Odp: [NonSens] Wszystko i nic.
Te bandy, ekhem, odbierają uroku. Byłoby IMHO ciekawsze z identycznym tłem - wzgórza, domki - ale bez tych band. Są poziome, ciągną się przez cały kadr, sprawiają przez to że wydaje się bardziej "płaski", a auto "rozdeptane", spłaszczone. W samej beemce rażą różne felgi/kołpaki na kołach, to bardzo psuje efekt. Spróbuj nawet i w tym samym miejscu, ale skadruj ciaśniej, uchwyć auto troszkę bardziej od przodu i... herezja: zrób je ukośnie, żeby bandy nie były poziome. Powinno nabrać nieco życia. Spróbuj też ustawić AI servo, troszkę dłuższy czas i "pojechać" obiektywem za samochodem, wówczas tło wyjdzie nieostre i uzyskasz efekt dynamizmu. Takie stare, ograne chwyty na fujarkę :D Poeksperymentuj, za pierwszym razem nie wyjdzie, ale z czasem na pewno :D
Cytat:
Zamieszczone przez
krakał
Te bandy, ekhem, odbierają uroku. Byłoby IMHO ciekawsze z identycznym tłem - wzgórza, domki - ale bez tych band. Są poziome, ciągną się przez cały kadr, sprawiają przez to że wydaje się bardziej "płaski", a auto "rozdeptane", spłaszczone. W samej beemce rażą różne felgi/kołpaki na kołach, to bardzo psuje efekt. Spróbuj nawet i w tym samym miejscu, ale skadruj ciaśniej, uchwyć auto troszkę bardziej od przodu i... herezja: zrób je ukośnie, żeby bandy nie były poziome. Powinno nabrać nieco życia. Spróbuj też ustawić AI servo, troszkę dłuższy czas i "pojechać" obiektywem za samochodem, wówczas tło wyjdzie nieostre i uzyskasz efekt dynamizmu. Takie stare, ograne chwyty na fujarkę :D Poeksperymentuj, za pierwszym razem nie wyjdzie, ale z czasem na pewno :D
Robione obiektywem manualnym, więc i tak nie mam AF. Co do miejsca chciałem pod ukos, ale takie błoto było, że nie dało się wejść tam.
PS: Przyjechałem tam z nadzieją focenia samolotów, ale przez dobre 30min nie widać było ani jednego więc fociłem samochody :)
Dzięki za opinię !
Cytat:
Zamieszczone przez
NonSens
Robione obiektywem manualnym, więc i tak nie mam AF. Co do miejsca chciałem pod ukos, ale takie błoto było, że nie dało się wejść tam.
PS: Przyjechałem tam z nadzieją focenia samolotów, ale przez dobre 30min nie widać było ani jednego więc fociłem samochody
Następną razą będą lepsze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
NonSens
Chociaż uzasadnij swoją wypowiedź :)
Może inaczej : napisz proszę co Tobie w tym zdjęciu nie pasuje.
Zacznijmy od 1szego planu:zastanawia mnie skąd robiłeś to ujęcie, bo dziwna ta cienka linia u dołu kadru plus jakiś zamazany kształt na środku.
Zastanawiam się co ma być tematem tego zdjęcia. Samochód ? Barierki i droga ?Dachy kilku domów, czy może trakcja energetyczna ? A może wieś i las w oddali ze zbiornikiem ciśnieniowym ?
Wg mnie żaden z wymienionych .po prostu zrobiłeś zdjęcie .I dlatego napisałem jak wyżej... nr 19. Szkoda migawki na takie ujęcia, nie rób takich ujęć.
Ażeby tak w pełni uzasadnić moją pierwszą reakcję na Twe zdjęcie musielibyśmy długo dyskutować zaczynając od podstaw.Nie wiem czy pamiętasz ale wielu a wręcz każdy z operatorów filmowych, fotografów, za czasów fotografii analogowej przed zrobieniem ZDJĘCIA , z dwóch palców u lewej dłoni i dwóch u prawej ,składał coś na wzór klatki filmowej, to co widzi obiektyw.To był czas na ocenę czy warto zrobić takie ujęcie.Bo każde zmarnowane to były znaczne koszta , a nie tak jak teraz, 1000 pstryków i może jedno - dwa dobre ujęcia.Mam nadzieję ze moje uwagi choć ogólnikowe będą dla Ciebie pomocne i życzę każdego przemyślanego coraz lepszego ZDJĘCIA.
pozdrawiam.
Głównym tematem miał być samochód (starszy) na drodze w widokiem krajobrazowym.
Samochód jest, droga jest, widok niezbyt.
Ale patrząc na to zdjęcie dłużej dostrzegłem, że mi też te barierki przeszkadzają. :)
Może jak będę mieć chwilę czasu to pobawię się w wycinanie w PS'ie.
Zostaw to wycinanie :) to zdjęcie to już przeszłość. Pomyśl o następnym ujęciu , co, gdzie i jak, i postaraj się wykonać zgodnie z zasadami, ale tez z Twą koncepcją.
Cytat:
Zamieszczone przez
NonSens
Dzięki za opinię.
Zdjęcia robiłem przy ekspresówce, a co do motywu to starsze samochody mi się podobają :)
...więc zajmij się tworzeniem fotografii starszych samochodów, a nie robieniem tzw. pstryków. Nawet jeżeli masz szkła manualne, możesz wykorzystać ich zalety i zrobić świetne ujęcia statyczne. Chcesz łapać ruch? Musisz duuuużo trenować, znać miejscówki jak własną kieszeń, wiedzieć, kiedy poruszający się pojazd jest w korzystnej dla zdjęcia hiperfokalnej. Unikać lub retuszować beznadziejne tła i inne odciągacze od głównego motywu. Być w odpowiednim i bezpiecznym miejscu o odpowiedniej porze dnia. Byle jakie światło to często byle jakie zdjęcie. A na beemki to na Twoim miejscu bym uważał. Jak łysy właściciel ubrany w dresy zobaczy, że robisz mu zdjęcia, to jedyne sensowne kroki, jakie będziesz musiał podjąć powinny być jak najdłuższe;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
NonSens
Głównym tematem miał być samochód (starszy) na drodze w widokiem krajobrazowym.
Samochód jest, droga jest, widok niezbyt.
Ale patrząc na to zdjęcie dłużej dostrzegłem, że mi też te barierki przeszkadzają.
No właśnie...ale dobrze, że to widzisz. Chodzi jednak o to, żebyś widział to przez wizjer, a nie kilka dni po zrobieniu zdjęcia.Eliminuj błędy.
Albo poszukaj odpowiedniej drogi z widokiem; niech brakuje Ci tylko samochodu. Umów się z jakimś zmotoryzowanym kumplem i cyknij co nieco. Na pewno współpraca będzie owocniejsza od cykania z partyzanta;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jak łysy właściciel ubrany w dresy zobaczy, że robisz mu zdjęcia, to jedyne sensowne kroki, jakie będziesz musiał podjąć powinny być jak najdłuższe
Lajk :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
...więc zajmij się tworzeniem fotografii starszych samochodów, a nie robieniem tzw. pstryków. Nawet jeżeli masz szkła manualne, możesz wykorzystać ich zalety i zrobić świetne ujęcia statyczne. Chcesz łapać ruch? Musisz duuuużo trenować, znać miejscówki jak własną kieszeń, wiedzieć, kiedy poruszający się pojazd jest w korzystnej dla zdjęcia hiperfokalnej. Unikać lub retuszować beznadziejne tła i inne odciągacze od głównego motywu. Być w odpowiednim i bezpiecznym miejscu o odpowiedniej porze dnia. Byle jakie światło to często byle jakie zdjęcie. A na beemki to na Twoim miejscu bym uważał. Jak łysy właściciel ubrany w dresy zobaczy, że robisz mu zdjęcia, to jedyne sensowne kroki, jakie będziesz musiał podjąć powinny być jak najdłuższe;)
--- Kolejny post ---
No właśnie...ale dobrze, że to widzisz. Chodzi jednak o to, żebyś widział to przez wizjer, a nie kilka dni po zrobieniu zdjęcia.Eliminuj błędy.
Albo poszukaj odpowiedniej drogi z widokiem; niech brakuje Ci tylko samochodu. Umów się z jakimś zmotoryzowanym kumplem i cyknij co nieco. Na pewno współpraca będzie owocniejsza od cykania z partyzanta;)
Szukałem kogoś kto ma starego fiata 125p, poloneza borewicza, ale nie znalazłem.
Co do zmotoryzowania to sam jestem, ale muszę do swojego kupić jakieś felgi bo brzydko wygląda na stalówkach i wtedy zrobie mu zdjęcia :P