Odp: 100-400/4.5-5.6L IS ii wreszcie jest
Jesteśmy hobbystami, dla nas (gdy chodzi o foto) logika i emocje nie chodzą tą samą drogą.
logika (dla mnie):
- mam 70-200/4 IS
- tym obiektywem robię tylko około 10% swoich zdjęć
- noszę ze sobą w plecaku i w dodatku ciężar na "granicy" gdy jako podręczny w samolocie
- a 100-400 II to ciężka cegła
- i musiałbym sporo kasy "dopłacić" przy zamianie której nie mam
- nie ma jeszcze wyników testów
emocje
- chciałbym 100-400 II mieć
jp
ja będę 100-400/II miał i to jest pewne ;) kto chce kupić v.I? mam idealny egzemplarz
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
ja będę 100-400/II miał i to jest pewne ;) kto chce kupić v.I? mam idealny egzemplarz
Nawet wtedy, gdy w testach np. na tym portalu
Canon EOS (Full Format) Lens Tests / Reviews
okaże się że mnóstwo słabości i dostanie słabą ocenę ?
jp
O jakość tego obiektywu jestem zupełnie spokojny. Jeśli dobrze pamiętam, to MTFy z TC 1,4x są wyraźnie lepsze od Sigmy 150-600, że o analogicznym Tamronie nie wspomnę. Co nie znaczy, że dla przeciętnego zjadacza chleba taki Tamron nie będzie zupełnie wystarczającym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że Canon wymaga dla okolic 500-600mm dodatkowego szarpania się z telekonwerterem i korpusu 1dx/5d3/7d2 dla działania AF i to w ograniczonym zakresie.
nie dostanie kiepskiej oceny
nie bedzie tez gorsza od vI
a cena tez nie jest za wysoka, tysiak więcej za nowszy sprzęt? w ciemno
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
O jakość tego obiektywu jestem zupełnie spokojny. Jeśli dobrze pamiętam, to MTFy z TC 1,4x są wyraźnie lepsze od Sigmy 150-600, że o analogicznym Tamronie nie wspomnę. Co nie znaczy, że dla przeciętnego zjadacza chleba taki Tamron nie będzie zupełnie wystarczającym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że Canon wymaga dla okolic 500-600mm dodatkowego szarpania się z telekonwerterem i korpusu 1dx/5d3/7d2 dla działania AF i to w ograniczonym zakresie.
Z tego co ja widzę, to mtfy z ii z extenderem 2.0 sa lepsze niż goły i poza samymi brzegami. :shock: jeżeli tak jest w tzw. Realu, to jest wart ceny. Poza tym, jestem "głęboko przekonany", że krop z tego instrumentu na 400 mm da niegorszy obrazek niż Tamron na 600 mm. Bo w Canonie długi koniec telezooma L jest najlepszy, tak jak powinno być, a w Tamronie długi koniec właśnie flaczeje.
A to ja nie zauważyłem, że on cięższy od v1 :roll:
A patrząc na niego pomyślałem, że będzie lżejszy. W takim razie faktycznie na wycieczkę mniej wygodny będzie. Przynajmniej dla mnie, bo zwykle 80% trasy w górach mam założone moje v1 i to mi wisi na ramieniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nawet wtedy, gdy w testach np. na tym portalu
Canon EOS (Full Format) Lens Tests / Reviews
okaże się że mnóstwo słabości i dostanie słabą ocenę ?
jak dla mnie te testy są mało wiarygodne i zwykle niezbyt precyzyjne, więc może im wyjść gorzej. Ważne, żeby zdjęcia wychodziły lepsze ;)
hej, ktoś cokolwiek wie o dostępnośći w PL? W USA już jest.... a w EU?
W USA pierwsza partia już się rozeszła .Teraz znów pre order na następną dostawę .Chyba nie wyszło ich za wiele .Też czekam na jakieś info o szerszej dostępności i pierwsze testy.