Dzieki Gunia:)
Po mojej prawej okno po lewej blenda.
Sztucznego nie uzywam bo nie potrafie:)
Wersja do druku
Dzieki Gunia:)
Po mojej prawej okno po lewej blenda.
Sztucznego nie uzywam bo nie potrafie:)
zmylił mnie ten cień na 118 ;)
a jeszcze się tak spytam.. obiektyw jaki? tzn o przysłone mi chodzi..
Przyslona 3.2 iso 500.
Pozdrawiam:)
Wg mnie zdjęcia dobre, ale lewa strona za bardzo prześwietlona.
podobaja mi sie takie ciasne portrety, bardzo ladne kadry;) na 1 chyba jednak za duze przeswietlenie, bo bardziej od modelki przykuwa uwagę:)
pozdrawiaM:)
To tylko te przeswietlenie Wam sie nie podoba?:)
Wieczorem dorzuce cos jeszcze.
Dzieki za uwagi.
po dluzszym przypatrzeniu, skoro chcesz wiecej uwag:p, to na nr 1 chyba sama poza.. nos wyszedl jakis wydluzony, albo taki jest, ale eksponowac tego nie trzeba
foto nr 2 po prostu mi sie podoba i bym nie tykał:)
Mi się nie podobają, ale ja się zrobiłem bardzo wybredny co do makijażu ;) - zwalcie winę na moją dziewczynowizażystkę :) .
Ten makijaż wydaje się być albo niedorobiony (magiczne słowo - 'blending' ) albo "tak ma być bo jest wypaśnoartystyczny".
He he Vitez pierwszy raz sie usmiechnelam czytajac Twoj post...:razz:
Zdecydownie jest niedorobiony:) Wizazystka byla niedostepna, wiec chcialysmy sprobowac a ze spodobalo mnie sie kilka zdjec to wystwilam.
Jestesmy umowione z wizazystka na nastepny raz wiec powinno byc lepiej:)
Pozdrawiam
podobnie bylo na mojej ostatniej 'sesji' :) calkowicie przypadkowa, makijaz zrobiony w 2 minuty, ale kilka zdjec mi sie spodobalo i juz:)
Wczoraj zaswiecilo slonce w Irlandii... :)
121.
122.
Wstawiam dwa nastepne, ostatnie.
Skoro nie komentujecie to wiecej nie bedzie ;)
123.
124.
W jakim celu modelka udaje misia pandę?
Napisałem wcześniej - magiczne słowo to "blending" . Dobra wizażystka powinna znać to słowo. Chodzi o rozmycie krawędzi/granic kolorów tak by kolory wtapiały się w skórę i stapiały ze sobą, a nie jak na zaprezentowanych zdjęciach - oczy przybite jak pieczątką :roll: , czyli wyraźna granica między cieniem a podkładem.
W konwencji Photoshopowej coś takiego nazywa się 'Feather' - łagodzenie krawędzi selekcji.
Nie znam się "aż tak" na makijażach (wyczuwam focha, więc pewnie nic więcej już tu nie będę pisał) - po prostu piszę co mi nie pasuje.
Może lektura, jeśli sama malujesz modelki: http://www.amazon.co.uk/Making-Faces...2057694&sr=8-1
dowcip z pandą udany, boki rwać :mrgreen:
Dobrze, że pokazałaś przykład referencyjny. Vitez słusznie prawi(albo dziewczyna mu podpowiada ;) ). W przykładzie referencyjnym makijaż jest bardziej subtelny, wkomponowany w oczodoły, współgra ze swiatłocieniami i smukłą twarzą modelki.
A u Cię tak nie jest. Swoją drogą nawet robin ma dopasowany makijaż :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
http://img512.imageshack.us/img512/5...div>[/URL]
Tak jak na pozostałych kadrach, jej twarz nie została ciekawie uchwycona, tak na 124 wydobyłaś jej atrakcyjność, szkoda tylko tej farby.
pzdr 11-05-2009, 20:50kjoanna 11-05-2009, 20:54japrzepraszamno a tak nie jest? to chyba tutaj był najważniejszy element całości. Ten własnie makijaż.
A on jest częścią zdjęcia. A że to zdjęcie najciekawsze z całego setu, to i tyle emocji przy nim, po części negatywnych, przez ten masakryczny makijaż, a z drugiej bo świetna kompozycja, światło, kadr, kolor, twarz... 11-05-2009, 20:57kjoanna 11-05-2009, 21:02japrzepraszamw jakim sensie pomyliłaś? bo jeśli słowo nie za bardzo pasuje to mozna je podmienić
na inne np. nieciekawy.
Wyrwałaś z kontekstu jedno słowo i od razu strachy na lachy. 11-05-2009, 21:04kjoanna 11-05-2009, 22:53VitezMakijaż jest elementem zdjęcia. Brak makijażu też byłby elementem zdjęcia (np dostałabyś komentarze "jakiś solidniejszy makijaż by się przydał" ).
Jeśli robisz portrety modelce i korzystasz z wizażystki to tym bardziej o makijaż trzeba zadbać a nie domagać się "piszcie tylko o zdjęciu nie o makijażu" . Wybacz - dla mnie makijaż (lub jego brak, zależy od koncepcji i sposobu wykorzystania tego elementu) w portrecie jest nieodłącznym elementem zdjęcia. Jeśli chcesz opinie o zdjęciu to i nieodłącznie opinie o makijażu otrzymasz. Jeśli chcesz mieć lepszy efekt na zdjęciu to i o lepszy makijaż musisz się postarać. A może nie chcesz, bo "tobie się podobają" ? Wolna wola, tylko po co wtedy oczekiwać opinii? :twisted:
Dlatego widzę że miałem nosa - nie ma co się więcej odzywać bo tylko fochy strzelasz. A wizażystka niech ćwiczy...
Na zaprezentowanym przykładzie rozmycie na krawędziach cieni jak najbardziej jest - spróbuj ocenić obiektywnie jak wyglądają pieczątki na jednym zdjęciu a subtelność cieni na drugim.
Poza tym nieregularny podkład, plamy na twarzy, twarz troszkę wymodelować... no więcej szczegółów to już musiałbym do specjalistki skierować, ja tylko piszę co widzę i jako fotograf lubię dbać również o makijaż (chociaż sam go wykonywać nie umiem, ale wiem i widzę czego chcę a co mi przeszkadza na zdjęciu).
Ja w czasach przed moja pierwszą lustrzanką, jak miałem kompakta Canona G3 (jakoś 2003-2004 rok) ukończyłem kurs fotografii ogólny i kurs fotografii studyjnej. Ale to wcale nie oznaczało że umiałem robić zdjęcia :roll: , tak więc na tekst "ukończony kurs" tylko się uśmiecham pod nosem. 11-05-2009, 23:01kjoannaPrzeciez nie pisze:
Pokaz mi gdzie strzelam fochy.
Chcialabym uslyszec cos o kadrze, swietle, ogolnie o zdjeciach bo ze makijaz zly to juz wiem.
Niestety na tym forum coraz trudniej o porade :(
Pewnie uslysze, ze nikt mnie nie zmusza do wystawiania tutaj zdjec... 11-05-2009, 23:33VitezTego typu wypowiedzi wyglądają jak foch. "Następnym razem będą bez makijażu" "piszcie o zdjęciach" "coraz trudniej o poradę" .
Skoro makijaż najbardziej (negatywnie) się rzuca w oczy a jest elementem zdjęcia to nie dziwne że innych porad nie ma - masz wyraźną wskazówkę w którym kierunku się poprawiać ze zdjęciami, może innych porad nie trzeba na razie?
Tego typu tekst "Niestety na tym forum coraz trudniej o porade :(" nie zachęca wcale do pisania czegokolwiek. Człowiek daje dobry rady na temat tego co najgorzej wyszło na zdjęciu a w zamian dostaje w łeb... OK. Ty nie musisz pokazywać zdjęć, my nie musimy ich komentować. Remis :p . Ewentualni oceniający też mogą focha strzelić tak jak Ty strzelasz :p . 11-05-2009, 23:43kjoannaVitez cytujesz moje niepelne wypowiedzi wyrwane z kontekstu.
Kto dostaje w leb? O czym Ty piszesz?
Czepiliscie sie tego makijazu jakby to bylo forum dla wizazystek a ja przeciez nie pytam Was jak Wam sie podoba makijaz tylko co myslicie o zdjeciach.
Dla mnie EOT bo z wiatrakami nie wygram.
I uprzedze Twoja nastepna wypowiedz: nie obrazilam sie i nie strzelam focha. 12-05-2009, 00:25japrzepraszamnie z wiatrakami tylko solidnymi argumentami.
nie ma się co pieścić. Robisz dobre foty, to i mało co jest poradzić. W tym wypadku tylko
makijaż przeszkadzał, i to można było w zdjęciu poprawić.
swoją drogą wizażystka może mieć i 2 kursy, pozna techniki, ale to nie znaczy że ma wyczucie i smak. Papiery to żaden argument. Jak nie ma talenta to nie ma(mówię ogólnie). A najlepsze jest to, że to cały czas jest dyskusja na temat zdjęcia, a nie jak się Tobie wydaje, mędrkowanie ślepych o urodzie.
taki się urodziłem, że trochę się już znam. ;) 12-05-2009, 07:31kjoannajaprzepraszam teraz juz wiem dlaczego nie czepiasz sie zdjec :)
Co do wizazystki: chcialam sprawdzic jak sobie radzi, bylam u niej pierwszy raz.
Podczas robienia makijazu zwrocilam jej uwage dwa razy ze jest nierowno ale to wszystko co zauwazylam. Nie znam sie na makijazach nawet w takim stopniu jak Vitez zeby wiedziec ze nie ma blendingu:)
To, ze jest zly dotarlo do mnie w pierwszym poscie, chcialam tylko wiedziec dlaczego no i chcialam uslyszec cos o zdjeciach:)
Pozdrawienia dla wszystkich wizazystow z CB :) 12-05-2009, 11:04VitezAle Ty ciągle nie rozumiesz że makijaż jest nieodłącznym elementem zdjęcia, więc jak się pytasz co myślimy o zdjęciu to komentarz o makijażu jest jak najbardziej odpowiedzią na Twoje pytanie, a nie tekstem z forum wizażu :roll: . No ale szkoda mi czasu walczyć z wiatrakami więc EOT :p . 30-05-2009, 17:35kjoannaTutaj kilka komunijnych z ostatniej soboty. Niektorym sie podobaja niektorym nie :)
Sandra i Brian.
Malo czasu i warunki takie sobie.
125. Tu nie moge darowac sobie tego kadru bo moglam przesunac troche w lewo.
126.
127.
128.
129.
130.
31-05-2009, 12:16kjoannaNikt nic nie napisze?
Pozniej wrzuce kilka nastepnych "zareczynowych". 31-05-2009, 12:22krzychooCzerwone buty slubne!? I bez dodatkow w kolorze? Ech, nie nadazam za moda... ;) 31-05-2009, 12:27kjoannaKrzychoo to byl slub cywilny, raczej skromny jak na te warunki, moze stad taki stroj.
Osobiscie wole taki niz te napuszone suknie slubne ;) 31-05-2009, 21:32kjoannaSlubne sie nie wyswietlaja, nie wiem dlaczego ale mam nadzieje ze wroca. Wrzuce wiec zareczynowe:)
Ania i Marcin, dokonczenie sesji z wrzesnia 2008 :)
131.
132.
133.
31-05-2009, 23:05kjoannaModzie dlaczego nie ma slubnych?
Sprawdzilam serwer i wszystko jest ok? 31-05-2009, 23:28gervee 31-05-2009, 23:29japrzepraszamPani Joanna lubi kadrowanie zdjęć z oddechem i przestrzenią nad głowami :)
osobiście taka konwencja przemawia do mnie , jest dla mnie zrozumiała. 31-05-2009, 23:31kjoanna 31-05-2009, 23:41Loomesprawdzilem, wyglada jakby Ci serwer siadł, albo nie bylo tych zdjec.. 01-06-2009, 00:34krzychoo 01-06-2009, 10:47kjoannaPanowie nic nie siadlo bo na innym forum nadal sie wyswietlaja:) 01-06-2009, 13:31kjoannaDziekuje Tomaszowi1972, wszystko juz pieknie dziala :) 01-06-2009, 17:00Paenkaja mam pytanie do 126. Doświetlałaś lampą czy wyciągałaś z rawa? 01-06-2009, 17:34kjoannaWyciagniete z rawa. Lampy nie uzywam bo nie mam i nie potrafie :) 01-06-2009, 19:15kjoannaCiag dalszy zareczynowych.
134.
135.
136.
28-06-2009, 16:14kjoannaTakie szybkie strzaly przed domem, bez planowania, raczej dla zabawy:)
Wiecej na flickru.
137.
138.