Ja bym powiedział, że zgodnie z przewidywaniami, czyli ani tanio, ani drogo :)
Może Cichy zrobi jakiś test. Ma chyba TS-e 24L I, to mógłby porównać. Optyczni jak dotąd unikają testów tego typu obiektywów jak ognia :?
Wersja do druku
Zdjęcia przykładowe:
Samyang T-S 24 mm f/3.5 ED AS UMC - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl
Jest dobrze!
Na moje niewprawione oko jest bardziej miękki od TS-E 24 II (chociaż może to być efekt niezrozumiałej dla mnie konieczności zerowania ostrości w ustawieniach aparatu, obowiązującej na Optycznych) i prawie na pewno jest odrobinę bardziej podatny na aberracje chromatyczne. Nie jest do końca jasne ile przesuwu jest na zdjęciach korygowanych, ale wydaje się nie za wiele - czyli trudno coś więcej powiedzieć o tym jakie jest obrazowanie dalej od centrum nominalnego kadru.
Mam nadzieje go miec w lapach za miesiac w Sopocie, to sprawdze organoleptycznie :-)
Ciekawe jak jest wykonany mechanicznie?
Cichy przesadzasz, za taka cenę jak dla mnie do zaakceptowania. Kto che pełen wypas kupi Canona 24mm albo 17mm.
http://pliki.optyczne.pl/sam24TS/1/sam24_fot04.JPG
f/8 bez korekcji do zaakceptowania ? Albo egzemplarz jest totalnie rozjechany, albo konstrukcja nieudana. Mam pokazać jak ostrzy 24 TS mk1 ?
Pierwsza wersja ostrzy nie tak dobrze jak druga, a to drugą naśladuje przecież Samyang.
ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam. Uważam tylko że niestety przy tym szkle trzeba będzie iść na kompromisy... Cudów nie ma... ale to tylko moje takie gdybanie...;) A w tym przypadku który przytoczyłeś to na moje oko nawet centrum kadru jest nieostry, więc być może przejechane delikatnie pierścieniem ostrości...