-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nie to jest efekt próby korygowania aberracji sferycznej. Canon to olewa. I dzięki temu ma piękny portretowy bokeh. Na szczęście takich zdjęć jak przykładowe nie robię. :)
Dokładnie - ludzie z Zeissa popełnili nawet artykuł gdzie szczegółowo omawiają sprawy "bokeh":
http://www.zeiss.com/c12567a8003b8b6f/embedtitelintern/cln_35_bokeh_en/$file/cln35_bokeh_en.pdf
Na stronie 32 mamy bardzo ładny opis powodów występowania tej "cebulowatości" - elementy asferyczne są główną przyczyną. Sferyczne elementy też mogą wprowadzać takie niejednorodności jeżeli ich powierzchnia nie jest wystarczająco starannie przygotowana.
Po prostu nie można mieć wszystkiego.
"If you look at this picture very closely, you can see another interesting effect – all the defocused spot images contain a circular structure. It is possible to recognise from this that the lens has an aspherical surface as these surfaces are often not as smooth as a conventionally polished lens. Particularly in the case of lenses which are manufactured by pressing hot liquid glass it is possible to recognise the traces of the turning process with which the mould was manufactured.
It is possible to combine rotational and pivotal movements when polishing spherical surfaces because the curvature of the surface is the same everywhere; in this case no traces are left. In the case of aspherical surfaces the curvature is variable and therefore demands other processing techniques. Residual unevenness of these surfaces becomes visible if a very small light source is reproduced very much out of focus."
-
-
Z tą cebulą, zaczyna być jak z bandingiem na matrycach canon'a. WHO Cares ;] Wcześniej tego nie widziałem, ale jak już wiem, że jest to widzę :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Dokładnie - ludzie z Zeissa popełnili nawet artykuł gdzie szczegółowo omawiają sprawy "bokeh":
O, pięknie wyjaśnione. Czyli co - żeby tej cebuli nie było - soczewki trzeba by polerować ręcznie (koszty!)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To na co czekasz ? Łykaj :)
Ja swojego 35mm nie mam zamiaru zmieniac bo jest genialne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ja swojego 35mm nie mam zamiaru zmieniac bo jest genialne :)
Generalnie to wątpię żeby ktokolwiek kto ma 35L zmieniał je na sigmę...to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L lub nie chcą tyle wydać na obiektyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L
Przy tak znikomej różnicy w cenie pomiędzy nową Sigmą a używaną L-ką - nie wydaje mi się.
-
no nie wiem - uzywana L to 4k nowka sigmy po premierze zejdzie do tych 3300-3400, wciaz to jest te 6 stowek plus gwarancja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
O, pięknie wyjaśnione. Czyli co - żeby tej cebuli nie było - soczewki trzeba by polerować ręcznie (koszty!)?
Zróżnicowana krzywizna powierzchni soczewek asferycznych wymaga "indywidualnych" i na pewno znacznie bardziej kosztownych zabiegów polerowania jej powierzchni. Wcale nie wykluczam, że soczewki asferyczne takich np. obiektywów L poleruje się ręcznie np na ostatnim etapie ich przygotowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przy tak znikomej różnicy w cenie pomiędzy nową Sigmą a używaną L-ką - nie wydaje mi się.
Ale L pewnie niedługo zostanie zastąpione nową wersją w cenie "aż się boje" a dodatkowo są ludzie, którzy nie kupują używek a są jeszcze tacy, co biorą fvat...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L lub nie chcą tyle wydać na obiektyw.
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
Ja też w ciemno wybieram L ale nie o to chodzi w tym co napisałem :)
-
w ciemno można też dostać L z wadami optycznymi, albo ze spartolonym AF już po produkcji :-)
Pewnie też nikt się nie rzuci na 35l ][ - płacąc pewnie kolosalne pieniądze nie widząc wcześniej testu sprzętu :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
checiu
Z tą cebulą, zaczyna być jak z bandingiem na matrycach canon'a. WHO Cares ;] Wcześniej tego nie widziałem, ale jak już wiem, że jest to widzę :P
Ale czy ta cebulka jest jakaś passe? Przecież Canon 50/1.2 generuje prawie taką samą i użytkownikom raczej to nie przeszkadza.
-
Mi osobiście cebulka nie przeszkadza.
Nowe porównanie Canona i Sigmy:
Gear for Image :: Sigma 35mm f1.4 vs Canon 35mm f1.4 L
-
karlgoro: widze po stopce, ze masz juz te sigme u siebie?
jezeli tak, to mozesz w kilku slowach opisac jak sie sprawuje AF?
-
Ostrość jest właściwie bez porównania. Kopanie leżącego.
Bokeh na przykładowym zdjęciu lepszy z Sigmy, mniej kolorowy.
Sigma jednak bardziej winietuje. :( Jeszcze bardziej.
Canon lepiej pracuje pod ostre światło. Chociaż w sumie to oba zdjęcia pokazują niezłą masakrę.
Koma i aberracja mniejsze u Sigmy. Dużo mniejsze. 2.8 daje bardzo ładny obraz. W Canonie dopiero 5.6.
Sigma ma kołową przysłonę. Canon sieje wielokątami. Widać większą winietę w Sigmie na tym teście kształtu bokeh.
Wyszedł im ten obiektyw, wyszedł. Poczekajmy na odpowiedź Canona. Ciekawe czy za cenę 3 sigm pokażą coś równie dobrego. :)
-
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować. Tak się zastanawiam, bo 35 chciałem kupić do końca roku i teraz myślę czy warto... Czy nie lepiej poczekać jak z tą sigmą będzie. Zawsze pare pln w kieszeni, na jakiś wyjazd czy coś. Choć praktycznie jestem zdecydowany na Canon'a to trzeba przyznać, że ta sigma zapowiada się ciekawie. Szkoda, że tak mało czasu na decyzję.
-
Znając nową politykę C ... stukną pukną, podmuchają ... wylansują i kolejna nowa wersja 35L będzie kosztować 8tysięcy,a ceny używanych starych wersji 35 L na allegro wzrosną i pozostanie Sigma na którą tak dużo osób narzeka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
checiu
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować.
OT: umowę kupna-sprzedaży można wrzucić w koszty prowadzenia działalności
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fabian
Przy zakupie sprzętu nowego masz jeszcze do odliczenia VAT.
-
Nie wiem skad pomysl ze Canon nagle wypusci jakies szklo tylko dlatego ze Sigma cos wypuscila? Nigdy tak nie bylo i raczej nie bedzie - idą swoim wlasnym torem.
-
Bo są ploty, że tak. Pewnie prace zaczęli wcześniej niezależnie od Sigmy. Ale to tylko ploty. Zobaczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Nie wiem skad pomysl ze Canon nagle wypusci jakies szklo tylko dlatego ze Sigma cos wypuscila? Nigdy tak nie bylo i raczej nie bedzie - idą swoim wlasnym torem.
Może dlatego, że c35/1.4 ma już swoje lata, może dlatego że wielokrotnie był zapowiadany, może dlatego że tak wypada :)
-
Jest wiele obiektywow ktore juz dawno mialy miec swoich nastepcow, a jednak wciaz ich brak. Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jest wiele obiektywow ktore juz dawno mialy miec swoich nastepcow, a jednak wciaz ich brak. Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
Oczywiście, że nie wpłynie - analiza poczynań konkurencji może wpływać na decyzje firm jeżeli ich pozycja jest w jakikolwiek sposób zagrożona lub poczynania konkurencji są w stanie wprowadzić odczuwalne spadki zysków. Sigma nie ma takiego wpływu, z całym szacunkiem dla marki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fabian
i zamiast zyskac, stracić- płacąc podatek od ccp:evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Jak stracić? PCC = 2%, pit >= 18%
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
:) no tak, bo CCP to 2%, a odliczony PIT to...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
...Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
Jakie mogłyby być zatem czynniki, które na działania Canona mogłyby wpłynąć?
-
Ostatnio dostalem mailem ankiete od Canona - byla tam masa pytan odnosnie sprzetu ktory mam i co chcial bym w nim zmienic lub wprowadzic nowego. Wierze ze na podstawie takich wlasnie ankiet i opinii zbieranych wsrod zawodowcow uzywyjacych ich sprzetu (czesto w wersjach beta) tworza kolejne produkty. Jednym slowem kieruja sie badajac potrzeby konsumentow, oczywiscie odpowiednio uszczuplajac mozliwosci produktow aby kolejne wersje sie sprzedawaly :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fabian
:) no tak, bo CCP to 2%, a odliczony PIT to...
sposoby rozliczeń w firmach nie sa takie proste- to nie tylko ksiązka, ale tez karta podatkowa i ryczałt, wiec do jednoznacznego odliczania czegos z pit-u to niekiedy dalaeka droga
-
wyjaśniając - niejednokrotnie widziałem używany obiektyw za powiedzmy 4500, z F-ra marża 5000, a z FV nowy można było kupić za 5100 - gdzie na samym Vat mamy 23% wartości :) a jeszcze odliczamy dochodowy... ale tu nie o tym mowa. Ja raczej wezmę canona, ale ta sigma na prawdę zapowiada się świetnie, na pewno nie rezygnowałbym z niej ze względu na cebulę, bo dla mnie to żadna sprawa, jedynie nauczyłem, się, że czasem pozorna oszczędność prowadzi do większych wydatków i ostatecznie kończy się z lepszym produktem. Na kolejnych pojawiających się zdjęciach w sieci, na pewno bardziej mi się podoba więcej listków w przysłonie Sigmy, ale pracuje gorzej pod światło... Jeden fotograf zachwalał 85tkę a potem zaczęły się z nią jazdy. Choć, ja mam podejście do tego, takie jak do prostej zasady marketingu - jak będziesz z czegoś zadowolny, to powiesz może jednej, dwóm osobom, ale jak coś Cię będzie denerwować, zawiedziesz się to powiesz to 10-jak nie więcej osobom. Dlatego pewnie jest więcej takich narzekań, canonowskie szkła też czasem są schrzanione.
Na chwilę obecną niestety nie będzie odpowiedniego feedbacku z rynku, jak ta 35 się będzie spisywała, a na zamknięcie roku trzeba zrobić koszty, więc zostanie Canon. (Mam 24L I i jakoś nie widzę potrzeby upgrade'u do II, tak samo z 35, czy to że nagle by wypuścili II to I będzie gorsze zdjęcia robiła? Wątpię. Od dawna na niego mam chrapkę i wreszcie chyba w tym roku uda się go zanabyć. Analogicznie jest z 24-70 - II niby ostrzejsza,ale sporo ludzi nie uważa jej za konieczną do upgrade'u, zwłaszcza, że przy obecnej poiltyce cenowej wersje II są mocno drogie wg mnie. Choć uwzględniając inflację, ponoć i tak są tańsze niż wersje I w dniu premiery.
Polityka sigmy z tą kalibracją - tez ma sens, skoro nie potrafią zrobić dobrze (na pewno z przyczyn braku dostępu do specyfikacji AF Canon'a) zrobili domowy kalibrator, jak się sprawdzi, to moim zdaniem świetny pomysł.
-
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
Jak to nie zwraca? Przecież wypuścił bezlusterkowca.
Co prawda 5 lat po innych i na razie tylko "głupiego Jasia" (za to w cenie pro), ale wypuścił... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
Przeczytałeś to co napisałeś :)
My tu piszemy o sprzęcie fotograficznym. Poczytaj portale fotograficzne i fora. Daleko nie szukając popatrz na uwagi testerów na dpreview - proszą o zmiany w aparacie czasami przez trzy pokolenia jakiejś puszki (kilka lat), ale jak konkurencja to zrobi to nagle okazuje się, że Canon też potrafi i myk mamy. Nikon - to jemu zawdzięczamy postęp w aparatach Canona. A prawdą jest, że jak już wreszcie coś zrobią, to zazwyczaj lepiej niż konkurencja.
Już wklejałem, ale tu masz przykład jak to widzą niektórzy (Merde już wspominał EOS M)
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=LO7rxitFLZg
-
Po porównaniu obu obiektywów wygląda na to że obrazek wyraźnie po stronie Sigmy a jedynym argumentem za 35L może być AF.
-
Mini recenzja pisana na tel. Wybaczcie brak polskich znakow
Obiektyw uzywalem przez 4 godz. Wersja przedprodukcyjna.
- bardzo dobre wykonanie
- plastik znacznie trwalszy i ladniejszy niz na playstation 3:-)
- pierscien chodzi z nalezytym oporem
- wszystko spasowane jak byc powinno
- ostrzy dosyc pewnie w polmroku wolniej niz usm
- ladne grawerowane napisy na oslonie przeciw slonecznej.
- z malych odleglosci ostrzy bardzo celnie.
- niestety przy nieskonczonosci front focus okolo 70 cm na 4 m od obiektu.
Jakas fotke dodam w niedziele jak sie uda.
Jesli chodzi o dock USB to bedzie dzialal tylko z nowymi obiektywami, obecnie 35 1.4 A,17-70 2.8-4 C i 120-300 2.8 S. Ostatniej ogniskowej nie jestem pewien. Dockiem ustawimy bledy af, zakres dzialania af i dogramy nowy freemwere.
-
czyli dalej enigma z tym AF w sigmach.. :P
-
Czynniki zmiany polityki i dzielenia sprzętu wg. półek amatorska/półprofesjonalna/profesjonalna - wypuszczą stare szkło w nowej obudowie, cena pójdzie dwukrotnie w górę przylepią plakietkę do tego szkła pro-pro-profesjonalne, stare Lki znikną z półek sklepowych, na forum ktoś palnie informacje że innymi szkłami niż L nie można robić zdjęć, dużo osób zgodzi się z tą opinią i Canon będzie sprzedawał nową Lke za 8tyś zł :-)
Tak powszechnie już przyjęta opinia o 6d - to body nadaję się tylko do celów wycieczkowych, jest przeznaczona dla zaawansowanych amatorów i tym nie można sfocić ślubu, jak chcesz śluby robić to minimum musisz kupić 5dmk3 - 5dmk2 nie warto bo AF słaby :-)
-
Jak przełączyłem na live view i wyostrzyłem (detekcja kontrastu) to ta sigma jajka urywa:) mam nadzieje że wersja produkcyjna będzie pozbawiona ff/bw (chociaż co któraś sztuka:-)) albo liczyć trzeba na dobrą cenę DOCKA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szybki-pl
Jak przełączyłem na live view i wyostrzyłem (detekcja kontrastu) to ta sigma jajka urywa:)
Poważne pytanie - czy możesz jaśniej w kwestii jajek?
-
Najpierw była cebula, teraz jajka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Poważne pytanie - czy możesz jaśniej w kwestii jajek?
Na live view ostrzy poprawnie i jest "ostra" tak jak w pierwszych samplach.
-
Sam fakt wypuszczenia Docka świadczy o tym, że Sigma czuje presję użytkowników i widzi jaka jest opinia na forach foto. Zawsze gdy jest jakiś news od Sigmy nt. obiektywów to od razu pojawiają się komentarze w stylu "zobaczymy czy AF będzie dobry" i od tego jest uzależniona decyzja zakupowa wielu użytkowników. Jak na razie mamy tutaj na forum jedną opinię że AF nie działa jak powinien.
-
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie a nie tak jak canon , wypuszcza odgrzewane kotlety po absurdalnie wysokiej cenie :D Wolę poczekam na to szkło w sklepie , pomacać, potestowaś i samemu sie przekonac niżeli czytać Wasze lamęty :D
-
Niestety, trzeba czekać i czekać, aż się pojawi w sprzedaży i ktoś zrobi test np. optyczne lub cichy. Ale tak podsumowując swoje myśli, powstało w mojej tępej głowie pytanie: W co być uderzył Canona gdybyś chciał wejść mocniej w rynek. Odpowiedź : w jego mocne atuty m.in. 35/1,4 i 24/1,4 i 85/1,2. Samyang próbował i prawie mu się udało Sigma ma większe szanse. Ale, gdybym ja mia uderzyć to poszedłbym w 20/1,8 takie jak sigma tylko poprawione. Wszyscy by brali jak świeże bułeczki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
karlgoro: widze po stopce, ze masz juz te sigme u siebie?
jezeli tak, to mozesz w kilku slowach opisac jak sie sprawuje AF?
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)