Mam skalibrowany - iMac :)
nie chodzi mi o kolor (kolor nie taki zły) tylko fakture - rozmycie plastik fantastik :)
pozdr
Wersja do druku
Mam skalibrowany - iMac :)
nie chodzi mi o kolor (kolor nie taki zły) tylko fakture - rozmycie plastik fantastik :)
pozdr
Nie oglądam na laptopie i nie o kolorystykę mi chodzi. :roll:
Źle się domyślasz, na moim laptopie jest akurat niebiesko. Nawet zielony jest niebieski i do zielonego mu daleko. Dlatego nie oglądam na laptopie.
I te zniekształcenia (Clarity na za bardzo minus i blur) na policzkach Ci się podobają? Bo jeśli Ci sie podobają i uważasz, że tak powinno być, to niech zacytuję ... hmm ... "klasyka" ;) : "Czy naprawdę nie potrafisz obrabiać portretów tak, żeby były NATURALNE? Masakra..."
Zaraz pewnie padnie tekst pt.: "To pokaż, jak Ty potrafisz to obrobić". I uprzedzając fakty odpowiem: nie pokażę, bo nie mam potrzeby współzawodnictwa.
A ja myślę, że ona nie jest "niedojedzona" - to jest po prostu Matka Żywicielka jakiegoś tasiemca :mrgreen:
sorki za OT, jakoś tak mi przyszło do głowy :rolleyes:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
spokojnie P. "calamus", każdy ma prawo komentować prace każdego nawet Twoje :)
Trochę luzu ;)
p.s.
No to ile jest 2+2?
Witam wszystkich.
Zastanawiam się, czy prócz kalibracji monitorów problem w odbiorze kolorów nie wynika czasem z tego jak my je postrzegamy? Jest podobno takie zjawisko, że poszczególni ludzie widzą nieco odmiennie kolory. Oczywiście to tylko delikatne różnice, ale jednak.
Też tak uważam. Ta Pani jest za młoda, żeby ją robić na Irenę Dziedzic w TVP 20 lat temu.
@calamus - wyluzuj. Spartoliłeś i tyle. Wyszło, że ta gałąź z przodu jest ostrzejsza niż oczy i usta. Barwy są z grubsza OK choć niezbyt mi się podobają - nie są naturalne i kropka.
Polemizowałbym z tym co mówisz (a mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje intencje):
nawet jeśli ktoś nie umie czegoś zrobić, to wcale nie oznacza, że nie umie oceniać innych. Bo czyjeś kiepskie (np. moje) zdjęcia, nie oznaczają, że nie mogę wypowiadać się w kwestii zdjęć innych osób (patrz np. krytycy sztuki, powinni znać się na sztuce - choć jej twórcami nie są).
Za to potwierdzam Twój sarkazm, że ilość postów nie jest wyznacznikiem czyjejś wiedzy, a tym bardziej umiejętności.
Tak, czy inaczej warto komentować, nie warto siać sarkazmem i pieniactwem.
Pozdrawiam :cool:
kurcze, to już się robi OT, mea culpa
Nie tylko Ty masz dobry monitor więc wróć na ziemię, prześpij, przejdź z psem i spójrz na swoje "dzieło" świeżym, krytycznym okiem. Sadzisz się na eksperta, w 30% swoich postów kogoś w pretensjonalny sposób pouczasz, a jak widać wyżej, sam nie panujesz nad tym co robisz.
Nie mam pojęcia o twoich kwalifikacjach i doświadczeniu, tym bardziej nie mam ochoty sie niczego domyślać. Po Twojej aktywności na forum widzę, to co juz napisałem wyżej. I tylko tyle. A to niestety za dobrze nie świadczy o Twoich umiejętnościach.Cytat:
Poza tym mam tylko 13 postów na koncie, więc zero doświadczenia...
Jesssu! Czy ktoś mi moze wytłumaczyć, czy ten kretyński argument, podejmowany przez prawie każdego "nowego, z ambicją pozamiatania forum", to sie bierze z mleka matki, czy genetyczne jest?Cytat:
nie wypada mi polemizować z takimi wyjadaczami, którzy mają grubo ponad tysiąc :)
Ponownie, uprzejmie postuluję do administracji, o ukrycie liczby napisanych postów.
A co powiecie o tym? :roll:
Panowie, ja tylko przypominam (bo chyba niektórzy zapomnieli) że autorowi chodziło o to, aby uzyskać kolor skóry najbardziej zbliżony do tego na załączonym przez niego zdjęciu. A nie żeby zrobić je jak najbardziej NATURALNIE.
przypominam zdjęcie ;) Peace
Sorry, że to odkopuję to starsze zdjęcie, ale walczę od dawna z obróbką. Po warsztatach zrobiłbym to tak, oceni ktoś?
matryca mojego laptopa dość fajnie wyświetla Twoja wersję tego zdjęcia. Jak dla mnie kolor i cera OK.
megamocny - jak dla mnie kolor skóry nawet fajny, trochę plastikowe wygładzenie powinno się spodobać PM - w sumie spoko, lepiej niż na początku wątku :)
Ale wypaliłeś prawą dłoń, rękaw i ramię, i welon zrobił się niebieskawy - a to już mniej spoko :(
Hmm...u mnie na dwóch monitorach i na lapku welon jest biały. Co do wypaleń, możliwe, że dałem ciała z maską. Było późno i ledwo widziałem ;)
@Hom_er: skóra nie była w żaden sposób blurowana, jedynie usunięte znamiona.
Trzeba przyznać ze przepały dają po oczach trochę.
Ramię zlało się z welonem..
Tonacja OK
Pozdr
Muszę przyznać, że Twoja obróbka megamocny, jest świetną reklamą warsztatów :)
Dokonałeś prawdziwego cudu :)
O laptopie nie będziemy dyskutować :)
Ciekaw jestem, jak jest z welonem u innych (interesują mnie wypowiedzi osób, które mają kalibrowany monitor)?
Czy w okolicach szyi, wzdłuż ucha do włosów i lewe ramię oraz przedramię PM są lekko błękitne?
Pytam tak dla sprawdzenia;)
i jeszcze wypalone/białe tło między lusterkiem a twarzą :)
sorki - nie chciałem cytować samego siebie :oops:
[QUOTE=Hom_er;923593]Czy w okolicach szyi, wzdłuż ucha do włosów i lewe ramię oraz przedramię PM są lekko błękitne?[/quotr]
Są.
Jest wypalone.Cytat:
i jeszcze wypalone/białe tło między lusterkiem a twarzą :)
to co megamocny, zdradzisz sekrety obróbki, czy dostajesz prowizje od każdego klienta skierowanego na warsztaty?:)
Sekrety obróbki zdradzają tu
nikt :)
pytanie zadałem dla prowokacji, wiedziałem, że nie dostanę odpowiedzi, ale jakbym pierwszy raz zajrzał na to forum przeczytał 30 stron gadania o niczym to delikatnie mówiąc bym się ******* :) jedyne wnioski do jakich można dojść po przeczytaniu tego tematu to:
- 90% ludzi ma nieskalibrowane monitory
- 99% nie rozróżnia kolorów
- nikt nie poda Ci odpowiedzi, mimo że są zdjęcia w rawch, którymi każdy może się pobawić i wystarczył by jeden plik PSD zrobiony przez kogoś, kto potrafi uzyskać określony rezultat by zakończyć ten wątek.
pozdrawiam i życzę wszystkim osiągnięcia wymarzonych rezultatów :)
Prawda jest taka, że nikt, kto wydał pieniądze jako inwestycję nie zdradzi chętnie wszystkiego.
Kilka osób podpowiedziało co nieco, można z tego wiele wywnioskować, próbować itd. Ja nie byłem na żadnych warsztatach, nigdy, nigdzie. Mój post był prowokacją. I powiem jeszcze, że można SAMEMU dojść do satysfakcjonujących rezultatów. I próbujmy, bo warto.
Co do tego ślubnego zdjęcia najbardziej podoba mi się wersja kaliny. :) a moja wersja tej dziewczyny to:
Troche poleciałeś z ociepleniem :)
A może tak?
Koch Łukasz idealnie oczywiście wg mnie.
Porównałem Twoje i Łukasza jednak wolę Łukasza ze względu na końcowy efekt.
a czy Koch Łukasz moglby pokazac ustawienia przy obrobce tego zdjecia?
zapomnialem dodac ze idealnie dla mnie pod wzgledem kolorystyki i czegos takiego poszukuje w presecie do LR
Fakt chyba obróbka Łukasza najlepsza
a może taki?:)
sorry,teraz moze weszlo;P
dużo różu
Skoro jest nowa buzia to się dołączę z moją propozycją.:wink:
Nie polecam obrabiania na laptopie. Wyszło strasznie zielono i bardzo przepalone.
Moja wersja.
Moja druga próba ;)