canona 600d z 18-55 w Media Markt można kupic za 2099;)
Wersja do druku
canona 600d z 18-55 w Media Markt można kupic za 2099;)
sprzęt zakupiony:p
60D na razie z kitem 18-55
No i super :) teraz zbieraj na 50 1.4 :D
Wszystko pięknie tylko trafić na fajną sztukę używaną to jednak nie jest łatwo. Sama przymierzałam się i szukałam, szukałam i jeszcze raz szukałam aż kupiłam nówkę i jestem zadowolona. Zresztą nie mam jak porównać cen bo w między czasie nic fajnego, używnego się nie trafiło. Pajęczynka w nówce - ostro :D
--- Kolejny post ---
czemu 1,4? 1,8 jest tańsze i też daje spoko radę :)
Sama się z czasem przekonasz. Poza niewątpliwą zaletą, że daje radę ma 1.8 ma też kilka wad. 1.4 zresztą ma ich chyba jeszcze więcej. :DCytat:
czemu 1,4? 1,8 jest tańsze i też daje spoko radę
moja pierwsza cyfrowa lustrzanka to olympus e-450, kupiłem bo było tanio i 2 obiektywy, ale po 2 miesiącach i 50 tys zdjęć zamarzył mi się canon wybór padł na 50d który maiłem 3 lata w miedzy czasie miałem 5d classic ale umarła migawka, teraz mam 7d bo na 5d mk2 za cienki był portfel... przez wiele lat po za epizodem z olympusem (sentyment został mam e-p1) żyłem w przeświadczeniu że canon to jedyny i słuszny aparat a nikon jest be i lepiej nie dotykać bo człowiek coś dziwnego załapie... ale dotknąłem d7000 (kolega mi pożyczył na mały test) i jestem w szoku zupełnym jak mogłem nie zauważać tego że ktoś inny może też robić dobre aparaty, pierwszy szok jak okazało się ze po podpięciu bez żadnego adaptera 20 letniego Nikkora 20mm f2,8 manual do body d7000 wszystko działa pokazuję wartość przysłony i bagnet całkowicie zgodny z obiektywami z zamierzchłych czasów fotografii analogowej, menu jest bardziej rozbudowane od tego w canonie, jak chciałem zrobić Time lapse musiałem dokupić wężyk z interwałami a d7000 w cenie puchy, tak samo hdr, iso 1600 i 3200 według mnie w nikonie d7000 o wiele lepsze od canona 7d.... i zastanawiam się czy nie opchnąć 7d i szklarni i może uda się za te pieniądze kupić d700 lub d600 i jakieś 2 sensowne szkła
może ktoś poradzi 7d, 17-40L, 24-105L, 40 2,8stm, 50 f1,8mk1, 430II, i kilka gadzetów zamienić na d700 ale jakie szkła bo powiem tak nie mam kompletnie rozeznania w szklarni nikkora
50 1.8 to ma tak losowy af że masakra.. nie wiem czy inni mają tak ale moja to potrafi czasami zrobić całą serię 5-8zdjęć trafioną idealnie a potem z kolejnych 10 zdjęć 3 celne, 2 ujdą a 5 tragedia...
znam to samo z doświadczenia. 1.8 ciężko 2 raz trafić tak samo z af. Po prostu strzela po swojemu. Dlatego z reguły zawsze staram się nieco ograniczać małe GO, choć to rozwiązanie na zasadzie może mniej się nie uda :-D