Mi chodziło tylko o to, że na tej stronie możesz sprawdzić jaki to samolot (choć tu widać), na jakiej wysokości leci i wtedy czasami łatwiej oszacować odległości - tylko tyle :)
Wersja do druku
Mi chodziło tylko o to, że na tej stronie możesz sprawdzić jaki to samolot (choć tu widać), na jakiej wysokości leci i wtedy czasami łatwiej oszacować odległości - tylko tyle :)
Tym razem nic co lata, raczej solidnie stoi. Kupiłem se nowy obiektyw, to się bawię.
nr 150
Załącznik 17072
A byłem w zeszłym tygodniu w Berlinie - to jest Charlottenburg.
Aparat canon EOS 5Ds, obiektyw Zeiss Distagon 2.8/21 ZE.
Jakiś bardzo ładny motyl.
nr 151
Załącznik 17622
nr 152
Załącznik 17623
A tu jakiś rozklekotany ptak.
nr 153
Załącznik 17624
nr 154
Załącznik 17625
nr 155
Załącznik 17646
nr 156
Załącznik 17647
Ciekawe, że nie przypominam sobie, żebym zrobił zdjęcie jaszczurce, która nie ma śladów odrastającego ogona.
Móje widoki z Wagi.
nr 157. Jak zwykle lubię walnąć panoramkę.
Załącznik 17791
nr 158. Ciekawe, że Ganek (po lewej na pierwszym planie) i Gerlach (w tle) mają dokładnie ten sam kształt na szczycie. Jakiś uskok geologicznie?
Załącznik 17792
No i sam szczyt Rysów po stronie polskiej :D. Pamiętam, że nawet tam nie właziłem, siedziałem na przełączce między szczytami polskim i słowackim.
nr 159
Załącznik 17793
ale mamy letni wysyp tatrzanski :mrgreen:
fajna ta panoramiczna waga.
z nia tez mam ciekawe wspomnienia. lata temu zlazilismy z wagi na wschod do ciezkiej z kumplem i dzieciakami (po jakims wspinie na wysokiej). trawki niczym na polnocnej giewontu, lopiany, sypiace sie minipiargi, asekurowalismy sie, choc nie bardzo bylo z czego, chyba z tych lopianow. najgorsze zejscie w moim zyciu... za to widok na wschodnia sciane rysow - przezayebisty. jedna z mniej odwiedzanych scian w tatrach, az dziwne, bo spora, 400m na bide, polozona vis-a-vis galeria wydaje sie przy niej mala. mysle, ze bezpieczniej byloby zjezdzac ta sciana niz zlazic z wagi.
"uskoki" to zwykla erozja, a nie tektonika. no i gankowy jest mikry ino blizej, ma jakies 30m, a gerlachowski spory, ok.100m do przeleczy tetmajera.
a ten tlumek to juz niepotrzebnie wrzuciles, a fuj :mrgreen:
No jasne, że nie trzęsienie ziemi, ale z różnych moich czytań wiem, że podobna erozja świadczy o podobnej geologii - jakiś fałd czy coś. Ale to moje przemądzrzałe gdybanie. W Tatrach Zachodnich jest taka linia: przełęcze Bobrowiecka, Iwaniacka i Twoja ulubiona Tomanowa. To już na 100%, bo w jakiejś książce to wyczytałem. Specjalnie nawet robiłem zdjęcie z Bobrowieckiej.
Takie ciekawostki dla kozic i świstaków. ;)
Łyżka miodu w beczce dziegciu czy jakoś tak. ;)
no ze mnie tez tam zaden geolog.
tyle, ze umiem zauwazyc na sciezce lusterko tektoniczne, zeby na nim nie wyrznac kozla :mrgreen:
Czyli chcesz powiedzieć, że nie wszedłeś na Rysy?:lol: tj wypełniłeś je w 99,9% :p
Pazia królowej też niedawno spotkałem w górach. Piękny motyl, zupełnie inny i większy od cytrynków.
Wiejskie krajobrazy - czarnobiałe i w kolorze
nr 160
Załącznik 17837
nr 161
Załącznik 17838
Wiejskie kwiatki - tylko w kolorze
nr 162
Załącznik 17839
nr 163
Załącznik 17840
Na Słońcu pojawiła się plama, a właściwie grupa plam o oznaczeniu AR3780. W niej jest największa, jak do tej pory, plama aktualnego cyklu słonecznego.
nr 164
Załącznik 17923
A tu zbliżenie 100% z mojego zestawu. To niebieskawe kółeczko to słynne zdjęcie Ziemi z Apolla 17, przeskalowane do właściwej wielkości.
nr 164a
Załącznik 17924
Taka dzisiejsza ciekawostka.
Morze wczoraj.
nr 165
Załącznik 17933
nr 166
Załącznik 17934
Brakuje sztafaża :lol:, ale i tak ładne...
Dziękuję.
Według meteo wczoraj wiało siódemką w porywach do dziewiątki. Miałem nawet w torbie dłuższy obiektyw, żeby zrobić portret jakiemuś bałwanowi, ale bałem się piachu i nie założyłem.
Wszystkie sztafaże zmyło oprócz jednego brzydkiego, betonowego kloca. W węższych miejscach fale dochodziły do wydm. Dlatego tylko pseudosztafaż w postaci odbitych chmurek. :|
--- Kolejny post ---
Betonowy sztafaż nr 167.
Załącznik 17936
Świstaki z Piątki. Zdjęcia robione w sierpniu 2015.
nr 168
Załącznik 17938
nr 169
Załącznik 17939
nr 170
Załącznik 17940
Byłem tam świadkiem takiego zdarzenia: dwójka turystów pokazywała je paluchami i jeden osobnik mówił do drugiego - "Patrz, bobry!" :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No skądś się te stawy wzięły.
nr 171
Załącznik 18030
Minęły cztery miesiące...
nr 172
Załącznik 18032
Patrzcie, jakie fajne zdjęcie - oczywiście nie moje.
nr 173*
Załącznik 18036
https://apod.nasa.gov/apod/ap240901.html
Też byłem w Tatrach, wczoraj wróciłem.
I takie zwierzę tam spotkałem.
nr 174
Załącznik 18191
Coś jakby miedzianka i coś jakby z lekka wqurwiona. Ciekawe dlaczego? :mrgreen:
Byłem w górach na (jak to się teraz mówi) trekkingu. Więc nie dźwigałem 400/2.8 ani nawet 150-600 - miałem tylko malutkie 70-200/4. Póki robiłem z daleka, to była spokojna miedzianka, ale do tego zdjęcia podszedłem na jakieś półtora metra i miedzianka się zagniewała, sprężyła w sobie i zamieniła w prawdziwą żmiję zygzakowatą Vipera berus. Przeczytałem, że jak brązowa to prawie na 100% samica; samce prawie zawsze są szare. Taki dymorfizm płciowy to podobno rzadkość u węży.
Pionowe źrenice w PL mają tylko żmije.
No przecież widać, że żmija na pierwszy, drugi i każdy następny rzut okiem, nawet z okrągłą źrenicą.
Dla zupełnej pewności można - na przykład - podstawić rękę i czekać aż dziabnie, ale ja wiem co to jest bez takich. 8-) ;)
Gniewosz plamisty = miedzianka. Kropka. A miejscowy to sobie może nawet żmiję żyrafą nazywać.
Ale przyznać trzeba, że solidnej wielkości sztuka.
@atsf - to jakiś artykuł miejscowego?
Specjalnie nie wklejam z wikipedii, żebyś nie podważał zawartych tam informacji. To dla przykładu wkleję to: https://www.etna.org.pl/gogolinskie-...andra-kolanek/
Załącznik 18200
Kierownik Parku Krajobrazowego się tak wypowiada w wywiadzie, albowiem jest to zwyczajowa nazwa dla żmii zygzakowatej o zabarwieniu brązowym odkąd ja pamiętam. Ktoś inny miedzianką sobie nazywa gniewosza plamistego, ale miedzianka nie jest nazwą gatunku, lecz nazwą zwyczajową. Podobne hece wychodzą z nazewnictwem grzybów i w ogóle wszystkiego ;)
Konkretna [emoji1]
Cztery zdjęcia z Tatr, wrzesień tego roku.
Nr 175: widok na Krywań z Doliny Furkotnej.
Załącznik 18222
Nr 176: Batyżowiecki Staw.
Załącznik 18223
Nr 177: wiadomo.
Załącznik 18224
Nr 178: (chyba też) wiadomo.
Załącznik 18225
nr 179
Załącznik 18324
W nawiązaniu do 133 i 172.
Złota polska jesień.
nr 180a
Załącznik 18398
nr 180b
Załącznik 18399
--- Kolejny post ---
I coś ładnego.
nr 181
Załącznik 18400
Od kilku dni lata w okolicy ptak. Jak nad domem lata bocian, to wiem co znaczy. Ale kania, ruda?
nr 182
Załącznik 18441
Pole, bo to wieś.
nr 183a
Załącznik 18454
nr 183b
Załącznik 18455
Nie wiedziałem, że jest tyle gatunków głogu
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g. Wygląda na to, że jest to...
nr 184: głóg jendnoszyjkowy
Załącznik 18457
Dzisiaj na spacer z psem wymyśliłem sobie temat "kolory jesieni".
nr 185
Załącznik 18585
nr 186
Załącznik 18586
nr 187
Załącznik 18587
Może to wiadomość foto, a może nie. Ale musiałem się nią podzielić z Szanownym Gronem:
https://dzienniknaukowy.pl/szerszeni...ie-nie-upijaja
Ilu chciałoby być szerszeniem?