Dziś, kulujac nowe szklo w FJ, troche sie ponabijalismy ze sprzedawca z onanizmu nad 5dmkIII, ale.... Jako uzytkownik mkII nieco rozumiem, :))))))
Wersja do druku
Dziś, kulujac nowe szklo w FJ, troche sie ponabijalismy ze sprzedawca z onanizmu nad 5dmkIII, ale.... Jako uzytkownik mkII nieco rozumiem, :))))))
Ten cichy tryb to przecież od jakiegoś czasu jest w 1kach. Nie ma się czym podniecać, dźwięk podobny, tylko po prostu dłużej trwa plus mlaśnięcie. W efekcie nigdy nie wiem, kiedy zrobi się zdjęcie, ani kiedy można zrobić następne. IMO zbędny bajer.
Dzięki za link do DigitalRev, fajnie słychać, że prawie nie ma klik-klaka... prawie.
Czy ktoś, kto się zna na matmie, mógłby policzyć w jakich ***** warunkach ten korpus jeszcze nie doświetli ze szkłami typu 24, 50, 85 L, czasy odpowiednio: 30, 60, 125, iso spokojnie 50k.
Druga sprawa: IMHO powoli widać, że większość bogatych turystów spokojnie obleci spokojnie cały wakacje kitami f/4IS, nawet w muzeach - akustyk, ty proroku :)
Do zorientowanych beta macantów: czy to jest ten (technologia) plotkowany z rok temu "lord of darkness"?
Cytat:
To ten sam film co umieściłem wcześniej, poza tym ze specyfikacji jest większy i cięższy od mkII
Niestety, to jeszcze większa i cięższa cegła, niż mk2.
Szkoda. :(
Pozdrówka
Czy ktoś z was będzie sprowadzał nowe 5tki z usa ?
Fotorepo focącentralnie i w kompie sobie kadrują, 2mpix do gazety w zupełności im wystarcza ;)
Irytująca odpowiedź nr 1 : Nom, już jest taki jeden - 5d mark II.
Irytująca odpowiedź nr 2 :
1gr - 1gr.
2gr - 2gr.
Aż się prosi o monetę w granicach 1,5gr.
5D mk3 dostępne 22/03/2012 na jessops.co.uk
Zajrzyjcie na stronę canona:
http://www.usa.canon.com/cusa/consum...AndAccessories
Wygląda na to, że Battery Grip BG-E6 od 5dmk2 będzie pasował do 5dmk3.
Jeśli to się potwierdzi to będzie wielka rzadkość w stajni Canona.
Mało które modele mogły korzystać ze współnych Batterypacków/gripów/boosterów.
No to puszka dla mnie. Zrobili puchę całkiem pode mnie! :D
Tak sobie myślałem, żeby nie kombinowali nic specjalnego tylko AF dali porządny. :)
Mi w piątce tylko dobrego AF-u do szczęścia brakowało!
Zaczyna się narzekanie ;-)
Wszystko wygląda na cacy, oczywiście jak to jest naprawdę okaże się w praktyce ..
W każdym razie wcześniej czy poźniej i tak się kupi 3-cią 5-kę a że każdy deklaruje w innym czasie to też dobrze - nie będzie kolejek :)
Jeszcze nie wiadomo jak się na rynku sprawy potoczą... Chociaż ja wątpię w drugą piątkę (znaczy trójkę) to jednak od strony Nikona wygląda to tak że w każdej chwili mogą zaszaleć z D700s 16 mpx, jako odpowiedź na MKIII. Wtedy Canon powinien zaszaleć z 3D, tylko... Nikon ma 16 mpx z D3s a Canon...?
Pełno ludzi mówi, że nie zmieni D700 na D800 tylko z jednej przyczyny - napakowana matryca. Dla studyjniaków to jest ukłon ze strony Nikona ale dla repo i ślubniaków to Nikon pokazał im tyłek. I jestem tego pewien, że duża część właścicieli żółtego paska teraz się zastanawia "pracować na leciwym sprzęcie czy kupić D800 i komputer i dyski i karty i... czy może pójść do Canona bo ten Mark III to całkiem niezła pucha".
Ta specyfikacja to nie jest błąd z ich strony bo wiele ludzi na taką puchę czekało. Taki D3X w małym pudełeczku doskonale nadającym się do pracy w studio, tylko w studio. Te nowe szkła Nikona doskonale dadzą sobie radę na takiej matrycy, to jest już pewne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak w jedną to i w drugą. Też o tym sobie pomyślałem bo fajnie mieć joya do AF przy kciuku ale w tym momencie to chyba za droga zabawka. Takie miłe wspomnienie po MB-D10 :)
Miałem D700 i mam 5D MKII, mnie tam do Nikona nie śpieszno, poza tym gdyby tak za każdym razem zmieniać to co 3 lata trza by system cały zmieniać. Z resztą po 3 zmianach wiem że na dłuższą metę akurat zmiany N na C czy C na N są bez sensu (moja prywatna opinia poparta doświadczeniem).
Inna sprawa że fajnie by mieć lekko dublujące się komplety, jak 24 C to 35 N, jak 50 N to 85 C itd... Dziś mam D700 to kupuję 5D MKIII, mam 5D MKII to kupuję D800...
"Uwaga: Przed użyciem zapoznaj się z ulotką bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu"
Cytat:
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, orvostechnikai eszközök esetén a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Myślałem o tym, a że nadmierne myślenie wyczerpuje to zrzucę to z siebie...Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Ta pucha wygląda po prostu za dobrze jak na standardy do których przywykliśmy. Może kryzys, może kataklizmy, może się im coś w głowach poprzestawiało, ale wygląda że w tej cenie to będzie MEGA hit.
Gdybym miał skłonność do teorii spiskowych to mówię: zrobili go z połączenia funkcjonalności 7D (klawisze, video) i AF z jedynki (i pewnie jeszcze parę rzeczy jak 2 slotu)....bo? Bo tak było taniej!!:idea::lol:
Skoro mamy gotowe rozwiązania to nie ma co przeprojektowywać za dużo tylko złożyć to do kupy i niech mają...
Serio to jeszcze nie mogę uwierzyć: działające autoiso (ponoć), tylko 22Mp, AF z więcej niż jedynm crossem, 2 karty, ta sama bateria, nowy ekran 3:2, lepsze video z nowym procem, 6 fps...poziomica nawet (boszzzz do T&S to must have!), lag 59ms ...przecież to się w głowie nie mieści...:shock:
Jakby się zastanowić do to właściwie jest 1-ka, strzelająca 6 a nie 12 klatek/s i która kosztuje 50% ceny ;)
Przeczytałem u nikoniarzy zdanie typu: 5DIII jest gorszy od D800, bo ten pierwszy ma shutter lag 59ms a drugi jedyne 42ms. Nooo ludzie, tego typu argument po prostu mnie roz...la! Konia z rzędem temu, kto to wyczuje i wskaże mi zastosowanie, w którym jest to niezbędne - nawet jeżeli, to nie powinien brać w takim przypadku pod uwagę puszek typu 5D i D700 (800) ale wyłącznie numer 1
Wstęp i innej beczki:
Ja pod koniec marca będę cykał MMA w hali. Zobaczymy jak to z tym AF-em w mkII mi wyjdzie, coś o tym napiszę... :D
Prawidłowo w wątku:
... może się okażę, że po tym wieczorze też będę chorować na mkIII :mrgreen:
Fakt dali dużo ale raczej nie mieli wyjscia. Za drobienie w miejscu teraz dostaliby po glowie, nikt przy zdrowych zmyslach nie kupilby teraz 5DIII z AF z 40D za cene 2.5kE majac obok D800 (z uzupelniona szklarnia w stajni).
Co do róznic wzgledem 1DX to trochę ich jest:
1. shutter lag
2. fps
3. uszczelki.
4. iso bedzie lepsze na oko tak z 1EV.
5. lepszy AF - ten sam sensor to nei wszystko - układ lustra jest inny więc jedynka będzie lepiej działać w servo w serii bo lustro szybciej sie ustabilizuje co wpłynie na jakoś AF.
6. zywotność migawki - mimo wszystko te 150 tys to nie jest duzo.
7. 2 konfigurowalne przyciski.
8. pancerna zwarta obudowa.
Róznic jest pewno więcej co nie zmienia faktu że 5DIII zapowiada się fantastycznie. Cena troche boli ale ilosc przydatnych nowosci rekompensuje tą cene. Osobiscie widzę hit sprzedaży.
Niestety ale sie nie zgodze. 5DmkII kosztowal 3500usd ale 2500funtow lub 2500euro.
Nowy 5DmkIII kosztuje 3500USD, ale 3000funtow i 3300-3500euro. Wiec jak widac wzrost ceny w Europie jest spory, dlatego w Polsce bedzie to ok 14k (przeliczjac z Euro).
To smieszne ale oplaca sie poleciec do Nowego Jorku i odebrac aparat w B&H albo w Adoramie :)) Bilet z Dublina, Amsterdamu czy Londynu w dwie strony to 400-500USD, hotel na jedna Noc na manhattanie 70-100USD, czyli mozna zrobic wypad na weekend i pofocic fajne miasto nowym aparatem.
Tak wiem - na sprzet z US nie ma sie europejskiej gwarancji
no właśnie to są te różnice które kotleciarzom "nie robią" (nie licząc pkt Działanie AF napewno będzie się sporo różniło (servo obstawiam w 5d nie będzie zachwycać - tak aby ktoś z jedynką IV nie przesiadł się na 5dm3), wątpie żeby strzelali sobie w kolano robiąc w ciula stałych userów jedynek
człowieku o czym ty piszesz. Rozumiem że Ty, jak każdy inny, normalny amator, polecisz na wycieczkę do NY z przesiadką w amsterdamie, zrobisz zakupy przy okazji (odzież firmowa z wyprzedaży np) i wrócisz będziesz się cieszył nową puszką za jedyne 12 tys zł :lol:
Zrozum, że dla kogoś kto zarabia (a raczej więcej takich adeptów się znajdzie na ten aparat niż amatorów) to kupi normalnie w sklepie gdzie znajdzie najtaniej, odliczy 23% vatu i wrzuci w koszty co realnie (do momentu dalszej odsprzedaży) wyniesie jakieś od 2/3 ceny zakupowej :)
czy ktoś z Was robił porównanie/rozłożenie używalnych krzyżaków dla 2.8 / 4 / 5.6 dla 5d3 vs 1d4 vs 1ds3 ?
doczytal się ktoś może czy jest mikroregulacja AF?
Mam madzieje, że jej nie wykastrowali jak w 60D.
Cena 5Dmk3mw Finlandii : 3800 euro z VAT .
Juz sie wszyscy "rzucili", zeby zamowic... ;) . Znajomi z gazet "masowo" wykupuja 1D4 i D3s.
I cos w tym musi byc... .
Ja "postoje" .
Jedna z najlepszych ocen i opinii ktore ukazaly sie od wczoraj (moim zdaniem, oczywiscie...:-))
http://www.thephoblographer.com/2012...-the-5d-mk-ii/
cyt.:
- 22.3 Megapixel Full Frame CMOS sensor (Approximately the same)
bullshit
- Full HD Movie (ISO 100-12800 (H:25600) (For the video crowd, this is really nice. But no 1080p 60P or headphone jack.
jest gniazdo, Kay je nawet pokazywał...
dalej lamera nie chce mi się czytać, kto to w ogóle jest?
Lepszy taki komentarz, bo widać na filmie, że gniazdo jest - niż głupoty wypisywane przez kogoś na blogu.