Odp: Canon 60D czy 700D co wybrać?
Jako założyciel tego wątku polecam 60D. Bardzo fajne, porządnie wykonane jak na swoją klasę i najważniejsze wygodne body w trzymaniu. Ja kupiłem go z Tamronem 17-50, fajne szkiełko do wszystkiego i na wycieczki i do domu (portret rodzinne). Tylko mi się trafił felerny egzemplarz Tamiego nie jest ostry .Męczę się z nim do dziś, w wakacje oddaje do serwisu jak będę w PL. A wczoraj kupiłem używkę Canona 50 1.8 II w bardzo dobrej cenie. Jest rewelacyjne szkiełko , bardzo ostre w porównaniu do Tamrona. Jestem bardzo zadowolony , teraz to aż się chce robić fotki. :D
Witam, totalny laik prosi o rady i wyrozumiałość.
Chciałabym kupić nową lustrzankę (poprzednia- pentax k200d jest już bardzo wysłużona i podnosi mi ciśnienie) i waham się właśnie między 700d a 60d. Ma to być nowy aparat, wiem ile pstrykam i używany w tym wypadku raczej nie jest najlepszym rozwiązaniem. Aparat jest mi potrzebny do codziennego pstrykania- a to jakieś rodzinne wydarzenia, a to wakacje. Jednak dużo fotografuję też w czasie koncertów i różnego rodzaju występów- przy bardzo słabym świetle. Budżet mam niestety nie jakiś wielki, pewnie tak 3500-3700, a i to już jest dla mnie spora kwota więc chciałabym żeby był to przemyślany zakup. Sama skłaniam się do 60d, ale mam świadomość, że bez dobrego obiektywu cudów nie zdziałam. W czasie występów bardzo by mi się przydał jakiś jasny teleobiektyw, w tym przedziale cenowym pewnie łatwo nie będzie, ale najwyżej będę sobie powoli na niego odkładać. Czy w takim razie warto dołożyć trochę do 60d, czy raczej kupić 700d i kombinować z lepszymi obiektywami?
60d + sigma 17-50 f/2.8 miałem, używałem, polecam :mrgreen:
Po Pentaxie 60D wydaje się naturalnym wyborem(wymiary, dodatkowy wyswietlacz).
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
60d + sigma 17-50 f/2.8 miałem, używałem, polecam :mrgreen:
A jeszcze lepiej używany 7D.
Mam z Sigmą i jest git.
Cytat:
Zamieszczone przez
anomalia
Czy w takim razie warto dołożyć trochę do 60d, czy raczej kupić 700d i kombinować z lepszymi obiektywami?
Jaki byś nie wybrał, to obrazek będzie podobny. 700D ma nowszy procesor (pewne lepsze algorytmy AF), a taką samą matrycę.
Moim zdaniem kup tańszy i resztę kasy przeznacz na obiektyw(y).
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
Canon 700D czy 60D? I jaki obiektyw?
Witam! Jestem amatorką fotografii i na razie pracuję ze zwykłą cyfrówką, ale moja praca (czyli nagrywanie filmów na yt oraz prowadzenie bloga ze zdjęciami) zmuszają mnie do zakupu lustrzanki. Jako gimnazjalistka, mój budżet zbyt wysoki nie jest, więc maksymalnie na lustrzankę i obiektyw mogę wydać ok. 3300 zł. Zastanawiam się między Canonem 700D a 60D i mam nadzieję, że pomożecie mi zadecydować, który jest lepszy :) Najbardziej zależy mi na dobrej jakości filmów i żeby był dosyć funkcjonalny i prosty w obsłudze. Mam w planach zakupić body, a dokupić jakiś trochę lepszy obiektyw niż kitowy. Myślałam nad 50 mm 1.8, ale właśnie nie wiem jak to przy tym obiekcie z ostrością na filmach, bo portrety robi przepiękne. Może coś innej firmy niż Canon? Co polecacie?
Z góry dzięki za pomoc!
Odp: Canon 700D czy 60D? I jaki obiektyw?
moje piękne 60d kup z 18-55 stm i będzie wypas pod foty i film :mrgreen: do tego stałeczkę o której mówisz i masz idealny zestaw dla początkującej
Canon EOS 700D versus Canon EOS 60D - Side by side camera comparison - DxOMark tu wychodzi że 60d jest lepsze do robienia zdjęć ale jako kamera 700d może być lepsze bo na ciągły AF w trybie rejestracji wideo