... FW-1 at int-fw1-1: Unknown WWW server. ...
Wersja do druku
Pierwsze plenerowe macro w tym roku
i
parę wiosennych kwiatków w blogu
Prima aprilis-owy plener w soczystych kolorach
Reszta w blogu
wiosna się jakoś ociąga, więc ma razie wyniki polowań skromne, ale i tak pokaże :mrgreen:
Ładne i plastyczne. Nie narzekaj. Niby nic, a dobrze zrobione naprawdę ładnei wygląda.
Canon EF-S 60mm/2.8 macro
a tak przy okazji wykorzystałem chwilkę słońca:
Swietne kadry i obróbka.
Dzięki. Pytam, bo przymierzam się do EF 50mm f/2.5 Compact Macro. To chyba dosyć podobne szkiełka. Pierścień i Life Size Converter już posiadam, zatem może wkrótce zacznę się bawić trochę makrofotografią. Fotki robisz naprawdę rewelacyjne. Chyba polubię przydomowy ogródek mojej lepszej połowy ;)
Ten obiektyw to dosyć stara konstrukcja, maksymalne makro to 1:2, aby uzyskać 1:1 musisz mieć dedykowaną soczewkę. Opis można znaleźć na photozone.de
Jak dla mnie to troche zadobre. Mrowy sa wypasione. Tez probowalem je focic, ale one nierobia przerw. Moze zaczne je chodowac.
Ogolnie swietne
no to dzisiaj trochę gorsze :mrgreen:
i trochę starsze:
Bobasek fajny, mozna sie domyslac powodow grymasu.
Przy czmielu troche za duzo wolnej przestrzeni w pd. podejzewam, ze masz fotki z czmielem (?) blizej kwiatka.
Bobas fajny :)
Jacam, nie sądzisz, że czas na zmianę Twojej stopki? Bo to chyba nie sa zdjęcia z 300d + kit? :)
Wszystkie nie, ale na pewno kilka jest z kita w tym wątku. :mrgreen:
i przy okazji
i jeszcze jedno dzisiejsze foto
Ostatnia zabija - jak Ty to robisz:)? Reszta tez b. dobra.
Wiem jak to sie robi.
Pszczola umieszcza sie na zylce lub drucie. Pozniej zylke mozna wymazac, a skrzydla rozmazac dodajac ruchu.
Zgadlem :)
Nie ma co ukrywać, czasami trzeba liczyć na trochę szczęścia. Akurat byłem w odpowiednim miejscu i czasie i się udało.
Przydaje się szkło makro z szybkim AF :smile:
Wszystkie moje zdjęcia to żywe owady w naturalnym środowisku. Dla macro to zabawa i okazja do wyjścia na powietrze. To takie safari w mikro skali w moim ogrodzie :mrgreen:
tak przy okazji
Pierwsze (czający się robaczek) jest fajny. :)
bardzo ładne
Cierpię na notoryczny brak czasu, więc na razie poniżej skromne efekty
Super :)
Te 2 ostatnie to zrobione C60 macro czy Sigma + Raynox?
Kapitalne. Mrówki i mszyca jak w Pszczółce Mai :lol: . Naprawdę świetne.
Mrowki z mszysami sa ********e. Chcialem raz pstryknac mrowke, ale one nielubia mi pozowac. Czym je przekupiles?
Kurcze suuuper robisz makro!
Twoją stronke mam w ulubionych i regularnie ją przeglądam (stronki kilku forumowiczów tez) i za każdym razem jestem pod wrażeniem.
Ja się staram na razie Kitem+Raynox (po mału cos tam zaczyna mi wychodzić -przynajmniej mi sie tak wydaje :) ) i tak sie ciągle zastanawiam czy kupować 60 czy 100 macro. A tu co ogladne zdjecie to mi sie podoba.
Witam, co lepiej kupic? Pierscienie posrednie czy konwerter Raynox DCR-250? Jak wyglada sprawa winietowana przy uzyciu piersceni posrednich ? Dzieki.
fajne makro
Niesamowite te zdjecia, nie wiem jak to jest, ze jeszcze nie widzialem tej galerii, ale po prostu powalila mnie na kolana:) Az chcialbym teraz pobiec do sklepu kupic jakies szklo makro i zaczac focic, ale na szczescie fundusze mnie teraz powstrzymuja:mrgreen:
IMHO brakuje tym zdjęciom trochę głębi ostrości, jakby był cały robaczek ostry to imo było by lepiej.
Mam skromne doświadczenie z pierścieniami pośrednimi, bo ma tylko jeden :) Ogólne moje wnioski:
Jesteś jesteś w posiadaniu obiektywu makro to lepiej zainwestować w pierścienie.
+ brak utraty jakości
- strata światła
Jeśli masz inne obiektywy to zależy od preferencji, ja długi czas używałem raynoxa,
Plusy raynoxa
+ szybki montaż na obiektywie
+ brak straty światła
- mała głębia ostrości
- strata na jakości, ale da się z tym żyć.
Od zakupu obiektywu makro przestałem używać raynoxa.
Mam pytanie i postanowiłem odświeżyć wątek.
Obejrzałem twoje zdjęcia macro. Świetne gratulacje. Pod wpływem twoich zdjęć zakupiłem do mojej Sigmy Raynox.
Czy możesz napisać jak udaje ci się tak świetnie ustawić ostrość ręcznie.
Witam, po przerwie. Długi czas miną od kiedy zrobiłem ostatnie zdjęcie makro, więc dzisiaj zrobiłem małą wprawkę czy nie zapomniałem jak to się robi :mrgreen:
Poniżej rezultaty:
1.
2.
3.
4.
i jeszcze jedno
no to następna porcja macro
1.
2.
oraz, wczorajszy wypad w góry
3.
i testy bw w lr3
4.
Fajnie, że znowu robisz zdjęcia:)Dobry powrót. Pozdrawiam.
Pierwsza cześć z wypadu w góry, tym razem pasmo Jaseniki, góra Pradziad (1490m).
Warunki fotograficzne trudne, duże kontrasty, no i cały czas musiałem podążać za resztą osób, nie było czasu na "fotograficzne myślenie".
Poniżej wodospady Białej Opawy
1.
2.
3.
4.
Jacam pogratulować!!! macro miodzio 2. mnie wzruszyła
Po wyjściu z doliny, podziwialiśmy takie widoczki: