Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Hmm 24-105 sigmy droższe od elki o ~~ 800 zł . 35 sigmy tańsze o ~~2500zł od elki. Czyżby kolej na tańsze szkło ? ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Hmm 24-105 sigmy droższe od elki o ~~ 800 zł . 35 sigmy tańsze o ~~2500zł od elki. Czyżby kolej na tańsze szkło ? ;]
Wyniki tego porównania są mocno spowodowane kosmiczną ceną 35L. Sigma ma bardziej adekwatne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pytanie tylko czy dodatek "Art" w nazwie oznacza że będą Artystyczne zdjęcia czy coś w rodzaju eLek Sigmowych, bo jeśli to drugie to obawiam się że cena będzie wypasiona 8-).
35 f/1,4 tez jest Art, tak samo jak 18-35 f/1,8.
Art to chyba duże otwory przysłony i bezkompromisowa jakość. Mają jeszcze S do sportu (pewnie długie jasne zoomy) i C jak contemporary i ma być nim nowe 18-200. :) Czemu 24-105 jest A a nie C to nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Czemu 24-105 jest A a nie C to nie wiem.
może [A] Sigmy = [L] Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
może [A] Sigmy = [L] Canona?
Tak jasne... Szczególnie w takich odpowiednikach jak 18-35/1.8 czy 50/1.4...
ALe to przecież nie muszą być bezpośrednie odpowiedniki Canona, chodzi raczej o poziom klasy obiektywów czyli kupujesz [A] i masz szkło premium
Ale pytanie było o bezpośrednią konkurencję C 24-105. Dla mnie rzeczywiście światło 4 powinno być pozycjonowane w kierunku C, nie A.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja uważam, że wyznacznikiem kraju wysokorozwiniętego nie jest kupowanie mercedesa z uwagi, że to mercedes. Tym bardziej, że właśnie coraz częściej ten mercedes oprócz ceny niczym innym się nie wyróżnia...
Niewątpliwą zaletą szkieł systemowych jest to, że w większości świetnie współpracują z body i dla świętego spokoju zawodowiec je kupuje. Ale nie jest to niestety regułą i ludzie poszukują często czegoś lepszego na innych półkach i właśnie to dla mnie jest oznaką smaku w tej dziedzinie ;).
Jak by tak bylo to Albania byla by najbardziej rozwinietym krajem swiata :)
Tam okolo 90% aut na drogach to Mercedesy!
Fajnie ze Sigma wychodzi z alternatywami systemowek ktore dzialaja! Jednak mnie sie nie podoba, jedynie z tego wzgledu ze przyzwyczailem sie malych 50tek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jak by tak bylo to Albania byla by najbardziej rozwinietym krajem swiata :)
Tam okolo 90% aut na drogach to Mercedesy!
Fajnie ze Sigma wychodzi z alternatywami systemowek ktore dzialaja! Jednak mnie sie nie podoba, jedynie z tego wzgledu ze przyzwyczailem sie malych 50tek.
Tylko dokończ jakie mercedesy :)