i przy czasach dłuższych niż 0.3" na drugą kurtynę też nie pstryka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
off shoe oczywiscie.
Wersja do druku
i przy czasach dłuższych niż 0.3" na drugą kurtynę też nie pstryka.
off shoe oczywiscie.
Witam, od paru dni jestem posiadaczem lampy Nissin Di622, body C450D, ogólnie jestem zadowolony z tej lampy tylko denerwuje mnie jedna rzecz, podczas robienia zdjęć w AUTO przy średnio oświetlonym pomieszczeniu - AF działa dobrze bo włącza się dość mocna wiązka podczerwona i AF bez problemu łapie ostrość , a jak już przełączę na Manual to robią się schody, przy średnio oświetlonym pomieszczeniu albo wogóle nie ma światła podczerwonego i AF ma problemy albo jak jest ciemniej to sie włączy to ale lekko. Czy to może kwestia ustawień ? czy taki urok tej lampy ?
Nie wiedziałem, że ta lampa emituje IR.
Witam wszystkich na forum!
Jestem nowy na forum ale wiele wątków śledzę od dawna. Zastanawiam się nad wyborem lampy do mojego SX20. Kupując aparat nabyłem również torbę Lowepro Cirrus 110, celowo trochę większą z myślą o późniejszym dokupieniu małej lampy typu ex 270. Lampę będę użytkował głownie w mieszkaniu więc dużych wymagań nie mam. Zachęcony dobrymi opiniami i atrakcyjną ceną zainteresowałem się lampami j/w. Wiem, że Di622 ma lepsze parametry ale czy jest dużo słabsza od DI466? Cenowo są bardzo zbliżone.
Czy ktoś z posiadaczy Di622 może podać wysokość lampy w pozycji palnik w górę (wysokość całkowita od stopki). Obawiam się że mogłaby się nie zmieścić do torby. Pozdrawiam.
Mam SX20 i ową lampę. Wsio ok.
1.Chciałbym dodać, że synchronizacja na "2nd curtain" rzeczywiście jest, tyle tylko że np. w Canonie 50D nie da się tej opcji włączyć. Aparat daje jasną wskazówkę, żebym kupił sobie kompatybilną lampę :-)
2.Przy ustawieniu "na wprost" głupieje automatyczny zoom - jezdzi w jedną i drugą stronę i nie zatrzymuje się. Rzecz godna uwagi to ta, że dzieje się tak tylko przy obiektywie Sigma (sic!) 17-70. Po podpięciu Canona zoom dział jak należy.
3Stopka jest bardzo delikatna, pracuję właśnie umysłowo nad system jej odciążenia (może w jakimś brakecie). Koszt nowej stopki w serwisie to ok. 180 zł + 2 x wysyłka (bo serwis tylko w Trójmieście). Moja w tej chwili jest poklejona i wzmocniona "prętami zbrojeniowymi" z wierteł 0,6 mm.
Podsumowując: nie sprzedam jej pewnie, zostanie jako druga "w razie czego". Ale następna będzie już na pewno Canon. Nie jestem żadnym fotografem, ale lubię jak wszystko działa tak jak powinno.
Zdecydowałem się na niższy model Di466. Cena w Euro 379 zł. Z zakupu jestem zadowolony, różnica w porównaniu z lampą wbudowaną jest ogromna.
Jest to moja pierwsza lampa i póki co lepszej nie potrzebuję.
Ponieważ jestem "zielony" w temacie lamp błyskowych proszę o kilka podpowiedzi na temat działania.
Lampa trochę nie doświetla w ustawieniu palnik na wprost. Czy należy zatem jakoś to wyregulować poprzez ustawienie poziomu ekspozycji TTL w lampie (regulacja przy wyłączonej lampie) i w jakim najlepiej zakresie? Czy może lepiej ustawiać większą siłę błysku w aparacie?
Według specyfikacji lampa posiada wspomaganie AF (wbudowana dioda), jednak z moim SX20 nie działa, zapala się tylko lampka wspomagania w aparacie. Próbowałem z różnymi trybami i ustawieniami i bez efektu. Nie wiem czy problem tkwi w tym, że SX20 nie ma na liście aparatów kompatybilnych z lampą, chociaż podobny model SX10 jest.
Rozumiem, że dla niektórych pytanie może być banalne, ale ja naprawdę w temacie lamp jestem lamerem. Pomożecie?
Nie piszę, bo nie umiem Ci odpowiedzieć. W 622 duszę na włączonej lampie guzik TTL mode i mam wybraną moc, zakres. Tak jak tu widać http://www.digitalfunstuff.com.au/prod859.htm Ale jak widzę u Ciebie powinno być tak samo.
Witam! Zapewne było to omawiane w tym wątku, ale nie dam rady przeczytać, aż tylu stron:) Mam pytanie odnośnie współpracy nissina di622 w trybie slave. Jak współpracowałaby lampa w zestawie: 550 ex (zamontowany OC-e3) + 430 ex + di622? Czy wyzwalałaby się bezprzewodowo bez zadnych problemow etc? Czy przedbłyski emitowane przez lampy canona, nie wyzwalałyby jej przed czasem?
nie, nissin reaguje na 2 błysk. problem może się pojawić w terenie - bo przy większej ilości światła fotocela po prostu nie reaguje. i do tego musi się 'widzieć' z innymi lampami.
Kupiłem Di622. W sklepie internetowym Fotojokera mają ją za 387 zł + 20 zł wysyłka, taniej nie mogłem znaleźć, żeby od ręki była.
Pierwsze wrażenia (miałem kiedyś 580EX II więc mam porównanie) - całkiem solidnie wykonana, intuicyjna obsługa. Doświetla ładnie i myślę, że to będą dobrze zainwestowane pieniądze.
Niektórzy piszą tutaj o głośnym silniczku od zooma i przeszkadzającym pisku przy ładowaniu. Jak dla mnie te dźwięki są na poziomie akceptowalnym - głośniej hałasuje mój Tamron 17-50.
Dzień Dobry! Mam pytanie czy numer seryjny 05085161 jest większy od 99033000, lampe kupiłem w sierpniu i nie wiem czy można wyzwalać bezprzewodowo?
dzień dobry! każdą można przez fotocelę
wbudowaną
Chodziło mi o wyzwalacz YONGNUO, ale już dostałem wiadomość od Migomex, że tylko lampy Nikona można zmienić. No szkoda
To rzeź wcześniej nie sprawdził na forum. Tej lampy właśnie nie kupuje się do radiowyzwalaczy, bo po minucie lampa zasypia i już się nie obudzi. Jak przełączysz ja na fotocele do czas zasypiania wynosi chyba 30min, ale wtedy stopka jest odłączona i radio jej nie wyzwoli. To sie popisali mysliciele od oszczedzania energii w Nissinie.
Do radia najtaniej i najlepiej kupic lampy Yongnuo tani model YN-460 II - duza moc (GN 38 przy 35mm palniku) - tyle co EX 580. I tania - ja kupilem teraz dwie po 145zl za jedna z Hongkongu. Swietnie chodza z radiem. Nie masz zooma, TTLa, masz tylko to co potrzeba do radia - palnik obracany gdzie chcesz, prosto zmieniania moc lampy, no i duuuza moc z tej cenie. Napewno przydatna bo takie lampy trzeba zmiekczyć.
Wiedziałem, że się nie da :), ale dziś po szperałem w necie i wyczytałem,że w Nikonach zmieniają soft i pomyślałem że w Canonach też da rade. Może ktoś może polecić kabel synchronizacyjny oczywiście zmiennik, który działa dobrze.
wyszedł di622 mkII
http://www.optyczne.pl/3317-nowo%C5%...we_Nissin.html
sterowany radiem, chyba go sobie dokupię do 866 :D
Witam,
Jestem osobą niesłyszącą. Mam wątpliwości.. Nie wiem, czy ta lampa http://www.e-fotojoker.pl/product/la...nek-cyfrowych/ jest dobra do EOS 500D? Czy raczej byłaby lepsza firma Canon?
Pisać na maila MLXENIA@WP.PL
Z góry dziękuję za odpowiedzi na maila,
Pozdrawiam
Panowie mam dylemat ponieważ potrzebuję lampkę do swojego body (canon 350d)
czasami robię zdjęcia w pomieszczeniach i ta standardowa to jedno wielkie nieporozumienie, dlatego szukam czegoś w miarę taniego dla amatora.
Czy w/w model o którym mowa w tym temacie nada się do fotografii w pomieszczeniach, czasami na uroczystości w kościele(chrzciny, ślub, komunia), a czasami nawet wieczorową porą na dworze coś ustrzelić... cena ok 400-500zł jest dla mnie kusząca a wielkich wymagań nie mam...
Nissin 622 słabo współpracuje z kitowym 18-55 IS. Do ogniskowej 40mm naświetla prawidłowo (światło odbite od sufitu) powyżej mocno niedoświetla - 1-2EV. Testowałem z C 17-55/2.8 IS USM i z nim działa prawidłowo, na każdej ogniskowej naświetla tak samo.
ja planuje zespolić tą lampę z obiektywem 18-200mm sigmy(na razie taki posiadam). i niekoniecznie odbijać od sufitu ale zastosować dyfuzor i może nachylić lampę pod lekkim kontem.
miało być kątem ;)
tak z kitem z tamronem 17-50 ze stałkami i nigdy niedoświetlenie nie było skorelowane z zoomem
może dlatego Ci się tak wydawało bo ten c17-55 ma stałe światło, a kit zmienne?
Ale ja pytałem czy testowałeś z kitowym obiektywem 18-55 IS bo to z nim ma problem, na innym obiektywie lampa działa prawidłowo (o czym napisałem wyżej)
obydwa testowałem na przysłonie 5.6, a poza tym siłą błysku steruje automatyka aparatu i zawsze powinna uwzględniać wielość przysłony.
Tryb manualny. Ale tak samo zachowuje się w Av czy Tv. Czyli to może być problem konkretnie tego obiektywu.
Testowałem na obiektywie C 55-200 USM i lampa doświetla zawsze tak samo. Natomiast na starszej wersji kita C 18-55 lampa również nie doświetla na ogniskowej od 50 do 55 o 1,5-2EV.
no właśnie akurat w trybach av i tv nie ma prawa dobrze działać bo to są tryby priorytetu światła zastanego
dziwna sprawa - zrobiłbyś foty na statywie na różnych ogniskowych i ustawieniach M 1/30 F 5.6
no na to wygląda że walnięty, 5mm to żadna różnica
Hmmm. A ja mam wielki problem z tą lampą.
Mam swojego Canona 1000D z najnowszym firmware oczywiście, wszystko w nim jest ok, zakupiłem lampę w sklepie Fotobasia (najtaniej, a to sklep należący do Fotojokera), przyszła do mnie i radosć opadła w 10 minut. Jak wszyscy wiemy 1000 ma ETTL II, di 622 wspiera ETTL II, i działa wg producenta na nim.
No mi działa. Ale tylko w tym 6 stopniowym manualu. Napisałem do sklepu co i jak, odesłali mi formularz reklamacyjny wysłałem to razem kurierem (fotobasia ma miłą obsługę), po jakimś tam czasie przyszła nowa lampa z TYM SAMYM problemem. Nadal nie mogę zmienić żadnych ustawień tej lampy w aparacie, nadal nie strzela w automacie. Nr seryjny dla zorientowanych: 062860652. Wina firmware? Z Migomexem za pierwszym razem się nie dogadałem, bo stwierdzili, ze nowy firmware mają tylko lampy dla nikona...
Więc pytam. Co robić?
Aha, podświetlanie AF nie działa w żadnym trybie (nie świeci diodka (sprawdziłem aparatem z telefonu - dla porównania, diodka z pilota do TV świeci)).
EDIT (proszę o doklejenie):
W Krakowie byłem w Fotojokerze, jak zwiedzałem sobie, bo miałem czas do pociągu i podpiąłem wystawowy egzemplarz tejże lampy do swojego body i wszystko było ok.
Ale nie napisałeś jakie są objawy złego działania lampy. Na jakich ustawieniach aparatu robiłeś zdjęcia? Świeciłeś na wprost, czy odbitym? Z jakim obiektywem?
PS widzę że masz KIT-a 18-55 IS, mam taki sam obiektyw i ma problem z prawidłowym naświetleniem na najdłuższej ogniskowej,
Na wszelkich. Na preselekcji przysłony, migawki, na manualu, na auto, na długich czasach, na krótkich, na dużej przysłonie, małej, na auto ISO nawet, na odchylonym palniku i na wprost, po prostu ona nie działa jak świeci się u niej lampka TTL, jakby w ogóle nie komunikowała się z aparatem. W Krakowie na egzemplarzu wystawowym nie było żadnych problemów.
Jestem z Legnicy i nie bardzo mam gdzie pójść po pomoc.Z Sigmą 70-300 DG makro tez sprawdzałem. Na różnych ogniskowych w obu obiektywach. Witki mi opadają....
reklamuj, ma działać
W tym modelu jest możliwość ręcznej (wstępnej) regulacji siły błysku TTL nie opisanej w instrukcji obsługi.
Należy wcisnąć (lampa wyłączona) równocześnie i przytrzymać przyciski Power i Pilot aż zaświeci się na drabince (Power Level) jedna dioda. Standardowo świeci się 3 dioda od prawej. Przyciskiem Mode możesz przeskoczyć na wyższą (do lewej strony) lub niższą (do prawej) moc błysku w TTL. Zmiany zatwierdzasz wyłączając lampę przyciskiem Power. Po ponownym (normalnym) włączeniu lampa powinna dysponować większą siłą błysku.
Adlatus, tu nie o to chodzi. Tutaj tego błysku nie ma W ogóle. Cóż. Reklamować będę, i tak miałem to zrobić.
Przepraszam za ten "zwischen ruf". Chciałem się Panów zapytać, czy Nissin Di622 wyzwala się w trybie slave bez komunikacji TTL (czyli w pełnym manual'u) czy też posiada zarówno fotocelę jak i układ czytający sygnały IR ? Nie mogę tego dociec...
wyłącznie manual , wyzwalana z wbudowanej lub jakiejkolwiek innej TTL (pomija przedbłyski)
Cytat z instrukcji obsługi:
Cytat:
Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego
wyzwalania błysku jako lampa sterowana (slave). Można
robić kreatywne zdjęcia z różnym rodzajem oświetlenia
z różnych kierunków. Lampa Di622 jest
zsynchronizowana z błyskiem TTL wyzwolonym z lampy
głównej (wbudowana lampa aparatu, Di622 lub
oryginalna lampa producenta aparatu.) na aparacie.
Główna lampa musi być nastawiona na tryb TTL
Jak widać wszystko zależy od egzemplarza. Ja swoją 622-kę kupiłem już jakiś czas temu, korzytając z E-bay w Hong Kongu za całkiem śmieszne pieniądze. Sprzedający nie proszeni wystawili rachunek zaniżony podając w nim że lampa jest używana, co pozwoliło choć raz odegrać się na tym złodziejskim islandzkim Urzędzie Celnym, który łupi skórę niemiłosiernie cląc nawet opłaty pocztowe i jak na razie nie mam z nią większych problemów. Obleciałem z nią już parę imprez i jak na amatorskie zastosowanie jest całkiem O.K.
to doczekaliśmy się już nowej lampki nissina :) dokładnie model Nissin di622 Mark II. cena zachęcająca 530zł. czy ktoś już ma i może powiedzieć jak to współpracuje z canonem...