A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?
Wersja do druku
A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?
Jeżeli zapiszesz RAW'a z DLO w jpeg'u lub w tiff'ie to oczywiście zmiany wynikające z DLO są w tych plikach uwzględnione. Jeżeli myslisz o dalszym wywoływaniu RAW'a w LR to zmiany DLO (pozostałe również) nie są widoczne.
Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.:!: Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.
Zakładam, że w programie do wołania rawów woła się jednak rawy, nie jpegi czy tiffy.
Mam wrażenie, że po włączeniu DLO plik zawiera dwie kopie rawa - tą z DLO, którą interpretować potrafi tylko DPP i tą "zwykłą" dla reszty softu firm trzecich. Aż dwukrotne zwiększenie objętości plików za tym przemawia.Cytat:
Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.:!: Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.
Inaczej rawy z DLO nie byłyby interpretowane w ogóle i konieczny byłby update ACR (i innych silników).
Odczyt obrazu przeliczonego przez DLO? Pewnie niedługo będzie.
Udostępnienie algorytmu DLO innym firmom? Szczerze wątpię. Ja bym na miejscu Canona nie dawał.
Trzeba też rozróżnić "darmowe" (opłacone w cenie sprzętu Canon) udostępnianie programu od praw autorskich i majątkowych do programu. Dostajemy DPP do użytku darmowego, ale nie jesteśmy właścicielami programu, nie wolno czerpać korzyści z samego programu a co najwyżej z efektów jego pracy.
Sprawdziłem Ten nowy DLO na kilku rawach z 5dII 24-70L Ale różnice są tak niewielkie że chyba dam sobie spokój.
DLO przy obiektywach L nie daje już tak zauważalnej poprawy... ale z drugiej strony szkoda, że nie ma wszystkich szkieł jeszcze w DLO
Nie mam pewności więc proszę o odpowiedź, czy będę mógł korzystać z nowych funkcji nowego DPP na zdjęciach zrobionych 5D obiektywami 50/1.4 i 35/1/4 ?
Jeśli to Lki to tak.
W spisie jest 50/1.4 i 35/1/4L
Dlaczego więc w spisie nie ma 5D? CHyba że coś przeoczyłem.
5D jeśli ma firmware 1.1.1 obsługuje te obiektywy
Moje wrażenia z kilku tygodni zabaw z DLO:
1. przetestowałem przynajmniej kilka teleobiektywów L i właściwie DLO jest zupełnie nieprzydatne, bo nie ma w ich przypadku za bardzo co poprawiać :D pliki otwierają się wolniej, a szum na wysokich ISO wzmacnia jak na skutek kiepskiej obróbki, ostrość pozostaje bez zmian,
2. dziwię się, że póki co Canon nie obsługuje kombinacji z extenderami, raz, że tam byłoby już coś poprawiać, dwa, że ludzi przestali by kupować lepsze Kenko a zaczęli extendery,
3. jedyny obiektyw, na którym DLO było czasami w stanie działać cuda, to 85/1.2 L używany na pełnej dziurze; znaczna poprawa ostrości i usunięcie aberracji
Dokładnie nie do wszystkich szkieł i przysłon warto go używać. Działa cuda na 50/1.4 - dla przysłon 1.4 i 1.8 - otwarte szkło stało się użyteczne. Do np. takich szkieł jak 24-70/2.8 to nie warto.
Panowie czy na 1DS markI bedzie to dzialalo?
No, dziwna sprawa - zainstalowałem wczoraj aktualizację DPP, mam te wszystkie nowości, przetestowałem HDR, mam zakładkę "Lens" i tam widnieje "Lens Data: No". Przycisk "Update" działa normalnie, czyli rozpoznaje i ściąga dane obiektywu, raportuje sukces aktualizacji i ..kiszka, dalej "No Data". Restart programu niczego nie zmienia. Puszka na liście obsługiwanych (550D), szkła oczywiście również (17-40L, 24-70L), Win7 64.
Ktoś miał podobny problem?
A masz pełne rawy, czy np. sRawy
Jest nowy DPP 3.11.26 :smile:
Leży tutaj: http://www.usa.canon.com/cusa/consum...ersAndSoftware
Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.
Nic nowego - tylko gorzej, więc ostrożnie! ;-)
U mnie DPP 3.11.31 DLO wyswieltla tylko te szkła z którymi mam zdjęcia zainstalowane w komputerze. Cała pozostała lista również się nie pokazuje i nie mogę jej zaktualizować. Gorzej, po wykasowaniu istniejacego szkła z listy też nie można go przywrócić(?):confused:Cytat:
Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.
Spora wtopa Canon'a!!!:confused:
Cos chyba nie za bardzo dziala z tym DLO, bo u mnie wyswietla sie ograniczona lista obiektywow (prawie same USM i 2 IS). Nie ma np EF 50mm 1.8 II, EF-S 18-55 IS, a to sa podstawowe obiektywy, ktore powinny byc. Czy u was sa te obiektywy w liscie?
Jezeli udostepniaja taki program jak DPP, ktory jest dostepny z kazdym EOS'em, to powinni zadbac o to zeby kazdy ich konsument (niezaleznie od posiadanego obiektywu) mogl kozystac z funkcji zaimplementowanych w tym programie. Z tego co widze to DLO jest nowym wynalazkiem i mam nadzieje ze canon bedzie uaktualnial liste.
A dlaczego chciałbyś płacić za coś co jest za darmo ( a właściwie jako dodatek do aparatu)?
To był taki żart psychologiczny Kolekcjonera, jak mniemam - chyba nawet nie wymagający rozwinięcia... ;-)
Dokładnie :D.
Ja tam uważam, że skandalem jest, iż Canon nie dodaje za darmo FotoFutrzaka, wszak DPP ma opcję eksportowania obrazów do tego programu, więc należy się on nam ja koniowi buda... Albo jakoś tak...
Wyglada na to ze aby moc uzywac DLO nalezy zakupic "lepszy" obiektyw. Wyglada tez na to ze niektorym to pasuje. Canon na pewno sie cieszy ze ma takich oddanych uzytkownikow.
Czy ktos moze wstawic 2 fotki - przed i po optymalizacji - zeby pokazac jak dziala DLO?
Tu wstawiałem cropy:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=995
Czy dobrze rozumiem, że to DLO to coś, co na podstawie opracowanego profilu obiektywu podrasuje zdjęćie - poprawi winietowanie, naprawi beczkę/poduszkę i inne dystorsje, zniweluje CA i comę?
Właśnei się zastanawiałem, dlaczego wszyscy się tak strasznie podniecają czymś, co LR ma już parę lat - dopóki w jakimś sąsiednim wątku nie doczytałem, że to jest darmowe.
To rzeczywiście plus, chociaż te darmowe softy Nikona na przykład są wprost tragiczne, a Pentaxa jeszcze bardziej jak słyszałem. Coś nei wierzę w darmowy soft od wytwórców puszek, choć miło byłoby się akurat w tym aspekcie zawieść.
No widzisz. Każdemu wg. potrzeb. Ja już kilka lat temu przestałem wierzyć, że program graficzny wyciągnie każdą fuszerkę...choćby programiści nie wiem jakie algorytmy powymyślali.