Troszeczkę się zagalopowaliśmy z tym OT - grzesiu załóż wątek "który bezlusterkowiec"
Daniel i inni w NX zapodajcie jakąś fajną żyletkę :)
Wersja do druku
Troszeczkę się zagalopowaliśmy z tym OT - grzesiu załóż wątek "który bezlusterkowiec"
Daniel i inni w NX zapodajcie jakąś fajną żyletkę :)
Yes please! :D
raise your voice by Daniel*1977, on Flickr
Pełny rozmiar:
http://farm5.static.flickr.com/4128/5175641217_3527e30a8a_o.jpg/o/in/photostream/[/url]
Exposure 0.003 sec (1/400)
Aperture f/5.6
Focal Length 20 mm
ISO Speed 100
small knot by Daniel*1977, on Flickr
http://farm2.static.flickr.com/1199/...89f0cbfd_o.jpg
Exposure 0.013 sec (1/80)
Aperture f/2.8
Focal Length 20 mm
ISO Speed 200
honeycomb by Daniel*1977, on Flickr
http://farm2.static.flickr.com/1140/...d9869ff0_o.jpg
Exposure 0.006 sec (1/160)
Aperture f/2.5
Focal Length 30 mm
ISO Speed 100
illusion by Daniel*1977, on Flickr
http://farm5.static.flickr.com/4003/...8821f6b1_o.jpg
Exposure 0.025 sec (1/40)
Aperture f/13.0
Focal Length 30 mm
ISO Speed 400
who is brighter by Daniel*1977, on Flickr
http://farm5.static.flickr.com/4081/...21649fc9_o.jpg
Exposure 0.003 sec (1/400)
Aperture f/5.6
Focal Length 200 mm
ISO Speed 200
diamonds by Daniel*1977, on Flickr
http://farm5.static.flickr.com/4099/...b4a9545c_o.jpg
Aperture f/5.6
Focal Length 200 mm
ISO Speed 400
meadow by Daniel*1977, on Flickr
http://farm5.static.flickr.com/4114/...58ff57b5_o.jpg
Exposure 0.008 sec (1/125)
Aperture f/8.0
Focal Length 18 mm
ISO Speed 100
8 or 16 by Daniel*1977, on Flickr
http://farm5.static.flickr.com/4074/...d5f5fb2d_o.jpg
Aperture f/11.0
Focal Length 70 mm
ISO Speed 100
Jak widać rozrzut tematyczny w moim wypadku jest spory, ale mam nadzieję, że to nie przeszkadza.
Wracając do wyboru aparatów, na pewno konkurenci Samsunga mają spory wybór obiektywów, ale wszystkich i tak na pewno nie kupisz :D ja mam 4/5:
20mm, 30mm, 18-55mm, 50-200mm i czuję się niemal w 100% zadowolony.
Brakuje mi szkiełka do makro, ale już niedługo już za momencik.
Z rozkładu jazdy widać, że niedługo dojdzie kilka ciekawych pozycji, a poza tym pewnie to tylko kwestia czasu jak inni producenci wypuszczą swoje obiektywy do NXa. Zresztą można chyba już kupić Samyangi 8 i 14mm pod NXa
zapędziłem się... ano troszki, sorki :)
bo tak sobie czytam i oglądam i czytam, to i pytam ;)
postaram się powstrzymać
Co do dostępności obiektywów mam taką informację:
"jeśli chodzi o obiektywy NX to są dostępne w sklepach Fotojoker (również sklep internetowy www.e-fotojoker.pl), Euro, Media Markt i Saturn. Oczywiście nie we wszystkich sklepach są wszystkie modele ale klient może zamówić w sklepie obiektyw i sprzedawca powinien go ściągnąć.
Szkło 20mm jest dopiero wprowadzane i na razie pojawia się w pierwszych sklepach Euro, w następnych tygodnia powinno być dostępne szerzej. A poniżej podaję sugerowane ceny detaliczne:
EX-T50200SB 999 zł
EX-S30NB 1 199 zł
EX-S1855SB 799 zł
EX-S2050NB 999 zł
EX-W20NB 1 199 zł "
Osobiście uważam że ceny mogą się różnic w zależności od promocji w sklepach, co zresztą było widać przy zakupie NXa z kitem i 30mm.
30mm za 1000zł?!
jak na allegro można czasem dostać nowe za 400 ; |
powiedzcie mi, czy wujek Sam planuje jakiś mały szeroki kąt ??
podoba mi się 9-18 Olka
Niestety samsung nie naprawil w FW 1.20 buga polegajacego na tym ze podczas pokazu slajdow na TV(hdmi) pionowe zdjecia nie sa obracane bez wzgledu na ustawenie z tym zwiazane. sprawdzalem na 3 aparatach nx10.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wlasnie czekam na 16. 20.. na 2,8 to tak srednio mi sie widzi
tę tablicę już widziałem.
myślałem, że ktoś ma jeszcze dodatkowe info.
mnie najbardziej sie podobał 10-22 w canonie, więc uznałem, że 9-18 będzie podobnie.
pop przeliczeniu niewielka róznica.
7-14 nie biorę (raczej) pod uwagę. trochę większy i najważniejsze dużo, dużo droższy od Olka.
Ano teścik jest.
Wynik testu jest bardzo zbieżny z tym co sam zaobserwowałem wcześniej z oryginalnym firmware.
Sprawa dystorsji, która była największą bolączką tego kita została poprawiona softowo w firmware 1.20 poprzez wprowadzenie korekcji.
Swoje subiektywne odczucia na temat NX zawarłem w ostatnim biuletynie C-F-K na str.12-14.
Mellan - Twoje spostrzeżenia w porównaniu bokeh C28/1.8 i NX30/2 zgadzają się z moimi, a naleśnik Samsunga przebija mojego C28/1.8 pod względem ostrości od pełnej dziury w centrum a w rogach różnica jest już bardzo znaczna, niezależnie od przysłony - świetne szkło :-D
Praktycznie przestałem używać codziennego zestawu C40D + 28/1.8 odkąd mam NX10 ;-)
Kusi ten nx10 niemiłosiernie;) Niech się spieszą z tym 16/2.8 i przy okazji następcą nx10. Będzie fajny zestaw: 16/2.8, 30/2 i 85/1.4 do tego spacer zoom i w przyszłości stałka 10mm.
Nowe plany Sams:
antyVitez link http://i56.tinypic.com/2iuz1fn.jpg
Wygląda imponująco.
Jak się im uda z tym wszystkim, od 2014 będą mogli już tylko odgrzewać kotlety ;)
powiem tak, to co mnie interesuje wyjdzie najpóźniej.
w życiu jest tak, że jak na coś czekam pojawia się jeszcze później niż planowo.
chyba Samiego odpuszczę... i wybiorę Olka
dzieki za info
Ciekawe jak te te nowe obiektywy będą się miały wagowo i gabarytowo do tych z dSLR, szczególnie taki 16-80 - gdyby zamknął się w 300g byłoby dobrze. 18-200 jak będzie wielkości tego z nexa to porażka...
:mrgreen: ROTFL
APS-C = aps-c czyli spójrz na m/43 ;)
Tam są małe potworki Panasa typu 7-14 czy 14-140, optycznie rewelacja tylko, że to są szkła grube tj. mają duże fi/średnicę.
Oly poszedł inną drogą, poświęcił jakość w narożnikach (bez paniki, to nie przypomina E16/2.8 ), dając lekkie szkła, z małym fi/średnicą, plasticzaki, ale mam to gdzieś skoro spełnia to założenie mikro. Są mikro!
A to, że na 1/10, 1/8, 1/4 (to granica dobrego dobrego/ostrego smaku) mam ostre foty to taki bonus od Oly ;)
Więc to samo być musi w NX/jest w NEX. Macie (Nex) mega, mega fajny sensor OK, co dalej, szkła wielkości/wagi odpowiedników tych dslr.
Czyli nie spodziewaj się np. UWA pod NX wielkości Oly mZD9-18, ba nawet LumixG 7-14
Matryce z cyklu, na cykl będą lepsze, szkieł co 2-3 lata nie będą aktualizować.
Dlatego tak promuję m/43 - to jest po prostu optimum. Tylko teraz mocno overpriced, ale w Sony nadzieja, za co serdeczne dzięki.
Patrząc na wielkość i wagę szkieł m4/3 wydaje się, że masz rację. Idealnie więc byłoby gdyby C i N weszły w bezlustra z cropem x2 (tak jak to było w plotkach jakiś czas temu) i ewentulanie FF evil (sensowny tylko z naleśnikami).
W ogóle patrząc wstecz APS mógłby nie istnieć. Crop x2 i FF byłoby optymalnie.
Nie rozumiem skąd te narzekania na wielkość, oba naleśniki Samsunga są porównywalne wielkością do Panasa 20/1.7, ba 30/2 jest nawet od niego mniejszy :)
No OK, to teraz poproś Sams o naleśnika 18-200, 100/makro czy te jasne zumy (ja nawet tego roadmapu dokładnie nie przejrzałem)
Chodzi o obawy, nie o narzekania. Obawy czy podczas zmniejszania szkieł kompromis optyczny w narożnikach zdjęć będzie na poziomie: 1. Panasa, 2. Oly, 3. czy jeszcze większy (to już rewir Sony E16/2.8 :mrgreen:).
Nie podawaj błędnych informacji. Matryca formatu APS-C jest pod względem wielkości zdecydowanie bliżej 4/3 niż FF.
http://www.fotografuj.pl/Article/Roz...wornikow/id/76
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wygląda to super. Szkoda tylko, że nie jest to oficjalne info... w każdym razie trzymam kciuki aby to się powiodło.
Morg, Sando - czytajcie ze zrozumieniem, proszę;)
Ok, przeczytałem jeszcze raz i można twój post zrozumieć też w inny sposób. Po prostu trzeba precyzyjniej pisać ;-)
W sklepach Fotojoker naleśnik 30mm za 555 złotych :)
Wczoraj stałem się posiadaczem nowego naleśnika 20/2.8, kupiłem w euro rtv za 799zł.
Wrażenia: optyki jeszcze gruntownie nie przetestowałem, bo wczoraj kupowałem wieczorem i światła nie było, ale szkło ostre od pełnej dziury (robiłem tylko na 2.8), wykonanie lepsze niż w 30/2 - plastik lepszej jakości + gumowany pierścień. Ifunction działa wspaniale - świetnie zmienia się za pomocą pierścienia MF czułość lub np. przysłonę / kompensację ekspozycji - dziwne że nikt na to wcześniej nie wpadł.
Największe zaskoczenie to jak dla mnie AF! NX10 z 20/2.8 ostrzy dużo szybciej niż z 30/2. Doostrzanie w wizjerze jest niezauważalne - chociaż występuje jeśli popatrzeć obudowę i ruchy przedniej grupy soczewek (ale to urok detekcji kontrastu), ale mam wrażenie że Samsung tym obiektywem dogonił Panasonica, jest naprawdę szybko a testowałem tylko w słabym świetle.
Dzisiaj zobaczę jak szkiełko sprawi się w krajobrazie :)
Rozumiem radość z nowego szkła, ale o dogonieniu GH2 z zapiętym 14-140 raczej nie ma mowy. Szczerze, to od kilku tygodni używam 14/2.5 "tylko" na GF1 i myślę, że nawet to szkiełeczko będzie ciężko dogonić konkurencji, ale oczywiście trzeba by było sprawdzić na tych samych czasach, przysłonach, iso, cwb i w tych samych warunkach.
A propos słabego światła: imho konkurencja dogoni Panasa kiedy będzie oferować automatyczne przełączenie się na hiperfokalną po nieudanej próbie złapania AF.
Gratuluję zakupu! Ja za swojego "nano" dałem trochę więcej ;).
gietrzy - jutro się przekonam, będę porównywał przy piwku z GF1 + 20/1.7 kumpla. W każdym razie Samsungowi ostro przyśpieszył AF z nowym szkłem, w porównaniu do kita i 30/2.
Co do tej hiperfokalnej, to świetne rozwiązanie, a największą wadą Samsunga jest brak wyświetlania nastawionej odległości w wizjerze przy manualnym ostrzeniu, co bardzo utrudnia korzystanie z hiperfokalnej.
Nie mogę się nadziwić że tak malutkie szkła mogą być tak ostre :) W rogach na f2.8 Samsung rozkłada Canona 20/2.8 i to całkowicie, a po przymknięciu jeszcze bardziej widać przewagę naleśnika.
Pozdrawiam
gavin - jak na razie to porównując Canona 40D + 20/2.8 + 28/1.8 z NX10 + naleśniki 20/2.8 i 30/2 ten drugi zestaw daje lepszą jakość obrazu ;) przy kilkakrotnie niższej masie i 2x mniejszej cenie. Wiadomo obiektywy Canona są już starymi konstrukcjami, ale nadal trzymają ceny i następców nie widać, więc porównanie jest jak najbardziej sensowne.
Wracając do głównego wątku to ergonomia NX10 dostała dużego kopa z obiektywem wyposażonym w I-function, bardzo fajnie pracuje się w priorytecie przysłony, kiedy za pomocą kółka w aparacie ustawia się przysłonę a pierścieniem na obiektywie korekcję ekspozycji, lub w manualnym gdy kółkiem ustawia się czas a pierścieniem przysłonę, to jest to!
ja z tym nie dyskutuje, pewnie daje lepszą jakość obrazu, ale porównanie jest bez sensu bo szkła ef muszą pokryć pełną klatkę i są robione z pewnymi kompromisami,
porównaj te samsungi do szkieł na cropa
No właśnie (sorki, że się powtarzam ;)), ale ja o tym cały czas. Samsung (imho) wyciągnął wnioski z (imho) porażki in union we stand Oly/Panasa i zaproponował baaardzo przemyślany/optymalny zestaw szkieł w czasie.
Do czego porównać to 30/2 w Canonie ef-s, istniejącym od 300D czyli pi razy drzwi 7 lat?
Samsung strzela z grubej rury, na początek b. dobre 30/2, teraz jak pisze jotes, ściął cenę do 5 stówek, niedługo wszędzie będzie 20/2.8, tylko czekać na 16/2.8 i makro lub 85/1.4.
Nie wierzę by udało im się to co Olkowi czyli 10x zoom: tak mały, taj fajny optycznie przy tak małej liczbie optycznych kompromisów (miękki w rogach na 14mm, duża MFD).
Imho Sams pokazuje, że bardziej precyzyjnie wybrał target w odniesieniu do ceny.
Sensor naprawią lub odkupią od Sony, wtedy będzie jazda (E16 2.8 vs. NX 16/2.8)
gavin - tyle że Canon nie ma stałek pod cropa który nadałby się do porównania, bo z czym pod cropa porównać 20/2.8 lub 30/2, skoro Canon nie ma nawet EF-S 35/1.8, a cała konkurencja ma już cropowe 35 - Sony, Nikon i ostatnio nawet Pentax.
Zgadzam się że Samsung dużo lepiej wystartował niż Sony, oferując sensowny zestaw szkieł o niezłej optyce, a przy tym w dobrej cenie. Faktycznie największą słabością Samsunga jest matryca - prawie 3 letnia konstrukcja.
Rozmawiając ostatnio ze znajomym pracującym z fotojokerze, dowiedziałem się że w ich sieci sklepów furorę robi NEX + 16/2.8 + kit, stanowiąc ponad 60% całości sprzedaży bezlusterkowców. Mimo dość korzystnych cen na np. NX10 + kit + 30/2.
Jak dla mnie przy wyborze GF1 a NX10, przeważyło to że NX10 posiada EVF za pomocą którego jednak najczęściej kadruję, oraz stosunek cena/jakość.
Gdyż w sumie (dzięki szczęściu), za zestaw NX10 + 18-55 + 30/2 zapłaciłem 1600zł + 800zł za 20/2.8 = 2400zł (wszystko nowe z polskiej dystrybucji).
Zaś za Panasonica w październiku (gdy kupowałem NXa), musiałbym zapłacić 2900zł za GF-1 + 20/1.7 (teraz można dostać za 2500zł taki zestaw) i 1600zł za 14/2.5 co po dodaniu ceny zewnętrznego wizjera (o mizernej rozdzielczości) i kita daje 2x większą cenę takiego zestawu
Pewnie że porównywać można wszystko ze wszystkim ale warunków brzegowych jednak nie można pomijać, bo inaczej wnioski z takich testów są nic nie warte.
A trzeba jednak wziąć pod uwagę że:
20/2,8 to szkło które jest już pełnoletnie, a 28/1.8 ma 15 już wiosen, do tego szkła te były projektowane pod pełną klatkę i to w czasach analoga - gdzie nikt nie oglądał poszczególnych pikseli (przepraszam ziaren ;)) pod mikroskopem.
Bardzo bym się zdziwił gdyby wynik takiego porównania był inny niż przedstawiłeś dlatego nie bardzo rozumiem jaki ma wypływać z tego wniosek?
Czyli w k-5 jest ta sama matryca co w slt a55? Szkoda, bo raczej Sam nie odkupi matrycy od Sony. To tak jakby Canon miał odkupić od Nikona...
gavin, masz rację - pod cropa łatwiej zrobić dobre optycznie szkło, jednak odpowiednikami nx 20/2.8 i 30/2 Canon nas jeszcze nie uraczył. Także porównanie Morga dla mnie jak najbardziej na miejscu;)
Kolekcjoner - w pełni się z Tobą zgadzam, ale chyba Canon nie, bo nie uważa on za konieczne odświeżenie swojej serii obiektywów stałoogniskowych (poza serią "L" która wykracza poza omawiany tutaj pułap cenowy). Tylko w wysokich cenach sprzedane on już przestarzały i średni optycznie sprzęt.
Moje porównanie miało sens gdyż porównywałem aparaty amatorskie (o matrycach APS-C), takie jakimi są bez wątpienia są Samsung NX oraz dwu i trzy cyfrowe serie Canona, oraz dostępną do nich optykę stałoogniskową (z przedziału dającego kąt widzenia dla obiektywu od około 30 do 50mm na pełnej klatce). I wychodzi na to że amator który nie zarabia na fotografii i nie stać go na elki (większość użytkowników aparatów w tym i Canona), posiadający aparat o matrycy APS-C i chcący posiadać stałki będące odpowiednikiem około 28-35mm i 50mm nie ma w canonie innego wyboru niż stare 20/2.8, 24/2.8 i 28/1.8 oraz 35/2, każdy z nich jest droższy od propozycji Samsunga i do tego są gorsze optyczne (miałem każdego z tych Canonów, więc mam porównanie).
Z czym innym miałem porównywać?
Jaki z tego wypływa wniosek? A no taki że Canon olewa użytkowników amatorskich, których nie stać na wydanie 3000 i więcej złotych na obiektyw. Bo co ma zrobić przeciętny użytkownik systemu Canon, który chciałby cieszyć się obiektywem dającym mu ekwiwalent ogniskowej 50mm na pełnej klatce, w dodatku ostry od pełnej dziury i na brzegach, kosztujący do 1000zł? Podpowiem - zmienić system :P Bo średni optycznie 28/1.8, który mydli w rogach na APS-C, niewiele lepszy 20/2.8 oraz 35/2 to jak sam zauważyłeś stare obiektywy, ale sprzedawane nadal w wysokich cenach, nieadekwatnych do oferowanych przez nie możliwości.
A mówiąc na poważnie, u Samsunga możemy mieć za około 500zł obiektyw typu naleśnik 30/2 u Canona w "konkurencyjnych" cenach możemy dostać tylko gorsze optycznie 28/1.8 (3x droższy) i 35/2 (tylko 2x droższy :P). I o to chodziło mi w tym porównaniu.
Jakoś Sony i Nikon potrafiły wypuścić dobre i jasne 35, Pentax też choć nie tak jasną, wszystkie w cenie do 800zł, Canon niestety nie potrafi...
można powiedzieć również że samsung nas nie uraczył szkłami 20/2.8 i 30/2 na pełną klatkę więc nie ma co porównywać
[QUOTE=Kolekcjoner;904163]
20/2,8 to szkło które jest już pełnoletnie, a 28/1.8 ma 15 już wiosen, do tego szkła te były projektowane pod pełną klatkę i to w czasach analoga (...) QUOTE]
Jakie to ma znaczenie? I wymienione Canony, i obiektywy Samsunga, są w obecnej ofercie producentów i można je kupić do obecnych, cyfrowych body. W dodatku obiektywy Canona są droższe. I nie ma nic innego w zamian w ofercie.