Odp: [kurczeblade]Jednak APSC można robić zdjęcia CANON50D+Canon17-55 2.8+S85
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Oczywiście to prosto z aparatu ?? :)
Prosto z aparatu są RAW'y :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Prosto z aparatu są RAW'y :)
Tak poważnie to przy Twoim poziomie podobną kolorystykę otrzymałbyś na 100% z KAŻDEGO aparatu co obsługuje RAW.
Ale wiele osób ma problem aby uzyskać po prostu dobry efekt zwłaszcza gdy oświetlenie jest trudniejsze.
Mam podobne zdanie do twojego odnośnie sprzętu w ogólności oraz aktualnego poziomu wymienianych w wątku producentów sam myślę nad podobnym krokiem i pewnie jeszcze trochę pomyślę ale .... (bez żadnej złośliwości) różnicę w kolorystyce widać na pierwszy rzut oka również na twoich zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Tak poważnie to przy Twoim poziomie podobną kolorystykę otrzymałbyś na 100% z KAŻDEGO aparatu co obsługuje RAW.
Ale wiele osób ma problem aby uzyskać po prostu dobry efekt zwłaszcza gdy oświetlenie jest trudniejsze.
Trzeba kombinować :) Oświetlenie, światło to podstawa, często jak się fote strzeli w złym świetle to i nawet dobra obróbka nie pomoże. Ja się staram szukać miejsc, gdzie jest dobre światełko. A jeżeli mam jakieś problemy, to staram się czymś doświetlać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale .... (bez żadnej złośliwości) różnicę w kolorystyce widać na pierwszy rzut oka również na twoich zdjęciach.
Tak naprawdę to chyba żaden producent nie dąży do tego by kolory miały laboratoryjną wierność.
Większość producentów celowo nieco zniekształca kolory w podstawowych profilach tak by przez ludzi były odbierane jako "ładne".
A "ładne" nie jest pojęciem matematycznym, każdy ma inną wizję jak to powinno być zrobione.
Witam;) Kolejne świetne foty, lecz już trochę inaczej to zdjęcie wygląda niż u Canona nie wiem o co chodzi, ale ja to widzę:D Powiadasz ze d7100? a co sądzisz o d7000? Obecnie posiadam d5100, ale chcę zmienić na coś większego i lepszego;)
P.S. Możesz zwolnić swoją skrzynkę? chciałbym coś napisać na priv;)
Gdybym miał teraz kupować Cropa , do tego co robię, to wziałbym zdecydowanie Nikona d7100 ze względu na dobrą ergonomie, dobrego AF i wyśmienitą matrycę.
Nie miałem styczności z D7000 też nie dużo dowiadywałem się o tym aparacie, podobno dobra matryca, ale niby jakieś tam problemy z AFem , z tego co słyszałem to D7100 jest poprawioną wersją D7000 ( plotki plotki i nie mam doświadczenia żeby porównywać te dwa aparaty )
W każdym razie stałem przed zakupem D7100 - miałem możliwość przetestowania tego aparatu podczas sesji, pobawić się NEF'ami/Rawami i powiem że byłem niesamowicie zaskoczony efektami jakimi daje ta matryca, jeśli chodzi o DR i wysokie używalne iso ! :-) plus 35 1.8 za 800zł i nie chcę się odkładać tego zestawu ! :)
ostatni secik mega jak dla mnie