-
Odp: [akustyk] z podrozy po Europie
trzy sztuki z bardzo fajnego letniego wschodu slonca na pokazywanym juz kiedys wrzosowisku. po raz pierwszy w tym miejscu przyszlo mi focic w tlumie fotografow. ale w sumie to im sie nie dziwie ;)
wiekszy zestaw z opisami https://www.flickr.com/photos/bartro...57661140981628
-
Wrzosowisko ładne, ale z tymi promieniami światła - miód malina (to pierwsze z serii).
Numerki się gdzieś zapodziały.
-
Majstersztyk! :) Gdzie znalazłeś takie wrzosowiska?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz63
Majstersztyk! :) Gdzie znalazłeś takie wrzosowiska?
https://goo.gl/1MeAz6
-
Pierwsze z ostatnich - zdjęcie z promieniami słońca -tylko gratulować i miejsca i momentu oraz umiejętności .
-
to z wyjazdow dalszych (dla mnie)... na przelomie maja i czerwca mialem okazje tydzien posiedziec na Spiszu. pracujac, wiec niestety nie dalo sie cale dnie biegac z aparatem, ale o tej porze roku doba dostatecznie dluga... a pogoda szczesliwie fajna sie trafila. duzy zestaw mam na flickrze: https://www.flickr.com/photos/bartro...57687756525571 tutaj bede stopniowo kilka wybranych podklejal.
na poczatek zestaw...
1
2
3
4
-
podobają mi się Twoje zdjęcia. Nie przebajerowane w obróbce, naturalne, spokojne i bez fajerwerków ale w tym chyba jest to piękno.
-
-
Każde z czterech ma swój urok,
1, wszystko co potrzeba do uzyskania takiego kadru miałeś i wykorzystałeś :)
2,Nad tym to chyba najdłużej się mój wzrok zatrzymał.Ma swoisty prosty wyraz.Wpierw mi pierwszy plan z zaoranym polem jakby przeszkadzał, ale doszedłem do wniosku że gdyby go tam nie było , zdjęcie byłoby jakieś nijakie.Takie pospolite by się zrobiło.
3.Jeśli dobrze pamiętam to Sokolica i charakterystyczna sosna.Ostatni raz tam byłem może z 35 lat temu. Noc chyba ,że się mylę i to nie to miejsce.Ale światło daje fajny efekt.
4. Powiem tak - gdyby nie ta jasna plamka - Jowisz czy księżyc :) nie znam się :) nie zwrócił bym na ten kadr uwagi. A tak zdjęcie jak dla mnie bdb.
-
no to dokladka z Pienin/Spiszu: widoki na Tatry . wiecej: https://www.flickr.com/photos/bartro...57687756525571
5
6
7
8
9
10
-
Nr.5, za fajne zamknięcie gór w krzywiźnie lasu.
-
Bardzo ładne widoki na Tatry. O jakich porach tam byłeś, żeby mieć takie ładne powietrze?
Co do najbardziej znanego drzewa w Polsce: 27 metrów na prawo od niego, patrząc na Dunajec, też rosną (chyba dwie) pokrzywione sosny, nikt ich nie fotografuje, a zasługują. Temat trudniejszy, bo nie wiszą tak malowniczo nad przepaścią. Niestety byłem tam w przypadkowej porze i niezbyt ładnej pogodzie, więc mam tylko zdjęcia dokumentacyjne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Bardzo ładne widoki na Tatry. O jakich porach tam byłeś, żeby mieć takie ładne powietrze?
6 jest przed wschodem slonca (4:50)
8 i 9 to jakies popoludnie (okolo 17:00)
5 i 7 przed zachodem slonca (20:00), 10 juz ze sloncem schowanym (20:50).
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Co do najbardziej znanego drzewa w Polsce: 27 metrów na prawo od niego, patrząc na Dunajec, też rosną (chyba dwie) pokrzywione sosny, nikt ich nie fotografuje, a zasługują. Temat trudniejszy, bo nie wiszą tak malowniczo nad przepaścią. Niestety byłem tam w przypadkowej porze i niezbyt ładnej pogodzie, więc mam tylko zdjęcia dokumentacyjne.
cos mi swita, ze kiedys na nie zwrocilem uwage. ale nie tym razem :( sprobuje pamietac przy nastepnej okazji
-
Miodzio! Moje klimaty. Trafiłeś z pogodą, ja jak byłem w tym roku to na 7 dni był tylko jeden słoneczny. Reszta góry całkowicie w chmurach. Nic nie było widać, mleko. No i pustka, nikogo na szlakach nie spotkałem prócz stada kozic. Mi strasznie 8 przypadła do gustu. Na jesienne chłody w sam raz, aż się ciepło robi od samego patrzenia. Szkoda że taki mały rozmiar bo bym sobie na tapetę wrzucił.
-
5. na pięć! Chętnie widziałbym codziennie.
-
-
to na zajawke nowej, duzej galerii z zeszlorocznych wakacji:
https://www.flickr.com/photos/bartro...57691088914154
-
-
Bardzo fajne (tam, na flickr).
-
to tym razem troche wiecej z Islandii... jak zwykle duzy zestaw z opisami, exifami itd. na Flickrze: https://www.flickr.com/photos/bartro...57691088914154
tutaj zestaw (az) jedenastu krajobrazow:
1. deszczowy dzien na polwyspie Snaefelsnes
2. kosciolek wsrod lubinow
3. sloneczny poranek (jesli mozna tak mowic 4-5 godzin po wschodzie slonca :) ) na zachodnich fjordach
4. przed zachodem slonca w Isafjordur
5. krystaliczny poranek na 66 rownolezniku
6. wodospad bogow
7. samotny dom w Dalviku
8. pastelowe kolory u wybrzezy Eyjafjordur
9. czarna plaza pod Vestrahorn
10. widok w strone wnetrza wyspy spod laguny Fjallsarlon
11. kolory Parku Narodowego Fjallabak
-
Ogólnie fajne. 1. 9. i 11. najbardziej m się podobają. Na zdecydowany minus za to 2. - moim zdaniem zepsute przez saturację niebieskiego i zielonego, bo kadr całkiem spoko.
-
11 takie lubię - dla mnie rewelacja
-
Cała seria jest bdb. Dla mnie 9, a zwłaszcza 11 są świetne. A swoją drogą, można zapytać, jaka ogniskowa była użyta na 11tce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucas_g
Cała seria jest bdb. Dla mnie 9, a zwłaszcza 11 są świetne. A swoją drogą, można zapytać, jaka ogniskowa była użyta na 11tce?
jasne. 55mm
https://www.flickr.com/photos/bartrozanski/39492288391/
-
Pięnie tam! Najbardziej podobają mi się Goðafoss i Snaefellsnes :) Z ciekawości - myślisz że trasa z Reykjaviku do Snaefellsnes i z powrotem jest do zrobienia autem w jeden dzień, czy warto tam zostać na dłużej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Pięnie tam! Najbardziej podobają mi się Goðafoss i Snaefellsnes :) Z ciekawości - myślisz że trasa z Reykjaviku do Snaefellsnes i z powrotem jest do zrobienia autem w jeden dzień, czy warto tam zostać na dłużej?
Jest spokojnie do zrobienia w jeden dzien. Snaefellsnes jest fajny zeby objechac na 1-1,5 dnia
-
9 świetna
jakimi szkiełkami ta Islandia czyniona?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Kapitalne zdjęcia, nie ma się co więcej rozpisywać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
9 świetna
jakimi szkiełkami ta islandia czyniona?
16-35/4
24-70/4
70-300l
-
-
to jeszcze troche fauny islandzkiej dorzuce. nie zeby to byla moja specjalizacja, ale akurat ta dosc latwo bylo w obiektywie zlapac
12.
13.
14.
15.
-
14 jest kapitalna. Reszta też dobra.
-
Mi się bardzo podoba maskonur na 13 :) A co to za jezioro na zdjęciu 12?
-
na 12 jest Hofnafjordur, widok z drogi 99 (od 1-ki do Hofn) w strone lodowca Vatnajokull
-
Twój wątek ujawnia moją ciemną stronę. Zwyczajnie zazdraszczam podróży i oka do kadrów :)
-
Akustyk, to chyba Hornafjordur ;) Ale bardzo łatwo tą nazwę pomylić chyba z powodu Hafnafjordur, podobne wyrazy :) Ja mieszkałam trochę w okolicy Selfoss, trochę bardziej na zachód.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
little_fluffy
Akustyk, to chyba Hornafjordur ;) Ale bardzo łatwo tą nazwę pomylić chyba z powodu Hafnafjordur, podobne wyrazy :) Ja mieszkałam trochę w okolicy Selfoss, trochę bardziej na zachód.
Zgadza sie, przez "r". Dzieki za sprostowanie!
-
-
-
14 Kapitalne. Podoba mi się lekko rozmyte tło. Na jakiej przysłonie i przy użyciu jakiej ogniskowej było robione to zdjęcie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
14 Kapitalne. Podoba mi się lekko rozmyte tło. Na jakiej przysłonie i przy użyciu jakiej ogniskowej było robione to zdjęcie?
176mm f5.6
-
to jeszcze jedno... z Reykjaviku
16.
-
wbrew tytulowi watku... ale nie chce juz kolejnego zakladac :)
kilka migawek z Singapuru... wiekszy i przede wszystkim zroznicowany zestaw z tego panstwa (miasta/rzeki), bo ze scenami ulicznymi: https://www.flickr.com/photos/bartro...57688759031480
tutaj kolekcja drapaczy chmur i nowoczesnych budynkow dookola Marina Bay
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
-
3 i 7 naprawdę są super.Efek to użycie filtrów, czy obróbka .
-
z filtrow to sa szare polowki i tyle. a obrobka o tyle co wywolanie w LR (jakis tam profil kolorow, korekta krzywej kontrastu, balans bieli, itp.).
3 moze miec cieplejsze kolory niz oryginalna scena od filtra polowkowego (bo Hitechy ocieplaja).
7 to jest pewnie tez jakis filtr polowkowy, ale generalnie po prostu wlasciwy moment kiedy swiatlo sztuczne i naturalne sie odpowiednio zbalansowaly
-
Bardzo fajne seria singapurska. Obróbka wysokich lotów. Można by powiedzieć kilka ciepłych słów o starszych fotach ale niekolejna numeracja znacznie to utrudnia ;-)
-
No i jak zwykle klasa. Jak to oglądam to mam ochotę rzucić wszystko w cholerę, kupić sobie jednego zooma i objeżdżać świat :)
-
oprócz 2 i 3 to wszystkie ekstra...te ciemne budynku psują wszystko
-
Cała seria ekstra. Mnie się akurat najbardziej podoba #2 ze względu na wygląd wody i klimat, a zaraz potem #7 za światło :)
-
na dokladke czynnik ludzki
9
10
11