B+W... jestem zadowolony (67mm) - jak krakac jak wrony to krakac ;)
BTW - tak sobie przypomnialem, jak sobie radzicie z stosowaniem filtra i ...oslonki przeciwsloneczkowej.
Doniczki to raczej sobie nie wyobrazam, a sens tulipanka?
Wersja do druku
B+W... jestem zadowolony (67mm) - jak krakac jak wrony to krakac ;)
BTW - tak sobie przypomnialem, jak sobie radzicie z stosowaniem filtra i ...oslonki przeciwsloneczkowej.
Doniczki to raczej sobie nie wyobrazam, a sens tulipanka?
Nie będę orginalny: B+W MRC :)
plauchem go zza winkla :lol:Cytat:
Zamieszczone przez fICHU
serio, daje rade bez problemu, wystarczy tylko troche wprawy :grin:
paluch dostaje do pierscienia filtra przy mniejszym listku, ustawiam odpowiedni kat i po sprawie 8-)
:))) czyli nie jestem odosobniony w temacie jak widze...
pare razy niestety w ferworze walki - ze tak to ujme - paluch poszedl za daleko... i potem trza bylo to czyscic.
ale sorry za psucie dyskusji z OT.
A ja się przymierzam do kupna polara 77mm i ceny lekko odstraszają.. Do tej pory panował totalny zachwyt nad Hoyami HMC i SHMC.. Coś się zmieniło że tu Marumi polecacie albo B+W? Czy duża jest różnica wjakości między HMC i SHMC?
Routlaw bierz Hoyę będziesz zadowolony.
he, he, bierz marumi - będziesz jeszcze bardziej zadowolony ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Bigmar
ja wziąłem - wiedząc, że CPL'em nie robi się każdej fotki - najtańsze marumi dwie powłoki bez slima i DHG (za 130 zł fi=58.) i polaryzuje okay, strata światła w normie, nie winetuje (nawet na kicie 18mm) itp. itd. a z osłoną p.słoneczną można sobie poradzić, w najgorszym przypadku na czas fotek z CPL osłonę zamontujesz odwrotnie.
poniżej przykłady - obie fotki z założonym CPL (marumi), tylko w róznych "pozycjach":
Tja.. bierz to bierz tamto.. przy 77mm ceny są konkretne. I wolałbym nie kupić czegoś co bym potem żałował..
Oto wycinek oferty sklepu Fotoraj:
Hoya polaryzacyjny kołowy HMC 77......................297.00
Hoya polaryzacyjny kołowy Pro 1 Digital 77............310.00
Hoya polaryzacyjny kołowy Super HMC 77..............401.00
Hoya polaryzacyjny kołowy SUPER HMC Pro 1 77......545.00
Marumi Polaryzacyjny kołowy 77...........................302.00
Marumi Polaryzacyjny kołowy slim 77......................414.00
Marumi Polaryzacyjny kołowy WPC 77.....................511.00
Marumi Polaryzacyjny kołowy MC slim 77.................593.00
B&W Polaryzacyjny kołowy Käsemann Slim 77 E MRC PROMOCJA!!! 550.00Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Tego na pewno nie bedziesz zalowal 8)
WPC,MC i DHG kupisz w Raysfoto w Poznaniu (niezwykle symatyczna obsługa, pełny pofesjonalizm).Cena (ostatni cennik ktory mam sprzed około 2 m-cy) za WPC 77 i MC slim 77 (również DHG) to 391 zł a nie 511 zł lub 593. Myślę - tak na marginesie - że różnicy jakościowej pomiędzy bardzo dobrymi filtrami nie zauwazysz natomiast możesz zauważyc róznicę w trakcie ekspoloatacji (np. Marumi bardzo dobrze się czyści)Cytat:
Ma ktoś może jakiś nowszy cennik Raysfoto? bo ich strona mi sie nie otwiera a najnowsze jakie cenniki mam sa z marca...
RaysFoto Hurtownia i sklep ul. Mylna 25 lok. 6,Cytat:
60-856 Poznań tel./fax: 061 8480 656,
tel. kom. 509 460215, 509 590100 e-mail:
ray@raysfoto.pl
jako, iż w tym tygodniu chcę nabyć polar na 77 mm zadzonie do nich i dam cynk o cenach.
a.
hmm może przy zakupie dwóch na raz dadzą rabacik jakiś? A jaki Ty chcesz kupić?
byłem zdecydowany na hoye hmc super77 (400 zł to górna ranica jaką chcę dac za filtr) ale teraz to już sam nie wiem. wiem tylko, że musi to byc filtr w wersji slim. i fajnie by było gdyby jednak dało sie na niego zakładać dekielek.Cytat:
a.
@Routlaw - ceny w rays sie nie zmienily. Jezeli nie mozesz sie dostac do cennikow, daj znac, podesle:)
a ja mam pytanie odnosnie B+W srednica 67, mam juz pozakladane filtry UV (nie slim!) czy teraz zalecicie dokupic wersje slim polara czy zwykla? bede tego uzywal z tymi dwoma obiektywami co w podpisie... jezeli nie bede widzial roznicy to po co przeplacac ;-)
ps. a ile kosztuje marumi 67?
Z ostatniego cennika który mam (wygląda na to że wciąż aktualny):Cytat:
Zamieszczone przez c42
1. polar kołowy slim - 223 zł
2. WPC, MC, DHG, - wszystkie po 287 zł
Oczywiście ceny brutto
Pare minut temu dostałem cennik Marumi z Raysfoto. Dla średnicy 67 wygląda to tak:Cytat:
Zamieszczone przez c42
Polaryzacyjny kołowy 164,00
Polaryzacyjny kołowy MC 254,00
Polaryzacyjny kołowy - pierścień SLIM, jedno-gwintowy 223,00
Polaryzacyjny kołowy MC - pierścień SLIM, jedno-gwintowy 287,00
Polaryzacyjny kołowy WPC- pierścienie SLIM, dwu-gwintowe 287,00
Polaryzacyjny kołowy DHG - SLIM dwugwintowy 287,00
z powyższych podanych mam wersję WPC slim, pozostaje mi jedynie polecić..
Czy na ogniskową 28mm przy cropie 1.6 (350D) potrzebuję wersji slim, czy wystarczy zwykła? A na obiektyw kitowy 18mm?
:oops: Już znalazłem na innym wątku :-)Cytat:
Zamieszczone przez Raaa
My z kolegą Cood już wybraliśmy. Zamówiliśmy w Raysfoto filtry Marumi DHG 77mm. Jak dostane w łapy to pokaże sample :)
Dodam jeszcze od siebie, że filtry MARUMI slim mają dwa gwinty, także można w dalszym ciągu z nimi używać dekielków (zaciskowych?) które standardowo załączone były do obiektywu. Natomiast slimy B+W lub Heliopan nie mają drugiego gwintu i należy do nich dokupić nakładany dekielek (dn77 mm ~ 28 zł ).
Raysfoto do H daje dekielek za frikoCytat:
Zamieszczone przez JackC
Witam,
jaki gwint filtra wybrac?
350D + KIT[58mm] + sigma 55-200 [55mm] + 50 1,8 [52mm].
Myslalem ze najrozsadniej to bedzie 55mm ale czy w kitowym nie bedzie na szerokim kacie winetowal?
czy ma znaczenie jaki ksztalt bedzie miala redukcja 55->58? bo podejzewam ze przy 50 1,8 nie bedzie zadnych problemow.
Jakiej marki filtr polaryzacyjny kolowy do kwoty 120PLN polecacie, moze jakies namiary na sklep w wawie?
POzdr
gwint najwiekszy i redukcje...
Największy czyli 58mmCytat:
Zamieszczone przez spawnd
Będzie winietował.Cytat:
O zastosowaniu filtra z mniejszą średnicą gwintu można mysleć chyba tylko w przypadku "pełnoklatkowych" obiektywów uzywanych na cropie (w sensie - wydaje mi się, że np. 72mm nie winietowałby w przypadku 17-40/4L używanym z cropnietym korpusem?)
Ale Ciebie ten przypadek nie dotyczy.
Hoya Standard (pudełko niebieskie/fioletowe)Cytat:
Hakuba MC (koniecznie MC!)
B+W slim ma dekielek oryginalnie zapakowany w pudełku, więc chyba wszyscy z nim sprzedają w cenie.Cytat:
Zamieszczone przez JackC
"Za friko" to nawet po pysku nie dostaniesz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez slawi_3000
Zwyczajnie mają to w cenę wliczone.
Jak chcesz to mogę Ci mojego polara 58mm firmy Hama sprzedać.. za powiedzmy 60zł :)
Dzieki za szybka odpowiedz.
To powiedzcie jeszcze czy sens jest na polara takowego zakladac UV? w najblizszym czasie bede robil zdjecia w arabskich krajach a tam slonce nieustannie daje. Czy filtr polaryzacyjny sprawe zalatwia? A moze jakies inne rozwiazanie?
HTMC biorę od razu!:lol:Cytat:
:shock: po co??Cytat:
Chyba tylko "zyskasz" winietę :grin:
A co to ma z tym wspolnego filtr UV?Cytat:
Nie do końca. Moze przydać się również szara połówka.Cytat:
Nie tyle inne, co dodatkowe: Osłona przeciwsłoneczna!Cytat:
OK, koryguję - bez dodatkowej dopłaty - już dobrze, czy podać wody?Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Im wiecej slonca tym wiecej promieniowania UV, stad moj tok myslenia.Cytat:
To obowiazkowo ;)Cytat:
Dobrze, dobrze... tylko mnie już wkurzają wokół te slogany marketoidów.Cytat:
Gratis, free, darmowe minuty itd. kiedy wiadomo, że to i tak wliczone w cenę.
Toż nie od dziś wiadomo, że w przyrodzie nie istnieje "obiad za darmo".
Schłodzonej to bym poprosił, bo znowu upał dzisiaj przypomina o sobie.Cytat:
Święta prawda!! Może kiedyś zaopatrzysz się obiektyw z większą średnicą. Wtedy ni ma problemu.Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
dlatego włąsnie kupiłem polara Marumi o średnicy77 mimo że najwiekszy obiektyw jakim dysponuje ma średnice 67 :)
Wszystko dobrze, dopóki ten "nadmiarowy" filtr mieści się w osłonie przeciwsłonecznej :-)Cytat:
;-) rozumiem
napewno sie nie zmieści.. poza tym np do KITa wogóle nie mam osłony.. Do Sigmy 70-300 nigdy nie miałem założonej.. Ale są podobno osłony montowane na gwincie filtra. Nawet chyba widziałem je w ofercie raysfoto :)Cytat:
W takim wy padku dobrze byłoby przemyślec system Cokin, konkretnie rozmiar P. Wiekszy jest lepszy bo w przyszłości niebędziesz musiał zmieniac z A na P (a mówią że rozmiar sie nie liczy :-) Załatwia on sprawę i rozmiaru filtra, i osłony przeciwsłonecznej i dowolnych połówek. Jesli nie wiesz co to za system zapytaj googli. Jeśli myslisz poważnie(j) o fotografii to warto w niego zainwestować.
System cokin P jest dobrym pomysłem , trzeba tylko zaakceptować pewną nieporęczność w manewrowaniu filtrami okrągłymi , także składanie i rozkładanie go jest nieco czasochłonne i najlepiej robić to nie spiesząc się . Poza tym wielokrotnie już była podnoszona kwestia relacji ceny do jakości P164 ( oryginału , bo podróbki to tragedia - i dotyczy to całego osprzętu z jakim miałem do czynienia ) .
Jak wszędzie - są wady i zalety , musisz sam zdecydować , co będzie dla Ciebie istotniejsze . Można mieć przecież nakręcany polar i system P z połówkami - wbrew pozorom nieźle się sprawdza .
Na Hakuby radze uwazac, maja czasem zle napylone powloki.
Ja juz nie kupuje.
Wiem bo mam :)Cytat:
Zamieszczone przez H-u-d-y
Wybor padl na HOYA HMC 58MM, za okazyjna cene udalo mi sie zakupic go od uzytkowniaka tego forum.
Dzieki za udzielone popdpowiedzi. A system Cokina wyglada calkiem, calkiem ;)
heh, poprzedni uzytkownik tez byl bardzo zadowolony z tego filtra;)
Idac za ciosem...czy istnieja oprocz systemu Cokina filtry szare polowkowe ktore mozna by modyfikowac w pionie tak jak w wczesniej wspomnianym systemie? Widzialem polowkowe szare na gwint ale mozna go tylko wokol osi obracac i chyba nie jest to praktyczne bo kazde zdjecie musisz miec wykadrowane tak aby linia horyzontu byla na srodku kadru.
Witam,
Mam Sigme 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro. No i tak zauważyłem że w "NORMAL" na 300mm lekko traci kolorki. Może tylko tak mi się wydaje, bo mam obsesje na punkcie dobrze nasyconych zdjeć. No i z tym wiąze się moje pytanie. Jaki filtr polaryzujący kupić do tej Sigmy?
Tylko proszę o propozycje tak w granicach rozsądku, a nie:
B+W Pol-CIR MRC za 499zł bo to lekka przesada jak dla mnie.
Zalezało mi by na czyms tanim a jednocześnie dobrym.
Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
A czy mozecie cos o tych Marumi powiedziec... so OK czy nie zbyt mam zestaw HOYA i potrzebuje nowy kupic do 24-70 Canona... 77mm
To co wybrac....