Z całym szacunkiem ale to zdjęcie to półprodukt do zdjęcia z śniegiem, które było celem do osiągnięcia. Dlatego wolałbym zobaczyć tamto.
Z całym szacunkiem ale to zdjęcie to półprodukt do zdjęcia z śniegiem, które było celem do osiągnięcia. Dlatego wolałbym zobaczyć tamto.
postproces in progress :)
dobra dobra - prosto z puszki :)
Ale ta puszka od razu wrzuca profil kolorystyczny icm (czyli krzywe kolorów) i efekt soft focus z tego co widać ;)
Dokładnie tak robi w JPG zostawiając czystego RAW- a. Niestety narzuca pewne ustawienia co do wartości przysłony. Tyle, że tak samo jest w obiektywach typu soft i rozmycie działa tylko na otwartej przysłonie. Oczywiście to samo można wydłubać w PS- ie w domu ale tak mam od razu mogę szybciej ocenić efekt i do tego działa ze wszystkimi obiektywami.
To jeszcze jedno prosto z puszki... no prawie prosto. Jak się za wiele gmera przy sprzęcie to modelka może przysnąć.
Małe zmiany w terminach
W piątek 12 03 godzina 18 Pomiędzy portretem a aktem ( jeszcze wolne są dwa miejsca )
Sobota 13 03 godzina 12 Akt w studio
Poniedziałek 15 03 godzina 17 Od packshotu do zdjęcia reklamowego ( wolne dwa miejsca )
Wtorek 16 03 godzina 17 ABC zdjęć do portfolio w studio
Zapraszam!
Mnie się to zdjęcie najbardziej podoba, ze względu na nasycone kolory, efekt "przygaszonego światła" i na to... że modelka śpi :-)
maska z gradientem :)
Ale stawiam swoją zatyczkę od obiektywu że w pozie modelki nie ma nic przypadkowego :D
Co zapewne widać ja nie jestem wirtuozem PS- a Prawy i lewy dolny róg to maska z gradientem. Do tego filtr rendering z źródłem światła. Po tych „zabiegach” jako, że część świateł zgasła na zdjęciu z powrotem z cienia wydobyłem je pędzlem historii.
Jeśli ktoś miałby ochotę dołączyć dzisiaj na warsztaty Akt w studio to jest jeszcze wolne miejsce.
Zapraszam!
Foto Maciek Czerniewski
Poniedziałek 15 03 godzina 17 Od packshotu do zdjęcia reklamowego.
koszt 250zł
Warsztaty prowadzi Maciek Czerniewski http://www.artfotoprojekt.pl/index.php?str=26&t=o
Warsztaty te są dla osób, które fotografują lub w przyszłości będą fotografowały przedmioty nazywane często też produktami. Posiadają sklep internetowy lub często wystawiają przedmioty na aukcjach. Najpopularniejszą metodą wykonywania takich zdjęć są różnego rodzaju systemy bezcieniowe, które w teorii powinny umożliwić bezproblemowe sfotografowanie różnych przedmiotów a z drugiej strony zdjęcia przy ich użyciu są w większości płaskie i mało interesujące. W trakcie spotkania będziecie mogli dowiedzieć się jak w domowych warunkach przy minimalnej ilości oświetlenia studyjnego ( lub całkiem bez niego ) takie zdjęcia wykonać aby uzyskać satysfakcjonujące efekty. Poza sztuczkami z oświetleniem niezbędna jest wiedza dotycząca samych produktów i o tym też porozmawiamy na warsztatach
Są jeszcze dwa wolne miejsca. Uczestnicy mogą zabrać ze sobą na spotkanie przedmiot, który by chcieli sfotografować lub podczas jego fotografowania napotkali na jakieś trudności.
Zapraszam!
Portret z warsztatów "Portret - pierwsze kroki w studio".
Cześć,
Za zgodą modelki przesyłam jeden z aktów które udało nam się wypracować w studio w ostatnią sobotę.
http://www.lensprint.com/pub/IMG_0233_forum.jpg
Proszę o uwagi i opinie odnośnie oświetlenia, kompozycji i ogólnego odbioru zdjęcia.
NIe iwem czy to miejsce na komentarze, czy może wrzuć na swoją galere... ale dla mnie zdjęcie za ciemno, za słabo rozświetlone .
Cześć,
Dzięki za opinie.
Chodzi o to że to zdjęcie miało być ciemne i o to że ... bardzo dużo zależy od tego jakim monitorem je oglądasz :)
przepuściłem właśnie na jednym monitorze co mam skalibrowany i jest ten sam efekt - ciemnica i nieczytelne. Przyciemnij sobie ekran troche :-) zajrzyj do instrukcji rozswietlenie powinno być około 180-200cd. Powinieneś mieć zapis na jakim ustawionu masz ile cd.
sorry za offtop.
ok - ale ciągle jeszcze zostaje moja obrona pod tytułem "tak miało być" :)
Jak dasz czarna plame i napiszesz "tak mialo byc" to tez bedziesz czekal na oklaski? ;)
Zgadzam sie z przedmowca - a jesli mowisz tak mialo byc - to slabo.
Zdjecie slabe. Nieciekawe. Pomysl slaby, nieciekawy. Modelka zmarnowana :D
No ale przeciez tak mialo byc ;)
Mogę się tylko podpisać pod zdaniem kolegów, dobrze nie jest. Jak miało wyjść tajemniczo to się nie udało.
a dlaczego piersi nie widać ?
Czyli niestety "nic z tego" -do usunięcia. Dziękuję za oceny.
pozdrowienia,
Nie "nic z tego" tylko wyciągnij wnioski i następnym razem postaraj się bardziej.
rzeczywiście zdjęcie wykonane przez Agnieszke jest bardzo ładnie naswietlone i wykonane... chyba bym deczko podciął tło z prawej strony...
Gratuluje! dobre naświetlenie to podstawa :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mam nadzieje że modelka się nie obrazi :) ale na tym zdjęciu jedyne co bym może dotknął w PS to pieprzyk (chyba) na prawym policzku i by była idealnie czysta forma - skóra :-)
p.s. bardzo ładna modelka :)
Gratuluje! dobre naświetlenie to podstawa :)
dziękuję
mam nadzieje że modelka się nie obrazi :) ale na tym zdjęciu jedyne co bym może dotknął w PS to pieprzyk (chyba) na prawym policzku i by była idealnie czysta forma - skóra :-)
specjalnie zostawiłam, według mnie dodaje uroku i naturalności
Przypomnę o jutrzejszych warsztatach ( wtorek 16 03 godzina 17 ) ABC zdjęć do portfolio w studio.
Na spotkaniu będzie można dowiedzieć się o podobieństwach i różnicach pomiędzy portfolio modelki a fotografa. Skupimy się na tym pierwszym i omówię co w nim powinno się znaleźć. Następnie wykonamy zdjęcia w odpowiedniej kolejności aby z jednej strony wykonać zadanie a z drugiej zmieścić się w wyznaczonym czasie. Czas jest istotny ponieważ w większości przypadków jest ograniczony poprzez wynajęte studio. Modelka będzie zmieniała zarówno ubrania jak i make up. Do zdjęć będzie pozowała Magda.
Na spotkanie są jeszcze wolne miejsca. To ostatnie według harmonogramu spotkanie w studio przed Świętami.
Zapraszam!
Dzięki za przypomnienie na PW, poza jutrzejszym jeszcze dwa spotkania przed Świętami... ;)
19 03 piątek godz 17 Zakochani - pierwszy krok do zdjęć ślubnych w plenerze koszt 200zł
20 03 sobota godz 13 Pierwsze kroki z lustrzanką koszt 99zł
Zapraszam!
Nie macie innych rekwizytów niż wyposażenie studia? :D
Fakt, rekwizytów u nas dostatek ale widać micles musiał coś napisać.
No sory, ale zdjęcie z łańcuchami od systemu zawieszania teł jakoś mnie nie przekonuje.
I całe szczęście. Nie mam zamiaru nikogo ani tym bardziej ciebie do czegokolwiek przekonywać.
Rezultaty pracy na warsztatach "Pomiędzy portretem a aktem":
No to micles pojeździ po Tobie...
Cześć,
Dyskutujemy o warsztatach gdzie uczymy się o fotografii i fotografowania.
Jestem przekonany że autor poniższych zdjęć nie zostałby zapamiętany gdyby nie używał ekspozycji jako jednego ze środków wyrazu.
Wydaje mi się że można zadać sobie pytanie czy na pewno zdjęcie zbyt ciemne jest ... "zbyt" ciemne.
Na tle tych zdjęć i nazwiska jego autora można dojść do wniosku że opinia micles'a nie jest ostatecznym wyznacznikiem ;)
1
http://www.lensprint.com/pub/exa/1.jpg
2
http://www.lensprint.com/pub/exa/2.jpg
3
http://www.lensprint.com/pub/exa/3.jpg
4
http://www.lensprint.com/pub/exa/4.jpg
Jak najbardziej, AgnieszkaKS zostanie przeze mnie zapamiętana przez to że użyła ekspozycji jako jednego ze środków wyrazu. Niestety, ten "środek" wypadł zupełnie poza granicami mojej definicji "ładne", a nawet "akceptowalne". Gratulacje zdjęcia, oby tak dalej!
P.S. TO już lepiej, ale wygląda jakby była 100% pasjonatem literatury i nie mogła oderwać wzroku od książki, nawet podczas sesji fotograficznej na której jest modelką...
http://en.wikipedia.org/wiki/Roy_DeCarava
Uparł się że będzie robił ciemne odbitki :)
Niedawno taka sonda była, w której było Twoje zdjęcie. I jakoś podobało się marnie. Deko wcześniej w podobnej sondzie znalazło się moje zdjęcie i podobało się najbardziej co trudno zakwestionować. Jak masz ochotę to zaproponuj zainteresowanej stronie battla w kategorii ciemne- jasne w studio. Będziesz miał okazję aby po raz kolejny zweryfikować swoje umiejętności.
Wyzywając MacGyvera na battle'a o tematyce, którą wałkuje już kilka lat i można chyba powiedzieć, że jest pasjonatem gór byłem świadomy, że mogę przegrać.
Jeżeli mówisz o swoim battle'u z WOŚPu, to bądź świadomy, że konkurencyjne zdjęcia nie były bardzo rewelacyjny.
Battle może być, nie ma problemu, tylko nie wiem skąd wezmę tego typu modelki, bo są dosyć charakterystyczne...
Obrażając takimi słowami kobiety stałeś się żałosną kreaturą.
Domyślam się że słowo Honor jest Ci obce i nie potrafisz ich przeprosić.
Odnośnie bycia charakterystycznym, Twój autoportret:
http://www.maxmodels.pl/galerie/2/3/0/11230/6425.jpg