Odp: Co teraz oglądasz ciekawego w TV ?
Kiedyś pamiętam, ktoś zapytał mnie czy patrzyłem, co było w telewizji. No, patrzyłem. Musiałem go rozkręcić, bo grać nie chciał, a był to stary, lampowy ametyst. Zawsze się zastanawiałem po kiego czorta są trzy przyciski do zmiany kanałów, jak były tylko dwa programy... Szybko się nauczyłem którymi cewkami kręcić, aby obraz był równy, lub w ogóle był. Jeszcze szybciej nauczyłem się gdzie nie trzeba wkładać rąk i śrubokrętów. Raz poparzyłem się lampą i raz kopnęło mnie wysokie napięcie. Niedługo później kupiłem zenita et. Bezpośrednio związku nie widzę, ale gdy go kupowałem na ruskim rynku, przypomniał mi się telewizor...
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Lubię programy Cejrowskiego, Wajraka...takie tam.
Wajrak to ten od filmów o zwierzętach Polski ?
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wajrak to ten od filmów o zwierzętach Polski ?
Dokładnie. Zresztą też fotograf.
Może ponad rok temu widziałem kilka jego filmów .Jeden był o chomiku polskim, coś ok 0,5 kg,drugi o jakimś wężu ponad 2 m gdzieś chyba zamieszkujący korony drzew, okolice Bieszczad.i jeszcze jeden o ptaszku wielkości wróbla który złapane myszy,itp, nabijał na krzaki z dość długimi cierniami i dopiero wtedy żywił się nimi.Ale nazwy już nie pamiętam. Ciekawa seria filmów,z chęcią bym więcej zobaczył.
Ten ptak to srokosz i sadysta z niego niezły. A ten o krukowatych w mieście widziałeś?
--- Kolejny post ---
Polecam też Sagę prastarej puszczy, chyba na tvp kultura leci w niedzielę.
Niestety,już jakoś nie trafiłem na więcej filmów jego autorstwa .Tak , to był film o srokoszu, ciekawy sposób zaspakajania głodu przez tego ptasza :mrgreen: Niezły z niego ptaszek :)
Dzierzby zresztą wcale nie odstają zachowaniem;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Dzierzby zresztą wcale nie odstają zachowaniem;)
Jesteś z zamiłowania ornitologiem czy to Twa praca, bo dużo wiesz na temat życia skrzydlatych ?
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Jesteś z zamiłowania ornitologiem czy to Twa praca, bo dużo wiesz na temat życia skrzydlatych ?
Moja praca nie ma nic wspólnego z ornitologią, nad czym ubolewam, pracuję jako spawacz. Bardziej przyrodnikiem, niż ornitologiem jestem z zamiłowania. Po prostu w centrum dużego miasta bym umarł:D. Wiedza? Czytam i obserwuję. Czasem robię zdjęcia. Czasem mi wyjdą:D.
Szukaj w sieci cyklu pt "Z Wajrakiem wśród zwierząt"
"Saga Prastarej Puszczy" to jedne z lepszych filmów przyrodniczych w ogóle. Podoba mi się w nich ta fantazyjna fabularyzacja. Ostatni odcinek jest interesujący, bo autorzy pokazują technologię tworzenia tych filmów.
Pod wpływem filmu Wajraka o pluszczu, szukałem tego ptaka i udało mi się zrobić kilka zdjęć w Dolinie Kościeliskiej i w Olczysku, bez specjalnej zasiadki, po prostu na celowym spacerze.
Srokosza zaliczają do dzierzb.