Eeeee, spoko. Obiecali to będzie. Przy okazji pytanie: czy w DPP 4.1 jest może DLO dla obiektywu 500/4 L IS? Podejrzewam, że nadal nie ma, ale nie będę instalować tylko po to, żeby się rozczarować. Nadal używam 3.14.xx.
Wersja do druku
Eeeee, spoko. Obiecali to będzie. Przy okazji pytanie: czy w DPP 4.1 jest może DLO dla obiektywu 500/4 L IS? Podejrzewam, że nadal nie ma, ale nie będę instalować tylko po to, żeby się rozczarować. Nadal używam 3.14.xx.
Jeżeli kogoś interesuje to jest sposób na otwarcie plików CR2 z SL1/100D, T4i/650D, EOS M, 70D, T5i/700D w DPP 4. przy pomocy pewnej sztuczki:
dpp Archives - CanonWatch
Pobieramy dwa programy z powyższego odnośnik (exiftool(-k).exe i ExifToolGUI.exe) :
1. zmienić oryginalna nazwę pliku : exiftool(-k).exe na exiftool.exe
2. Umieścić plik exiftool.exe w katalogu gdzie jest ExifToolGUI.exe
3. Uruchamiamy oczywiście ExifToolGUI.exe
Dalsze kroki opisane na powyższej stronie:
select the CR2 file to modify
click the “ExifTool direct” button
Enter the following command: -Canon:CanonModelID=”EOS 5D Mark III”
Ignore the warning
Nie wiem co robię źle ale mi nie chce zmienić exifa w pliku z 70d. Jeżeli komuś się uda będę wdzięczny za podpowiedź.
nie wiem czy jest aktualne pytanie ale to mozna zrobic b. prosto
wpisujesz wlasna nazwe do rozszerzenia.
znakujesz w batch Current file name
i wpisujesz np do pierwszuej serii "a"
do drugiej serii "b"
do trzeciej -"c"
zostana zdjecia zapisane w tym samym folderze , beda obok siebie w kolejnosci a ,b , c.
nie wiem teraz , ale mozna latwo sprawdzic , czy zmian w ustawieniach suwakow mozna dokonac dopiero po zapisaniu uprzedniej serii , czy jeszcze przed zakonczeniem zapisania.
Latwiej chyba sie nie da.
No to się doczekaliśmy :) :) :)
Canon Has Released an Updated Version of its Digital Photo Professional Software ÂŤ Canon Rumors
P.S. Są też nowe profile DLO, np. 500/4 L IS + konwertery.
Ale o staruszku 5D już zapomnieli.
Jaka jest różnica między DPP 3.14 a wersją DPP 4,1