Orientował się ktoś jak jest z cenami Canona we Francji ? Czaję się na 24II i 135L.
Wersja do druku
Orientował się ktoś jak jest z cenami Canona we Francji ? Czaję się na 24II i 135L.
Dlaczego ktos musi, w moim przypadku jest dokladnie jak wspomnial B o g d a n zmieniam dla kaprysu, i nie uzywam profesjonalnie, zauwazylem ze w Polsce jak juz ktos kupuje cos z gornej polki to musi to byc do uzytku profesjonalnego?
W krajach bardziej rozwinietych niektorzy kupuja by sobie "popstrykac" w niedzielne popoludnie i potem na dlugo odstawic na polke i nie jest to rzadkoscia, zapewniam cie.
w krajach mniej rozwiniętych też można kupować dla przyjemności, w życiu nie zarobiłem złotówki na fotografii :)
Musiałem się specjalnie zarejestrować, żeby w końcu coś tu napisać, od dłuższego czasu jestem obserwatorem CB, ale nigdy nie czułem potrzeby pisania - aż do tego momentu. Także powitać wszystkich.
Od dłuższego czasu robię tak jak ktoś wcześniej napisał, kupuje sprzęt poza granicami naszego kraju. Dla mnie to żaden problem, ponieważ bilety lotnicze są teraz bardzo tanie, najlepsze są okazje typu "last-minut", albo bilety z wcześniejszą rezerwacją - w obie strony. Za dnia się leci, kupuje sprzęt, później trochę wolnego czasu na obiad i zwiedzanie i się wraca z nowym sprzętem i zaoszczędzonym tysiakiem w kieszeni, wszystko można załatwić w 1dzień - 90procent mojego sprzętu tak została zakupiona, w tym często używane rzeczy, jakbym miał kupować 5dm2 to w życiu nie zapłaciłbym 5.000zł za używany sprzęt przez allegro, to raz że nowe w PL są już w okolicach 6.600zł a to dwa że poza granicami pl nowe są już w okolicach 5500-6000zł - polecam robić wycieczki i w perspektywie dłuższego czasu policzyć sobie ile się zaoszczędziło na takich zakupach, jest znacząca różnica..:)
mam znajomego który w ten sposób handluje sprzętem fotograficznym i innymi rzeczami sprowadzanymi za granicy, kupuje taniej, szuka okazji jedzie po klika rzeczy i sprzedaje na aukcjach później takim ludzikom jak my, czasami sprzęt wystawiony na allegro i zakupiony przez kogoś,nawet jeszcze nie leży u niego :)
CANON 5D MARK II BODY 25000 ZDJĘĆ (3106788301) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 4.250 zł ładnie poszedł, ładna cena, ładny przebieg, ładnie wygląda :)
w sumie 1500euro. jest sens?
Nowe :
CANON EOS 5D Mark II - Fotografia - 6490zł
Canon Eos 5D Mark II Body NOWY Gwarancja Raty (3119585172) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 6399zł
CANON EOS 5D II MARK Nowy gwarancja KUP TERAZ! (3131547340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 6299zł
Tak obserwuję i czytam Twoje wypowiedzi, kurczeblade i odnoszę wrażenie, że chcesz SKUTECZNIE odwieść od zakupu potencjalnych zainteresowanych 5DMKII.
Zrozum jedno - każdy przedmiot jest tyle wart ile ktoś za niego płaci.
Takie bicie piany przez kilka stron tego wątku i nic z tego nie wynika...
He? To sobie dopisałeś. Temat założyłem bo miałem zamiar kupić to body- używane, ale ceny używanych skutecznie odstraszały mnie (dlatego powstał ten temat) ale już dylemat rozwiązałem zupełnie inaczej, przeniosłem zabawki do Nikona, zostawiając sobie 50D :) więc dlaczego miałbym kogoś odwieść ? Rzucam tylko linkami, gdzie są dobre okazje :) - może ktoś skorzysta, i zapomni o kupowaniu 3letnich używanych gratów, za kolosalne pieniądze :)
Nie każdy 3 letni sprzęt to grat. Cukierki też się zdarzają i to czesto, a jak wiadomo to co dobre to się ceni więc nie widzę problemu. Przekro mi ale założyłeś kupić sobie aparat za zbyt niską cenę i jesteś zły na wszystkich sprzedających, że nikt nie chce Ci sprzedać tak tanio. Życze powodzenia u Nikona bo będzie Ci potrzebne jeśli nie zmienisz swojej polityki cenowej.
ale kolega kurczeblade chyba nie zrobił nic złego zakładając taki właśnie wątek. chciał poznać opinie innych na temat cen używanych aparatów.
sam śledzę ten wątek i odnoszę wrażenie, że ten wątek nie leży wszystkim sprzedającym canony 5d MKII (używki) ....
wątek bardzo pożyteczny i może nie jednemu się przyda podczas podejmowania decyzji o zakupie kilkuletniej używki bez gwarancji z kilku tysięcznym przebiegiem
za 4900 zł czy nowym aparatem za 6299zł .... ;-)
jeszcze tylko dodam : nie, nie handluje nowym sprzętem :-)
pozdrawiam
Paweł
Chyba sobie żartujesz, albo sam jesteś z tych co chcą sprzedać 5dmk2 i nie możesz się pogodzić z faktem że cena za nowego bardzo spadła i ciężko znaleźć naiwniaka który kupi używane body za niewiele mniej niż nowe teraz w sklepach :)
Przecież pisałem wyraźnie, są perełki w dobrej cenie, nawet wstawiałem linki używanych atrakcyjnych ofert. Jeśli chciałbym kupić to tak bym zrobił, bo znalazło się dużo w odpowiedniej cenie - ale zmieniłem zdanie zakupiłem zupełnie coś innego, poczekałem około 2 miesięcy, odłożyłem, pożyczyłem, trochę nadgodzin w pracy i mam nowy sprzęcior, mam gwarancje, pachnie nowością i zadowolony jestem niesamowicie że jednak powstrzymałem się od kupienia używanego :)
Odnosiłem się do ofert gdzie -NA PRZYKŁAD- ktoś wystawia 3letni aparat z przebiegiem ok. 50-80tyś. za 5.000zł albo i więcej. dla mnie to 1/3 - 1/2 zużytego sprzętu i absurdalne jest płacenie za coś takiego komuś tyle, skoro w sklepie nie dużo drożej. :)
tyle...
Wyczytałem kilka stron wcześniej że można nabyć aparat w Norwegi w dość dobrej cenie, mam osobę która może mi go kupić na miejscu i wysłać paczkę do PL.
Ale teraz pytanie, opodatkowanie przez urząd celny - CŁO i Vat będzie naliczone czy nie?
Canon EOS 5D Mark II Hus
Namawiasz do łamania prawa?
;)Cytat:
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Dokładnie, a tego tu bardzo nie lubimy :roll:.
A ja myślałem, że kurczeblade w tym wątku powiedział już wszystko...
Cła dla Norwegii nie ma.
Polecam:
https://www.celina.krakow.uc.gov.pl/kalkulator/
i
System ISZTAR - Informacja Taryfowa
Chyba odpuszczę zakupy w Norwegi bo czas mnie goni...
Może ten, szukam pewnego sprzedawcy bo z allegro były różne historie w przypadku używanych.
Ewentualnie dołożyć 1k i kupić nowy za 6500, ciężka decyzja.
Canon EOS 5D Mark II - Komis - KOMIS - Aparaty cyfrowe - FOTO - BETA
za 6200 trafiają się już 6D... a za 6500zł nowe 6D są ;) cena 5500zł za 5D MK II to już przesada ;)
Słabo patrzysz ;)
kurczeblade, a kim Ty właściwie jesteś, jakimś rzeczoznawcą, ekspertem wyspecjalizowanym w 5D MKII ?
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade :) Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.
Dozbierałbym do 6D. :) Ale kto bogatemu zabroni kupować stare aparaty w cenie prawie nowych. :DCytat:
YaneC, postaraj się zrozumieć kolegę kurczeblade Gdybyś chciał kupić wymarzone body 5d2 w stanie jak nowym za 4000-4500 zł i za żadne skarby nikt nie chciałby Ci tak tanio go sprzedać to też miałbyś w gardle pewną gorycz. To tak jak dziecko gdy nie może mieć zabawki, której pragnie - długo rozpamiętuje ten fakt zanim o tym zapomni i znajdzie sobie inny obiekt zainteresowań.
Raczej to jest Twoje twierdzenie. Nie mam takich zamiarów. Wcześniej pisałem że zastanawiam się nad kupnem, a po czasie jednak zdecydowałem się na dużo lepsze body niż 5dmk2 w innym systemie :)
YeneC nie trzeba być rzeczoznawcą, żeby stwierdzić że 5.5tyś. za używanego 5dmk2 jest przesadzoną ceną, kolega pytał czy warto, to mu odpowiedzieliśmy solidnie, są lepsze oferty, za atrakcyjniejszą kwotę. Ale widzę stopce 5dmk2 - to już wiadomo dlaczego tak się zbulwersowałeś, zamierzasz sprzedać swojego uż. za cenę przybliżoną do nowego ?:)
Twoje pieniadze, Twoja decyzja.
Trochę jednak dziwię się dyskusji, szczerze mówiąc. Te aparaty, 6d i mkII są dla trochę innego użytkownika. No chyba, , że pełna klatka przesłania nam budowę, ustawienia, etc....
Jak dla mnie za bardzo się nakręcacie z tą ceną 5DII.
Cytat:
Zamieszczone przez Groovebass
Dokładnie. Druga wersja 5-tki jest świetnym aparatem biorąc pod uwagę pewne kryteria. To samo można powiedzieć o 6D, więc... body jest tyle jest warte ile w stanie będą dać za nie nabywcy. Rzecz względna.Cytat:
Zamieszczone przez MC_
Oba body są dobre, tak jak wspomnieliście wcześniej - dla dwóch różnych odbiorców. Choć nie ma się co czarować - używki 5dmk2 są trochę przewartościowane (względnie biorąc pod uwagę parametry body oraz datę wydania na rynek). Nawet jeśli body nie jest mocno zużyte, to i tak straciło już na wartości przez te swoje lata i trzeba się z tym pogodzić, co nie znaczy, że nie da się nim zrobić dobrych zdjęć (dobrych w wybranym zastosowaniu). Mimo wszystko jednak 6D oferuje więcej niż 5dmk2 (iso,af,dr,video..gps i wifi nie liczę - bo bezpośrednio wpływu na jakość obrazka nie mają), 5mk2(niezawodność, gwar. migawki 150k, mocniejsze body). Z początku moich rozważań nad FF patrzyłem z dużym dystansem nad 6D, teraz jest inaczej.
Dokładnie. Taka sama jest moja opinia.
Z tego samego powodu pośpieszyłem się ze zmianą na MK3 naciągając swój budżet. Mimo tego że ceny MK3 prędzej czy później opadną to ceny MK2 spadną o wiele szybciej ze względu na nowinki na rynku. 6D rozpoczyna właśnie taki nowy ruch w tym kierunku.
Osobiście nie kupowałbym teraz używki MK2.
Na marginesie to nie mogę się doczekać rozwoju FF bezlusterkowców. Ta sama jakość będzie mogła być o wiele mniejsza i lżejsza... ;)
Dokładnie! Nie ma sensu pakować się w używane za 5koła, skoro nowe są za niewiele więcej. Lepiej trochę pokombinować, poczekać i mieć fresh. z gwarancją.Obserwuje temat i widzę że najbardziej irytują się osoby,które posiadają ten sprzęt,czyżby nie moc pogodzenia się z realiami ? Trzeba było sprzedawać 5dmk2 w cenie 5koła 5.5koła jak cena nowego trzymała się ponad 7koła - teraz już po ptokach, coraz szybciej w dół leci i raczej już nic tego nie powstrzyma :)
Miałem na celowniku to body i w ostateczności też w ten sposób pomyślałem, teraz cieszę się że poczekałem i nie przepłaciłem za używane 5dmk][ :)
Słuchajcie, nie przeciwstawiam się tym którzy wystawiają swoje używane body za niewiele więcej niż jest obecnie nowe w sklepie, jest wolny rynek i możecie sobie wystawić nawet w identycznej cenie - nowego. To wasza sprawa, czy znajdzie się ktoś zainteresowany. Postawiłem ten temat, bo zastanawiałem się nad zakupem używanego, miałem wątpliwości ze względu na małą różnice cen, między nowym a używanym - większość ludzi odpisała że się nie opłaca w takich i w takich cenach kupować używanego, tak zrobiłem i jestem hepi - dostałem odpowiedzi które pomogły dokonać mi innego wyboru :)
Ciekaw czy tak samo bedziesz gadal jak za rok zapragniesz sprzedac body :-) Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Wiele razy sprzedawałem, starałem dostosować się do cen panujących u konkurencji, a jak nie szło to szybko cisnąłem cenę w dół i sprzedane! Nigdy nie twierdziłem, jak tu niektórzy obrażeni, że nie sprzedam nigdy za "tak mało" bo jakieś "100lat" temu kupowałem za tak dużo! :) a najbardziej mnie rozbawiły twierdzenia na temat przyzwoitych ofert, które się pojawiały często - "bo wystawili tak tanio, bo oni mieli z dotacji, wyprzedają cały sprzęt, później będą wystawiać Ci co nie sprzedają z dotacji i znów ceny się ustabilizują i będzie można sprzedać drożej" (za 200zł mnie niż nówka w sklepie) :D
Dziś byłem na Giełdzie Fotograficznej (Klub Stodoła Warszawa ul. Batorego 10).
Ciekawostka !!!
5d mk II nowej lub używanej nie widziałem na żadnym stoisku.
a ja dziś odebrałem używanego 5dmk2
- 22tyś przebiegu. Bez rys i skaz, z foliami ochronnymi na wyświetlaczach i w dodatku jeszcze zostało mu niecałe 2miesiące sklepowej gwarancji, był wystawiony za 4,500 a wytargowałem ostatecznie za 4,400zł :)
Kto szuka, ten znajdzie... :)
Myślę, że masz w tym jakąś zasługę :D
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
wydaje mi się że cena 4500zł taką już zostanie przez dobere kilka lat. puki nie wyjdzie 6D MKII.. a 5D MKIII nie stanieje ;)
Nie oszukujmy się ale 4500zł za 5D MKII z przebiegiem ok. 20tys. jest OK. Mam nadzieję że tak zostanie :)