-
Odp: [Tryton] moje przyrodnicze
196. pięęękne!
Mogę trochę przyciąć srokę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
196. pięęękne!
Mogę trochę przyciąć srokę?
Ale jak przyciąć? :)
-
Sroka bardzo fajna, nawet w tym gąszczu gałęzi, jadnak ja bym przyciął grubą gałęź w LGR.
Samiec kląskawki rozumiem że był daleko i nie chciałeś na siłę walczyć z kropowaniem. Ale również podoba mi się
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Ale jak przyciąć? :)
A tak:
:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Sroka bardzo fajna, nawet w tym gąszczu gałęzi, jadnak ja bym przyciął grubą gałęź w LGR.
Samiec kląskawki rozumiem że był daleko i nie chciałeś na siłę walczyć z kropowaniem. Ale również podoba mi się
Tak, daleko był. Ale to zdjęcie traktuję jako "kompozycję z kląskawką jako elementem przyciągającym uwagę" :)
Olka i Jacek ja jednak wolę gdy pod ogonem zostaje trochę przestrzeni, ale szanuję Twoją propozycję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Olka i Jacek ja jednak wolę gdy pod ogonem zostaje trochę przestrzeni, ale szanuję Twoją propozycję.
Chciałem zostawić proporcje 10x15 a przeszkadzała mi ta gruba "główna" gałązka w lewym górnym rogu oryginału - stąd trochę spod ogona uciekło...
Jestem pod wrażeniem Twoich prac bo mają klimat, który mi odpowiada mimo, że tak do konca nazwać go nie umiem :?: A może są po prostu normalne?
Jednak pewien niedosyt (bardzo delikatny) czuję bo nie wiem, gdzie mam szukać fotek zrobionych z pierścieniami :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
Chciałem zostawić proporcje 10x15 a przeszkadzała mi ta gruba "główna" gałązka w lewym górnym rogu oryginału - stąd trochę spod ogona uciekło...
Jestem pod wrażeniem Twoich prac bo mają klimat, który mi odpowiada mimo, że tak do konca nazwać go nie umiem :?: A może są po prostu normalne?
Jednak pewien niedosyt (bardzo delikatny) czuję bo nie wiem, gdzie mam szukać fotek zrobionych z pierścieniami :lol:
Aż sam odszukałem raw źródłowy i zacząłem próby z innym przycięciem zdjęcia :) ...na razie się zmęczyłem, ale jak coś wymyślę lepszego to wkleję alternatywę.
A co do pierścieni makro, to z uwagi na małą GO teraz muszę kupić sanki, bo bez nich to najwyżej mogę w domu w warunkach laboratoryjnych pstrykać czubki wkładów do długopisów (co oczywiście robiłem za raz po tym jak przyszła paczka od ciebie :mrgreen: )
-
Dla mnie to wszystko to istne cuda.. ale widać.. jakość aparatu. Moje Gratulacje!
-
Swietna galeria, jestem pod wrażeniem!
-
Wreszcie słońce, wreszcie zobaczyłem jakieś inne ptaki niż sroki i gawrony :)
201. Kwiczoł zaciekawiony moją osobą
202. Wrona siwa
203. Ta sama wrona
204. Szalone bogatki - może zagościły w tym miejscu przez dwie sekundy
205. Na kolejnych kowalik (jako jedyny polski ptak potrafiący chodzić po drzewach głową w dół)
206.
207.
Może dziś też coś upoluję ;) Pozdrawiam
-
No i zaczyna sie cos dziac - chyba najlepsza seria ptakow jak dotad. Kowalik - nic dodac, nic ujac.
-
bardzo przyjemne ujecia. jestem na tak :)
powiedz, crop'owales te zdjecia, czy nie sa kadrowane?
i napisz tez, jak z pomiarem swiatla w nowej piatcce.
musiales podczas obrobki rozjasniac? czy dobrze Ci aparat zmierzyl?
-
Dzięki za szybki odzew :) Kowaliki obok raniuszków są wg mnie najbardziej sympatycznymi ptakami.
BeatX odpowiadając na Twoje pytania:
W zasadzie zawsze jest to crop (w makro również). W ptakach z powodu odległości od płochliwego obiektu, a w makro nieraz celowo się oddalam, żeby zwiększyć GO a potem docinam.
A co do pomiaru światła, to do tej pory nie zwracałem na to uwagi. Ostatnio nawet dałem posta w wątku, gdzie pisano o tym problemie. Może nie zauważyłem tego zjawiska z powodu robienia wielu zdjęć w skomplikowanych warunkach, gdzie odruchowo manualnie robiłem korekty ekspozycji. Tak naprawdę na tą chwilę nie mam zdania na ten temat - będę obserwował.
-
To jeszcze wiewióra z dzisiejszego spaceru i to na razie tyle:
208.
209.
-
Wiewióra, wiewiórą ale ja się pytam gdzie jest śnieg...? ;)
-
Wiewiórka bardzo przyjemna.
-
Mysle ze te zdjecia to poproawny dokument, co nie oznacza ze sa zle, proponuje autorowi ambitniej podejsc do tematu :). Zaczac fotografowac o wczesnych godzinach rannych lub poznych popoludniowych, udac sie za miasto, postawic czatownie. Fotografia przyrody moze byc naprawde bardzo ciekawa :)
-
Zgadzam się w pełni z greg01
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Wiewióra, wiewiórą ale ja się pytam gdzie jest śnieg...? ;)
Przyłączam się do pytania :mrgreen:. Wiewióra pierwsza klasa.
-
Czekałem aż zejdzie ze śniegu na nasłonecznione miejsce, żeby nie było przepałów :)
Ale macie moje słowo, że dookoła śniegu było mnóstwo.
Dziękuję za wszystkie komentarze.
ps. Sprzedałem macro :(
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
Mysle ze te zdjecia to poproawny dokument, co nie oznacza ze sa zle, proponuje autorowi ambitniej podejsc do tematu :). Zaczac fotografowac o wczesnych godzinach rannych lub poznych popoludniowych, udac sie za miasto, postawic czatownie. Fotografia przyrody moze byc naprawde bardzo ciekawa :)
Co roku obiecuję sobie czatownię. Myślę, że trzeba zacząć małymi kroczkami, czyli chyba kupię na początek siatkę maskującą. Co do światła, to oczywiście wiem, że najlepiej o tych porach, ale nie zawsze się trafi. Tak czy inaczej dzięki i liczę na kolejne Twoje komentarze i porady gdy znów coś wrzucę :)
-
210. Kopciuszek
211. Łyska
212. Perkozy dwuczube
213. Zięba
-
Kopciuszek i zięba! Super!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DonBolano
Faktycznie dobre
-
Dla mnie kopciuszek i perkozy fajne.
-
Właśnie ciekawił mnie odbiór "Perkozów", ponieważ same w sobie uznałem za fajne, natomiast mam też świadomość, że ta woda nie za ładna była. Ale zdecydowałem się wstawić z uwagi na ich grę romantyczną ;) czyli bardziej traktowałem to jako sytuacyjne zdjęcie niż ładne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Właśnie ciekawił mnie odbiór "Perkozów", ponieważ same w sobie uznałem za fajne, natomiast mam też świadomość, że ta woda nie za ładna była. Ale zdecydowałem się wstawić z uwagi na ich grę romantyczną ;) czyli bardziej traktowałem to jako sytuacyjne zdjęcie niż ładne.
O perfekcyjne zdjęcia bardzo trudno. Istnieje zbyt wiele czynników, które muszą zajść w jednej określonej chwili. Woda jak woda, ale perkozy są ładne :-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Ale zdecydowałem się wstawić z uwagi na ich grę romantyczną czyli bardziej traktowałem to jako sytuacyjne zdjęcie niż ładne.
I dlatego zaglądam do Twojego wątku.
Raz już napisałem ale powtórzę - Twoje zdjęcia mają klimat, są niewymuszone. Odbieram je jako: "Patrzcie, jaką fajną sytuację trafiłem" a nie: "Patrzcie, jaką technicznie super fotę zrobiłem" (co nie znaczy, że nie są dla mnie bardzo dobre i pod tym względem)
-
Dzięki za odwiedziny. Jeszcze z niedzieli:
214. Pustułka
215. Pustułka
216. Trznadel
217. Raniuszek
218. Raniuszek
219. Raniuszek w wersji "CHCĘ ZNÓW BYĆ JAJKIEM" :)
Pozdrawiam
-
219, bardzo mi się podoba.
-
Pustułki chyba mocno cropowane. Odbiło się to nieco na jakości. Raniuszek z 218 dla mnie fajny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Pustułki chyba mocno cropowane. Odbiło się to nieco na jakości. Raniuszek z 218 dla mnie fajny.
Fakt, że to crop, ale u mnie wygląda ok. Może to trochę efekt obejrzenia zdjęcia w jego nienaturalnej wielkości. U mnie dłuższy bok ma 600pix. Gdybyś mi potwierdził, że w naturalnej skali też widać spadek jakości, wtedy będzie to dla mnie istotna informacja, że gdy u siebie widzę jeszcze akceptowalnie, to u innych już nie jest.
ps. A w ogóle, to jutro chyba odbieram nowy obiektyw makro, więc mam nadzieję, że urozmaicę niebawem galerię tematycznie :)
-
218 fajna a pustułka wygląda jak byś cienie z bardzo wyciągał.
-
Wiem o czym piszesz, bo sam miałem takie wrażenie, ale najlepsze jest to, że nie musiałem wyciągać i nie wyciągałem, bo była dobrze oświetlona. A jednak efekt taki się pojawił. Ot, może taka gra światłe była.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Fakt, że to crop, ale u mnie wygląda ok. Może to trochę efekt obejrzenia zdjęcia w jego nienaturalnej wielkości. U mnie dłuższy bok ma 600pix. Gdybyś mi potwierdził, że w naturalnej skali też widać spadek jakości, wtedy będzie to dla mnie istotna informacja, że gdy u siebie widzę jeszcze akceptowalnie, to u innych już nie jest.
Oglądam bez skalowania. Dla mnie jest już wyraźnie widoczny spadek jakości. Pamiętaj, że to tylko moja subiektywna opinia.
-
Zmiana klimatu na "co w trawie piszczy".
220.
221.
Mam jeszcze kilka ptaków z urlopu. Jak przygotuję, to wstawię również. Pozdrawiam.
-
221 jest OK . Może jednak znalazł byś chęć i czas aby popróbować programów "stackowych" do makro typu Helicon albo Combine ZM - mało tego typu prac a przy Twojej ręce do makro byłoby to naprawdę coś......
-
Max13, mam już pierścienie, więc pierwszy krok uczyniłem :)
-
222. Szczygieł (lubi jeść modrzew)
223. Szczygieł cd.
224. Pliszka siwa (lubi płotek)
225. Pliszka siwa cd.
226. Sosnówka (lubi sosnę)
I to na razie tyle, pozdrawiam.
-
Jak zwykle niedosyt czuję :shock:
Z powodu ilości nowych zdjęć...
Małej ilości, oczywiście :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olka i Jacek
Jak zwykle niedosyt czuję :shock:
Z powodu ilości nowych zdjęć...
Małej ilości, oczywiście :D
Mam nadzieję niebawem więcej makro wrzucać, tylko muszę się zmobilizować na jakiś plener.
-
Jeszcze takie:
227.
228.
229.
230.
Zapomniałem jak się nazywa ten śmieszny latający. Gdyby mi ktoś przypomniał byłbym zobowiązany :)
-
Te w locie podobają mi się.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Które lepsze?
Seksowniejsze to drugie, ładne oba... ;)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
233.
234. To jedna z tych chwil, gdy się widzi coś o czym się nie miało pojęcia, że istnieje :) (mucho-chrząszczo-ćma)
235.
236.
237. No i okazało się, że owady też imprezują :mrgreen:
-
-
Podoba mi się bardzo, 234 i 235, sam mam zamiar się wziąć za makro ale jakoś ptaki wygrywają
-
Cytat:
Zamieszczone przez
masterkey
...sam mam zamiar się wziąć za makro ale jakoś ptaki wygrywają
masterkey ja generalnie dzielę sezon na część ptakową, gdy nie ma jeszcze za dużo liści i trawy są małe oraz sezon makro, który właśnie się dla mnie rozpoczął :)
Oczywiście mając miejsca i czatownie można focić ptaki cały rok. A do makro Cię zachęcam.
-
Zapraszam na kolejną porcję.
238.
239.
240.
241.
242.
243.
244.
245.
246.
-
Dobre kadry, paradoksalnie zroznicowane przez "zabawe" (nie wiem czy to dobe slowo?) punktem i glebia ostrosci.Fajny set.