Dzisiaj rano w koncu "chwycilem" szczygla, choc warunki byly ciezkie......:-D
316.
Wersja do druku
Musisz sprawdzić czy nie pobiłeś już rekordu z ilością wstawionych zdjęć. Na ostatnim jasna gałąź w tle mi przeszkadza, choć pierwszy plan zacny. 317 całe dobre. Zrób tak, że z każdej sesji wstaw 1 zdjęcie z jednym gatunkiem. To dobry trening na wybieranie i odrzucanie.
gratuluje cierpliwości przy robieniu , zdjęcia bardzo dobre jak dla mnie, miło obejrzeć czasem taką sesje
328 wg mnie najlepsze :-D z ostatnie trójki. Powtórzę się : bardzo przyjemnie się ogląda Twoje fotki. Może to jest powód braku komentarzy ;-).
327 i 328 super ;)
Sezon ogórkowy więc komentarzy mało :)
a poziom coraz wyższy
gratuluję wytrwałości
Tak czy inaczej szkło ci się nie marnuje. Mój rzadziej w użyciu choć teraz mam urlop to staram się coś upolować. Miałem ostatnio okazję z orłem w locie, ale wszystkie za mało ostre i za dalekie i poszły w kosz.
Jaką puszką robisz zdjęcia bo mi exif nie działa ;)
Myślę, że warsztat obróbkowy idzie ci coraz lepiej. Pewnie też w parze z umiejętnością wybrania do galerii udanych zdjęć.
338 najmilsze w odbiorze.
Max13 myślę, że osiągasz już stan absolutnej perfekcji :-P.
Max13 - z mojej strony gratulacje za galerie i słowa najwyższego uznania za całokształt. Droga jaką przeszedłeś w ciągu 2 lat budzi mój ogromny szacunek. Sam próbuje fotografować ptaki (wiem jakie to trudne) lecz gdzie mi do Twoich dokonań.
Szkoda, że nie widzę dużej ilości zdjęć i szkoda, że nie piszesz, gdzie je zrobiłeś (zgrubsza rzecz jasna). I jeśli to możliwe pokaż też coś "z kuchni" - np. jak wygląda Twoja czatownia?
koraf – nie pisz tak bo mi sie w glowie przewroci ;)– a powaznie: bardzo sobie cenie Twoja opinie bo sledziles moja galerie i wspierales opiniami od dawna i znasz moje „zmagania ku poprawie”. Dzieki!
Grzes_S – dzieki za opinie, to prawda – w ciagu 2 lat duzo sie zmienilo a moja galeria nalezy pewnie do jednych z najbardziej obfitych w zdjecia na tym forum – ale zgadzam sie z Toba, ze galeria ta pokazuje stopniowa ewolucje i moze pomoc innym forumowiczom (a przynajmniej natchnac optymizmem, ze postep jest mozliwy....:smile:).
Twoje pytania czesto zadawano mi na emaila i odpowiadalem na nie wielu kolegom ale powtorze jeszcze „oficjalnie” – to zadna tajemnca a forum sluzy tez wymianie informacji: mieszkam w poblizu naprawde „dzikich” i naturalnych terenow, w poblizu wielkich parkow narodowych (glownie wodnych i „ptasich”).
2 lata temu fotosc mi napisal, ze „za ptakami sie nie gania” no to sprawilem sobie namiot z siatka CamNet i ustawiam go od ponad roku w tych samych punktach obserwacyjnych. Zaczalem tez focic ptaki wodne, tutaj ze wzgledu na „teren” czasto podplywalem lodzia ale tez uzywam glownie siatki maskujacej.
Generalnie – maskowanie. Takze troche wiedzy np. szczygly „wychowalem” sobie do zdjec w ciagu ostatniego roku – one bardzo lubia nasiona ostu i dokarmialem je przez zime w kilku punktach – teraz mam w obserwacji 2 rodziny.... Wiem dzisiaj na pewno, ze najwazniejsa jest cierpliwosc (tu nie wystarczy poczekac na „zlota godzine” jak przy zdjeciach krajobrazowych) i wlasne doswiadczenie ktore trzeba wypracowac. Czyli to co zwykle radza zawodowcy.
Ale sie rozpisalem – wiem ile mi jeszcze brakuje chocby do wielu osob z tego forum, chcialbym poszerzyc troche charakter zdjec przyrodniczych, pewnie jeszcze zmienie sprzet itp – ale to powoli.....
tryton – a Ciebie to pozdrawiam specjalnie, bo chyba najdluzej komentujesz moje zdjecia co motywowalo mnie do ich pokazywania.....:smile:
No i dalej bede cos pokazywal pod ocene (z umiarem....;-))
348. Rycyk
349. Biegus
350. „Rodzina”
Max13 - dziękuję za informację. Wiem doskonale, że "za ptakami się nie gania" ale trzeba mieć też to szczęście, by móc ustawiać kryjówkę w miejscu ptakom odpowiadającym. No i ptaki muszą być tam a nie zalatywać bardzo sporadycznie - czyli masz szczęście. Dzieki szczególnie za pomysł z wychowaniem sobie szczygłów. Spróbuję!
Fajne nowe zdjęcia choć biegus "troszku" nie ostry?
Przychylam się do wszystkich ochów i achów-świetne foty.
Ty weź załóż stronę internetową z podziałem na gatunki i będziesz sukcesywnie uzupełniać. A i doping będziesz miał, żeby zdobywać nowe gatunki.
Dawno nie komentowałem :D
Myślę, że po prostu nadal został utrzymany poziom.
Szukaj teraz drapieżnych, bo pewnie w twoich okolicach można znaleźć.
Witaj Max13!
Dzisiaj dość przypadkowo zajrzałem na forum i na dział przyrodniczy. Obejrzałem Twoje pierwsze fotki, komentarze, następne fotki i tak obejrzałem je wszystkie. Piękne fotki, świetna pasja, rób tak dalej, pokazuj je tutaj, a ja będę Ci kibicował.
Czekam na kolejne ujęcia.
Bardzo lubię ten wątek, zdjęcia są naprawdę sympatyczne.
Wybaczam proszę, jeśli będziesz miał się powtarzać, ale jakiego sprzętu używasz? Na forum jestem od niedawna i przyznam bez bicia, że nie wczytywałem się we wszystkie posty w tym temacie ;-)
Liczę oczywiście na nowe foty, a szczególnie takie, jakie zalecił Ci Tryton.
szczygieł przeładny, a 352 - mhh te nogi, błękitne ...
Wszystkie fajne, wstawiaj dalej :)
2 i 21 bardzo fajne. Ogólnie wszystkie fotografie są piękne, fajnie że fotografowane jest co co na co dzień się nie widzi.
Fotki szczygłów bardzo fajne, dla mnie ideałem byłoby: ptak z 358 w otoczeniu z 359 przy zachowaniu perspektywy :D, ale to tylko takie moje marzenia ;-), wiem dokładnie jak jest w rzeczywistości.
Kiedy ja takie zacznę robić... :(
Piękny wątek i wymagający - ja ani czasu ani cierpliwości do "wysiadywania ptaków" nie mam, tym bardziej doceniam Twoje zdjęcia. A amatorom fotografii przyrodniczej wątek szczerze polecam.