apropos SD. Czy jest gdzieś potwierdzenie w manualu że mkIII obsługuje karty eye-fi ?
bo jakby tak na CF zapisywać RAW a na SD małe jpgi i je odrazu mirrorować na tablet byłby ostatecznie rozwiązany temat podglądu online na wiekszy ekran.
Wersja do druku
apropos SD. Czy jest gdzieś potwierdzenie w manualu że mkIII obsługuje karty eye-fi ?
bo jakby tak na CF zapisywać RAW a na SD małe jpgi i je odrazu mirrorować na tablet byłby ostatecznie rozwiązany temat podglądu online na wiekszy ekran.
5D Mark III obsługuje Eye-Fi. Było o tym pisane nie raz - w menu jest opcja do konfigurowania ich. Czytajcie ze zrozumieniem ;)
Na dobrą sprawę konfiguracja Eye-Fi odbywa się raz na komputerze / ipad'zie.
Po włożeniu do Mark III "po prostu działa". Jak zresztą w każdym innym aparacie, nie mającym "natywnego" wsparcia Eye-Fi.
Ja przesiadłem się z cropa (60D), na którym max używalne dla moich potrzeb ISO to było 1600. Teraz mam limit na 6400 i niczym się nie stresuję. Lampy powoli pokrywają się kurzem....
Polecam tym użytkownikom cropa, którzy są zdecydowani na FF. Dla posiadaczy mk2 to może nie być wystarczający szok uzasadniający taki wydatek :-)
Ustawianie Eye-Fi jest na 344 i 345 stronie instrukcji w języku angielskim.
Lampy systemowe oprócz tego że błyskają mają jeszcze jedną użyteczność - wspomagają AF w trudnych warunkach ;) Ale 5D3 radzi sobie i bez tego, zwłaszcza jesli ISO 1600 wystarcza ;)
Dopiero teraz przeczytałem Twoją recenzję i muszę przyznać, że to jedna z najlepszych jeśli nie najlepsza recka jaką czytałem. Chapeau bas.
ja tam mam żal do czachy za tak fajny opis ;) bo znowu szargają mnąwątpliwości brać czy nie brać. poki co nie wiem czy mega AF jest warty dopłaty 7K. w mkII sobie przez te 3 lata jakoś radziłem
Mam to samo, właśnie zastanawiam się, co mógłbym sprzedać bo jakoś mi się wydaje, że sam AF jest wart dopłaty. Zwłaszcza gdy człowiek pomyśli ile fot poszło do kosza, bo AF w II nie zdążył
z tym że o ile przesiadka z mkI na mkIII jest jakby oczywista i wielewnosząca o tyle z mkII na mkIII już tak oczywista nie jest. przyjdzie poczekać aż minie pierwsza fala wyprzedaży mkII a w miedzyczasie i mkIII może bedzie bliżej 11k niż 13
Bawilem sie 1DX i 5D3 na targach foto video w lodzi. Oba aparaty zrobily na mnie duze wraznie. 1DX jest poprostu genialny. 12fps jest mega. 5D3 z tego co zauwazylem, mial bardzo podobne szumy i jakos obrazu (JPEG). niestety 5D3 w rekach bardzo przypomina 5D2 w kwesti jakosci wykoniania. Podobno jest lepsza ale nie czuc tego zbytnia. Za to 1DX jest oczywiscie wykonany jak czolg. Jak juz mowilem aparty zrobily na mnie duze wrazenia ale jako posiadacz 1D4 i 5D2 ... nie czuje aby ten upgrade byl wymagany. 1D4 i 5D2 nadal sa bardzo dobrymi aparatemi. I dopiero jak przestana juz wspolpracowac ze mna to je wymienie. Bardzo polecam 1DX i 5D3 dla osob ktore przesiadaja sie z 7D czy 5D MK I. To bedzie napewno zauwazalny upgrade.
kilka zdjeci i moje wraznie sa opisane na moim blogu:
Pkt 8 regulaminu forum
(uwaga, pisana lamana polszczyzna) just FYI :D
Boczne punkty zdecydowanie dają radę :mrgreen:
No to pięknie. Poprzednie piątki raczej by wymiękły ;)
Nie ma szans, na servo by nie pociągnęły. Tutaj też czasem servo się gubi, ale jest na prawdę świetnie - nie ma znaczenia czy używa się centralnego punkty czy grupy bocznych. Zgrywam zdjęcia, potem coś jeszcze wrzucę ;)
Problem jest raczej w ustawieniu AF, a gdzie był ustawiony punkt./ punkty AF, czy pamiętasz w chwili wyzwolenia migawki. Choć przy ruszającym się psie to chyba ciężko.
Piotrze!
Czy tego crosowca mógłbyć mi wrzucić na mail'a w pełnym rozmiarze bez obróki (RAW mile widziany)? :?:
Ogarniam pozostałe zdjęcia - przygotuję później coś więcej do pokazania.
Dokładnie, było to 70-200L f/2.8.
A teraz mały burst - 12 klatek pod rząd. Niestety buffor bardzo szybko sie konczy, wiec takie rzeczy trzeba robic albo na mniejszym RAW'ie albo najlepiej w JPEG'u.
Poniżej cropy 100%, ale nie są to czyste zdjęcie prosto z RAW - są obrabiane.
Nie wszystkie serie były tak udane, ale z każdej da się wybrać od 4 do 7-8 fot. Dość szybko uciekali z kadru.
Nie no Piotrze świetna robota wreszcie coś sensownego po za docinkami i gdybaniem.AF wychodzi na to że świetnie sie sprawuję.Pytanie tylko jak z rozpiętością tonalną. Będziesz może to sprawdzał jeśli tak to jestem ciekaw Twoich ocen.:)
Nie specjalnie w to wnikam - lubię kontrastową obróbkę ;)
ależ test AF dzieki dzieki bardzo, nigdzie w sieci takiego nie ma
Ten motocrossowiec był na haju? :D
Zaktualizowałem wpis na blogu o zdjęcia z zawodów Cross Country - AF jest naprawdę cudny! :mrgreen:
Canon 5D Mark III vs Mistrzostwa Polski Cross Country
Pewnie i to nie ;)
Ciekawą rzecz znalazłem w necie, koleś wymontował filtr z matrycy w swoim nowym mkIII. Twierdzi, że Canon zamontował zbyt mocny, przez co traci się sporo ostrości i detali w filmach oraz zdjęciach.
http://www.eoshd.com/content/7727/ja...ution-increase
Testował ktoś może już nową piątkę z kundelkami? Jak z celnością AF z sigmą i tamronem?
Tylko że wraz z filtrem do kosza leci gwarancja niestety:( Może za jakiś czas...
wytłumaczcie mi proszę co to za filtr na matrycy i po co on tam jeśli bez niego jest lepiej?
Tu definicja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy
A jest po to, żeby na zdjęciach minimalizować morę i inne uboczne skutki interpolacji bayerowskiej. Projektanci kiedyś uznali, że lekkie rozmycie obrazu będzie mniej uciążliwe dla większości użytkowników niż mora (którą w tych czasach usuwa się bardzo łatwo).
Ale jak bez filtra bedziecie czyścić matrycę?
Gorzej, jak Ci powiedzą, że do tak modyfikowanego aparatu, żaden rozsądny technik nie będzie się dotykał. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
CZyli utwierdzam się w tym, żeby jeszcze poczekać z zakupem :) Przez najbliższe miesiące opadnie zachwyt nowym AF, a odnajdą się rózne problemy i sposoby na nie. :)
Jest też inna opcja.
Z myślą o miłośnikach astrofotografii Baader produkuje zamienniki filtrów do różnych modeli Canona. Mają one szersze pasmo transmisji (przepuszczają pasmo H-alpha), więc możliwe, że powodują też mniejsze rozmycie obrazu:
http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/...-ii,d1767.html
http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/...020d,d880.html
Ma to jedną wadę, a mianowicie można zapomnieć o standardowych ustawieniach WB. Zostaje ręczny, albo ustawienie na kompie (inaczej dostajemy piękną czerwień)