Odp: FoCal - Kalibracja Kamery
No to chyba ja się teraz wypowiem. Skalibrowałem tym programem sześć szkieł oraz dwa body 7D i nie mogę wyjść z zachwytu. 70-200/2.8 trafia w punkt i zdjęcia są tak ostre, że nie ma w ogóle potrzeby dodatkowego wyostrzania w PS. Po prostu żyleta. Kalibrowałem też Sigmę 300/2.8 tutaj sytuacja nie jest aż tak wspaniała choć też jest dobrze, ale odchyły w ostrości spowodowane są słabym AF obiektywu. Gdy trzyseta Sigmy trafi w punkt, też wychodzi obrazek pięknie ostry.
Jeżeli ktoś ma odpowiedni aparat z mikroregulacją to nie powinien się zastanawiać, bo na prawdę warto wydać tę parę groszy. Ważne jednak, żeby obiektyw był bardzo stabilnie postawiony. Sam statyw przy 200 mm to za mało, najlepiej postawić aparat i tablicę kalibracyjną na ziemi i dopiero wtedy kalibrować, wtedy są najlepsze efekty.
Poszukuję chętnej osoby do odsprzedaży licencji na 1 body 7D w wersji PRO.
Ma ktoś może?
Info na pw
pozdrawiam
Widzę, że niestety nie mam chętnych na odsprzedaż licencji.
To może znajdzie się 4 chętnych plus ja do zakupu.
Witam,
W razie gdyby ktos potrzebowal - pozostały mi jeszcze dwa sloty na aparat w Focal Pro. W przypadku zainteresowania prosze pisac na priw.
Data posta prosze sie nie przejmowac - jak pozostane bez wolnych slotow to po prostu napisze, ze sloty zajete.
Marcin
Cytat:
Zamieszczone przez
plitfyg
Witam,
W razie gdyby ktos potrzebowal - pozostały mi jeszcze dwa sloty na aparat w Focal Pro. W przypadku zainteresowania prosze pisac na priw.
Data posta prosze sie nie przejmowac - jak pozostane bez wolnych slotow to po prostu napisze, ze sloty zajete.
Marcin
Kupiłem dostałem kod sciagnalem program i wszystko ok
Dziękuje i polecam
Cytat:
Zamieszczone przez
plitfyg
Witam,
Marcin
Kupiłem dostałem kod sciagnalem program i wszystko ok
Dziękuje i polecam
FYI. Jeszcze jeden slot jest wolny gdyby ktos chcial. Napisze kiedy zostanie zajety.
Marcin
Potwierdzam - wszystko ok :) tez wzialem ejden slot
Tak jak pisałem wcześniej zakupiłem ten program, poświęciłem popołudnie i oto wnioski z mikroregulacji.
Na warsztat poszły szkła 17-55/2,8, 70-200/2,8 IS, 10-22/3,5-4,5
To co zauważyłem to kilkupunktowa rozbieżność między krótką a najdłuższą ogniskową
Przy 10 program wskazał -2 a już 22 to było +3
Pozostałe obiektywy wahały się w granicach +3 do +10
Pomiary wykonywałem dla czterech średnich ogniskowych.
W body ustawiłem średnią wartość.
Zaskoczeniem był fakt , że super ostrość 70-200 zaczyna się od 3.2 a nie przy pełnej dziurze.
Pozostałe ostrzyły od pełnej.
Dla wszystkich obiektywów graniczną przysłoną dla których program pokazywał najlepszy obrazek była liczba 8 , do 11 było akceptowalne a następnie ostrość leciała w dół.
Czy użytkownikom tego programu też tak wyszło? Czy to moje błędy? Czy mam coś nie tak ze szkłami lub puszką?
Witam
Jeśli jeszcze jest aktualne to jestem chętny na zakup jednego slotu wersja plus lub pro. Pozdrwiam