Leica M - to są najlepsze kompakty nie ma się co zastanawiać.
Wersja do druku
Leica M do dalmierz z wymienną optyką a nie kompakt :P
Jeśli dla ciebie x100, to kompakt to chyba nie mamy już o czym gadać:roll:
Skaczesz z kwiatka na kwiatek :mrgreen: zamiast porządnie się zastanowić. Pomijam już fakt, że x100 jest aparatem o specyficznych możliwościach, dla konkretnej grupy odbiorców. Dla mnie jest, to aparat, ale w życiu nie zaliczę go do grupy kompaktów.
Jeśli zależy ci na doborze dobrego aparatu, to radzę poczytać ponownie, to co już zostało napisane.
Żeby nie było tak jak z drogim mercedesem. "Kupiłem mercedesa, ale jeżdżę nim tylko w niedziele"
Ok, najwidoczniej nie ma co kombinować. Z tego co widzę żaden kompakt nie dorówna lustrzance więc decyduje się na 600D. Na zoomie jakoś za specjalnie mi nie zależy, ale wydaje mi się, że może wykorzystam i zrobię jakiś użytek więc wezmę 18-135mm zamiast 18-55mm.
Obecnie działałem na CANON SX210 IS czego może mi brakować po przesiadce na Canona 600D?
Jaka będzie różnica w szerokości kątów?
Jutro wybieram się po canona 600D. Chciałbym od razu zakupić dodatki, myślę o:
-karta 16 GB (tylko jaka dokładnie? myślę o jakiejś szybszej o ile będzie na sklepie - może jakieś propozycje?),
-torba na aparat - dokładnie jaka, nie wiem to też zależy od tego co będzie na sklepie, a będę dokonywał zakupu w euro agd,
-jakiś zestaw do czyszczenia
I myślę o jakiejś stałce, tylko jaka? albo gdzie mógłbym poczytać coś na temat stałek?
I co myślicie ogólnie o dodatkach na co zwrócić uwagę, co polecacie... dzięki.
http://maciejko.net/cbsearch/
Pozdrówka!
bardziej miałem na myśli jakiś poradnik/artykuł ewentualnie jakieś propozycje konkretne pod ten aparat. z wyszukiwarki korzystałem ale nic konkretnego nie znalazłem niestety.
A po co Ci stałka? Bo wypada?? Bo polecają???
Jedyna stałka jaką posiadam, to Peleng 8mm bo... lubię fisheye :mrgreen:
Pozdrówka!
Czytam i czytam i wywnioskowałem, że po to aby wieczorami jakoś w miarę fotki się prezentowały bo na standardowym podobno lipa... ?
A ja mysle,ze zle robisz. Po 1 dlaczego chesz lustrzanke? Akurat NEX,X100,NX etc nie da Ci gorszego obrazka a czasem moze lepszy. Nie wiem w czym 600D bedzie lepszy jesli chodzi o obrazowanie? Ma jeszcze mniejsza matryce niz te "kompakty".
600D za to bedzie wieksza i mniej poreczna a na plus ma chyba jedynie wizjer optyczny (w kompakcie i tak nie miales) i dlugie obiektywy ,ktorych jak sam mowisz nie chcesz.
Stalki? Nie..ani stalki ani nic z niewymiennym obiektywem jak X100 odradzam. To jest cos dla swiadomego uzytkownika. Ty poki co nie wiesz czego chcesz, nie wiesz na jakich ogniskowych robisz zdjecia.
Lepiej kup NXa lub NEXa i do tego jakis obiektyw kitowy zoom. Pozniej zobaczysz czy czegos jeszcze potrzebujesz. A aparat tych rozmiarow mozna miec zawsze przy sobie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym po jasnym szkle nie oczekuj jakichs cudow. Jesli myslisz,ze jasnym szklem bedziesz mogl spokojnie fotografowac z reki kiedy sie sciemnia to nie obiecuj sobie za duzo.