Odp: Canon 24-105/3.5-5.6 IS STM - nowy lekki zoom do FF
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
to szkiełko jest już dostępne w krakowskim Fotoplusie
cena - ok. 2.150, czyli tragedii nie ma
muszę się wybrać i podpiąć do mojego 6D
jednak z opinii w necie wynika, że nie jest to wybitny obiektyw
ktorych opinii?
bo jak ogladam obiektywne testy:
Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM Review | PhotographyBLOG
to wychodzi bardzo fajne szklo.
a ze "Internety" usilnie trwia w niewierze, ze szklo bez czerwonego paska nie moze byc dobre... no to juz jest raczej problem wiary, nie rzeczonego obiektywu ;)
na podstawie sampli w tej recenzji powyzej, gdybym byl na budzecie to bym wolal 24-105 STM od 24-105 L. majac juz wersje L nie bede wymieniac, kiedys jak
boss sypnie dodatkowa wyplata to sie szarpne na 24-70/4 L, ale w pierwszej kolejnosci i tak 16-35/4 ;)
Jedno co nie bedzie prawdopodobnie zbyt fajne w tym szkle, to kolory. Zwłaszcza jeśli ktoś przyzwyczaił się do tych z L-ek. W najnowszych budzetowcach Canona optyka jest może i super, ale kolory trącą niestety buro-brązowatością.
--- Kolejny post ---
A, jeszcze pozwolę sobie na uwagę odnośnie napędu STM. Chociaż przy przeostrzeniach pomiędzy skrajnymi punktami wydaje się trochę wolny, to w praktyce moim zdaniem działa to dużo sprawniej niż jakikolwiek napęd AF od Sigmy czy Tamrona.
Niekoniecznie, wg mnie świeże szkło 40mm STM ma właśnie świetne kolory jak z L, ale to może też dlatego że jest tam raptem kilka soczewek, więc nie ma co wytłumić spectrum światła.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Niekoniecznie, wg mnie świeże szkło 40mm STM ma właśnie świetne kolory jak z L, ale to może też dlatego że jest tam raptem kilka soczewek, więc nie ma co wytłumić spectrum światła.
Owszem, myślałem o zoomach. Za to napęd STM w naleśniku jest słabowity i mało kulturalny. Ale taka konieczność z braku miejsca.
ciekaw jestem, dlaczego tego szkła nie ma jeszcze w sprzedaży w realnych sklepach
czekają, aż się pozbędą 24-105/4 L w białych pudełkach?
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ciekaw jestem, dlaczego tego szkła nie ma jeszcze w sprzedaży w realnych sklepach
czekają, aż się pozbędą 24-105/4 L w białych pudełkach?
Swojego nie sprzedam - chyba, że jako złom :)
Czy ktoś z forumowiczów bawił sie już tym obiektywem? Wakacje się zbliżają a po wątkach typu "jaki uniwersalny obiektyw" i mnie zachciało sie czegoś spacerowo-podróżniczego.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jedno co nie bedzie prawdopodobnie zbyt fajne w tym szkle, to kolory. Zwłaszcza jeśli ktoś przyzwyczaił się do tych z L-ek. W najnowszych budzetowcach Canona optyka jest może i super, ale kolory trącą niestety buro-brązowatością.
--- Kolejny post ---
A, jeszcze pozwolę sobie na uwagę odnośnie napędu STM. Chociaż przy przeostrzeniach pomiędzy skrajnymi punktami wydaje się trochę wolny, to w praktyce moim zdaniem działa to dużo sprawniej niż jakikolwiek napęd AF od Sigmy czy Tamrona.
Święta racja, z wszystkim się zgadzam a miałem już nie jedno stm zaznaczam że nie tytułowe, ktoś tu wspomniał że 40mm stm ma kolory jak L absolutnie nie prawda, obrazek z tych szkieł jest mega ostry ale techniczny, bezbarwny, nie cukierkowy. Zostawiłem tylko 18-55 STM dla tej ostrości wagi i ceny, porównywany z 15-85 okazuje się być nawet deko ostrzejszy delikatnie mniej kontrastowy. Kolorki z szkieł klasy L są nie do porównania do stm, kolor L bardziej do szkieł Sigmy można porównać np. 10-20 ciepłe, nasycone.
Czyli pozostaje jedyny słuszny wybór...