No bez żartów, a co można powiedzieć na ten temat macając czyjąś używaną 1kę i 5tkę w sklepie? Takie testy to tylko na wiadomym forum..
Wersja do druku
Podejrzewam, że poza indywidualnymi preferencjami to AF-y nie różnią się znacznie. Inaczej wybrałby 1Ds.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie.
Jednak uważam (po zapoznaniu ze specyfikacjami) że w kontekście 1DsIII i 5DIII przepaści nie ma.
zgadza się miałem MKIII i testowałem af razem z 1 i przepaści nie ma :). Dzisiaj stając przed takim wyborem pewnie byłbym jednym z wielu, którzy czekają tylko na jedyna słuszną odpowiedź :)
Jednakowoż nie am co gonić za sprzętem (mam to już za sobą) najważniejsze, żeby umieć go wykorzystać i robić zdjęcia jak najwięcej.
Życzę sobie i wielu tu zaglądającym wiele czasu na swoje hobby:0
pozdr
Mimo iż 5D3 jest nowością to i tak pewnie więcej się ich sprzedało niż 1Ds3 od jego premiery.
MIT pojąłeś już decyzję :?:
Jak mialbym wybrac jedna z nich, zostajac jednoczesnie przy tym, co mam, to wzialbym 1ds, glownie za sprawa baterii, i pomiaru wielopunktowego (mialem w 1d mark 2N, cos fantastycznego). Wybierajac jeden, wzialbym 5d3. Czasami po prostu sa sytuacje, gdzie warto miec gripa, i inne wygody, czasami maly rozmiar puszki to cos fantastycznego. :-)
...właśnie się przesiadłem z dsa3 na nową piątkę. Jak sprzedałem jedynkę to się czułem jak by mi ktoś xxx odrąbał :twisted:
Teraz po woli wszystko wraca do normy :), jak poużywam trochę więcej to może coś napiszę. Na razie choruje na jedno oko i za bardzo nie mogę się gapić w monitor.
Powód? Jak kupiłem dsa to znajomi się pytali dlaczego nie 5dmk2, odpowiedź krótka: AF. Używając 5dmk1 i ds3 momentami brakowało mi zakresu iso. Rozwiązania miałem 2, albo sprzedać 5d i dokupić 5d2, albo sprzedać 1ds3 i kupić 5d3.
I co? i jestem zrozpaczony! 5d3 nie pokazuje godziny po wduszeniu "Info" - będę musiał dokupić sobie jeszcze zegarek :mrgreen:
Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)
- rok temu wymieniłem w 5d1 migawke i mirrorbox (1800zł / wartość rynkowa aparatu 2000zł ? ) dla tego go zostawiam.
- 1ds to super sprzęt, którym można wbijać gwoździe, a na następny dzień jechać na sesję, ale niestety obudowa zdjęć nie robi i bardziej przyda mi się szerszy zakres iso.
- AF w 1 był mega, ale brakowało pomniejszonych punktów (przydatne przy szerokim kącie).
AF w 5d3 na razie na etapie rozpoznawania.
cdn...