Odp: Jakość zdjęć na facebook'u
Ja wrzucam wg tego opisu i jest póki co ok:
no rzeczywiściście to coś działa /link do wersji pl/
przy plikach poniżej 100kB zjada całkiem mało: z pliku 94kb zostaje 88kB /720px/; ale co to jest 100kB :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lenad
Jednak sądzę że musi być na to jakiś sposób, ponieważ podobnie sytuacja ma się na maxmodels. Niektóre osoby mają żylety i nie ma do czego się przyczepić. Nie sądzę również że przyczyną jest algorytm skoro niektórym osobą udaje się go ominąć.
Na maxmodels jest limit 680px dłuższy bok i chyba 480px krótszy (prostokąt w poziomie); 540px (kwadrat i dłuższy bok prostokąt w pionie).
jeżeli chodzi o kolory, to trzeba używac przeglądarki obsługujące profile ICC jpega, a mało tego, obsługujące profile monitora - mozilla, IE8, nie chrome.
Cytat:
Zamieszczone przez
caniggia
jeżeli chodzi o kolory, to trzeba używac przeglądarki obsługujące profile ICC jpega, a mało tego, obsługujące profile monitora - mozilla, IE8, nie chrome.
Ale co to ma do jakości wyświetlania przez facebooka? Chodzi o to żeby zdjęcia które są pomniejszane do weba i wyostrzane nie były przeskalowane i przez to totalnie mydlane. Kolory to oddzielna sprawa.
kolory to też jakość, tak dodałem jakby ktoś miał problem z tego rodzaju jakością, jak nie w temacie, to proszę usunąć.
odgrzewam kotleta - czy ktoś może ustalił już lekarstwo na dobrą jakośc zdjęć na FB? :-)
tak. eksport do albumu z zaznaczoną wysoką jakością. 1620px 72 dpi 85% jakości jpg
Nie używam tego czegoś(znaczy fejsbuka-nie mam "konta" ).Ale jakoś "automatycznie" biorę udział w nim.Podzieliłem sie fotkami psów,które uznałem za niezłe technicznie.
szerszy bok 1600.
Trafiły na fecebooka .To co zobaczyłem ,to koszmar .Przekontrastowane i paskudne.Wiem ,że autor wrzucił je bezpośrednio po otrzymaniu.
Coś się z nimi dzieje po uploadzie.Martwi mnie ,co ktoś pomyśli o jakości tych fotek ;) .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Trafiły na fecebooka .To co zobaczyłem ,to koszmar .Przekontrastowane i paskudne.
Picasa też zaczęła coś ostatnio mieszać... :/