Z calym szacunkiem dla autora, ale komentarze z ocena wolalbym uslyszec od osoby postronej:)
Wersja do druku
Dzisiaj do mnie dotarła "FOTOGRAFIA ŚLUBNA" Pawła Wójcika . Wydana OK , twarda okładka . Jeszcze nie czytałem , ale na pierwszy rzut oka , troszkę za dużo sprzętu za mało techniki .
Książka zawiera odpowiedzi na 99% pytań zadawanych przez ludzi , którzy dopiero zamierzają focić śluby .
Jaki aparat .
Jaki obiektyw.
Jaka lampa .
Jak z w/w sprzętu korzystać .
Jak się przygotować do focenia ślubów i na co zwracać uwagę .
Wszystko w podstawowej, aczkolwiek moim zdaniem wystarczającej wersji .Po prostu bardzo ciekawa książka dla początkujących , napisana prostym i zrozumiałym językiem .
mam pytanie o książkę:
"WIELKA KSIĘGA FOTOGRAFII" - Anne H. Hoy.
Ma być to prezent gwiazdkowy, dla mnie. Nie chcę poradnika jak robić zdjęcia.
Jakaś recenzja? Warto namówić Mikołaja?
Polecam wszystkim pasjonatom stronę :
www.ebookshare.net
Gazetki w pdf i nie tylko...
Kupiłem te książkę i stwierdzam, ze warto ja przeczytać . Adresowana jest może do początkujacych fotoamatorów ale każdemu polecam. Młodych nauczy wiele rzeczy a bardziej zaawansowanym przypomni, ze napakowanie elektroniką i gadżetami puszki to nie wszystko. Napisana przejrzystym językiem. Ilustrowana fajnymi zdjęciami. I niedroga. Ja nie żałuję, że mam ja w swojej fotograficznej biblioteczce.
witam
czy posiada ktoś książke o fotografowaniu Andrzeja Mroczka w PDF
pozdrawiam
Witajcie , tez bym byl chetny na jakas Polska ksiazke w wersji elektronicznej bo na normalne ksiazki musze poczekac do urlopu :)
Digitializowanie ksiazek bez zgody autora jest niezgodne z prawem. Dajcie spokoj z takimi pytaniami bo w koncu ktorys moderator zamknie ten jakze szacowny watek.
Kopiowanie ksiazki do pdf jest kradzieżą.
Wiecej na ten temat w pierwszych dwóch stronach http://www.canon-board.info/showthre...&highlight=pdf
Sorki , myslalem ze mozna cos takiego zakupic w wersji elektronicznej , coz poczekam do maja :(
Ja rowniez ja mam - dostalem od zony na urodziny ;-) - na poczatku myslalem ze kupila mi jakas biblie gdzie przez pol ksiazki tlumaczona jest przyslona i glebia ostrosci, lecz okazalo sie ze to bardzo ciekawa ksiazka. Znakomicie przypomina i utrwala zasady pomiaru swiatla - zwlaszcza z jakiego miejsca i z jaka korekta. Kazde zdjecie oprocz opisu technicznego zawiera informacje dlaczego autor rozlozyl statyw.
Oprocz np. Mroczka warto ja miec u siebie w biblioteczce na stale.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
orientuje się ktoś może czy jeszcze gdzieś dostanę książkę kelbiego "fotografia cyfrowa. edycja zdjęć." ? bardzo jestem zainteresowany.
ja widzialem jeszcze przed swietami tę pozycje na polkach w sklepie nie dla idiotów :) moze przejdz sie do Media Marktu, może coś jeszce znajdziesz...
Witam,
Ostatnio zakupiłam "Nowy podręcznik fotografii" autorstwa Jonh'a Hedgecoe. Dla dopiero-zaczynającej-osoby, jak ja, jest wg mnie doskonały. Opisuje w sposób dokładny i zrozumiały zasady budowy aparatu. Wyjaśnia zależności między przesłoną a czasem otwarcia migawki. Opisuje różne rodzaje obiektywów, ich zastosowanie, niedogodności i zalety. Oprócz tego mnóstwo o ekspozycji, ostrości, kompozycji, świetle, efektach zamierzonych i nie. Mnóstwo zdjęć podpisem jakimi aparatami i przy jakich parametrach zostały zrobione. Mnie się ten podręcznik bardzo podoba. Kupiłam w Empiku za 79zł .Wydawnictwo Arkady. Powinien być też dostępny w Merlinie.
Za "przedpiścami" - "Ekspozycja bez tajemnic" - bardzo dobrze napisana książka dla kogoś kto nie wie lub chciałby wiedzieć więcej o pomiarach światła, korzystaniu z różnych trybów pomiarów itp.
Też zakupiłem tę pozycję. Oto moje zdanie: jeżeli komukolwiek ta książka może pomóc to tylko tym, którzy:
a) nigdy lub sporadycznie lub dawno temu fotografowali,
b) uważają, że znakomitym i łatwym sposobem na zarabianie pieniędzy jest fotografia ślubna.
Autor niestety (choć sam z siebie bardzo miły Pan) może tą pozycją wyrządzić więcej złego niż dobrego, gdyż po przeczytaniu tej książki "człowiek z ulicy" może uwierzyć, że ma wszelkie predyspozycje, by zostać fotografem ślubnym. A tak niestety w większości przypadków nie jest.
Tę pozycję Pana Wójcika usprawiedliwiałoby jedno: gdyby została wydana w cyklu: "Jak zostać fotografem ślubnym w weekend?"
Dużo lepsza jest oferowana przez Pana Wójcika pozycja dotycząca kompozycji w fotografii.
Pozdrawiam
Ja polecam książke pt:"W obiektywie" autorstwa Hanny Marii Gizy
Zbirór wywiadów z najlepszymi polskimi fotografikami i fotoreporterami. Kawał solidnej wiedzy z zakresu fotografii prasowej.
Czytal ktos Scotta Colby'ego po angielsku ?? Zastanawiam sie czy dam rade przeczytac w tym jezyku. PSa uzywam po angielsku wiec co do narzedzi bede mial latwiej je uzywac. I mozecie mi podac angielski tytul jakiejs ksiazki jego o obrobce??
A o googlach kolega słyszał :)?
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw...+kelby&x=0&y=0
pozdrawiam
ja znalazłam świetną książkę o fotografii w antykwariacie Tadeusz Cyprian, Fotografia, technika i technologia, Warszawa 1960. tylko nie mam czasu, żeby ją przeczytać do końca, ale jest bardzo techniczna.
Jest jeszcze ciekawa książka Susan Sonntag pt: O fotografii
Zbiór ciekawych esejów. Bardzo przydatna teoria.
A robisz jakieś zdjęcia?
Poleciłbym "Naukę o fotografii" Andreasa Feiningera.
czy ma ktoś jakiś jakiś dobry tytuł o fotografii portretowej dla amatorów żeby było opisane w prosty sposób na co zwracać uwagę przy takim foceniu a i jak by były jakieś techniki to tez by było ciekawie
Ja czytalem po angielsku...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Michael Freeman Fotografia Studyjna
Moim zdaniem mega skarbnica wiedzy o fotografi, bezcenne rady z zakresu fotografi studyjnej.... porady, podpowiedzi, opisy w niej znajdziesz duzo dobrych informacji....
Ok ale gdzie tego Freemana kupić??? Z tego co wiem nakład jest już wyczerpany od iluś tam lat.
Ze swojej strony dodam coś innego:
http://www.galaktyka.com.pl/ -trzeba zjechać w dół kursorem.
(Czas naświetlnia bez tajemnic) B. Petersona.
Mam "Ekspozycję bez tajemnic" i z tego co pamiętam teraz miala wyjść (tak jest na okładce Ekspozycji) "Fotografia cyfrowa". Dla mnie to i lepiej. Uważam, że książek o fotografii cyfrowej ogólnej jako takiej jest aż za dużo.
http://www.allegro.pl/item312767405_...slow_nowa.html
Prostszej nie znajdziesz:p
Freemana mam w druku jaki i ebook... ebook moge udostepnic... chetni pisac...
A mi się podobają z serii "Światło w fotografii" bo każda fotka ma dokładny opis co jak zrobiono-choć ten cykl gł. pod studio.
Do grzebania w książkach polecam TĄ STRONĘ - jest to spis książek traktujących trochę o fotografii oraz ćwiczeniu wzroku i spostrzegawczości. Niedługo zapoluje na niektóre zaproponowane.
PS. to jakis spis lektur z umcsu czy coś :P
A jaką książke polecacie dla totalnego amatora, który dopiero zaczyna przygodę z fotografią?
Poszukuja czterech ksiazek
urszula czartoryska 'przygody plastyczne fotografii'
leszek brogowski 'sztuka w obliczu przemian'
zbigniew tomaszczuk 'swiadomosc kadru'
ignacy plazewski 'spojzenie w przeszlosc polskiej fotografi'
pozdrawiam
Zacna książka. Zanim wziąłem manualny aparat do ręki przeczytałem prawie całą tą książkę. Nie miałem wcześniej pojęcia o ustawianiu przysłony czy migawki, jednak po lekturze książki i wzięciu Feda3 do ręki (wcześniej miałem tylko cyfrówkę Olympusa, bez trybu M) udało mi się wypstrykać poprawnie zrobioną kliszę - prawie każde zdjęcie było dobrze naświetlone. Dodam, że aparat nie miał światłomierze. Z tych przygód został mi nawyk ustawiania przysłony i migawki "na oko", nawet w cyfrówce.
Witam po dlugiej nieobecnosci.Chcialbym zasiegnac Waszych opinii o ksiazce jak w temacie.Z gory dziekuje Slonkaap
Ja co prawda książki jako takiej nie widziałem, ale na p.r.f.c ostatnio były wklejane fragmenty nowej książki tego autora (również raczej dla początkujących) - i prawdę mówiąc bardzo mi się podobało. Łopatologicznie, bez mądrzenia się, kawa na ławę.
witam wszystkich canonierów poszukuję jakiejś książki o pstrykaniu dla 10-latka planuję mu ofiarować w prezencie s5 is a w związku z tym że nie jest to zwykła zabawka potrzebuję jakiejś książki która wprowadziła by tego chłopaka w świat fotografii może zna ktoś z was taką pozycję książkową odpowiednią do wieku?? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum
Może "Szkoła fotografowania dla dzieci" z serii National Geographic? Nie przeglądałem tego, ale ogólnie podręczniki NG na początek są godne uwagi.
ja bym sprobowal z "Praktyczny kurs fotografii" Łukasz Gawła, jesli to jest 10-latek, ktory nie brzydzi sie czytaniem. ksiazka jest dosc obszerna i ma sporo tekstu, ale jej zaleta jest podzial na tematy fotograficzne i mnostwo fajnych zdjec. to jest cos, co moze zainteresowac mlodego czlowieka, ktory moze i nie przeczyta od deski do deski, ale moze sobie po prostu od czasu do czasu zerknac na rozdzial, gdzie znajdzie wskazowki jak zrobic temat, ktory go interesuje. kosztuje to 50zl, a obok solidnej tresci ma, jak pisalem, mnostwo zdjec.
tylko poki co polecalbym jednak przetestowac 10-latka. ksiazka nie jest pisana docelowo dla tego przedzialu wiekowego i jezyk nie jest az tak bardzo przystepny. nie jest trudny sam z siebie, ale dla 10-latka moze byc niedostatecznie przystepny.
jesli nie to zerknalbym na podrecznik NG dla dzieci.
a jesli i to nie, to jeszcze przyjrzalbym sie:
http://www.allegro.pl/item327882573_..._peterson.html
http://www.allegro.pl/item327888034_...rajobrazy.html
przy czym to ostatnie jest juz tematyczne.
tyle moge poradzic. odradzam wszelkie ksiazki onanistyczne,
gdzie srednio 200 stron zajmuje pieprzenie o aparatach i obiektywach.
a takie, poki co, jest 90% pozycji na polce z nazwa "fotografia"
(zupelnie nie wiedziec czemu tam, a nie pod "elektronika" :) )
Byłam dzisiaj w empiku w poszukiwaniu jakichś książek o foto i tak dostrzegłam sobie na półce bardzo łądnie wydaną ceglastą książkę. 760 stron, papier śliski/kredowy piękne druki zdjęć...szczególnie tych z początku wieku...a cena? hmmm..39 zł Myślę sobie przełknę ale nie w tym miesiącu. Po powrocie do domu siadłam do komputera i chciałam po prostu dodać sobie do ulubionych tę pozycję z empiku no i natknełam się na ofertę kolportera za uwaga....8,9 zł...to nie ściema..wrzucam do koszyka a tam ta cena nadal widnieje. Owszem przy wyszukaniu tej ksiazki na liscie widac cenę cos ok 36 (zobacz) zł ale po wejsciu na strone ksiązki jest juz 8,9 zł (zobacz). Koszt wysyłki to 7,5 zł. Wiec nawet jakbyscie kupili 3 ksiazki to i tak nie dobijecie do ceny empikowej ;)
Książka ta to raczej album nie wielki w formacie ale jaka książnica, jest to zbiór ponad 850 zdjęć z kolekcji Muzeum w Kolonii.
Myślę, ze warto :D Choćby jako podpórka pod aparat :D
przepraszam jesli nie w tym dziale :( ale nie ma strcite do książek :(
Witam.
Jest wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=7161 o książkach.
Hmm no niby tak i widzialam ten watek ale on wydawalo mi sie szedl raczej w kierunku poradnikow a nie albumów. Jeślizrobiłam błąd to przepraszam :( Proszę o jedynie przeniesienie a nie deportacje.