Dokładnie tak jak napisałeś podpisuję się pod tym obiema rękami,jeszcze nie znalazłem metody by zdjęcia były przynajmniej takiej jakości co z 40D ,mówię o ostrości
Wersja do druku
Podeślijcie zdjęcia.
Wkurza mnie to, ze zdjecia testowym nie ma w sumie co zarzucic.
Wyjde na dwor to cos porobie i wrzuce wieczorem.
Bo źle testujesz, obiektyw może inaczej ostrzyć wraz ze wzrostem odległości i być może trzeba go do tego odpowiednio skalibrować. Przykładowo dla mojego 70-200 trzeba dać +5 i wtedy jest w miarę OK dla różnych ogniskowych i odległości, ale czasem się to zmienia przy różnym świetle (np. żarowym). Problem mam tylko z obiektami, które są bardzo daleko (powiedzmy 30m i więcej), ale też nie wiem na ile np. w 1D jest w takich warunkach zdjęć trafionych, mówię tutaj np. o piłce nożne i sporym cropowaniu. Oczywiście czasem trafia, ale wraz ze wzrostem odległości ilość ostrych zdjęć maleje.
Mi nigdzie AF nie ucieka, zwłaszcza przy statycznych scenach. Z 7D trzeba się nauczyć pracować, konfigurować AF. Co prawda tylko raz miałem okazję fotografować ptaszki (bzykające się :) i nie było z tym problemu, a kadrować mogłem prawie 1:1. Podeśle wieczorem sampla jak nie zapomnę.
EZOGHUL jak masz ustawione śledzenie AF (szybko czy wolno w CF III) ?
koraf na początku miałem neutralny teraz dałem -1 działkę /gdzieś na forum z USA wyczytałem aby tak ustawić/. Jak na śledzeniu było do d... to strzelałem na One Shot.
Nie wiem już co mam myśleć - czyżby aż taka różnica w użytkowaniu pomiędzy 7d a 40d? Przyłożyłem się, przycelowałem i jakieś inne wyniki.
Zdjęcie tylko pomniejszone do 800x533, a w pliku http://w188.wrzuta.pl/plik/5dR0RBukujD/test_7d na wrzucie oryginalna wielkość jpg
Na początku 17-55mm f2.8
I 400mm f5.6
No widzisz, problem się rozwiązał :) Zdjęcia są OK.
Tez nic by na te zdjecia nie narzekal.
EZOGHUL jakie ustawienia AF miałeś,tzn all servo?czy ...............
Odetchnąłem z ulgą :)
Nie zmieniałem wcale ustawień oprócz tego co koraf i ja napisalismy pare postów wyżej.
Foty robione na one shot i all servo, na punktowym i spot af.
Tak myślałem co może być przyczyną nieostrych zdjęć i tak na chłopski rozum przyczynę należy znaleźć w braku umiejętności lub/i przyzwyczajeniu do innego typu af. W 40d byłem nauczony, że jak złapie w "kwadracie" AF to będzie to ostra część. W 7d wydaje mi się, że ten kwadrat af jest bardzo czuły, precyzyjny i łapanie ostrości bokiem tego tzw przez moją osobę "kwadracika af" nie daje gwarancjo ostrości, bo ta znajduje sięw samym centrum tej figury, którą widzimy przez wizjer.
Dochodzi kwestia opcji "Af poinf" z dpp która pokazuje gdzie łapał punk af i z tym trzeba uważać - program pokazuje gdzie był punkt af w momencie klapniecia lustra, a nie gdzie była łapana ostrość.
Tak patrze na zdjecia mojej malej wyzej i bez wyostrzania ostre. Tego oczekiwałem - czas sie doszkolic.
EZOGHUL dobrze wyjaśniłeś sprawę AF :-D, 7d to bardzo dobry aparat (niektórzy pewnie się :shock: ale to jest właśnie sprawa zgłębienia tajników ustawień i działania m. innymi AF) mogę to powiedzieć z czystym sumieniem po przesiadce z 1dmkII.
Dwie z wczoraj
na 1 ostrość ustawiana n lewym kąciku oka ,gdzie na cropie było nie ostre natomiast oko już tak ,wiem że GO ,ale powinien kącik oka być ostry ,a nie za nim
Na 2 ostrość na oku dziecka ,totalne mydło ,ostrość gdzieś na zamku błyskawicznym kurtki.
Zauważyłem ,że w pomieszczeniach przy użyciu lampy lampy błyskowej ,problem z ostrością nie istnieje,pisaliście o różnym zachowaniu AF w zależności od oświetlenia,wszystko ok,tylko w 40D nie widziałem różnic.
Sikorę pewnie ostrzyłeś na głowie ,a ostrość na pazurach ,o tym cały czas piszę.
1.
Uploaded with ImageShack.us
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za roztargnienie ,z tym okiem to na prawym kąciku była ustawiana ostrość ,a nie na lewym
no jakaś moda na fotki to teraz moja kolej :P
ISO320, F/5.6, 1/640s
(ostrość pod skrzydełkiem prawego modelka)
ISO500, f/5.6, 1/640s
(ostrość pod głowa, poniżej ciemnego ubarwienia - środkowa część cropa)
.
no i żeby było ciekawiej to
f/1.8, ISO100
(ostrość na dupce tego kaczora czy co to tam jest w godle)
Jeśli chodzi o konfigurację AF w 7d, brakowało mi wiedzy którą posiadłem po przeczytaniu white paper 1d mark IV, polecam dużo analogii http://www.usa.canon.com/uploadedima...20IV%20WP1.pdf
Właśnie, może ktoś ma jakieś doświadczenia w konfiguracji AF. Parę opcji jest, a ja jeszcze nie znalazłem optymalnej konfiguracji do sportu..
sporo tłumaczył filmik na BH foto - gość przedstawiał aparat i jedna z ,trzech cześci prawie w całości była poświęcona autofokusowi.
tylko jakoś nie mogę go odnaleźć - jak znajdę dam linka (chociaż nie wiem czy przypadkiem nie ma linki w tym wątku)
Ja też mam problemy z AF w 7D, ale może to wina słabej jakości obiektywu Tamron 28-75 F2.8? Czy ktoś też ma problemy z tym obiektywem na pełnej dziurze ?
To jak to w końcu jest z tym problemem z Af w 7D ?
Stoję właśnie przed decyzją zakupy w/w body bo potrzebuję szybki i sprawny Af do fotografii przyrodniczej a po przeczytaniu tego wątku i paru innych w internecie widzę że wcale za różowo nie jest in Poland z tym problemem.
A ja w sumie nie wiem z czym ludzie mają problem. Ja mam 7D do tego wcale nie mam super szkła, szkło nawet denne do tej puszki, bo to sigma70-300APO, więc można narzekać, jednak ja nie narzekam. AF należy skonfigurować zależnie od sytuacji i tych opcji trochę jest. Ktoś źle sobie ustawi czy tryb pracy AF czy wybór pól AF to niech się nie dziwi, że coś nie halo jest. Przy 6400 i miernym oświetleniu koncertowym dawał radę, tzn ja byłem zadowolony, jedyne co mnie irytuje i co na dniach chcę zrobić, to zmienić szkło, bo wspomniana sigma nie wyrabia rozdzielczością, tzn tak mi się wydaje... Zmienię na 70-200 f4L i wtedy będę mógł już dużo więcej na ten temat powiedzieć
Raczej trudno mówić o celności AF z ciemnym szkłem typu Sigma 70-300.
Czy waszym zdaniem warto dla samej puszki wymienić 550D na 7D?
Zależy do czego potrzebujesz aparat.
A co ma ciemność szkła do celności AF?? Chodzi Ci o to, że GO jest na tyle duża, że nawet jeśli nie trafi idealnie to jest ok?? Czy o co Ci chodzi?? Bo jak dla mnie, jeżeli przy tak słabym szkle jakim jest wspomniana sigma AF daje radę i jest w porządku to na lepszych szkłach będzie tylko lepiej... wspomniana sigma na 30D nie była tak dobra jeżeli chodzi o celność AF.
Chodzi mi o celność AF z jasnymi szkłami 70-200 2.8 , 85mm , 100 2.8 macro , 300 f4 / f2.8 itd.
Dokładnie o to chodzi. Nawet jak AF się trochę pomyli to nie będzie tego tak bardzo widać.
U mnie z celnością jest różnie. W kiepskich warunkach bardzo często niefirmowe szkła trzeba przekalibrować. Z 70-200 2.8 zazwyczaj jest OK, AF jest szybki, ale przy dynamicznych akacjach nie zawsze dokładny. Może to kwestia kalibracji u mnie.
To kup sobie 5D :)
Albo 50D z tańszej alternatywy ;)
Ja nadal myślę nad 7D ale ten nieszczęsny af przyprawia o dreszcze ze wzglądu na nasz ukochany serwis , jakby N miał niezłe tele z IS w ludzkiej cenie to bym się nie zastanawiał ;)
AF jest raczej zdecydowanie lepszy niż w 50D.
Też miałem problem z AF w 7D, większość zdjęć na tele była jakaś taka mydlana, w uzyciu z tc to już totalna porażka, na 100 zdjęć na karcie może 10 idealnych...
Pojechałem na żytnią skalibrowałem zestaw i po problemie. Po co sia zastanawiać przez kilka tygodni lub m-cy czy nasza puszka działa dobrze, ja zrobiłem swoim zestawem 2-3 sesje zdjęciowe i stwierdziłem że jest do bani. Na żytniej poprosiłem o sprawdzenie zestawu i ewentualną kalibrację. Panowie sprawdzili, stwierdzili że body należało doregulować zrobili to i jest dobrze a z tcx2 po tym zabiegu jestem bardzo zadowolony teraz : http://img259.imageshack.us/i/img1642e.jpg/ 800mmf/8
Jak ktoś ma na Żytnią blisko to może i żaden problem ale ja mam bliżej do Berlina niż na Żytnią a wysyłać aparat + każdy kolejny obiektyw do kalibracji to aż drżę o sprzęt bo wiem jak spedycja potrafi się z nim obejść że nie wspomnę o każdorazowych kosztach przesyłki, mogę oczywiście każdorazowo brać urlop i wydawać na bilet tylko pytanie czy w ap za 5k tak powinno być?
Zdaje sobie z tego sprawę jednak coś we mnie aż krzyczy z rozpaczy na taki stan rzeczy, alternatywy za bardzo i tak nie ma.
Pozdrawiam serdecznie.
Jeszcze pytanie o te kalibracje, jak body jest już po gwarancji to rozumiem że wtedy trzeba płacić dodatkowo za kalibrację no i szkło też musi być na gwarancji bo inaczej ta sama sytuacja ? ( wtedy używki odpadają )
Nie trzeba mieć od razu 5D II. Zresztą nawet parę osób na tym forum pisało, że dużo bardziej podobało im się obrazowanie ze starego 5D i trochę żałują zamiany na nową wersję. Zwłaszcza do Twoich zastosowań ten aparat będzie idealny. Ostatnio nawet na forum pojawiła się sztuka w dobrej cenie i ze znikomym przebiegiem.
Witam
Jestem tutaj nowy, ale chce kupić 7D. Czy problemów z AF które są sygnalizowane w tym modelu, nie rozwiązuje firmware 1.2.2?
Od 4 dni uzytkuje nowego 7D - jak pisalem w innym watku moj 500d wysiadl ("error 20"= zawieszenie lustra) i lezy w serwisie. Celowo kupilem 7D rezygnujac z pelnej klatki ze wzgledu wlasnie na charakter AF i zdjecia jakie lubie robic (np.ptaki). Po przekopaniu sie przez rozne teretyczne opinie dotyczaca ustawien 7D sprawdzilem go w praktyce w roznych ustawieniach - wszystkie mozlwie opcje AF, zdjecia w One Shot i AF Servo, ptaki w locie,stojące itp. Jesli ktos chce informacje szczegolowe - chetnie odpowiem.
Generalnie jednak moge stwierdzic - AF jest rewelacyjny i do moich celow 7D przewyzsza zdecydowanie 500D z ktorego tez przeciez bylem zadowolony. AF i mozliwosci wyboru sa po prostu super - tylko pierwszego dnia bylem troche niepewny ale szybko doszedlem do wprawy z manipulowaniem dwoma przeciskami dla wyboru AF ( przyciskiem wyboru AF i M-Fn).
Sa roznice w ostrosci pomiedzy roznymi opcjami - trzeba wybrac odpwiednia do sytuacji. Bardzo dobra jest mozliwosc aktywacji opcji pokazywania punktu pomiaru ostrosci na zrobionym zdjeciu na wyswietlaczu - okazalo sie, ze na poczatku wcale nie lokowalem dobrze max AF na obiekcie, zwlaszcza w ruchu. Szczegolne roznice sa pomiedzy AF Point Expansion i Zone AF.
Polecam ksiazke Davida Buscha - a potem to juz praktyka.
Pozdrawiam
Rzeczywiście, jest to bardzo dobra książka i warto ją dość dokładnie przeczytać. Gdyby takie informacje były zawarte w instrukcji, nie byłoby tylu problemów i skarg na wiele aspektów pracy 7d.
Witaj.
Te problemy dotyczyły chyba pewnej partii 7-mek a nie firmware'u. Mam 7-kę od października 2009 zatem "przezyła" ona wszystkie wersje softu i nie zauważyłem jakichkolwiek zmian. Inna sprawa, że z moimi szkłami działa od początku bezbłędnie (+- parę % ale to raczej moje błędy).
Kup po prostu w pewnym źródle (albo z możliwoscią potestowania przed zakupem albo i godnych zaufania naszych tip'ów).
Pozdrawiam Andrzej