Odp: Magic Lantern 2.3 - opis funkcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Kolejny wykres tym razem 5D3 (autor a1ex, forum ML) :
Co można powiedzieć na jego podstawie? ML ISO 115 ma 0,8EV więcej niż Canon ISO 100
Teoretycznie ML ISO 912 powinno wyglądać jak Canon ISO 100
Widzę, że śledzisz poczynania ekipy ML i a1ex-a.
Jeszcze chwila i więcej "wyduszą" z matryc canona. Pewnie siła tkwi w przetwornikach analogowo-cyfrowych.
Z 5D2 było ISO 81 i prawie 12 EV, tutaj nieco inaczej wygląda charakterystyka, ale również 5D3 zbliża się do 12 EV.
Wygląda na to, że Canon sam ogranicza możliwości zakresu tonalnego swoich matryc.
Czyżby to było związane z przewidzianym "starzeniem" się pikseli w matrycach ?
Jakoś nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Canon może nie tyle ogranicza, co wzmacnia sygnał, aby uzyskać okrągłe wartości ISO 100, 200 ,400 itp.
Wygląda to mniej więcej tak jakbyśmy rozjaśnili rawa z ISO 66 do 100, zapisali do jpg i próbowali odzyskać przepalenia (wrócić do ISO 66).
Myślę, że będzie działać to na wszystkich puszkach wspieranych przez ML. ;)
Mam pytanko, wie ktoś co zrobić żeby mieć DualISO? mam 60D 1.1.1 z ML 2.3 ale nie wiem co dalej?...
W tej wersji ML tego nie ma. Trzeba zainstalować tzw. nightly builds, ale są to niestabilne wersje oprogramowania, dopiero testowane. Do tego opcja ta zmienia parametry pracy sensora, jest więc chociażby teoretyczna możliwość jego uszkodzenia. Trzeba więc tego używać ze świadomością co się ryzykuje.
Tutaj są te nocne kompilacje dostępne: ML Nightly Builds
Cytuję też ostrzeżenie jakie umieszcza twórca tej modyfikacji:
"Warning
This code changes low-level sensor parameters. In the technical doc you can see how this method messes with the feedback loop for optical black, for example. Therefore, it's safe to assume it can fry the sensor or do other nasty things. My 5D3 is still alive after roughly one week of playing with this, but that's not a guarantee.
We don't pay for repairs. Use it at your own risk."
Ja osobiście opcję wypróbowałem, jednak po kilku zdjęciach dla większej pewności w używaniu sprzętu wróciłem do wersji 2.3 ML.
ok, dzięki, też spróbowałem, ale na razie algorytmy ogarniania tego dual iso mnie nie zadowalają (chyba że mam jakąś starą wersję, używam tej z Dual ISO - massive dynamic range improvement (dual_iso.mo) ). Jest możliwość jakiegoś "ręcznego" obrobienia takiego zdjęcia?