóle nie działa czy nie działają pewne funkcje?
Poza tym nie słyszałem aby jakakolwiek systemowa lampa canona nie działała ze starym 5D.
-
Nie mam żadnego z wymienionych korpusów, więc nie sprawdzę. Ale w instrukcji lampy napisano, że w ogóle nie będzie działać. No chyba, że za działanie uznajemy wyzwalanie przez fotocelę ;-) No i ja piszę o produktach firmy Yongnuo a nie Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Nie mam żadnego z wymienionych korpusów, więc nie sprawdzę. Ale w instrukcji lampy napisano, że w ogóle nie będzie działać. No chyba, że za działanie uznajemy wyzwalanie przez fotocelę ;-) No i ja piszę o produktach firmy Yongnuo a nie Canon.
No to bardzo dziwne, bo mam trzy YN-568ex ii i mi ze starą piątką wszystko działa jak należy, HSS, druga kurtyna itp. Gdzieś coś źle przeczytałeś.
-
Systemowe świeczki działają bez problemu - nie ma obawy.
-
radiki - jak już wyżej wspomniałem, sprawę znam tylko z opisów firmowanych przez sklepy i producenta. Bywa, że sprzęt jednak działa i świetnie. Ale skoro oficjalnie piszą, że może nie działać to znaczy, że coś jest na rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
radiki - jak już wyżej wspomniałem, sprawę znam tylko z opisów firmowanych przez sklepy i producenta. Bywa, że sprzęt jednak działa i świetnie. Ale skoro oficjalnie piszą, że może nie działać to znaczy, że coś jest na rzeczy.
Aż przejrzałem instrukcję obsługi do YN-568ex ii i nie ma tam nawet słowem wspomniane o braku kompatybilności z 5dc. Nic nie ma na rzeczy, coś Ci się musiało przewidzieć.
-
Np tu jest napisane;
Lampa reporterska YongNuo YN-565EX II do Canon LR-YN-565EXIIC - sklep Fripers.pl
I chciałem zauważyć, że pisałem o modelu 565 a nie 568, o którym wspomina radiki. Być może 568 działa, ale nie o nim była mowa...
-
565 nie świeci z 5. Mam i nie działa. Chcę dokupić 500, która ma działać jak należy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
565 nie świeci z 5. Mam i nie działa. Chcę dokupić 500, która ma działać jak należy.
500 nie blyska na druga kurtyne z 5d classic
-
Czyli nic mi się nie przewidziało... Widzisz radiki, jednak są lampy, które z bardzo starymi aparatami nie działają. I są osoby, które się na tym przejechały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Ok, jeżeli mówisz w szczególności o 565 to jest ta wzmianka zamieszczona przez fripers, chociaż w oficjalnej instrukcji nie zastrzegają sobie braku współpracy z konkretnymi modelami Canona: http://www.yongnuo.com.cn/usermanual...YN565EX_EN.pdf . Może ktoś ma własne doświadczenia z tym modelem lampy?
-
Kolega cubbus ma i jasno napisał, ze lampa z najstarszą piątką nie działa a kolega salas dodał, że są inne modele, które nawet jeśli działają, to z pewnymi problemami.
-
Tak widzę, moment odpowiadałem na Twojego posta czytając instrukcję lampy i nie zobaczyłem już tych postów. Zatem wszystko jasne.
-
Ja zazwyczaj dopasowuję lampę do aparatu, nie odwrotnie...
A to, że sprzętowi tzw. "niezależnych" daleko czasami do wzorca?
W żaden sposób nie umniejsza to wartości starszych, canonowskich puszek!
I dlatego wolałbym dokupić do takiej np. 550EX :)
Nb. czytałem kilka lat temu o problemach we współpracy starszych obiektywów bodaj Sigmy, z nowymi EOS-ami - w żaden sposób nie wpływało to na moje decyzje o zakupach
-
Ja swoją 565 kupiłem pod 6D i tam działa jak potrzeba. Do 5I mam starego sunpaka manualnego ale chcę coś mądrzejszego-pomyślałem o YN 500, bo działa, ale skoro nie ma 2 kurtyny to muszę jeszcze nad jakimś innym chińczykiem pomyśleć...
-
-
radiki a yn 568 full współpraca z 5d classic? hss i druga kurtyna śmiga normalnie?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A nie lepiej kupić C580?
W cenie jednego canona masz 3 nowe yn.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
W cenie jednego canona masz 3 nowe yn.
Za 800 zł jakie nowe kupisz z ta sama funkcjonalnością? W dodatku 3
-
A ja w dalszym ciągu uważam, że warunkowanie zakupu EOS5D (taki jest temat wątku) poprawnością jego współpracy z posiadaną lampą np. YN-xxx jest bez sensu!
Oczywiście, idealnie by było gdyby wszystko ze sobą współpracowało, ale żyjemy w realnym świecie.
Jeżeli ktoś świadomie jednak decyduje się na FF, to zdecydowanie mniejszym obciążeniem jest dobranie do 5D odpowiedniej lampy, niż do YN-568exII pasującej do niej puszki FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Za 800 zł jakie nowe kupisz z ta sama funkcjonalnością? W dodatku 3
To jak za 800 nowa 580 to kupuję od Ciebie dwie od razu!
Albo daj namiar na ten sklep, bo kupię nawet z 10 na handel;)
Yn 500 kosztuje 450 zł z dwuletnią gwarancją. Nowa 430 canona prawie 1000 zł...
-
Kolega @v.1958 dobrze gada. To czy puszka będzie grała z posiadaną lampą jest drugorzędną sprawą w tym przypadku...
Kupiłbym mercedesa, ale mam w garażu całkiem dobre opony od syrenki, więc chyba się nie zdecyduję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
To jak za 800 nowa 580 to kupuję od Ciebie dwie od razu!
Albo daj namiar na ten sklep, bo kupię nawet z 10 na handel;)
Yn 500 kosztuje 450 zł z dwuletnią gwarancją. Nowa 430 canona prawie 1000 zł...
Przecież logiczne, że nowej 580 nie kupisz :D Na allegro zaczynają się od 699 zł więc są i nie pisz bzdur. Nadal czekam na info od Ciebie jakie lampy dostaniesz za 800 zł w ilości 3 sztuk z ta samą funkcjonalnością co 580EX :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Przecież logiczne, że nowej 580 nie kupisz :D Na allegro zaczynają się od 699 zł więc są i nie pisz bzdur. Nadal czekam na info od Ciebie jakie lampy dostaniesz za 800 zł w ilości 3 sztuk z ta samą funkcjonalnością co 580EX :)
Ciekawe. Bo 3x 500exII kosztują 1550 a za tyle NOWEJ systemówki nie kupisz. Nie uwierzę też w to że 580 ktoś kupił do zdjęć w domu... relax! Nie pisz bzdur, bo wciskasz starą używana lampę na dodatek jest droga i bez gwarancji. A za połowę tej kwoty można kupić NOWĄ lampę co prawda chińską ale w pełni funkcjonalną...
End OT
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Ciekawe. Bo 3x 500exII kosztują 1550 a za tyle NOWEJ systemówki nie kupisz. Nie uwierzę też w to że 580 ktoś kupił do zdjęć w domu... relax! Nie pisz bzdur, bo wciskasz starą używana lampę na dodatek jest droga i bez gwarancji. A za połowę tej kwoty można kupić NOWĄ lampę co prawda chińską ale w pełni funkcjonalną...
End OT
Widać czytanie ze zrozumieniem to dzisiaj problem naszego narodu. Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa ;-)
-
Nie każdy jest zawodowym fotografem. Są tu też zwykli amatorzy, który po prostu bawią się. A zabawki nie powinny być zbyt drogie. Często kupuje się używany sprzęt oraz tańsze zamienniki systemowych szkieł czy lamp. W tym wątku bardzo promuje się 5DMk1 jako najtańsze FF, właśnie idealne dla amatora, do krajobrazu itp. No i tenże amator może się potem zdziwić, że tani a dobry i chwalony niesystemowy zamiennik lampy nie działa z kupionym właśnie korpusem. Stąd moja informacja o problemie. Proszę pamiętać, że to forum odwiedzają nie tylko zawodowcy a dla hobbisty tekst postaci "Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa" może być przykry a nawet obraźliwy. Szczególnie jeśli kupi wcześniej na bazie pochwał w tym wątku używany 5dMk1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Nie każdy jest zawodowym fotografem. Są tu też zwykli amatorzy, który po prostu bawią się. A zabawki nie powinny być zbyt drogie. Często kupuje się używany sprzęt oraz tańsze zamienniki systemowych szkieł czy lamp. W tym wątku bardzo promuje się 5DMk1 jako najtańsze FF, właśnie idealne dla amatora, do krajobrazu itp. No i tenże amator może się potem zdziwić, że tani a dobry i chwalony niesystemowy zamiennik lampy nie działa z kupionym właśnie korpusem. Stąd moja informacja o problemie. Proszę pamiętać, że to forum odwiedzają nie tylko zawodowcy a dla hobbisty tekst postaci "Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa" może być przykry a nawet obraźliwy. Szczególnie jeśli kupi wcześniej na bazie pochwał w tym wątku używany 5dMk1.
Nikogo nie mam zamiaru obrazać ale myśleć trzeba a jeśli ktoś myśli ze kupi nowa lampę i będzie mu bezproblemowo działać z 5D to jest w dużym błędzie.
-
Na razie podałeś jeden model lampy która nie działa ze starym 5D. W dodatku lampy niesystemowej. Jak sądzę 90% lamp tej firmy jednak działa z 5D więc problemu nie widzę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
eśli ktoś myśli ze kupi nowa lampę i będzie mu bezproblemowo działać z 5D to jest w dużym błędzie.
Wystarczy kupić jakąkolwiek lampę Canona. Będzie działać.
-
Dokładnie tak, lampa Canona i problem z głowy :-)
-
Najprosciej to przeczytac specyfikacje przed zakupem a jak jest watpliwosc zapytac sprzedawce. Mozna tez z aparatem isc do sklepu a jesli zakup przez internet to mozna przeciez zwrocic.
-
No i apiat od nowa Polska Ludowa ;-) Starych zajechanych 5DMk1 szukają w olbrzymiej większości nie zawodowcy tylko amatorzy, którzy chcą mieć tanie fufu. Tacy ludzie na ogół "kasą nie śmierdzą" i zamiast bardzo drogiej lampy systemowej kupią znacznie tańszy zamiennik. Albo już takowy mają. Pisanie więc "lampa Canona i z głowy" jest niezrozumieniem istoty problemu. Ja też chciałbym mieć co najmniej 6D i komplet eLek ale mam 1000D, lampę Nissina a nie jakiegoś tam Canona ;-) i i kilka obiektywów o nazwie zaczynającej się na T a nie na C i ze złotym a nie czerwonym paskiem. I mimo tych tanich ersatzów bardzo by mnie zabolało, także finansowo, gdyby coś nie chciało działać. Zdecydowanie wolałbym o tym wiedzieć wcześniej, jeszcze przed zakupem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Czy to znaczy ,że aparat w momencie premiery był kierowany do amatorów ?Fakt faktem jest to chyba obecnie najtańszy dostępny FF "dla ludu" ale czy od razu amatorskiego ?
-
Zawodowiec raczej nie zaryzykuje kupna do pracy zarobkowej korpusu z przebiegiem na ogół grubo powyżej 100 000 zdjęć i wieku rzędu 10 lat.
-
Tak zgadzam się , zawodowca stać na wymianę aparatu co jakiś czas ale są też tacy z umiejętnościami , którzy kiedyś o tym marzyli a dziś dopiero mogą sobie na to pozwolić i mogą spełnić swe marzenie ze względu na cenę.