pełna zgoda :)
Wersja do druku
pełna zgoda :)
Witam!
Od dłuższego czasu wybieram się na te warsztaty, a tu nagle mnie zniechęcacie ;)
Mam pytanie, czy osoba, która ma nikłe pojęcie o obróbce, będzie w stanie po kursach robić choćby takie wyklnięte przez Was szlify, jak Michał?
Edycja listopadowa jest pełna, zgłoszenia napływają więc zapraszamy wszystkich chętnych na kolejną edycję która odbędzie się 4 grudnia (sobota).
Harmonogram: http://blyskotliwie.pl/?page_id=22
Miejsce: Warszawa
Koszt: 1500pln
To będą ostatnie warsztaty, które nie są obciążone podatkiem VAT.
A ile osób jest przewidywanych na takich warsztatach?
O której godzinie zaczynają się warsztaty i co trzeba mieć ze sobą? Ile średnio trwa obróbka jednej dobrej fotki przez osobę ... "wyszkoloną"?
Gary, pokaż proszę kung-fu na fotce z tego wątku
upiorne śwatło, to się normalnie wezmę i zapiszę na Wasze warsztaty. Nawet z Vatem.
Yyyyy... że tak spytam, kiedy będzie obiecane forum?
Mam nadzieję, że gary nie dotknie tego rawa...
Na jakim poziomie zaawansowania w PS muszą być uczestnicy warsztatów.
niech ci co "wyklęli moja szlify" pokażą Ci co sami potrafią ;-)
bedziesz miał odpowiedź czy iść na warsztaty.
tu jest mój materiał - 66 kadrów:
http://attimo.pl/blog/?p=221
Podkreślam, nie jest to kopia błyskotliwych.
:-)
Michał mnie nie lubi, ale jak podzieli się RAWem to możemy przemyśleć sprawę ;-)
I moje 3 groszę chociaż nie byłem. Moim zdaniem WARTO iść na warsztaty. Jeżeli fotografujesz na tyle długo, że wiesz co i jak fotografujesz, wiesz jaki efekt chcesz osiągnąć i masz pojęcie ogólnie o obróbce. Jeżeli natomiast kupiłeś aparat 8 miesięcy temu to..też WARTO, bo chłopaki z błyskotliwych wyglądają na bardzo miłe persony i niech sobie zarobią, a skoro Ciebie stać to płakać nie będziesz, że zapłacisz a coś się i tak dowiesz ;-)
[QUOTE=michal_sokolowski;888889]tu jest mój materiał - 66 kadrów:
http://attimo.pl/blog/?p=221
Podkreślam, nie jest to kopia błyskotliwych.
Do mnie to przemawia:)
Ale pokaż jeszcze bez obróbki proszę :)
chrislab, na listopad jest 12 osob, na grudzien, obecnie 4
Czeski_film, trzeba mieć długopis do notatek, my obrabiamy zdjęcie w 10 minut - w warunkach domowych.
Husky, poziom uczestników jest bardzo różny, nie sądze zeby ktokolwiek mial problem ze zrozumieniem istoty obrobki - jedyne co wymaga dłuższego treningu po warsztatach to zmiana sposobu patrzenia na plik, swiatlo, barwe :)
bucefal14, forum już jest od 2 tygodni - www.forum.blyskotliwie.pl - wpuszczamy tam tylko warsztatowiczow i juz pare watkow obrobkowych sie tam pojawilo.
pozdrawiam
Ale czy można wziąć komputer i np. obrabiać razem z Wami krok po kroku - żeby empirycznie posiąść wiedzę i zrozumieć kolejne punkty wtajemniczenia?
Wiem z doświadczenia, że 12 godzin bitej teorii bez praktyki może bardziej namieszać niż pomóc:)
A nie możesz przeczytać tego wątku od początku i znaleźć wszystkie odpowiedzi samemu?
mozna wziac komputer ale ze swoimi rawami. my rawow naszych klientow nie mozemy dac.
od września dostałem kilkadziesiąt e-maili z zapytaniami od różnych osób "czy warto?" "czy pokażę rawy, czy pokażę przed i po" itd..... - to tak na marginesie.
A że specjalnie wylewny nie jestem - to wynika ze specyfiki rynku polskiego, tutaj ludzie by chcieli wszystko dostać za free - dlatego ja się swoją wiedzą nie dzielę. I'm sorry.
Powinieneś się podzielić. O jakiej specyfice rynku piszesz? Zrobisz warsztaty i wszystko będzie OK.
Nie wiem czym się różni specyfika polskiego rynku od specyfiki rynku niemieckiego albo kanadyjskiego. To jest taki wyświechtany frazes, że u nas w Polsce to piraci, głupcy, zdziercy i złodzieje. Jeśli ktoś Cię pyta czy warto to pisz że warto (w końcu zapłaciłeś), a jak pyta o rawa, to pokaż mu jpg wywołanego na standardzie w DPP z ustawionym dobrze wg. Ciebie balansem bieli.
Już prosiłem Garego o próbkę możliwości na zdjęciu w upiornym świetle z tego wątku. Skoro Gary nie chce, to może Ty pokażesz co się da z niego uzyskać po warsztatach. Dzięki temu wiedza nie wycieknie, a ja (i inni) zobaczą czy naprawdę warto.
Jak sie mysli po sobie, to i sie nie pokazuje... Inna sprawa, jest to ze osoby posiadajace Nikona pojechaly na warsztaty i sie przekonaly, ze lepiej jednak zmienic sprzet na Canona, bo niestety ale cala obrobka wg warsztatow slabo wyciaga kolory z N... Wiec, warsztaty nie koniecznie sa dla wszystkich... A za 1500 dowiedziec sie, zeby sprzet zmienic... No chlopaki pojechali... :) I nie kazdy wykorzystuje C1 a LR lub ACR... I tez lipa... Wszystko pieknieje gdy jest 5DII+L'ki+C1+PS+warsztat... I co tu sie oszukiwac, wtedy mozna wyciagnac to co sie pokazuje na warsztatach. Inaczej to bladzenie we mgle...
Michał pokaż choć jednego RAWa. Na razie, po przeglądnięciu Twoich EXIFów odnoszę wrażenie, że Aro70 ma rację.
E tam z tym że Nikonowcy nie dają radę to lekka przesada.
Coz... Wierzyc nie musisz... Po prostu zapytaj ludkow z N.. Adresu forum nie musze podawac :) Matryca i szkla, co oddadza detal, kontrast i kolor w polaczeniu w wywolywarka C1 daja baaardzo kluczowy material do dalszej obrobki. I tego nie przeskoczysz, chyba ze zamiast przeznaczyc 10 min. na opracowanie 1 foty potrzebujesz 20-30min., zeby z g... ukrecic bat :)
Czyli nikonowcy nie mają czego szukać na warsztatach a co na to PHOTOSZOPIN' by BLYSKOTLIWIE.PL?
Jezeli zagorzaly Nikonowiec z doswiadczeniem 8 letnim majacy d700, pyta sie mnie jak z AFem w 5-tce... Bo po probach z materialem, jednak z "zoltego" nie idzie zrobic tego co chlopaki pokazuja... I ze moze by sie zamienil, to cos w tym jest... Osobiscie znajomy byl... Kupil potem 85L1.2 i 16-35II i w polaczeniu z tym co sie dowiedzial, faktycznie zaczelo mu to ciekawie wychodzic... Tego nie podwazam. Ale warsztaty warsztatami a liczy sie takze sprzet i soft.
mówisz Aro żebyśmy założyli jeszcze sklep z canonami? pomyslimy.. :)
rawów ani surowych jpgów bym sie nie spodziewal, biznes musi sie krecic a obalanie mitów temu nie słuzy. tyle w temacie
Klituś bajduś.Cytat:
Zamieszczone przez Aro70
Wiesz lepiej, to wypowiedz sie... Ja tylko przytoczylem, to co powiedzieli mi znajomi co byli... I nie jacys tam z pierwszej lapanki, tylko tacy co wiedza co to PS i obrobka. Pytanie, na ile jest sie w stanie zaakceptowac to co mozna wyciagnac z N, nie siedzac nad jednym plikiem nie wiadomo ile...
Dawaj jak co to Cie obronimy ;-)
wrzuć dla ciekawości :)
Ciężko się zgodzić i niezgodzić żeby nie być posądzonym o selfmarketing :)
Nasza obróbka zakłada jak najbardziej dowolne i różnorodne podejście do pliku. Uczymy nie tyle celu co drogi - spojrzcie na zdjęcia michała sokołowskiego, panka, yerzu (on pracuje na nikonach ale jest tu na forum i wrzuca zdjęcia ślubne), antka łoskota - oni są po warsztatach a ich zdjęcia mają swoja stylistykę - łączy ich jedno, widać mocne skupienie na tonalch i barwach - cała reszta to wypadkowa widzenia, poczucia estetyki i stylu.
pank nie pracuje na nikonie wiem bo bardzo dobrze Go znam. Pozdrawiam Pank. Ale znam jednego takiego co pracuje na Nikonie i radzi sobie bardzo dobrze choć spędza szesnaście razy dłużej nad plikiem niźli canonowiec chyba...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chcecie warsztatów dla nikona jest taki gość i gościówa z Krakowa właśnie teraz w ich programie jest kilka pkt. dotyczących pracy na Nikonie. Sorry że to wtrąciłem jeśli złamałem dobry smak proszę to usunąć.
Nie demonizujmy nikona - matryca jest inna ale na blyskotliwych nie raz obrabialem z niego pliki i problemu nie bylo.
http://szymonolma.fotolog.pl/2096553,link.html
Materiał w całości wykonany nikonem, obróbka 150 zdjęć zajęła mi 12 godzin.
Pozdrawiam
i chcecie powiedziec, że Ci wszystcy ludzie muszą być tak anemicznie bladzi? i to jest właśnie ta sztuka? aha.....to ja za 1500 zł dziękuję :)
powiedziałem A mowie i B
http://tnij.org/ixkz
kurcze jestem tak leniwy, ze chyba zostane przy robieniu gniotów...
Tego nie można się nauczyć to jest jakiś szatański "myk".