no i finał, choć bez wielkiego trupa ;)
4 jest i zbrodnia, a nawet pojawił się wspólnik :)
5 podobne sytuacje obserwowałem wiele razy na Runde, kruki nieustannie wykradają maskonurom i głuptakom jaja. To niezwykłe ptaki.
Wersja do druku
no i finał, choć bez wielkiego trupa ;)
4 jest i zbrodnia, a nawet pojawił się wspólnik :)
5 podobne sytuacje obserwowałem wiele razy na Runde, kruki nieustannie wykradają maskonurom i głuptakom jaja. To niezwykłe ptaki.
W zasadzie cały czas Ciebie obserwuję (brzydkie słowo).
Co zauważyłem:
Są zdjęcia gdzie bohater wypełnia cały kadr z pozostawioną przestrzenią jak w sam raz.
Pierwsze zdjęcie, ja bym tyle wolnej przestrzeni nie zostawił po prawej stronie, może dodaje ta przestrzeń tajemniczości, sam nie wiem ale wątpliwości pozostają.
Ale to ja.
Pozostałe pięknie.
Jakbym miał wybierać to zdjęcie nr 2.
PS. No cóż, spodziewałem się ścierwa pisklaka rozrywanego na strzępy.
patrzy przez palce ;)
Całe popołudnie na słońcu przy wymuszonym foceniu - patelnia, padłem.
Zaglądam a tu tak orzeźwiający, przepiękny widok.
Co ja będę kadził - sam wiesz;-)
nooooo, fotki z Norewegii są super:lol: , zresztą jak zawsze :lol:
jedyne zdjęcia maskonurów, jakie udało mi się zrobić prazy dobrym świetle. te ptaki w upały wracają do nor po 22! Te zdjęcia robione przed 21.
1
2
3
Kaczka dziwaczka, bardzo smieszny ptak ;)
Zdjecia jak zwykle klasa wiec ciezko inaczej skomentowac : p
Wyglada troche jak upierzony pingwin z ucietym dziobem tukana:mrgreen: Mnie sie podoba:)
zdjęcia maskonurów piękne:D ale mam wrażenie, że te żyjące na Islandii mają bardziej czerwone dzioby
Za kruki - kolejne uznanie za naświetlenie, poza tym za ładną opowieść.
Maskonury znałam dotąd jedynie z żeglarskich opowieści i nazwy, która wydawała mi się bardzo dziwna. Teraz widzę, że nazwa to jeszcze nic :)
W mojej galerii w końcu umieściłem trochę zdjęć. Tym razem najlepsze wiosenne zdjęcia rycyków zebrane do kupy (są dodane do wcześniejszych zdjęć tego gatunku).
Można je zobaczyć T U T A J
I na zachętę jedno wcześniej nie prezentowane zdjęcie.
A niech mnie w morde trzaśnie maskonury świetne. W ogóle te ptaki mają coś w sobie. Na ptakach się nie znam ale one na tych zdjęciach mają takie dziwne kontury do okoła oczu - wyglądają na smutne/anemiczne. Masz jakieś fotki w ruchu? - chętnie bym zobaczył.
Pozdrawiam
A ja jako poczatkujacy ptasiarz prosilbym o jakies opisy jak te zdjecia byly wykonywane, tzn jak sie ukrywales, jak podchodziles ptaki... Mam pod nosem piaszczysta plaze gdzie czesto ostygojady sobie chodza, i choc ukrywam sie za licznymi skalami to nigdy nie udalo mi sie doczekac momentu zeby te ptaki byly wystarczajaco blisko zeby chociazby z cwierc kadru wypelnily, mimo 2-3 godzinnych przesiadywan w jednym miejscu. Fakt, bez jakiegos specjalnego kamuflazu, ot czarne ubranie.
to temat na bardzo długi wykład. Powiem tylko, że aby coś osiągnąć należy być w danym miejscu co najmniej kilka pełnych dni. Ja byłem 8 dni i brakło mi czasu na wszystkie pomysły i obserwacje.
Teraz brzydko, niepocztówkowo i ogólnie kicha ;)
Tak wyglądają maskonury w gęstej mgle kapryśnej norweskiej pogody, która potrafi zaskoczyć na serio co może nawet być niebezpieczne.
1
2
3
4
5
Noo, ja widzę, że mgła nie jest dla Ciebie wielką przeszkodą. 5 - fantastyczna
3,4 - ujęcia super, tylko rzeczywiście lekko zamglone ;)
Bierzesz #3 i #4, podpisujesz "Przykład spotęgowanej mgłą perspektywy powietrznej" i jesteś kryty, bo przecież wiadomo, że już da Vinci... ;)
Mimo, że fotografia ptaków jest mi baaaardzo daleka, to mimo wszystko z przyjemnością obejrzałem Twoje zdjęcia. Jednym słowem naprawdę dobra robota!
jeśli znajdzie się więcej chętnych do czytania to czemu nie ;)
ponownie wydrzyki wielkie z wyspy Runde.
1
2
3
4
5
Oby ;)
Moj faworyt to poki co ostrygojad "patrzy przez palce", choc do maskonurow tez mam slabosc. Nie wiem czemu ale maskonury w locie przypominaja mi miniaturowe pingwiny ;)
kilka zdjęć mewy pospolitej
1
2
3
łałał.. dawno mnie nie było na CB i widzę że co niektórzy robią super foty.. Jestem pod wrażeniem :!:
umieściłem w mojej galerii zdjęcia tokujących pluszczy
http://www.jakubszyma.pl/main.php?me...nosci&jezyk=pl
Zapraszam.
Jeśli podobały się Wam moje zdjęcia łęczaków prezentowane w maju serdecznie zapraszam do mojej galerii, gdzie właśnie umieściłem wybrane z nich.
LINK
1
2
3
4
ja się znajduję... co prawda nie robiłam nigdy zdjęć ptaszkom i pewnie raczej nie jestem na tyle cierpliwa ale samej techniki wszedzie warto liznąć:)
Kuba , ja tez z checia poczytam :)
hmm, jeśli myślicie o Szkole Fotografii, to nie wypada mi tam pisać, zresztą jest już sporo fachowych porad w tym zakresie.
Teraz dla odmiany taniec współczesny: "Ad libitum" zespołu Forma.
1
2
3
Wszystkie zdjęcia TUTAJ
Zapraszam!
ladne , ale jednak nie ma to jak ptaki :)
Drugi spektakl z tego samego koncertu, "Baby".
Komplet zdjęć tutaj.
1
2
3
Zapraszam :)
moja ulubiona pokląskwa
1
2
3
Ja też polubiłem pokląskwę :) Szczególnie w wersji 1.
dzisiaj się chwalę, więc pochwalę się również zdjęciami.
Zespół który fotografowałem na spektaklu w zeszłym roku Dusan Tynek Dance Theatre nabył moje zdjęcia w celu promocji (internet, plakaty, foldery) swojego najnowszego sezonu artystycznego na Broadway'u oraz umieścił je w swojej galerii http://www.dusantynek.org/index.php
Z kolei inny zespół amerykański Palissimo wykorzystał moje (m.in.) zdjęcia do nowego projektu strony internetowej http://www.palissimo.com
:D
Bardzo podoba mi się nr 2 z pokląskwą, chociaż ktoś może powiedzieć że takie atlasowe, ale ptaszek harmonizuje z roślinką na której przysiadł. Też bardzo lubię te sympatyczne ptaszki. Chociaż nie znam się na balecie ani nie mam zielonego pojęcia o fotografii tych spektakli, gratuluję zaistnienia w świecie w tej kategorii, widocznie są klasą taką samą jak Twoje ptaki.
Witam,
podsumowałem zdjęcia zrobione w Norwegii ostrygojadom i wrzuciłem całość do mojej galerii:
L I N K
"Na zachętę" daję jeszcze kilka nie prezentowanych wcześniej:
1
2
3
4
5
Nie wiem dlaczego czekales z przezentacja 1-ki az dotad, jest swietna! Podobnie jak zdjecie nr 4. Gratuluje
Bardzo przyjemne. Skad je fotografowales, byles jakos dobrze zakamuflowany? Ostrygojady w moich okolicach sa bardzo plochliwe i czujne. O podchodzeniu nie ma mowy, natomiast zasiadka na plazy posrod skal zawsze konczy sie tym ze chodza one wszedzie tylko nigdy blisko miejsca gdzie siedze.
Zarówno za warsztat jak i za spore doświadczenie w podchodzeniu zwierza należy się tu pełen szacun :)
Zgadzam się-szacun się należy. Ptaszki rewelacja.
Wczoraj kilka godzin spacerku i spotkałem żurawie, bociana czarnego, coś dużego brązowego ze szponami(upolował sporą kaczkę, zostawił ofiarę jak tylko się zbliżyłem i znikł w oddali)-narazie niestety o zdjęciach tych ptaszków mogę pomarzyć, nie mówię już o wiedzy i technice Kuby- pozazdrościć.
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa - a przede wszystkim za odwiedziny i oglądanie zdjęć.
umieściłem w mojej galerii zdjęcia wydrzyków wielkich z Norwegii.
L I N K
Zapraszam :)
Wow,
Ostrygojad znakomity.
Świetna seria. Podobają (bardzo) mi się portrety kiedy ptak patrzy bokiem albo przygląda się obiektywowi. Wyglądają jak portret studyjny, strasznie lubię taki rodzaj fotografii przyrody.
Świetne też są zdjęcia akcji - loty i skakanie po falach.
Fajny reportaż z akcji kruków.
Dzieje się, pokazane jest ciekawe zachowanie ptaków na naturalnym środowisku.
Mimo, że oba gatunki nie należą do łatwych (kolory) - zdjęcia są bardzo dobre technicznie - co jeszcze zwiększa przyjemność oglądania.
Doskonała robota. Szczerze zazdroszczę!
Pozdrawiam
PM
Niestety było mocne światło, a czapla biała to wiadomo - wyzwanie ekspozycyjne. Pierwszy raz widziałem walczące czaple białe. W dodatku, nie były to tylko przepychanki, było ostro.
1
2
3
PS> wiem, ze trochę przepalone, trudno ..
Świetne.
Przepałów nie widzę...
Pozdr
PM
Są przepały, ale za to jaka akcja! Warto było!
Kuba? Jak ta walka się skończyła, bo ostatnie jest bardzo dramatyczne...?
No i o co one się pobiły, jakiś konktret (kobieta?) - widziałeś to?
Są dziurki na krawędziach natarcia skrzydeł i gdzieniegdzie najczęściej na szyjach zwłaszcza lewego ptaka.
W niczym te tzw. przepałki nie dyskwalifikują tych akurat kadrów.:!::!:
Sam uwielbiam łapać takie momenty i wiem, że jeszcze nie wyprodukowano takiego człowieka aby w obiekt tak szubko poruszający skrzydłami utrafił akurat w punkt AF-em najjaśniejszy.
Zresztą podczas robienia takiego kadru skąd miał wiedzieć, które odbite promienie słoneczne dają najkrótszy czas naświetlania akurat na tak małych powieszaniach.
Zresztą nawet jakby wiedział to trzeba pomyśleć, później wykonać, a to jest już za późno.
I tak dobrze, że autor był bardzo blisko, ale się musiał uwijać;-), chyba, że walka trwała kilka minut.
zimorodek, początek dosyć długiej sesji ;)
śpiewają przed walką