Odp: Canon 5DIII Rozczarowanie
Dziękuję za zrozumienie posta osobom, którzy naprawdę go przeczytali i rozumieją co chciałem napisać.
Uważam, że za sprzed za 10k jakość wykonania powinna być ciut lepsza i to moje zdanie, jak już powielałem 100 razy mój 30D po tyraniu przez 8 lat wygląda naprawdę dobrze. A po kilku zaledwie tygodniach
w 5DIII rysuję się szybka w torbie fot. niewierze że nikogo by to nie irytowało.
Co do AF czytałem ostatnio stare posty o loteryjnym AF w 5DIII i mam wrażenie że mój aparat to może mieć jeśli nie robię czegoś źle.
Co do przykładowych zdjęć zajmuję mi to trochę czasu, wiadomo praca i muszę wyselekcjonować co mogę pokazać publicznie a co nie.
Jak już pisałem, przy dobrych warunkach AF jest ok ale też w zależności z jakim obiektywem, ale już przy wyższym ISO trudniejsze warunki i AF nie zawsze trafia.
Ostatnio np robiłem zdjęcie żonie topless (podczas karmienia) z moim małym dzieckiem na rękach , aby zrobić klimat, światło padało przez zasłonę dając fajny efekt, dziecko miała na rękach ustawiłem AF na główkę dziecka,
a ostrość niestety padała na dłonie trzymające dziecko lub gdzie indziej . Obiektyw Canon 85 1.8 statyw, wężyk a ustawienia ISO 4000 f2 1/80 około, ISO 6400 f4 1/100 przykładowe ustawienia.
strzelasz portret na f2, licz sie z tym ze centymetr ruchu dziecka w przod czy w tyl i juz ostrosc nie siedzi. To nie ma nic wspolnego z AF tej puszki.
Miales wybrany punkt AF na jednym punkcie, czy bylo kilka maly "kwadracikow" wybranych i aparat sobie wybral sam?
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
co do farby to szlag mnie trafia gdy widzę jak ściera się od zwykłego noszenia na ramieniu i zaczyna wylazić metal :(. Być może dla kogoś 10 tysiaków to fraszka - ale ja wydając taką kasę nie tylko myślę o porządnym af-ie ale i o tym, że być może za 3-4 lata chcąc wymienić sprzęt na nowszy odzyskam choć część kasy odsprzedając go komuś innemu.
I sa tu dwie możliwości;
1- canon dał w tym temacie ciała...
2 - umyślne działanie aby zdegenerować bardziej używany sprzęt wymuszając potencjalnie ew. kupno nowego...
Tak sobie myslę, że jak mi się już zrobi takie "moro":
Strange Discoloration Makes One Canon 5D Mark III Look Very Used
to będę się sadził przed znajomymi jakiego to "woła" roboczego mam, tyleeeee przeżył,... atak separatysty, atak wilka w lesie, upadek z 10m, samoobrona przed,... itd.. a aparat nadal działa bezbłędnie... coś a`la blizny na ciele, które to szczegółowo objaśnia się dziewczynie ;)
ps. pamiętam jak linkowałem kiedyś te zdjęcia, jaki śmiech na był forum że co to - to ktoś robił tym aparatem, papier ścierny itd... ;)
Poza tym, jak było f2 i czas 1/80 - 1/100 do tego IOS 4000 / 6400 to już naprawdę baaaaardzo ciemno musiało być w tym pokoju, do tego podejrzewam, że głowka malucha nie była zbyt kontrastowym elementem dla czujników i być może stąd całe zamieszanie. Weź pod wuagę, że czujnik łapie dużo szerzej niż w wizjerze widać znacznik. W takiej sytuacji, jak robisz i tak ze statywu, to ja bym Lv właczył i ręcznie ostrzył.
Poza tym to co napisał banan80 - pełna racja. Nie raz przerbaiałem foty swojego Młodego, gdzie kląłem na AF i nnie trafianie z małą GO, a po ananlzie zdjeć i robieniu prób, wyszło, że to jednak nie AF zawodny...
Sam jestem fotografem "familijnym" i robilem setki portretow w takich sytuacjach jak np. karmienie. Trzeba uwazac i nie zwalac od razu na aparat. Wyjdz z dzieckiem na zewnatrz, sfotografuj w dziennym swietle tym samym szklem, na bank bedzie ostre.
Jesli celujesz na glowke, wybierz pojedynczy punkt AF a nie grupe np. Nie napisales jakie ustawienie miales wlaczone.
Co do wycierania to targalem marka I bardzo czesto na pasku, i nie mial zadnych wiekszych otarc. Mark III, nawet patrzac, widac ze ta farba to juz nie to samo co we wczesniejszych modelach.
a ja cały czas nie widzę tej "nietrafionej" foty
tylko lament z jednej strony i próba zgadnięcia o co chodzi z drugiej
temat powinien być przeniesiony do GTJ/CTJ
idealna zagadka
Może wiecie jak wygląda sprawa farby w 6D - też taka lipa?
Jeśli mają tak oszczędzać to lepiej niech w ogóle goły magnez zostawią, lekko wypolerują i tyle, przynajmniej problem zniknie całkowicie... tylko pewnie było by "jęczenie" że srebrny to fe :D
Nikon (Pentax chyba też) jakoś tą sprawę cały czas trzyma na poziomie, tam powłoka przypomina mi tą z L`ek, np 17-40, taki baranek, a lakier świecący... nie do zdarcia... przy normalnym użytkowaniu oczywiście,...
W 5D3 (w 1Dx słyszałem że podobnie) dali dosłownie powierzchnie ścierną,... ale to pewnie po to aby w dłoni się trzymał lepiej,... dopóki farba jest... potem "****, **** i kamieni kupa" - nie moderować to od przeszło tygodnia normalny zwrot polskojęzyczny używany przez elyty.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Tak sobie myslę, że jak mi się już zrobi takie "moro":
Strange Discoloration Makes One Canon 5D Mark III Look Very Used
to będę się sadził przed znajomymi jakiego to "woła" roboczego mam, tyleeeee przeżył,... atak separatysty, atak wilka w lesie, upadek z 10m, samoobrona przed,... itd.. a aparat nadal działa bezbłędnie... coś a`la blizny na ciele, które to szczegółowo objaśnia się dziewczynie ;)
ps. pamiętam jak linkowałem kiedyś te zdjęcia, jaki śmiech na był forum że co to - to ktoś robił tym aparatem, papier ścierny itd... ;)
Mój zaczyna wyglądać podobnie :) ... i tylko w tym miejscu + ramka od LCD.
Cóż - najwyżej pozostanie ze mną do końca - bo na same foty narzekać nie mogę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Może wiecie jak wygląda sprawa farby w 6D - też taka lipa?(...)
U mnie po prawie roku używania, nie widzę żadanych problemów, ogólnie rzecz ujmując, z wykonaniem fizycznym body 6D, mimo, że na początku wydawał mi się bardziej "plasitkowy" niż 60D.
moze wlasnie plastik jest kluczem do sukcesu tutaj:) Przydaloby sie go wiecej na 5D:)