mnie to zdjęcia legitymacyjnego nie przypomina, ale ok ;)
Wersja do druku
mnie to zdjęcia legitymacyjnego nie przypomina, ale ok ;)
No własnie, niby lewy półprofil jest, ale znowu te oczy.. och, ach.. Guniu, przekaż modelce..:grin:
Co do obróbki.. czy napewno to zdjecie najkorzystniej wygladało w BW i z takim kontrastem? Nie żebym sie czepiał, ale jestem raczej zwolennikiem subtelniejszych korekt w portretach:wink: jesli by jednak zostawić w takiej postaci jaki jest, to nawet szum jest ok i pasuje.
Pozdrawiam.
własnie w takim stylu chciałam to zrobic.. slider, przekażę ;) kuzynka sie na pewno ucieszy
Zdecydowanie najlepsze zdjęcie nr 4. Jak na początek to super wyszło. Widzę, że nie masz jeszcze jakiegoś jasnego szkiełka?! Wszystko idzie w dobrą stronę :grin:
Kupa szumu i to nawet w jasnych partiach, sporo przepalenia, kadr mi się nie podoba i wolałbym oboje oczu ostre.
Kamil nie ma przepaleń, jest prawie, prawie :D
No ale ok, popracuję jeszcze nad tym. ;)
Mike_Lopezz - mówisz o tych pierwszych zdjęciach?? One były robione pół roku temu...
Sprawdziłem w PSie. Przepalenia na policzkach, nosie, prawym ramieniu.
to ja nie wiem.. najwyraźniej jak chcę mieć na granicy przepału, muszę zjechać zawsze więcej.. ale żeby LR mnie okłamywał??
Nie mogę noo....skoro taki był zamysł to ok i co się upierasz czy sa przelenia czy nie? To też jest środek wyrazu.
Bardzo fajny HK przepalenia jak i szumy są tu całkowicie na miejscu czekam na jakąś serię w tym klimacie.
A od kiedy to w HK przepalenia są na miejscu. Ogólnie kiedy przepalenia w portrecie są na miejscu?
EDIT: I gdzie one (w którym miejscu) na twarzy mogą występować.
Pytam bo do tej pory wydawało mi się że HK nie polega na przepaleniu zdjęcia. Wręcz odwrotnie dobry HK polega na tym, że nie ma przepałów właśnie w tych najaśniejszych partiach. Ale to może tylko IMHO.
No i te szumy wytłumacz mi czemu są na miejscu, akurat tutaj.
Pooglądaj trochę starych HK z analoga to będziesz wiedział.
Paenka, przecież nie chodzi o to żeby każde zdjęcie ratować sformułowaniami "taki był zamiar fotografa". Czy już na prawdę nie można tutaj powymieniać poglądów bez wtrącania się osób trzecich oraz bez emocji?
Wg cIebie to jest ratowanie a wg mnie niekoniecznie. Dlaczego twierdzisz, że jeśli wyrażam opinię sprzeczn,ą z twoją to się emocjonuję? Ulegasz chyba stereortypom.
Użyłaś słów:
Co sugerowało że były już jakies emocje. ;) Nie kontynuujmy śmiecenia w wątku.Cytat:
Nie mogę noo....
sorrka nie wiedziałem że to zamknięty wątek dla wybranych już znikam :)Cytat:
Czy już na prawdę nie można tutaj powymieniać poglądów bez wtrącania się osób trzecich
P.S. Zarówno przepalenia jak i ziarno mogą i bywają środkami wyrazu często są wykonywane specjalnie do celów reklamowych plakatów itp. naprawdę warto czasem spojrzeć na pracę bardziej emocjonalnie niż technicznie.
jakbym usuneła szumy to byłoby dla mnie zbyt plastikowo.. jedyne co to mogłam pomyśleć o drugim oku i zwiększyć GO...
Ja np. zazdroszczę :) I to bardzo.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Coś w tym jest... Popłakałem się ze śmiechu... Ale to nienawiść konstruktywna i motywująca zapewne...
Ja na razie ciesze sie, ze podobaja mi sie te same zdjecia, co madralom... To juz cos chyba...
Pozdrawiam jeszcze sredeczniej...
dawno mnie nie było... Dzisiaj zaszalałyśmy z koleżanką i wybrałyśmy sie na spacerek po mieście. Najpierw był Park Wilsona, a potem wizyta w palmiarni ( od ostatniej minęło jakieś 10 lat...). Miałam jej zrobić zdjęcia do kalendarz,a który chce stworzyc dla jej chłopaka... Na razie coś "chłodniejszego"
89.
90.
91.
92.
90. swietne zdjecie do kalendarza taki drobny detal drażni równaj balans bieli zębów bo te po bokach maja przebarwienia
niestety nie opanowałam jeszcze wybielania zębów :)
Dla mnie też 90 najlepsze.
Kolczyki mnie rozwaliły :D
z serii " made by myself" :D
ok, ogarnęłam wybielanie zębów..
może wytkniecie mi jakieś błedy?
super guniu...wszystkie poza 3 z serii (tu wygląda koleżanka jakoś niekorzystnie imho) mogę zapytać o przesłonę? W ogóle to bardzo sympatyczne miękkie portrety (miekkie w sensie nie przeostrzone:))
dzięki Paenka.... przesłona od 4.0 do 5.6, czyli taka, na jaka obiektyw pozwalał ;)
Jesteś pewna?:twisted:
na #89 coś robiłas z czapką i szalikiem? bo wyglądają tak, jakbyś przyciemnała, dodając kolor, żeby zlikwidowac przepalenia. nie ujmuje to technicznej wartości zdjęcia, ale dziwnie wygląda:wink:
Co to za włosie nieznanego pochodzenia na kołnierzu modelki? wystemplować!
#90. co to się tam błyszczy na dole kadru i odciąga nieskazitelny odbiór zdjęcia? guzik?! wystemplować!
#91. Najbardziej ze wszystkich dają tu o sobie znać kolczyki. ogolnie na to patrząc wyglądają jak z innej bajki, a w najgorszym przypadku "wklejone" do zdjęcia (sa dziwnie jasne w porówaniu do szalika i czapki)
Czy to modelka ma tak ładną cerę, czy Ty się tak napracowałaś?:wink:
Tyle jeśli chodzi o uwagi.
O walorach tych zdjęć nie bede się wypowiadal, bo jest ich za duzo, a poza tym nie o nie prosiłaś:twisted:
Wg mnie najlepsze jest #92. choć równie dobre jest #90.. Hmm.. wszystkie są świetne!:grin:
nic z szalikiem akurat na tych zdjęciach nie kombinowałam, tak samo z czapką :D
co do wysteplowania to dziękuję, ja tego nie zauważyłam ( prócz tego włosia na płaszczu, którego mnie się najzwyczajniej w świecie usuwać nie chciało)
cera modelki jest taka, jak widać. Zero poprawiania, zresztą nie lubię za dużo poprawiać, bo zdjęcia traca naturalność IMHO...
tomdz- pomyślę nad kwadratem...
slider- o walorach też można :D
Wybacz, przewrażliwiony jestem:wink:
no nieee..:wink: nad kolejną modelką mam "och, ach" robić? A co na to jej chlopak powie..?:grin:Cytat:
slider- o walorach też można :grin:
Zdjęcie #92 wyszlo naprawde słodko. Ogolnie bardzo dobre, jasne i przyjemne w odbiorze z ładnymi, nieprzesyconymi kolorami. no i sama chwila się liczy:wink:
i Ty mowisz, ze chora i w lozku lezy....
masz minus ;)...klamca ;P
fajne zdjatka... chociaz malo urazmaicenia-zdjac czapke, zalozyc czapke, zdjec szalik, zalozyc szalik .....+ za kadry-kazdy inny ...:)
abo Qtek to jest" na początek" przecież.. bo to na zimowe miesiące ma być.. jest jeszcze na wiosnę, na lato ( choć to malo letnie jest..) no i na jesień ^^
a chora jestem, ona zresztą też jest ( tzn. koleżanka).. tylko, że jak do szkoły chodzę, to znaczy, że na spacerki też mogę :D
Mnie się nie podoba to z lizakiem. Nie dość że ten liz jakiś taki nieestetyczny, to jeszcze kolczyka obcięłaś :D
Reszta jest ok.
A mi się podoba 90. Bardzo sympatyczna.
93.
94.
95.
to z tych bardziej " jesiennych"
Ta ostatnia i przedostatnia seria to kawał dobrej jesienno-portretowej fotografi .
Ogólny odbiór pozytywny. Do szczegółów możnaby się przyczepić, ale to zostawiam Miclesowi.
Ostatnie bardzo fajne. Wyszopuj tylko tę głowę :)
tego drugiego nie zauważyłam.. zaraz się go usunie...
kucza, kamil, tomdz- dzieki :D staram sie jak mogę
A no i zapomniałem podsumowania z tego wszystkiego : Radosne shoty, widać jesień, optymizm zasygnalizowany kolorem szalika, czapki i rękawic, do tego te kolczyki z Lego. Fajno.
Nie... to ty musisz, choć nie wiadomo po co (czepiać się szczegółów byle coś napisać, kreować się na guru fotografii choć do poziomu guru to parunastu lat doświadczenia i wieku Ci brakuje).
"Jak Cię widzą, tak Cię piszą" - sam sobie na taką opinię zasłużyłeś, nie ma w tym nic 'zasługi' czy złośliwości Kamila, więc do siebie nie do niego kieruj pretensje że ktoś Cię tak a nie inaczej odbiera.
I mimo że Kamil to w zawoalowany sposób ujmuje to ja się bardziej wprost pod nim podpisuję - niedobrze mi jak widzę twoje punktowane pierdółki (czyli drobiazgowe, niewiele warte uwagi) pod prawie każdym zdjęciem.
I niestety jako moderator nie mogę dodać cię (ani nikogo) do ignorowanych :( .
Gunia - wybacz offtop, jeśli uznasz że niepotrzebny to usunę, ale czasem tych dwóch panów trzeba rozsadzać po osobnych kątach i raz jednemu, raz drugiemu trzepnąć lub powiedzieć coś ciepłego ;) .
spoko Vitez, w pełni rozumiem sprawę.. mnie OT nie przeszkadza, dopóki nie ciągnie się na kilka stron ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
96.
Tutaj za ciasno mi. Lepsze były chłodne, poprzednie.
Odjazdowy kolczyk :D, miły kadr. Na nosku ze względu na mocno skupioną ostrość widać, a przynajmniej mnie razi trochę niedoskonałość makijażu.
pozdrawiam
93 i 96 fajoskie
pozdrawiam
A mnie się podoba. Drobne zastrzeżenia : jasne kropeczki na nosie do wyPSucia, do tego znowu obcięty ludzik :D
bo ludzik jest za duży, żeby go na każdym zdjęciu mieć..
Kamil - ciężko będzie z szerszymi kadrami... Przejścia w palmiarni poznańskiej są dość wąskie...
Oj tego to już nie pamiętam, byłem ost. raz tam 10lat temu :P
Hej Gunia.90 jest swietna.Pozdrawiam