-
Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
W pełni się zgadzam. Poza tymi aspektami jest jeszcze jeden, bardzo ważny dla samego pracującego - trzeba pozyskać klienta, a to jest już z mojego punktu widzenia, de facto jak sprzedaż bezpośrednia chociażby ubezpieczeń, a do tego również trzeba mieć predyspozycje, żeby odnosić sukcesy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
W pełni się zgadzam. Poza tymi aspektami jest jeszcze jeden, bardzo ważny dla samego pracującego - trzeba pozyskać klienta, a to jest już z mojego punktu widzenia, de facto jak sprzedaż bezpośrednia chociażby ubezpieczeń, a do tego również trzeba mieć predyspozycje, żeby odnosić sukcesy.
Nie do końca bo tu 90% par jest zdecydowanych po otrzymaniu oferty mailowo. Spotkanie to już w zasadzie formalność. Te pozostałe 10% spotyka się, by szukać dziury w całym. Czasami walczę o klienta sięgając po techniki sprzedaży z fotowoltaiki a czasami świadomie kieruję go w stronę poczucia satysfakcji, że ze mną umowy nie podpisze.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Praca przy ślubach jest męcząca zarówno fizycznie jak i psychicznie. Przez kilkanaście godzin jest się w ciągłym ruchu, trzeba być czujnym aby czegoś nie przegapić, trzeba znać sprzęt na wylot i mieć opanowaną jego obsługę. Trzeba umieć rozmawiać z obcymi ludźmi, wiązać krawat, mieć zwinne palce aby pomóc zapiąć guziczki przy sukni panny młodej, trzeba potrafić stworzyć luźną atmosferę podczas przygotowań gdzie ma się do czynienia z normalnymi, zwykle zestresowanymi ludźmi a nie doświadczoną modelką/modelem. Trzeba nawiązać kontakt z zespołem/DJ-em aby współpraca przebiegała bez zgrzytów a przede wszystkim z gośćmi weselnymi aby nie unikali obiektywu. Nie jest to praca dla każdego.
100% zgoda
-
Takie zdjęcie zrobić to jest COŚ.
https://apod.nasa.gov/apod/ap231006.html
Jak myślicie, czy Edwin Hubble był członkiem Towarzystwa Zjbstch Fotografuf i miał zaświadczenie od Piusa XI na wywracanie koncepcji świata?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Nie do końca bo tu 90% par jest zdecydowanych po otrzymaniu oferty mailowo. Spotkanie to już w zasadzie formalność. Te pozostałe 10% spotyka się, by szukać dziury w całym. Czasami walczę o klienta sięgając po techniki sprzedaży z fotowoltaiki a czasami świadomie kieruję go w stronę poczucia satysfakcji, że ze mną umowy nie podpisze.
No ale skąd masz maile do nich? Mi chodzi o taką tytaniczną pracę od podstaw a nie wysłanie maila, bo przecież maila też musisz zdobyć. No chyba że masz taką markę w okolicy, że sami się zgłaszają, ale to przecież będzie dotyczyć tylko tych znanych fotografów, a nie takich którzy chcą zacząć.
Zresztą, jak w każdej branży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No ale skąd masz maile do nich? Mi chodzi o taką tytaniczną pracę od podstaw a nie wysłanie maila, bo przecież maila też musisz zdobyć. No chyba że masz taką markę w okolicy, że sami się zgłaszają, ale to przecież będzie dotyczyć tylko tych znanych fotografów, a nie takich którzy chcą zacząć.
Zresztą, jak w każdej branży.
Chodziło mi o sprzedaż bezpośrednią. Tu jest raczej pośrednia www SM poczta pantoflowa. Nie ma klasycznego door to door :)
-
To prawda nie jest to łatwy kawałek chleba jak się komuś wydaje. Po 12 godzinach na nogach i ciagłej czujności na sali weselnej to można porządnie się wyeksploatować. Później wsiadasz w auto i jedziesz jeszcze nocą z 2 godziny do domu jeśli ślub był gdzieś daleko. Osobiście dałem sobie już z tym spokój bo kasa to nie wszystko. Wiele par najczęściej i tak nie docenia jakości zdjęć. Najbardziej interesuje ich aby cena była możliwie jak najniższa. Idealnie by wręcz było jakbyś zrobił całe wesele w zamian za wódkę weselną i żarcie ktróre Ci dadzą podczas zabawy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
To prawda nie jest to łatwy kawałek chleba jak się komuś wydaje. Po 12 godzinach na nogach i ciagłej czujności na sali weselnej to można porządnie się wyeksploatować. Później wsiadasz w auto i jedziesz jeszcze nocą z 2 godziny do domu jeśli ślub był gdzieś daleko. Osobiście dałem sobie już z tym spokój bo kasa to nie wszystko. Wiele par najczęściej i tak nie docenia jakości zdjęć. Najbardziej interesuje ich aby cena była możliwie jak najniższa. Idealnie by wręcz było jakbyś zrobił całe wesele w zamian za wódkę weselną i żarcie ktróre Ci dadzą podczas zabawy.
Żartujesz, teraz "talerzyk" chodzi po 4 stówy, chciał fotografować, niech sobie zamówi pizzę, a w pracy się nie pije! Zespoły muzyczne już nierzadko przyjeżdżają z kanapkami i termosami, bo nie wiadomo, czy będzie dla nich jedzenie weselne.
-
Ponieważ pracowałem przez kilka lat, jako fotograf ślubny, więc wtrącę dwa słowa... Co do pozwolenia z kurii, to jest to jedna wielka farsa i chyba nikt nie wątpi, że tym lichwiarskim nienasyconym klechom, chodzi tutaj wyłącznie o pieniądze. Byłem na takim szkoleniu, jednym z pierwszych i... Nie skończyłem go, po tym, jak usłyszałem, że w zasadzie nie ma obowiązku uczestniczenia w wykładach, aby tylko wpłacić należność za kurs. Po prostu podniosłem się i wyszedłem. Szczęśliwie, nie miałem ani jednej sytuacji... Choć przepraszam, miałem. Tylko że państwo młodzi postawili sprawę jasno. To jest ich ślub i ich fotograf, więc jeśli niemiła księdzu ofiara... No i musiał ustąpić.
To, co jednak chciałem powiedzieć, to to, że NIE MA najmniejszego znaczenia, ukończenie takiego kursu, dla odpowiedniego zachowania się fotografa w świątyni. Zwłaszcza, że wiedza większości jego uczestników ogranicza się do czynności związanych z opłatą. Ja WIEM, jak się powinienem zachować, a państwo młodzi, którzy wybierają moje usługi, WIEDZĄ, że ja wiem. To należy do umowy między nimi, a mną. Na szczęście, poza tym jednym przypadkiem, nie miałem żadnych niemiłych przygód. A kilka lat po wejściu tych durnych "pozwoleń", zakończyłem moją działalność zawodową.
Jaki w ogóle jest zawód fotografa ślubnego? No cóż. Porównywalny z najstarszym zawodem świata. Podobny prestiż, podobne pieniądze i tylko czasami satysfakcja, że klient jest naprawdę zadowolony. Miałem kilka takich ślubów (i wesel), których nigdy nie zapomnę, a w paru przypadkach, państwo młodzi stali się moimi przyjaciółmi i utrzymuję z nimi kontakty, do dziś. Na jednym z wesel, byłem przez trzy dni, bez przerwy. Obtańcowały mnie wszystkie "mamuśki", pojadłem, popiłem, a pod koniec imprezy, traktowano mnie już niemal, jak "familianta". Ale to był wyjątek...
Generalnie chodzi o to, że fotografia ślubna wtedy (lata 1980 - 2000), a fotografia ślubna dziś, to są dwa zupełnie inne światy i nie ma tu nawet czego porównywać. Podobnie było ze studniówkami. W 1998, robiłem z moim zespołem zdjęcia, w prawie wszystkich szkołach w Radomiu. W roku 2002, już nikt zdjęć nie chciał. Telefonów (takich jak S23) jeszcze nie było, ale były już cyfrowe małpki i każdy twierdził, że zrobi sobie zdjęcia sam. Włącznie z grupowymi. Gdy robiliśmy na filmie, nie każdy mógł obsłużyć lepszy aparat, poza tym zdjęcia trzeba było jeszcze wywołać. Więc jak przyniosłem po studniówce album i "puściłem" go po klasie, to oni widzieli, że moje zdjęcia są lepsze, niż te, które oni robili jakimiś prostymi kompaktami, z plastikowym obiektywem. Natomiast z pojawieniem się fotografii cyfrowej, znikły odbitki. A zdjęcia na ekranie komputera, z kompaktu i cyfrowej wypasionej lustrzanki, na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie.
To tyle, jeśli chodzi o tzw. reportaż. Ze zdjęciami pozowanymi, w studio, to jest w ogóle inny temat, ale też wszystko padło na pysk, bo żeby takie zdjęcia zrobić, trza mieć trzy rzeczy. Studio, sprzęt i wiedzę. A tego spora część "ślubnych reporterów" nie miałą. W związku z czym, sesje studyjne zaczęły stanowić mniejszość. Aż w końcu znikły (w świadomości klientów) całkowicie. Częściowo zostały zastąpione przez "sesje plenerowe", bo to może zrobić każdy, dziś nawet (podobno) telefonem, a znaczna część klientów, po prostu ich nie robi, ograniczając się wyłącznie do reportażu.
Branża ślubna jeszcze istnieje, ale przez pojawienie się fotografii cyfrowej, smartfonów i przekonania społeczeństwa, że fotograf to "hiena i nicpoń", bo przecież "każdy może zrobić to samo, za darmo", zeszła niemal do podziemia. Stała się "fanaberią" bogatych i została sprowadzona do pozycji "niszowej". Na szczęście, ja już się z tego wycofałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Żartujesz, teraz "talerzyk" chodzi po 4 stówy, chciał fotografować, niech sobie zamówi pizzę, a w pracy się nie pije! Zespoły muzyczne już nierzadko przyjeżdżają z kanapkami i termosami, bo nie wiadomo, czy będzie dla nich jedzenie weselne.
Gdzie tak jest? Nie zdarzyło mi się przez kilkanaście lat aby nie być "nakarmiony" na weselu. Czasem jest to ograniczony w stosunku do gości weselnych zestaw ale nigdy pustego stołu nie było. Alkohol też zawsze jest choć akurat ja nie piję. Często nawet specjalnie postawione wizytowki się zdarzają czy inne gadżety przewidziane dla gości. Ostatnio każdy z uczestników wesela (ja również) dostał od pary młodej zdrapkę a w mojej ukryta była wygrana na 15zl :) https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...89d8da15e8.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
100% zgoda
Bez kozery powiem pińćset :D
--- Kolejny post ---
Zrobiłem mnóstwo reportaży ślubnych z weselami do białego rana, a nawet z kilkudniowymi weselami, i tylko raz mi nie dano nawet szklanki wody, ale- na szczęście- wesele było w restauracji, i mogłem sobie kupić coś w bufecie, a umowę miałem tylko do północy.
Zawsze też byłem gotów do niekonwencjonalnych zachowań, jeśli musiałem "walczyć z systemem"- kiedyś bez namysłu przeskoczyłem przez barierkę w kościele, gdy mnie kościelny złośliwie przyblokował, a nie chciałem przechodzić księdzu za plecami :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Gdzie tak jest? Nie zdarzyło mi się przez kilkanaście lat aby nie być "nakarmiony" na weselu. Czasem jest to ograniczony w stosunku do gości weselnych zestaw ale nigdy pustego stołu nie było. Alkohol też zawsze jest choć akurat ja nie piję. Często nawet specjalnie postawione wizytowki się zdarzają czy inne gadżety przewidziane dla gości. Ostatnio każdy z uczestników wesela (ja również) dostał od pary młodej zdrapkę a w mojej ukryta była wygrana na 15zl :)
No nie jest tak różowo jak malujecie...
Bodaj w zeszłym roku z drugim fotografem robiliśmy zdjęcia na imprezie charytatywnej (za darmo bo chcieliśmy pomóc), z której część dochodu była przekazana na fundację dla fotografowanych osób chorych na raka. Potraktowani zostaliśmy dosłownie gorzej niż za przeproszeniem bydło. Bardzo nam było przykro bo fotografowane chore osoby zupełnie tu nie zawiniły a nas fotografów organizator potraktował dosłownie jak śmieci jeszcze podczas wykonywania zdjęć. Do zakończenia imprezy mrugnęliśmy nawet okiem, aby nie odczuły tego fotografowane osoby i obecnie wszystkich powiązanych z organizatorem omijamy z daleka. Dodam, że nawet w przypadku płatnych eventów każdy spodziewa się szacunku ze strony organizatora dla wykonującego zlecenie fotografa bez traktowania go jak szmaty.
Potwierdziło się powiedzenie, że w pracy z ludźmi najbardziej nie lubię dwóch rzeczy: pracy i ludzi. Na szczęście w moim przypadku była to jednostkowa sprawa, ale obrazuje z czym można się spotkać w fotografii ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Gdzie tak jest? Nie zdarzyło mi się przez kilkanaście lat aby nie być "nakarmiony" na weselu. Czasem jest to ograniczony w stosunku do gości weselnych zestaw ale nigdy pustego stołu nie było. Alkohol też zawsze jest choć akurat ja nie piję. Często nawet specjalnie postawione wizytowki się zdarzają czy inne gadżety przewidziane dla gości. Ostatnio każdy z uczestników wesela (ja również) dostał od pary młodej zdrapkę a w mojej ukryta była wygrana na 15zl :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...89d8da15e8.jpg
Normalnie jesteś jak Gagarin - byłem w kosmosie i Boga nie widziałem.
-
Pytałem gdzie tak jest, że na weselu nie dają nic do jedzenia. Trudno Ci konkretnie odpowiedzieć?
A jeśli chodzi o imprezę charytatywną to co ma ona wspólnego z weselem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A jeśli chodzi o imprezę charytatywną to co ma ona wspólnego z weselem?
Naprawdę muszę Tobie tłumaczyć czym jest brak szacunku zleceniodawcy dla pracy fotografa niezależnie od tego co i gdzie fotografuje?
-
A co konkretnie się stało, że napisałeś o potraktowaniu Was gorzej niż bydło?
O moich weselnych doświadczeniach już pisałem. Często jestem też na różnych eventach firmowych, konferencjach czy kongresach i również głodny nie jestem. Często są to imprezy kilkudniowe z zakwaterowaniem w drogich hotelach, gdzie mam darmowy dostęp zarówno do całej infrastruktury hotelowej jak i wyżywienia.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A co konkretnie się stało, że napisałeś o potraktowaniu Was gorzej niż bydło?
O moich weselnych doświadczeniach już pisałem. Często jestem też na różnych eventach firmowych, konferencjach czy kongresach i również głodny nie jestem. Często są to imprezy kilkudniowe z zakwaterowaniem w drogich hotelach, gdzie mam darmowy dostęp zarówno do całej infrastruktury hotelowej jak i wyżywienia.
Serio nigdy nie doświadczyłeś tego, że organizator poniża gości oraz fotografów pędząc ich jak bydło do zagrody praktycznie uniemożliwiając zdjęcia?
Załącznik 15224
-
Nie. Być może dlatego, że współpracuję z normalnymi ludźmi a jeśli widzę dziwne zachowanie to nie biorę zlecenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Nie. Być może dlatego, że współpracuję z normalnymi ludźmi a jeśli widzę dziwne zachowanie to nie biorę zlecenia.
Ja co prawda nie zajmuję się obsługą wesel ale robimy dosyć sporo eventów i różnie z tym bywa. Są klienci którzy się potrafią doskonale kamuflować i "Obcy" wychodzi z nich zupełnie nieprzewidywalnie. To samo jest czasem z różnymi neptykami, którzy nie mają pojęcia o niczym ale miewają złote myśli z gatunku: "a nie dałoby się przesunąć tej sceny o 2 metry...." :lol:
-
Coś z zupełnie innej beczki. Dziś byłem na Decorex'ie. Z aparatem biegałem tylko ja. Gdy wracałem, zauważyłem jeszcze jednego fotografa z którym zagadałem. Wyszło na to, że wielu wystawców olewa prosów i robią relacje na insta telefonami. Koleś sam z teszta miał tel na gimbalu (u mnie było R5 na roninie rs2).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Coś z zupełnie innej beczki. Dziś byłem na Decorex'ie. Z aparatem biegałem tylko ja. Gdy wracałem, zauważyłem jeszcze jednego fotografa z którym zagadałem. Wyszło na to, że wielu wystawców olewa prosów i robią relacje na insta telefonami. Koleś sam z teszta miał tel na gimbalu (u mnie było R5 na roninie rs2).
Cos z innej beczki. Braciak non stop naparza video z eventów i robi transmisje szkoleniowe dla korpo. I jeszcze mu za to płacą!!! Dziwne, przecież można telefonem, a transmisje przez FB... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Cos z innej beczki. Braciak non stop naparza video z eventów i robi transmisje szkoleniowe dla korpo. I jeszcze mu za to płacą!!! Dziwne, przecież można telefonem, a transmisje przez FB... ;)
Bo w korpo lepiej wziąć firmę z zewnątrz (zakładam, że nie jest zatrudniony w kopro) niż mieć np. 2 etaty do tego ;)
A tak poważnie, to w korpo mało kto ogarnia tego typu "technikalia", wiem bo pracuję w koropo prawie 20 lat ;)
-
1 załącznik(ów)
Nowy "kfjatek" :mrgreen:
ktoś chętny na nagranie pretensjonalnego KOMERCYJNEGO teledysku za darmo?
Załącznik 15275
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nowy "kfjatek" :mrgreen:
ktoś chętny na nagranie pretensjonalnego KOMERCYJNEGO teledysku za darmo?
Załącznik 15275
Widzę, że takie grupy są lepsze niż tematy canon R5 vs samsung s22.
-
Kierowcy autobusów mieli podobnie.
Samochody były tak drogie że mało kto je miał.
Dużo taniej wychodził bilet.
A jak zaczęły się pojawiać auta z drugiej, trzeciej, dziesiątej ręki to firmy autobusowe pobankrutowały.
Do tego moda że jak 18-latek chce być kimś w paczce to prawko MUSI mieć.
18 latek który jeździ autem tatusia też jest średnio widziany.
Więc pierwsza praca i ogarnięcie jakiegoś szrota za grosze.
I wiele linii autobusowych się pozamykało.
A jak wymyślą teleport (na razie do materiałów) to i kierowcy tirów będą szukać nowego zawodu.
Bo paczki będą się teleportowały z taśmy produkcyjnej na sklepową półkę. Ewentualnie od razu do czyjegoś domu.
-
2 załącznik(ów)
Kolejny "kfjatek" - zapytanie ślubniaka na forum tym razem. Takie osoby znajdują sprzęt foto w chipsach jak prawo jazdy, czy o co chodzi?
Załącznik 15332
aż wszedłem na profil tego ślubniaka
Załącznik 15333
-
O jaaaa Predator był na weselu z rozjustowanym działkiem!!! Dobre Candar !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Kolejny "kfjatek" - zapytanie ślubniaka na forum tym razem. Takie osoby znajdują sprzęt foto w chipsach jak prawo jazdy, czy o co chodzi?
Załącznik 15332
Padłem... Jakie to jest złoto LOL
Ja bym odpisał, że to Predator namierzał.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Padłem... Jakie to jest złoto LOL
Ja bym odpisał, że to Predator namierzał.
:mrgreen:
Komentarze też złoto:
Załącznik 15334
-
To nie jest zabawne. Jeszcze kilka lat temu niemal każdy fotograf święcił mi takimi wzorkami po parze młodej kiedy ja filmowałem wliczając w to przysięgę. Większość nie potrafiła/nie chciała tego wyłączyć.
-
1 załącznik(ów)
I tak w koło Macieju. Co ciekawe już się zgłosiła osoba chętna pracować dla kogoś za darmo.
Załącznik 15343
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I tak w koło Macieju. Co ciekawe już się zgłosiła osoba chętna pracować dla kogoś za darmo.
Załącznik 15343
Wesele za dużo kosztowało.
I jeszcze sobotę zarwij bo nie ma nic lepszego do roboty :)
--- Kolejny post ---
W ogóle jaka jest stawka min. sensowna za wesele plus sesja? 5k czy ile bo w ogóle nie jestem w temacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Załącznik 15332
Eee, fajne to zdjęcie -- jest klimat. Może trochę za bardzo sylwestrowy, ale ludziom na pewno się podoba. A ten fotograf, to jakiś pedant chyba, co mu przeszkadza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
W ogóle jaka jest stawka min. sensowna za wesele plus sesja? 5k czy ile bo w ogóle nie jestem w temacie?
Z tego co wiem dużo zależy od regionu, miejscowości, renomy fotografa. Rozrzut jest raczej masakryczny. Ostatnio w niedużej miejscowości na podkarpaciu fotograf brał od znajomych 3500, zdjęcia jak dla mnie były słabe (ale nie psułem znajomym humoru ;)).
-
O co chodzi z tymi rozowymi ciapkami i jaki sprzet je produkuje?
-
To Ty jesteś tym fotografę? ;)
Niektóre aparaty wyświetlają wzorek dla ukladu AF, gdy jest ciemno. A inne, np. Canon, świecą pomarańczową lampką.
Ale teraz się zastanawiam, czy rzeczywiście Canon to ma, bo ja korzystam z funkcji doświetlania w lampie błyskowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
To Ty jesteś tym fotografę? ;)
Niektóre aparaty wyświetlają wzorek dla ukladu AF, gdy jest ciemno. A inne, np. Canon, świecą pomarańczową lampką.
Ale teraz się zastanawiam, czy rzeczywiście Canon to ma, bo ja korzystam z funkcji doświetlania w lampie błyskowej.
W bezlsutrach C nie ma diody i się nie da wspomagania z lampy włączyć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
O co chodzi z tymi rozowymi ciapkami i jaki sprzet je produkuje?
600-ex-rt wyświetla wzorek który pomaga AF (kratka) te x-y to chyba sony ;)
-
jedyny moment gdy mój R6 mruga to gdy odpalam wyzwalanie na czas
a 6D nie pamiętam czy migało.. ogólnie byłem na paru weselach i ślubach znajomych i żaden fotograf nie narzekał, jasne staram się nie przeszkadzać, nie wchodzić w kadr itd :) a plus dla młodej pary jest taki, że ma parę fajnych fot na drugi dzień, a nie za 3msce :)
-
Jak chcą jesienną, darmową sesję, to zabrać ich w strugach deszczu do lasu. Typowa polska jesień przecież :)
-
Dawno temu miałem sony F717 i on miał laser, który robił czerwoną kratkę, bardzo efektowną. Miał też diodę-emiter podczerwieni i zamieniał się w noktowizor.
Bardzo ciekawy aparat to był. Potem zrezygnowano z laserów ze względu na możliwość uszkodzenia oczu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Niezupełnie. Canony M2, M5 i R7, które posiadam, mają czerwone diody wspomagające AF.
W M2 dioda działa także z aktywną lampą błyskową, której promiennik nie działa, natomiast w R7 dioda w korpusie nie działa przy aktywnej lampie, i jej promiennik też nie działa, więc jest ciemnica totalna, chyba że można coś inaczej poustawiać, ale nie miałem dzisiaj czasu się w to bawić. Tak samo nie miałem czasu sprawdzić, jak to z lampą działa w M5, ale sprawdzę jutro, chociaż na pewno nie będzie działał promiennik w lampie.
Przy ogniskowej 18 mm na APS-C diody oświetlają tylko centrum kadrów, natomiast przy 55 mm już praktycznie całe kadry, więc aktywny punkt AF nie musi być w samym centrum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ależ jest, tylko po co to komu i jak pokryć tyle punktów AF?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja nie ma diody jak R ma :roll:
Załącznik 15349
-
Cie choroba, nawet nie sprawdziłem, czy z 7D II działa wspomaganie AF na każdej lampie, jaką mam :shock:. Znowu robota :evil: