Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.
Link do dpreview. Zapewne o to chodziło:).
Wersja do druku
Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.
Link do dpreview. Zapewne o to chodziło:).
Czy będzie w Samsungu ten 22-bitowy przetwornik przestało mnie juz interesować ponieważ ma on kosztować o kilka dolków więcej od Pentax'a więc mój wybór będzie raczej oczywisty i Samsung pójdzie w zapomnienie :)
Tak a propos - byłem ostatnio w sklepie dla idiotów i porównywałem wizualnie kitowe obiektywy 18-55 Samsunga Kreuznach w GX-1L i w Pentaxie K110D - Pentax sprawia wrażenie jakiegoś takiego króchego - jakby zabawka a pierścień od ostrości działał strasznie delikatnie - lekkie dotknięcie go sprawiało, że pierścień "chodił" w palcach sprawiając, że ręczne ustawianie ostrości było nieco utrudnione. Obiektyw Samsunga sprawił o wiele lepsze wrażenie - na zewnątrz też z MZ lepszych materiałów i wszystko jakoś "lepiej" chodziło. Ale biorę na poprawkę to, że obiektywem w tym aparacie tak jak ja bawiło się już tysiace osób i może ktoś sobie nieco mocniej pokręcił i coś szlak trafił w środku! Nie wiem!?!
Jedno co mnie przeraziło w Samsungu to AF - w porównaniu do Pentaxa K110D to można powiedzieć że ten AF po prostu nie działał - wziełem Samsunga do ręki, naciskam spust i nic... pytam się gościa dlaczego on nie ostrzy a on mówi że może manual włączony - sprawdzam i widzę że nie. Ponownie naciskam spust i po jakichś 2 sekundach AF złapał ostrość!! Szybciej bym ręcznie ustawił - strasznie to chodziło! Ale raczej do K110D też nie ma co porównywać bo ten samsung to kopia Ist'a pentaxa więc model niżej - ale moim zdaniem AF w tym Samsungu to totalna porażka bo pentax w tym samym miejscu ustawiał błyskawicznie!!
Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/...p?ynews_uid=49Cytat:
No ja też niestety "niśt fersztejen" :mrgreen: ale jak niemiec pisze, że jest to pewnie jest. Z tego by wynikało, że jakość fot będzie bardzo podobna. Sample z Samsunga już gdzieś sie pojawiały.
Swoją drogą to Pentax sie strasznie grzebie. Szajsung już niedługo będzie w sklepach, a oni jeszcze czekają na niewiadomo co. Chyba że to są jakieś umowy. Jednak dla mnie to trochę dziwna sytuacja.
Kolekcjoner - zgadza się, dzięki za linka.
Bushi - odnośnie AF. Problemem może być również zasilanie - na akumulatorach jest zauważalna różnica. Co ciekawe, przy Kasetce (K100D) dotyczy to również działania SR - z akumulatorami można wycisnąć spokojnie 3 działki.
Samsungi owe mają tragiczny AF, to fakt. W końcu to kopie DSa i DLa a w nich w trochę gorszych warunkach oświetleniowych automatyczne ostrzenie związane jest z poważnymi urazami psychicznymi.
Pentax się trochę grzebie. No fakt. Podobno - jak już pisałem - jest to po części związane z faktem, że nie spodziewano się aż takiego zainteresowania. Pierwsza partia (13.000 sztuk) jest już od dawna wirtualnie sprzedana. Cóż - w końcu Pentax to bardziej mała firma rodzinna niż wielki koncern ;)
Zupełnie na marginesie, rozmawiałem ostatnio ze znajomym elektronikiem. Twierdzi on, że przetwornik A/D przy CCD zczyta jedynie dodatkowe szumy matrycy a nie kolejne informacje. Facet trochę na się na tym co robi więc może ma ciut racji. Ciekaw jestem co by było, gdyby Canon zapakował do CMOS`a ten przetwornik. Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki ;) Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)
No z tego co wyczytałem to Pentax ma wyjśc do sprzedaży 30 listopada w japonii czyli w Polsce pierwsze modele pojawią się pewnie jakiś tydzień lub dwa później!
No właśnie mnie również owa dostępnośc optyki wstrzymuje od pentax'a ale chce poczekać i obejżeć chociaż tego samsunga bo to prawie to samo, niż kupić 400D(bo taki miałem zamiar) i potem żałować.Cytat:
Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)
W sumie do 400D i tak miałem zamiar kupić kilka stałek na M42 więc czy canon czy pentax to raczej nie będzie grało pod tym względem roli.
Po za tym Pentax'y o wiele lepiej podobno współpracują z M42 no i cały czas zagadkowe rzekome potwierdzenie ostrości w pentaxie?!?
Na razie jeszcze nie wszedłem w żaden system bo to będzie mój pierwszy DSLr ale co bardziej mnie przekonuje do Pentax'a to:
- raczej profi uszczelnienie dzięki któremu nie trzeba się martwić o krople deszczu na puszce
- anty-shake działający nawet na M42 i starych manualnych pentaxowskich - kiedyś się mozę przydać
- nowy jeszcze nie zbadany przetwornik - raczej bajer czy rewolucja - zobaczymy jak wpłynie na jakośc zdjęć
- i o wiele lepsza ergonomia i funkcjonalność - dwa pokręktła, programy typu hyper program, szybkie przejście do RAW'a a nie grzebanie po menu, szybkie przełączanie między pomiarami ekspozycji i trybami pomiaru ostrości - mozę to małe szczegóły ale w codziennej obsłudze napewno usprawnią działanie
- wspomnę jeszcze o niebo lepszym kicie w standardzie który bije na łeb canonowskiego 17-55
- większy i jaśniejszy wizjer
- cena... :)
Najbardziej a propos przetwornika zastanawia mnie nadal jak będzie rozwiązane przetwarzanie z tych 22 bitów do 12 na raw?!? Może japońce znów nas czymś zaskoczą i wymyślą soft który będzie zapisywał do 22 bitowego raw'a :)
EDIT
Ale widać Panowie, że na forum nikona - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9835 takie samo poruszenie - nie jeden wspominał tam o chęci zmiany systemu więc mozna powiedzieć o małej rewolucji :)
Kolejne sample - tym razem z K10D - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20503865
Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
Dostępność szkieł/akcesoriów do Canona jest rewelacyjna i to nie podlega dyskusji. Jeśli chodzi o Pentaksa - to napiszę raz jeszcze - kłopoty w przeciagu ostatnich miesięcy wynikały prawdopodobnie ze względu na powiększenie fabryk produkującej szkła o 70%. Związane jest to z nowymi - jak dla Pentaksa - szkłami z SDM (napęd ultradzwiękowy), które zastąpić mają całą linię starszych modeli.
Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.
Rozmawiałem na ten temat z gościem z ray's foto (www.raysfoto.pl) i powiedział niby, że w pentaxie niemożliwe jest zastosowanie potwierdzenia ostrości ale miał raczej na myśli przeniesienie elektroniki poprzez reduktor z m42/pentax tak jak to ma miejsce w tych reduktorach do canona z allegro ponieważ podobny reduktor mi pokazał. Ale jest jeszcze kwestia matówki - w canonie wymienna i można dendalion wrzucić ale w pentaxie już kicha - matówka niewymienna a więc samo potwierdzenie musi być realizowane poprzez orginalną matówkę.Cytat:
Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
No ale suma sumarum - skoro działa to rewelacja - kolejny + :)
Oczywiście żartowałem z tym RAW'em no ale jakoś muszą to skurczybyki rozwiązać bo w przeziwnym wypadku jaki sens miałoby zakładanie takiego przetwornikaCytat:
Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
Wiem że to firmware 0.2 ale raczej będzie już tylko lepiej :)Cytat:
Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.
Czekaj - bo nie łapie - to chodzi o potwierdzenie ostrości czy przeniesienie AF? Wywód jest bowiem cokolwiek dla mnie za bardzo skomplikowany, podczas, gdy procedura prosta (mam DLa i Jupitera 9): po ustawieniu ostrości pucha pika i zapala się w wizjerze zielone, magiczne światełko.
Pytasz o sens przetwornika. Też się nad tym zastanawiałem. Ponieważ zaś zawiłe arkana technologiczno/elektroniczne są mi obmierzłe, wymyśliłem własną teorię "na chłopski rozum". Po prostu: masz wybrać 12 jabłek z kosza. W jednym koszu jest tych jabłek 12, w drugim 22. O ile z pierwszego koszyka musisz wziąć wszystkie jabłka, o tyle z drugiego możesz wybierać, odrzucając te robaczywe, zepsute czy niedojrzałe. Dlatego mam nadzieję, że obraz może być lepszy z owego przetwornika. Oczywiście cudów się nie spodziewam, ale cieszyć będzie każda poprawa jakości obrazu.
Biorąc pod uwagę poziom szumów na "-nastych" bitach, to ja proponuję inne porównanie ;-) Nie kosz, ale rządek, 12 (dokładniej: 14, ale to w sumie szczegół) jabłek ułożonych od najładniejszego, do najbardziej robaczywego. A potem, dokładamy do tych 12, kolejne 10 od strony tych "brzydkich". Ma się rozumieć zachowując relację... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak oto chodzi że pucha ma pikać. Ale piszę o tym że w przypadku canona są dwie możliowości ponieważ można zastosować coś takiego - http://www.allegro.pl/item137536331_...s_sample_.html - czyli reduktor o którym pisałem ale ze stykami(dandelion) przenoszącymi informację do aparatu o złapanej ostrości.Cytat:
Czekaj - bo nie łapie - to chodzi o potwierdzenie ostrości czy przeniesienie AF? Wywód jest bowiem cokolwiek dla mnie za bardzo skomplikowany, podczas, gdy procedura prosta (mam DLa i Jupitera 9): po ustawieniu ostrości pucha pika i zapala się w wizjerze zielone, magiczne światełko.
A drugie rozwiązanie to wymienna matówka - o której z kolei czytałem bodajże gdzieś na tym forum?!? W przypadku pentax'a wiem tyle że matówka niewymienna ale to nic skoro działa z orginalną bo pucha pika :)
Nop kwestia wyboru tych dobrych bitów do fotki to już czyste oprogramowanie i pewnie chipy, które na podobnej zasadzie jak w przypadku kompresji w jpg brane będą pod uwagę podobne barwy i mniej zaszumione elementy obrazu - ale w tym przypadku to my tutaj na forum możemy sobie tylko gdybać - na efekt finalny poczekamy!
Panowie moze nie cytujcie giertycha - z tymi jablkami to zenada...michu brak słów :D
Alien - ale o co chodzi z Giertychem? Sorry, ale polityka jest mi dalece obca.
Muflon - to się już niedługo okaże.
W Canonach (XXD/XXXD) oficjalnie matowki tez sa niewymienne, wiec sie nie kieruj wiedza sprzedawcow w tym temacie.
W Stanach odbyły się targi PhotoPlusExpo 2006, na których nasz korespondent (;)) miał możliwość zapoznania się z K10D. Zapraszam do lektury:
http://manufactura.home.pl/p-pl/view...3e554e3b9a5d09
Więcej o samych targach tutaj:
http://manufactura.home.pl/p-pl/view...3e554e3b9a5d09
linki nie działają
Działają już chyba pierwotnie umieszczone.
Takie szkło mi pasi ;)
Cytat:
Skorzystałem również z najnowszej oferty Pentaksowskiej kuchni i spróbowałem świeżutkiego, limitowanego naleśnika DA 70/2.4. Dwa razy lewe oko, z wbudowaną błyskotką (inaczej nie szło), ISO 400, wołane w Lightroomie z domyślnym wyostrzaniem. Odległość ok 2-3 metry, cropy 100%
F=2.4
F=4.0
Jeszcze w kwestii szumów przy wysokim ISO:
http://nedbunnell.blogspot.com/2006/...os-of-mom.html
co prawda wciąż firmware 0,32, ale już i tak lepiej niż przy v.0,2.
Na Pbase pojawiły się pierwsze sample z K10D, w tym ta ISO 1600, jak dla mnie bomba, jest dużo lepiej niż u Najkon i kaleSONY
http://www.pbase.com/geforcemx/image/70542994/original
Cała galeria jest tu:
http://www.pbase.com/geforcemx/k10d_sample
Zeby bylo smiesznie na Allegro jest do kupienia K10D z obiektywem 16-45/4 bodajze...
To chyba jakas "zaginiona" wersja testowa, nie zgrywa fotek na flash...
rewolucja :D ciekawe co Canon na to - może dla zachęty, obniży ceny szkieł :)
Ja uprzejmie donoszę, że jest K100D na dpreview ;-) Lecę oglądać 1Ds-killera :mrgreen:
Muflon - to był test Kasetki.
Pierwszy, jakiś zgrabniejkszy, opis Kadyszki znajdziesz tutaj:
http://www.ephotozine.com/equipment/...fm?test_id=492
Wow... to chyba już drugi aparat z natywnym DNG! Kudos :) Szkoda że Canon/Nikon mogą sobie ciągle pozwolić na olewanie takich features... Ale gdzie ta super-hiper matryca? ;-) Szumy tak na oko jedną działkę za 20D a redukcja - "Nikon-style" ;-) ("zbluruj go Joe" ;-))
Oj, moment, bo się pogubiłem... a to nie te osławione przetworniki 22bit?
No Panowie moj K10D juz jedzie...
Oficjalnie mozecie juz drzec ze mnie pasy :D
Andee, czekamy na OBIEKTYWNE :) wrażenia.
Napewno przyjdzie czas na takowe, chociaz nie jestem pewien czy spotkaja sie tu z milym odbiorem... ;)
Nie bardzo rozumiem czego Ty się spodziewasz. Zresztą co takiego można napisać o tym aparacie co tak zbulwersuje opinię ;):). Większość rzeczy już dawno o nim wiadomo. Czekamy po prostu na Twoje refleksje o nim i tyle.
Wiem! Nie nie obawiaj się, że nagle wszyscy wyrzucą swoje aparaty i szkła do kubła i pobiegną do sklepu kupować K10D. Co nie zmienia faktu że nieprzekonani lub niezadowoleni (wcale tu takich niemało) nie mogą go nie wziąć pod uwagę :mrgreen:.
Kolekcjoner , Andee spodziewa sie, że przesympatyczne i wyrozumiałe grono forumowiczów Canoniarzy z uwagą przeczyta garść ciekawych refleksji z posługiwania się szacownym systemem Pentaxa w postaci nowego, przełomowego dla P, dslra. Sam jestem ciekaw jak np. chodzi AF, jak z WB przy 22 bitach itp.. Nie ma zbyt wielu użytkowników KaDyszki stad mało info z pierwszej ręki. Ja czekam z niecierpliwością. Czyż ten dział nie nazywa się "inne systemy"? Dlaczego spodziewać się niemiłych odbiorów?
Miało być " sprzęt fotograficzny (inny)" :)
Puszka puszką, ale szkła też mają zacne. Na dodatek będą w końcu z własnym napędem :)
W zeszlym tygodniu macałem *st, puszka miła w odbiorze, pomysłowo zaplanowana, no i wizjer jaki... System ma potencjał jak cholera. No i chyba nauczyli się go wykorzystywac, co widac po k10d.
Do kolegi z pracy właśnie przyszła paczuszka. Pierwsze wrażenia z macania:
1. Wykonanie bardzo solidne. Właściwie trudno na szybko się do czegoś przyczepić.
2. Ergonomia - 2 pokrętła umieszczone są o wiele wygodniej niż w moim 20D. Chociaż to oczywiście rzecz subiektywna. Cała puszka jest troszkę mniejsza i zauważalnie lżejsza.
3. Wizjer - chyba minimalnie większy i jaśniejszy niż w 20D
4. Stabilizacja - działa bardzo fajnie. z obiektywem 50 przy czasie 1/20 wychodzą bez problemu nieporuszone fotki. Po zapięciu obiektywu manualnego, puszka pyta o ogniskową, żeby sobie odpowiednio dobrać pracę stabilizatora.
5. Aparat gorzej niż 20D radzi sobie z doborem właściwego balansu bieli przy trudnym oświetleniu (jarzeniówki)
To tak po kilkuminutowym obmacywaniu. Pewnie jeszcze coś napiszę.
A powiedz coś jeszcze o:
-szybkości i celności AF
-efektach z 22bit przetwornika
AF jest szybki. Łapie ostrość od razu, czyli obiektyw nie jeździ w tę i z powrotem żeby złapać ostrość. Po prostu "bzzzt" i już. Nie wiem, jak będzie się sprawował przy słabym oświetleniu. Nie bawiłem się aż tak dokładnie. Moim zdaniem AF jest także precyzyjny, choć nie pstrykaliśmy tablic testowych ;)
Powyższe spostrzeżenia tyczą się obiektywu napędzanego śrubokrętem z body. Prawdopodobnie przy zastosowaniu nowych szkieł z wbudowanym silnikiem będzie nie gorzej, ale to już tylko przypuszczenia.
Co do 22 bitów przetwornika to nie mogę w tej chwili nic powiedzieć. To wymagałoby dłuższego pobawienia się, a takiej szansy jeszcze nie miałem. Kumpel cały czas maca swoją nową zabawkę, więc jak będzie miał jakieś spostrzeżenia, to nie omieszkam ich zacytować na forum.