@zdebik: czyli wg Ciebie nie ma sensu czekać i śmiało mogę kupować 70D?
Wersja do druku
@zdebik: czyli wg Ciebie nie ma sensu czekać i śmiało mogę kupować 70D?
Nikt z nas nie wie, jakie będą parametry nowych matryc. Opinia zdebika jest tylko jego fantazją. Pierwsze sample były zachęcające. Generalnie 760D będzie miał wszystko to co 70D plus nowa matryca w mniejszej i lżejszej obudowie. Jak się mają do siebie osiągi obu matryc to zobaczymy po pierwszych testach. Na razie takowych nie ma. Pozostaje tylko czekanie.
Można co najwyżej domniemywać, że skoro we flagowym 7DMkII jest matryca jak w 70D to te matryce z serii 750/760 raczej nie będą rewolucyjnie lepsze. No bo gdyby były to znalazłyby się właśnie w modelu flagowym. Ale któż to wie...
Co do cen, to Canon zastosuje swoją stałą zagrywkę i cena 760d z kitem będzie w przybliżeniu równa cenie samego korpusu 70d.
Co do matrycy, to spodziewam się, że 760d będzie mieć nieznacznie lepszą. Tzn. większą rozdzielczość przy podobnych pozostałych parametrach jak w 70d czy 7d2.
Wszystko czyli AF, funkcje w trybie LV itp. Wizjer, FPS i bateria na jakość zdjęć większego wpływu nie mają ;-)
Są ważne, ale nie najważniejsze. Poza tym skoro napisałem o mniejszej i lżejszej obudowie to się rozumie samo przez się, że w takowej mniejszej obudowie będzie mniejsza bateria, wizjer będzie mniejszy i raczej nie pryzmatyczny itp. Ale ważne bebechy fotograficzne determinujące jakość zdjęcia będą takie same a może nawet ciut lepsze.
A jakie są najważniejsze? I czemu nie polecisz bezlusterkowca skoro bateria czy wizjer znaczenia dla zdjęć nie mają? :)
Dla mnie najważniejsze są w takiej kolejności:
1. Dostępność różnorodnych szkieł
2. Uniwersalność (np. AF i fazowy i kontrast, wizjer i optyczny i LV)
3. Matryca
4. AF
5. Tryb LV i dostępność wielu funkcji, szczególnie szybkiego ostrzenia i histogram na żywo
6. Ruchomy ekran
7. Wielkość i ciężar (im mniej tym lepiej)
8. Bateria
9. Ergonomia w postaci wywalenia możliwie dużej liczby funkcji na przyciski w korpusie by nie grzebać w menu
10. Wizjer optyczny (w sensie wielkości bo że ma być to już wynika z 2)
11. FPS
Jak widać z moich priorytetów punkty od 1 do 6 w 760D i 70D będą takie same a matryca w 760D może nawet ciut lepsza. Punkt 9 patrząc na obudowy też będzie taki sam. 70D będzie miał lekką przewagę w punktach 8, 10 i 11. Ale jak widać po numeracji nie są one dla mnie aż tak ważne. Oczywiście każdy może mieć inne priorytety. Mnie np. w ogóle nie interesuje filmowanie a dla kogoś innego to może być punkt wyjścia.
W każdym razie biorąc pod uwagę moje priorytety 760D to własnie taki 70D tylko mniejszy i lżejszy, stąd mój wcześniejszy wpis. Z mojego (ale tylko mojego) puntu widzenia te aparaty róznić się będą w kwestiach mało istotnych a dodatkowo rozmiary i waga 70D są dla mnie wadą a nie zaletą.