Dzięki cuore. Rozmycie z tego co widzę jest na podobnym poziomie/stopniu co u mnie na heliosie. Jak byś znalazł jeszcze jakieś zdjęcia najlepiej na jak najmniejszych przysłonach 1.8/2.0 to chętnie bym popatrzył :)
Wersja do druku
Dzięki cuore. Rozmycie z tego co widzę jest na podobnym poziomie/stopniu co u mnie na heliosie. Jak byś znalazł jeszcze jakieś zdjęcia najlepiej na jak najmniejszych przysłonach 1.8/2.0 to chętnie bym popatrzył :)
tak czytam i czytam i się zastanawiam czy to jakiś mus rozmywać tło przy fotografowaniu samochodów...?
Wydaje mi się, że to kwestia gustu. Mnie osobiście bardziej podoba się mniej czytelny drugi plan :)
Stały kiedyś pod fabryka w której pracuje beemki i tak sobie pomyślałem że cyknę, a że miałem tylko 17-40 przy sobie to wyszło coś takiego...
a)
b)
c)
d)
e)
Całkiem fajne BW. Ale gdyby odrobinę rozmyć np to "c" było by według mnie ciekawsze :)
Najchętniej chciał bym uzyskać taki efekt jak poniżej. To moje stare zdjęcie wykonane leciwym kompaktem, a rozmycie dodane w PS. Tyle, że raczej żadnym 50mm takiego rozmycia nie uzyskam :)
Yyyyyy wątpliwe czy otrzymasz takie rozmycie, może jakimś ekstremalnie jasnym długim tele w cenie auta na zdj (choć wtedy perspektywa się spłaszczy), abstrahując od tego, że to wygląda bardzo sztucznie, jest przesadzone. Jak dla mnie efekciarstwo. Chyba, że by traktować to bardziej w kategoriach grafiki lub mocnego obrazka prezentującego auto. Widząc na czym Ci zależy polecam 85mm f/1.8 albo/i metodę brenizera.
Tak metodę brenizera ktoś już wcześniej tutaj zasugerował. Ale to będzie prawdziwa masakra przy tworzeniu takiego zdjęcia :)
ale innego półśrodka nie znajdziesz :-) ale wóz albo przewóz :)
bądź możesz jeszcze "artystycznie" zaszaleć z obiektywami typu TS lub babylens, pytanie czy BL ci wystarczy ?
obiektywy babylens ? Zupełnie nieznane mi urządzenie. Szybki wrzut w google i kilka sampli wyskoczyło. Niektóre wyglądają ciekawie, jednak zasady działania tego obiektywu nie bardzo rozumiem.
Lensbaby