Odp: Canon 50mm 1.4 Vs 85mm 1.8 do canon 5d
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
To u mnie ewidentnie sa luzy na boki w tubusie, strasznie mnie to zirytowało. Ciekawe co teraz na to sprzedawca.
jesli ostrzy dobrze to juz nie jest zle.
ale wzialbym obiektyw do sklepu i sprobowal porownac z innymi.
moze znajdziesz bez luzow ?
trudno powiedziec.
ja kupujac obiektyw w sklepie zawsze ogladam soczewki i sprawdzam luzy . a mimo tego kupilem z jakims innym bledem , ktorego sie nie spdziewalem - ale to byl inny obiektyw.
przed laty nie bylo problemu , teraz widac trzeba sprawdzac dokladniej.
moze sprzedawca pozwoli porownac i ewentulanie wymienic ?
do jakiego aparatu kupiles ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
do jakiego aparatu kupiles ?
Canon 5d Mark 1, z drugiej strony, orientuje sie moze ktos jak sprawdzic ilośc zrobionych zdjec na 5d mark 1? Z tego co sie dowiadywałem to tylko serwis, ale moze wie ktos odnośnie innej opcji,
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
Canon 5d Mark 1, z drugiej strony, orientuje sie moze ktos jak sprawdzic ilośc zrobionych zdjec na 5d mark 1? Z tego co sie dowiadywałem to tylko serwis, ale moze wie ktos odnośnie innej opcji,
Nie ma innej opcji. Tylko serwis w Warszawie.
tylko serwis
PRZEGRAŁEM :mrgreen:
Czyli jednak dobrze słyszałem :/
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
To u mnie ewidentnie sa luzy na boki w tubusie, strasznie mnie to zirytowało. Ciekawe co teraz na to sprzedawca.
Nie przejmuj sie - luzy w tym szkle na boki to norma. Mozna dac podkladki pod bolce w prowadnicach, ale wtedy AF ma ciezko. Po prostu ten model taki jest aby AF byl w miare szybki.
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
Chodziło mi o to ze skoro podobne właściwości optyczne mozna uzyskać z canona 50mm 1.8 ktory jest 3 razy tańszy, to myslalem ze samo wykonanie 1.4 bedzie lepsze, solidniejsze niz w wyżej wymienionym 1.8.
Wykonanie jest wyraźnie lepsze, nie przesadzaj. Z tego co pamiętam minimalny luz na pierścieniu ostrości też jest, to normalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
gdybym mial porownac poziom wykonawczy do 24-105 powiedzialbym - prawie porownywalne - ta sama polka , mimo braku czerwonego paska.
To żeś się rozpędził. Albo masz mega zjechane 24-105 albo nie 50/1.4 tylko 50L :).
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
co znaczy podobne właściwości optyczne?
Obydwa służą do robienia zdjęć i nie można ich wykorzystać np. jako lornetki :).
Jako posiadacz 50/1.4 , 50/1.8 i 85/1.8 to najlepiej wykonany jest 85/1.8. Najlepszy optycznie jest 50/1.4 potem 85/1.8 i długo po tym 50/1.8. Biorę pod uwagę pełną dziurę i 1-2 stopnie w górę.
Oczywiście byłem dzisiaj w sklepie, bo nie dawał mi spokoju ten luz na tubie, podmieniłem na kolejny egzemplarz i po godzinie pożałowałem ze to zrobiłem, szkło nie było tak ostre jak to pierwsze które miałem, mowię o przysłonie 1.4, nie wiem co pomyślał sobie o mnie sprzedawca ale na wejściu się uśmiechnął, wrocilem po obiektyw ktory kupiłem na początku, roznica niebo a ziemia, a co do tych luzów, widze ze ten typ tak ma :) jeszcze raz dziekuje za cenne uwagi, z mojej strony temat uznaje za zamknięty.
i kupiles szklo z luzami?? szok