Nie mam. Przymierzalem sie do niego. Ale jak poczytalem, ze ma winiete prawie 1 EV, do tego bokeh do niczego to mi sie odechcialo. Widzialem kilka porownan na sieci. Sigma 30/1.4 wychodzi lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Wersja do druku
Nie mam. Przymierzalem sie do niego. Ale jak poczytalem, ze ma winiete prawie 1 EV, do tego bokeh do niczego to mi sie odechcialo. Widzialem kilka porownan na sieci. Sigma 30/1.4 wychodzi lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
dentharg: no z tym ze nie wiadomo na jaka SIGME trafisz po tych co zaprezentowal Czacha to niestety ja bym sie nie pisal na zadna z nich. Oczywiscie 35f2.0 moze wcale nie byc lepszy wiec trza go sprawdzic, zwlaszcza z 5D. Bo jak ma winiete i na 20D to na pelnej klatce to juz polowa pewnie zaczerniona ;-).
Pozdrowki
No i roznica taka, ze jednak ta sigma jeno DoCropa :) Ech.. ta 35L to cudenko..
Cena tyz cudenko :-). Ale moze warto w koncu to praktycznie raz na dlugiedlugie lata sie kupuje takie szklo. Nie sadze aby w najblizszych kilku latach wymyslili nowe mocowanie, zreszta nawet gdyby to taki 5D na dlugo moze zaawansowanemu amatorowi wystarczyc.
Pozdrowki
znależliście gdzie to cudeńko można najtaniej kupić?
Moj kolega, do tej pory posiadacz D1x i D200, dlugo sie gryzl z ta decyzja, ale zmienil sprzet cyfrowy na Canona - ma 5D i 35 1,4. Robi nim zdjecia od tygodnia, reportaz na czulosciach 800 i 1600. Ergonomia Canona jest dla niego utrapieniem. Natomiast jak oglada zdjecia, mowi, ze jakosc w porownaniu z Nikonem to niebo i ziemia. Autofokus dziala swietnie i poki co jest w szoku jaka jakosc daje ten zestaw.
Ergonomia to kwestia przyzwyczajenia, jako byly Nikonowiec narzeka bo jest przyzwyczajony do czegos innego. Mi ergonomia Canona odpowiada, a na jakosc 5D i 35L tez zachorowalem po obejrzeniu roznych fotek i kiedys taki zestaw tez bede mial :)
Czy uważacie że można zaliczyć 35L do obiektywów uniwersalnych w reporterce ?Co wybrać 24-70 ,czy 35L w 5D
IMO to zależy od preferowanego przez Ciebie stylu robienia zdjęć - ja np. do reporterki wolałbym zoom'a, bo wydaje mi się bardziej uniwersalny ;) Nie zawsze da się podejść wystarczająco blisko, więc IMO czasem warto mieć te 70 mm.Cytat:
Zamieszczone przez janfosz
a co ty na to snowboarder ?