Odp: Filtr szary nad morze
Cytat:
Zamieszczone przez
woytaski
Potrzebowałbym też jakiś filterek 77mm szary/ połówkowy.
Z tego co widzę, to praktycznie jedynie dostępny jest system Cokin'a...
Jak to tylko? Przecież szarych połówek nakręcanych jest niemało, Marumi, Hoya, chińskie wszelakie...
Jest niemało ale na papierze albo w wirtualu. Spróbuj sobie kupić zwykły szary a nagle okaże się że sklepy nie mają nic na stanie albo dawno zrezygnowały z dystrybucji
Hoye połówkę nakręcaną kupowałem ze 3 miesiące temu bez najmniejszych problemów. Zresztą nawet teraz na Allegro patrzyłem to fakt, szału nie ma ale Marumi jest.
Użyteczność nakręcanego filtra połówkowego jest jednak trochę problematyczna i nie zastąpi on przesuwnego typu Cokin. Nakręcany filtr wymusza kadrowanie. Gdybym miał mieć jeden to wybrał bym Cokina.
W pełni się zgadzam z przedmówcą, ale skoro kolega dwa posty wyżej narzeka, że dostępny praktycznie jest tylko Cokin to znaczy, że szuka nakręcanego. A takowy jest do kupienia bez problemu. A czy to najlepszy wybór? Z pewnością wygodniejszy moim zdaniem ale mniej użyteczny lub inaczej - ograniczający możliwości.
Trochę odgrzebany temat, ale idea taka sama. Lubię się bawić rozmyciem na zdjęciach, ale do tej pory tylko w nocy wychodziły takie jak bym chciał. Pewnych rzeczy nie przeskoczę, także padło na zakup filtra szarego. Nie chcę wydawać 400 na ten cel, także wstępnie z względnie szerokiego wyboru wytypowałem Hoye PRO1 Digital NDx16 / NDx8. Nie będzie przy tym modelu strat na jakości zdjęcia/przebarwień? Z wcześniejszej lektury zakładam, że większe pole do manewru da mi ten pierwszy, przez wzgląd na możliwość ustawienia dłuższych czasów... Alternatywa?
Nawet ciekawa ta alternatywa, kwestia tylko tego, czy do powiedzmy ~150pln jest coś godnego uwagi. Ø72.
Ja kupiłem fader od hamy ale żeby nad ranem "wygładzić" wodę (bo o to Ci pewnie chodzi) potrzebowałem dodatkowego filtra nd.
W tym przedziale cenowym nie ma co liczyć że nie będzie żadnych przebarwień (są lekkie) ale ze względu na odrealniony charakter takich fotografii mi to nie przeszkadzało. Jeśli jesteś purystą i marzy ci się 100% odwzorowanie barw to z tym budżetem możesz od razu zapomnieć. Podobno najlepszy jest fader z LCW ale że nie miałem go w rękach nie potwierdzę Ci tej informacji.